www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 566 - Week 40 : van 28 september tot 4 oktober 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ER STAAT WEER EEN HAAN
OP DE SINT ADRIANUSKERK

ER STAAT WEER EEN HAAN OP DE SINT ADRIANUSKERK
Zaterdag 27 september werd de prachtige nieuwe haan klaar gemaakt om zijn plaats op de kerktoren in te nemen.

Omdat de haan op de Sint Adrianuskerk geroest was en ook de hechtingspunten geen volledige veiligheid meer garandeerden, besliste de kerkfabriek om de haan van de toren te verwijderen.

Er was niet onmiddellijk geld voorzien om de haan te vervangen. Dat geld was er wel dit jaar.

Donderdagmorgen werd op de stang waarop de nieuwe haan moest komen de roest verwijderd. Die lag er zo dik op dat er een bijltje moest aan te pas komen.

De stang kreeg een grondige reinigingsbeurt en was klaar om de nieuwe haan te ontvangen.

ER STAAT WEER EEN HAAN OP DE SINT ADRIANUSKERK Er was een hoge liftkraan nodig om de haan op de top van de kerktoren te krijgen.

Het was zaterdagmorgen even voor 8 uur toen de haan naar boven werd gebracht. De bevestiging en verankering van de haan had heel wat voeten in de aarde.

Vanaf zaterdagmiddag draaide de nieuwe haan op de Sint Adrianuskerk mee met de wind.


GBS DE KRUIPUIT OP
BOSUITSTAP IN DRONGENGOED

GBS DE KRUIPUIT OP BOSUITSTAP IN DRONGENGOED
Donderdagnamiddag fietsten de leerlingen van de GBS De Kruipuit naar Drongengoed om er het leven van de dieren en de planten en de toestand van het water te onderzoeken.

De gevolgen die de opwarming van de aarde zullen hebben op onze fauna en flora is dagelijks in het nieuws. Ook de schoolgaande jeugd vangt die alarmerende berichten op.

Om te leren hoe onze fauna en flora tot stand komt, wordt er bij de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de GBS De Kruipuit gewerkt rond een project "Onze Fauna en Flora".

Gewapend met didactisch materiaal, dat ze haalden bij de Maldegemse milieudienst, trokken de leerlingen samen met hun leerkrachten en enkele begeleiders naar het Drongengoed.

Daar werden de leerlingen in groepjes ingedeeld en moesten zij enkele opdrachten vervullen.

Zij moesten verschillende soorten insecten (die later hun vrijheid terug kregen), plantjes en bladeren van bomen verzamelen en bestuderen. Daarnaast moest ook het water van de poel onderzocht worden.

Zij leerden ook luisteren naar de stilte in de natuur.

Na hun opgelegde zoektocht in Drongengoed werden de gegevens of de formulieren ingevuld. Die gegevens zullen later in het project verwerkt worden.

In het kader van het project zullen er in de GBS de Kruipuit in de loop van het schooljaar nog enkele initiatieven genomen worden om de natuur een handje te helpen.

Daarbij wordt gedacht aan het bouwen van een insectenhotel, een compostbak en een vogelwellness.


SPECIAAL FOTOMOMENT
VOOR STEFANIE VAN WYNSBERGE

SPECIAAL FOTOMOMENT VOOR STEFANIE VAN WYNSBERGE

Omdat haar resultaten van de Special Olympics niet tijdig binnen waren, stond Stefanie Van Wynsberge dinsdagavond niet vermeld op de lijst van de te lauweren kampioenen.

Stefanie behaalde op de Special Olympics zilver in het Kogelstoten, en de 4 x 400m aflossing. Zij werd ook nog 4de in de 100m sprint.

Woensdagvoormiddag was er een speciaal fotomoment voor Stefanie in de sporthal Meos waar zij samen met andere bewoners van De Vierklaver kwam sporten.

