www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 670 - Week 39 : van 25 september tot 1 oktober 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

TECHNISCH DEFECT OORZAAK
VAN BRAND OP OUD JACHT

TECHNISCH DEFECT OORZAAK VAN BRAND OP OUD JACHT
In de nacht van dinsdag op woensdag, is een
jacht uitgebrand in de jachthaven aan Berlaars.
Een technisch defect lag aan de oorzaak.

De jachthaven aan Berlaars krijgt regelmatig internationaal bezoek. Vorige week lag daar een oud motorjacht voor enkele dagen aangemeerd. Toen de Britse eigenaars van het jacht naar hun boot terugkeerden, zagen zij dat er uit hun vaartuig vlammen opstegen.

De brandweerpost Eeklo was snel ter plaatse, maar moest bij het blussen voorzichtig optreden: op het schip was een brandstoftank, waarin nog enkele honderden liters brandstof zat.

Daarom, en om te voorkomen dat het brandend jacht onder het gewicht van het bluswater zou zinken, waardoor brandstof en/of olie in het water zou terechtkomen, werd er niet met water maar met schuim geblust.

De kleine ontploffingen die op het brandend schip waren te horen, waren afkomstig van kleine gasbussen. Die veroorzaakten geen extra schade.

Het schip was niet meer te redden. In de nabijheid van het brandende jacht lag nog een boot. De eigenaars van die boot konden hun vaartuig bij het blussen de boot in veiligheid duwen.


MARIE-ANNE STANDAERT
CULTUREEL AMBASSADEUR 2016

MARIE-ANNE STANDAERT CULTUREEL AMBASSADEUR 2016

Tijdens de Vrijwilligers- en Laureatenhulde, stelde de Maldegemse cultuurraad vorige week dinsdagavond in de sporthal Meos zijn Culturele Ambassadeurs 2016 voor.

Een van die Ambassadeurs is Marie-Anne Standaert. Op 11 jarige leeftijd speelde zij Bugel bij de Verenigde Vrienden Adegem. Voor haar stond het toen al vast dat muziek een belangrijke rol in haar studies zou krijgen. Zij verliet het vertrouwde Adegem om aan het conservatorium in Brussel te studeren.

Dat haar muzikale kwaliteiten niet onopgemerkt voorbij gingen, bleek uit het feit dat zij door verschillende groepen gevraagd werd om met hen op te treden.

De belangrijkste van de groepen waren The Rhythm Junks en het Special Quintet, waarin ze samen met de Hardbopstijl-trompettist Richard Rousselet een ode bracht aan jazzgrootheden uit de jaren 50 en 60. Maar Jazz is niet haar enige muzikale passie: alle genres waar groove en emotie in zit wil Marie-Anne beleven.

In de loop der jaren heeft de Adegemse trompettiste al enkele eigen projecten opgezet. Momenteel is ze in volle voorbereiding voor The New Special Quintet, een vervolg op het special Quintet dat zij in het verleden met Richard Rousselet heeft opgezet.

Marie-Anne was aangenaam verrast met haar aanduiding tot Cultureel ambassadeur 2016 van Maldegem. Naast Marie- Anne Standaert werden ook nog Karen Willems, Chris Ruebens en Stijn Wauters door de Cultuurraad als Cultureel Ambassadeur aangesteld. Wegens beroepsverplichtingen konden die muzikanten echter niet aanwezig zijn op de uitreiking van de oorkondes.


JOHNNY CLAES WERD IN MALDEGEM
BELGISCH KAMPIOEN ORGELDRAAAIEN

JOHNNY CLAES WERD IN MALDEGEMBELGISCHKAMPIOEN ORGELDRAAAIEN

Samen met een draaiorgel uit Nederland, stonden de 13 draaiorgels die vorige week zondag deelnamen aan het Belgisch kampioenschap op een wandelparcours in het centrum van Maldegem opgesteld.

Gedurende ruim drie uren was er overal in het centrum draaiorgelmuziek te horen. Een jury wandelde van het ene orgel naar het andere. De juryleden gaven afzonderlijk punten. Pas nadat zij alle orgeldraaiers aan het werk hadden gehoord en gezien, werden de punten samengelegd.

Terwijl de juryleden hun punten telden, kregen de orgeldraaiers op de de parking van het zwembad nog elk twee minuten om het publiek met hun muziek te verwennen. Het publiek genoot zo van dat extra optreden dat het de meeste liedjes meezong.

