www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 560 - Week 34 : van 17 tot 23 augustus 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DE REGEN HIELD DE MRTV
OOGSTFEESTEN NIET TEGEN

REGEN HIELD DE MRTV OOGSTFEESTEN NIET TEGEN
Waar de 140 tractors die aan de MRTV rit van 18 km deelnamen passeerden hadden zij -zolang het niet regende- veel bekijks...

In de Ringbaan in Adegem was vorige weekend alles klaar om van de MRTV oogstfeesten een groot volksfeest te maken: de inschrijvingen voor de rit met de oude- en moderne tractoren liepen vlot binnen en ook voor het namiddagprogramma, boeren zoals vroeger, waren er veel kandidaten.

Het bestuur had de afgelopen maanden alle tot in de puntjes voorbereid. Enkel de weersomstandigheden hadden zij niet in de hand en die hebben hen afgelopen zondag een paar maal parten gespeeld.

De zon scheen nog toen het startsein gegeven werd voor de 18km lange rit met de tractors. De lange stoet tractors, waarbij enkele antieke juweeltjes, had onder de weg veel bekijks. Jammer dat een gedeelte van de rit in de regen moest verlopen.

REGEN HIELD DE MRTV OOGSTFEESTEN NIET TEGEN
De jongste bezoekers van de oogstfeesten moesten kijken naar de grote machine, die een dorsmachine uit de tijd van hun overgrootouders bleek te zijn.

PLOEGEN
De demonstratie met de pikdorsers kon door de regen in de voormiddag niet doorgaan. De hemel was gelukkig uitgeklaard toen het namiddagprogramma begon.

De bezoekers kregen wel een dorsmachine van meer dan 50 jaar oud in actie te zien. Voor de oudere bezoekers was het een weerzien met een machine die zij zich uit hun kinderjaren herinnerden. Voor de jongeren was het aan antiek stuk dat toch hun bewondering wegdroeg.

REGEN HIELD DE MRTV OOGSTFEESTEN NIET TEGEN
Het was zelfs voor de oudere bezoekers al jaren geleden dat zij nog eens iemand met een paard en een jumelle zagen ploegen.

Enkele landbouwers en loonwerkers hadden zich ingeschreven voor de wedstrijd in het ploegen. Iedere deelnemer kreeg een perceel grond die hij moest omploegen. Twee juryleden beoordeelden het uitzicht van het ploegenwerk.

Vooral de landbouwer die met een paard en een jumelle de aarde omlegde had veel bekijks. Hij bewees dat er ook met een paard en een jumelle mooi ploegwerk (rechte voren en schone schellen) kan afgeleverd worden.

Ondanks de regen in de voormiddag was het terrein waarop de oogstsfeesten doorgingen goed bewandelbaar. Het publiek trok dan ook van de ene activiteit naar de andere.

Zo bleven zij, alvorens in de tent binnen te gaan, staan bij de boomzager uit de jaren vijftig en de hoefesmid die een paard besloeg.

Ondanks de regen in de voormiddag was er zondagnamiddag toch nog veel volk naar de Ringbaan afgezakt. De inrichters zijn er van overtuigd dat er op een echt zomerse dag minstens dubbel zoveel bezoekers zouden geweest zijn.

Om aan te tonen dat het weer zich niet laat commanderen ging in de latere namiddag de hemelsluizen nog eens open.


't FOLKLOORKE ROND DE BARBECUE

't FOLKLOORKE ROND DE BBQ

Zaterdagavond stond bij 't Folkloorke de jaarlijkse BBQ op het programma.

Met die gezellige avond bedankt 't Folkloorke zijn trouwe leden voor hun inzet maar ook de gastgezinnen die tijdens het verbroederingsweekend vrienden van CC Rott Weiss ontvangen.

Naast zijn jaarlijks verbroederingsweekend neemt 't Folkloorke ieder jaar ook deel aan een tiental carnavalstoeten in onze regio.


OPENINGSRIT ZORGDE
VOOR VUURWERK

OPENINGSRIT ZORGDE VOOR VUURWERK
Om 13u30 vertrokken vorige week woensdag op de kasseien naast de Adegemse kerk 180 renners voor de eerste rit in de ronde van Oost Vlaanderen voor beloften.