Met dat fotomoment kreeg zij meer aandacht dan dat de andere Maldegemse sportkampioenen dinsdagavond kregen.


SUSAN DANCE OP BEZOEK
BIJ HET GRAF VAN HAAR OOM

SUSAN DANCE OP BEZOEK BIJ HET GRAF VAN HAAR OOM

Susan Dance was nog niet geboren toen haar oom Henry Philemon Collings op zaterdag 31 oktober 1942 tijdens een van zijn bombardementsopdrachten door twee Duitse Jachtvliegtuigen werd aangevallen en sneuvelde tijdens een noodlanding in Jonckershove. (bron: "Their Greatest sacrifice" door Frank Raeman).

Zij heeft uit bewondering voor haar oom alles wat zij over hem kon terugvinden verzameld.

Zo ontdekte zij dat hij nadat hij aanvankelijk in Woumen werd begraven, samen met de andere bemanningsleden die met hem sneuvelden.

Toen dat kerkhof wegens wegeniswerken moest verdwijnen, heeft de Commonwealth War Graves Commission hun stoffelijke resten naar het Canadeeskerkhof in Adegem overgebracht.

Susan was enkele jaren terug al eens in Adegem. Het werd een reis met hindernissen. Sedert 2004 hebben Susan en haar echtgenoot contact met Frank Raeman.

Dinsdag 23 september vergezelde Frank Raeman Susan en haar echtgenoot naar het graf van haar oom in Adegem.

Susan hoopt volgend jaar aanwezig te kunnen zijn op de grote herdenkingsplechtigheid in september.


TWAALF ASSISTENTIEWONINGEN
IN DE PASTORIJ ADEGEM

TWAALF ASSISTENTIEWONINGEN IN DE PASTORIJ ADEGEM
Met "Senioren onder de toren" heeft OCMW Maldegem een project voor de huisvesting en verzorging van senioren dat enig is in Vlaanderen. Burgemeester Marleen Van den Bussche was nog OCMW voorzitter toen het project werd opgestart.

Toen de pastorij in Kleit vrij kwam, was dat het eerste gebouw dat het OCMW ombouwde en uitbreidde tot assistentie-woningen.

Toen ook de Adegemse pastorij leeg kwam te staan bereikte het OCMW ook voor dat gebouw een overeenkomst met de gemeente om dat gebouw om te bouwen en uit te breiden tot 12 assistentiewoningen.

Afgelopen donderdag kregen wij de gelegenheid om de woningen in de verbouwde en uitgebreide pastorij te bezoeken.

De structuur van de oude pastorij is in het gebouw niet meer te herkennen: er zijn nu prachtig ingerichte assistentiewoningen die senioren toelaten om er comfortabel en veilig te wonen.

Over het onderhoud van hun woning en het was en plassen hoeven zij zich niet te bekommeren. Daarvoor zorgt het OCMW en de goede samenwerking tussen de verschillende thuiszorgdiensten.

Er is een alarminstallatie die er voor zorgt dat de senioren in de Pastorij in geval van nood dag en nacht onmiddellijk contact kunnen opnemen met de diensten in het Warmhof.

Eten doen de senioren samen in de gezamenlijke leefzaal. De senioren die dat wensen kunnen helpen bij de bereiding van de maaltijden.

Het samenstellen van het dagelijks menu gebeurt in overleg. Naast een vaste dagvergoeding betalen de senioren samen voor de thuiszorgdiensten en de aankoopt van het voedsel.

De senioren leven in gemeenschap maar behouden hun privacy. Het OCMW heeft becijferd dat het project Senioren onder de toren de goedkoopste vorm van opvang en verzorging van senioren is.

OPENDEUR

TWAALF ASSISTENTIEWONINGEN IN DE PASTORIJ ADEGEM
Het was zaterdagnamiddag aanschuiven om een bezoekje te brengen aan de pastorij in Adegem, en niet alleen 65 plussers die wilden zien hoe comfortabel de assistentiewoningen zijn.