Jan Claes uit Willebroek kreeg van alle juryleden de hoogste score. Zowel het publiek als de andere deelnemers waren het eens met het oordeel van de jury. Johnny Claes kreeg, toen zijn naam bekend werd gemaakt, applaus van zowel het publiek als van de andere deelnemers.


CT THE BANANAS DERDE IN 100KM PLOEGENTIJDRIT IN BREDA

CT THE BANANAS DERDE IN 100KM PLOEGENTIJDRIT IN BREDA

Tegen een gemiddelde van 42,3 km/u, legde het team van de Adegemse Wielerploeg " CT The Bananas" de 100km tijdrit "Red Bull Kop Over Kop" - met start en aankomst in Breda - af.
Die prestatie was goed voor een derde plaats.

De kleine wielerploeg "The Bananas" van Adegems voorzitter Stijn Van der Jeught, telt in zijn rangen enkele renners die niet alleen sterk zijn in wegwedstrijden, maar ook hun mannetje kunnen staan in individuele en ploegrentijdritten.

Daarom nemen zij ook regelmatig deel aan grote tijdritten per ploeg, die vooral in Nederland worden georganiseerd.

Vorig weekend stond in het Nederlandse Breda de 100km lange tijdrit "Red Bull Kop Over Kop" op het programma.

De ploeg van CT The Bananas, die zich voor deze ploegentijdrit (die ook gedeeltelijk over België liep) inschreef, bestond uit Simon Van Herreweghe, , Kristof De Baets, Dirk Verleyen , Stijn Van der Jeught en Nils Van Daele.

Naast de Adegemse ploeg namen nog meer dan 180 ploegen aan de ploegentijdrit deel.

GROEIENDE PLOEG

De kopman van de ploeg begon alleen aan de tijdrit. Na ongeveer 15km kreeg hij het gezelschap van de Stoemper die dan het tempo bepaalde. Na 35km kwam de Klimmer het gezelschap vervoegen.

De Meesterknecht sloot zich 30km veder bij het drietal aan. Op 15km van het einde mag het laatste lid van de ploeg, de Sprinter, aansluiten. Hij doet dan tijdens die laatste kilometers het meeste kopwerk.

CT THE BANANAS DERDE IN 100KM PLOEGENTIJDRIT IN BREDA Enkel de laatste 15km legden Stijn, Nils, Simon, Dirk en Kristof samen af.

"Tijdens een dergelijke ploegentijdrit wordt er tactisch gereden: de kopman geeft niet het maximum van bij de start.

Pas als de 'Stoemper' aansluit gaat het tempo de hoogte in.

In het zwaarste gedeelte van de het parcours is het de 'Klimmer' die het meeste werk op zijn schouders neemt.

Daarna is het aan de 'Meesterknecht' om zijn werkt te doen en ten slotte is er de 'Sprinter' die tijdens de laatste kilometers het meeste werk op zijn schouders neemt", legde voorzitter Van der Jeught uit.

Het is de kunst om de wedstrijd zo in te delen dat de voltallige ploeg samen over de eindstreep komt, en dat deed de CT The Bananas na 2 uur 21 minuten en 57 seconden.

Voorzitter Stijn was tevreden over de prestatie van zijn Team.

De twee teams die sneller de 100km aflegden hadden, telden enkele (semi) profs in hun rangen.

Stijn Van der Jeught heeft de ploegentijdrit goed verteerd.

Zondag in de vroege morgen vertrok hij naar het Nederlandse Almere om er deel te nemen aan de 120km lange individuele tijdrit.


VERKEERSHINDER AAN
VELDEKENS BRUG

Vanaf maandag 26 september worden er werken uitgevoerd aan de brug op Veldekens, de grens tussen Adegem en Eeklo.

De werken zullen minstens tot midden oktober duren. Tijdens de duur van de werken zal het verkeer in de omgeving van Veldekensbrug via verkeerslichten geregeld worden.

De automobilisten moeten rekening houden met verkeershinder.


MALDEGEMKERMIS
IN ADEGEM

MALDEGEMKERMIS IN ADEGEM

Voor hun seniorennamiddag, die het comité voor Initiatief de maandag van Maldegemkermis organiseerde, werd ook dit jaar uitgeweken naar Den Hoogen pad in Adegem.

Voor de prijs van 5 euro kregen de senioren een optreden van Katrien Gallez en Yves Segers.

Voordat deze artiesten optraden hadden de senioren al genoten van koffie en gebak. Ook die zaten in de prijs inbegrepen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home