Voor de tweede editie van de Ronde van Oost Vlaanderen voor beloften schreven zich 33 ploegen in.

Omdat gemeentelijk Maldegem om praktische redenen de organisatie van de openingsrit van deze vijfdaagse rittenwedstrijd niet in Maldegem wou, werkte de wielercel samen met de Vlaamse Wielerbond een parcours uit voor een openingsrit van 150 km, met start en aankomst in Adegem.

De voorstelling van de ploegen aan den Hoogen Pad liep woensdagmiddag een beetje in het honderd omdat door een zwaar verkeersongval in Aalter enkele renners in een verkeersopstopping zaten.

Om 13u30 gingen 180 van de 193 ingeschreven renners van start.

SPEKTAKEL
Volgens kenners zou de vlakke openingsrit er een met weinig geschiedenis worden. De renners hebben hen echter in het ongelijk gesteld: zij hebben er een harde wedstrijd van gemaakt.

In het eerste uur werd er meer dan 47 km afgelegd.

Er wachtte de renners eerst een omloop van 70 km buiten onze gemeente. Eens terug in Adegem stonden er nog zeven plaatselijke ronden op het programma.

Mathias De Witte (FCP) wou zich voor eigen volk (de firma De Witte in de Krommewege) tonen. Hij was steeds vooraan in de groep te vinden. Met een achttal renners begon hij met een kleine voorsprong aan de plaatselijke ronden.

OPENINGSRIT ZORGDE VOOR VUURWERK
Maarten Graeghs, een renner van Lotto Belisol Uza, werd in Adegem de eerste leider in de Ronde van Oost Vlaanderen voor beloften. Thieme Van Ruymbeke (winnaar van de rushes) en Niels Van Dorsselaer (beste Oost Vlaming) stonden samen met de leider op het podium.

Het kwam in die plaatselijke ronden tot een hergroepering. De korte klim over de Kampel is bij veel renners in de kleren gekropen.

Het publiek heeft een prachtige wedstrijd gezien en de renners lagen tijdens de laatste ronden verspreid over de ganse omloop.

Een kopgroep van 24 renners, met daarbij Mathias De Witte, ging met een kleine voorsprong de finale in.

In die laatste ronde spatte het de kopgroep uit elkaar. Maarten Graeghs toonde zich de snelste van de uitgedunde kopgroep.

Mathias De Witte, die na de aankomst toegaf dat hij woensdag meer met zijn hart dan met zijn verstand had gereden, eindigde als 24ste. In de tweede rit in Bazel eindigde Mathias als vierde.

TOEKOMST
Raf Van de Velde, voorzitter van de wielercel, was na afloop tevreden over zowel het verloop van de wedstrijd als over de organisatie.

Hij is er van overtuigd dat na een evaluatie de wielercel zal besluiten dat zij kandidaat is om de komende jaren nog ritten van de Ronde van Oost Vlaanderen in te richten.


SPORTRAAD VERVROEGT
VERKIEZINGEN

Er komen steeds meer gegevens vrij over de nieuwe structuur van de laureatenavond.

Tot vorig jaar, toen enkel de sportraad zijn laureaten huldigde, werden alle sporters die door hun club voor een huldiging werden voorgedragen in verschillende categorieėn op het podium geroepen om hun trofee in ontvangst te nemen.

Die huldigingen -en de bekendmaking van de namen van de sportman, sportvrouw en andere verkozen laureaten- werd afgewisseld met animatie.

Omdat daar in het nieuwe concept geen tijd meer voor is zullen alle laureaten bij het begin van de laureatenavond in stoet over het podium wandelen om hun aandenken in ontvangst te nemen.

De sportraad doet een oproep naar zijn aangesloten clubs om voor 20 augustus de namen van hun hun leden die voor een huldiging in aanmerking komen op te geven.

Ook de namen van hun kandidaten voor de verschillende titels (met de nodige motivatie) dienen tegen die datum ingediend te worden. Daarna volgen onmiddellijk de verkiezingen.

Pas op de laureatenavond zelf zullen de namen van de winnaars bekend gemaakt worden.

De laureatenavond wordt zoals vroeger afgesloten met een receptie.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home