Vanaf begin oktober nemen de eerste senioren hun intrek in hun assistentiewoning. Er is nog een woning niet toegewezen maar dat zal de eerstkomende dagen gebeuren.

Van OCMW voorzitter Stefaan Standaert vernamen wij dat alle bewoners van de pastorij al in Adegem woonden of familie banden hebben met Adegem.

Zaterdag kregen de mensen de gelegenheid om, voor de senioren er hun intrek nemen, de Pastorij Adegem te bezoeken. Dat hebben tussen 13u30 en 17u30 honderden mensen gedaan.

Mensen die meer informatie wensen over het project "Senioren onder de toren" kunnen daarvoor bij het OCMW terecht.

Met de opening van de Pastorij Adegem heeft het project "Senioren onder de toren" volgens voorzitter Standaert zijn eindpunt nog niet bereikt: als de gelegenheid zich voordoet zal het OCMW in overleg met het gemeentebestuur ook nog in andere grote leefkernen assistentiewoningen voorzien.


KLEINE INGREEP - GROTE VERBETERING

KLEINE INGREEP GROTE VERBETERING

De herinrichtingswerken die in 2000 aan de Gentse Steenweg werden uitgevoerd waren een verbetering voor de meeste weggebruikers.

Toch zorgden de enkele zwenkingen in het fietspad er voor dat onder meer Rita Sesselle en haar dochter Tina Verbeke die zwenkingen met hun tandem, laat staan een duo-fiets, niet konden nemen.

Het gemeentebestuur heeft dat probleem met een kleine ingreep aan de zwenkingen uit de wereld geholpen. Nu kunnen Rita en haar dochter Tina ook met hun duo- fiets de zwenkingen vlotter nemen.


GRAFFITI - JAM STEEKT
JEUGDLOKALEN IN EEN NIEUW KLEEDJE

GRAFFITI-JAM STEEKT JEUGDLOKALEN IN EEN NIEUW KLEEDJE
Dankzij graffitikunstenaars hebben de jeugdlokalen op de Zandakkers in een dag een nieuw uitzicht gekregen.

Voor de vierde maal organiseerde de Maldegemse Jeugddienst, in samenwerking met graffiteur Jasper Deyne, een graffiti-jam. Dit jaar werden de jeugdlokalen op de Zandakkers in Adegem onder handen genomen.

Het was de bedoeling om zaterdag tussen 10u en 22u de muren van de jeugdlokalen om te toveren tot een kunstwerk van boomgaarden, beestjes en speelse elementen.

De grijze muren van de jeugdlokalen hadden een paar dagen vooraf al een groene grondlaag gekregen waardoor ze al een aantrekkelijker uitzicht kregen.

Hoewel enkele graffiteurs die hun medewerking hadden toegezegd niet op de afspraak verschenen, staat er sedert zaterdagavond een prachtig graffitikunstwerk op de Zandakkers.

GRAFFITI-JAM STEEKT JEUGDLOKALEN IN EEN NIEUW KLEEDJE Rond 18u30 kwamen de inwoners van de wijk een kijkje nemen naar de jeugdlokalen. De kinderen kregen de gelegenheid om zelf te ontdekken hoe graffiteurs te werk gaan.

Zij die er al waren hadden vooraf hun fantasie laten werken. In enkele uren tijd hebben zij de neerslag van hun fantasieėn op de muren van de jeugdlokalen overgebracht.

In de loop van de dag kregen de graffiteurs regelmatig mensen over de vloer die hen eens life aan het werk wilden zien. Zaterdagavond kwamen de mensen uit de omgeving van de jeugdlokalen op bezoek.

Zij waren onder de indruk van de graffitikunstwerken, die de jeugdlokalen een meerwaarde geven. Voor de kinderen was er nog een extraatje: onder de leiding van Jasper Deyne mochten de kinderen zelf even graffiteur spelen. Dat deden ze met overtuiging.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home