www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 583 - Week 5 : van 25 tot 31 januari 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DE LAPPERKES HEBBEN
EEN NIEUW PRINSENPAAR

DE LAPPERKES HEBBEN EEN NIEUW PRINSENPAAR
Davy en Anja zijn sinds vorige week zaterdag
het prinsenpaar 2015 van De Lapperkes.

De carnavalsvereniging De Lapperkes is al enkele maanden druk bezig met het bouwen aan de nieuwe carnavalswagen die ze op zondag 1 februari aan hun lokaal Het Damberd in Adegem-Dorp zullen voorstellen.

Vorige week zaterdag had de Adegemse carnavalsvereniging bevriende verenigingen uitgenodigd in de zaal D'havé, waar zij hun prinsenpaar voor carnaval 2015 voorstelden. De Jeugdprins van België en het prinsenpaar van het Vlaams Gewest waren graag op de uitnodiging ingegaan.

In de vooravond werd afscheid genomen van het prinsenpaar 2014. Om 23u11 werden Davy Dhutoy (prins Bitterbal) en Anja Beernaert officieel als het prinsenpaar 2015 voorgesteld.

Het prinsenpaar vierde hun aanstelling met een polonaise waarin iedereen in de zaal werd meegenomen. Rond middernacht mocht het prinsenpaar ook nog het winnende nummer van de toegangskaart trekken, die een hesp won.

De onschuldige hand van de prinses trok het nummer van een van haar familieleden (nr. 80). Daarna werd er verder gefeest.


IJSSCHAATSPLEZIER
OP DE MALDEGEMSE MARKT

IJSSCHAATSPLEZIER OP DE MALDEGEMSE MARKT
Voor het 3de jaar op rij haalt de VHMC de ijspiste naar Maldegem. Dit jaar gebeurt dat zonder financiële steun van de gemeente.

Vorige week is de bvba Ice Time begonnen met de bouw van de ijspiste op het tweede deel van de Maldegemse markt. Vanaf vrijdag 30 januari tot en met 22 februari kunnen de ijsschaatsers daar hun hartje ophalen.

Net als vorig jaar opent vrijdagavond om 19u30 de kunstschaatsclub Kryos van Katrien Pauwels het Maldegemse ijsschaatsseizoen. Een halfuurtje later zorgen Filip d'Haeze en zijn Swoopgirls voor ambiance op en rond het ijs.

2B Event zorgt er voor dat ook na dat optreden de ambiance op de ijspiste blijft. Niet alleen voor de opening, maar ook voor het slot van de ijsschaatspret in Maldegem op zondag 22 februari, heeft VHMC voor een topper gezorgd. Om 16 uur is er een optreden van Christoff en Lindsay. Niet alleen de ijsschaatsliefhebbers maar iedereen kan gratis van dat optreden genieten.

Tijdens de meer dan 3 weken dat de ijsschaatspiste op de markt staat worden er nog een aantal activiteiten georganiseerd. Nu staat al vast dat er op woensdag 11 februari een Zumba on ice avond is met Filip d'Haeze. Iedere woensdagnamiddag is er kinderdisco en gratis grime. Iedere zaterdag- en zondag- voormiddag is er voor de allerkleinsten schaatsgewenning.

Net als de vorige twee jaar kunnen de scholen van Maldegem en de regio ook nu tegen speciale tarieven tijdens de schooluren in de ijspiste terecht.

GEEN SUBSIDIE
Tot vorig jaar kreeg de VHMC naast de toestemming om de ijspiste op de markt te zetten ook nog een financiële ondersteuning van 8000 euro van de gemeente. Het stond voor het schepencollege al vast dat het in 2014 de laatste maal zou zijn dat de gemeente een subsidie zou geven voor het betalen van de energiekosten van een ijspiste. Er was aanvankelijk zelfs beslist dat er geen ijspiste meer mocht komen.

Na onderhandelingen vorig jaar met het VHMC is het schepencollege tot een compromis gekomen. De ijspiste mag er komen maar dan zonder financiële steun van de gemeente. VHMC heeft dan maar zijn leden aangesproken om te helpen bij het financieren van de piste.

Het schepencollege liet ons weten dat zij de 8000 euro subsidie voor activiteiten van de VHMC niet heeft geschrapt. "Die subsidie kunnen zij gebruiken om tijdens de winterperiode andere activiteiten dan een ijspiste te organiseren" klinkt het bij het schepencollege.


JUNOT SCHATTE HET JUISTE
AANTAL KERSTLAMPJES IN 't KRUISKEN

JUNOT SCHATTE HET JUISTE AANTAL KERSTLAMPJES IN 't KRUISKE
Vorige week zondag werden in café 't Kruisken de
10 prijzen van de kerstlampjeswedstrijd uitgereikt.

Nadat zij vorig jaar tijdens de wereldbeker voetbal hun café 't Kruisken volledig in de nationale driekleur hadden gestoken, en daar ook een wedstrijf aan verbonden hadden, pakten de uitbaters van café 't Kruisken in december opnieuw met iets speciaals uit: de laatste week van november hadden zij hun café zowel binnen als buiten met lampjes en kerstbollen versierd.

Iedereen die tussen 1 december 2014 en 6 januari 2015 in 't Kruisken kwam kon op een formulier het aantal lampjes vermelden die in en om het café hingen. Er kwamen 1100 formulieren binnen. Nadat ze allemaal gecontroleerd waren bleek dat één deelnemer het juiste aantal lampjes (7550) op zijn formulier had ingevuld.

Junot De Pauw werd zondag als winnaar onder de prijzen bedolven. Daniel Van Poucke, die 7542 lampjes had ingevuld, won de tweede hoofdprijs. De derde hoofdprijs was voor Wiliam De Craene die op 7535 lampjes had gegokt.

't Kruisken is ondertussen al versierd voor Valentijn. Daarrond wordt geen wedstrijd georganiseerd. Het is volgens de uitbaters niet uitgesloten dat er met Pasen een nieuwe wedstrijd komt.


GEEN ALCOHOLCONTROLES
TIJDENS DE PARKCROSS

Vorig jaar stonden een paar voertuigen van de Maldegemse politie aan de hoofdingang van de parkcross opgesteld voor een alcoholcontrole. Dat lokte bij heel wat cyclocrossliefhebbers cynische reacties uit.

Tijdens de voorstelling van de parkcross 2015 kondigde commissaris Eddy De Jaeger aan dat er dit jaar geen grootscheepse alcoholcontroles komen. Dat is volgens de commissaris het gevolg van de nieuwe onderrichtingen die in het kader van de terreurdreiging nationaal zijn uitgevaardigd.

Dat betekent echter niet dat er vanaf nu niemand meer uit het verkeer zal geplukt worden om een ademtest af te leggen.

De commissaris bevestigde ook dat, door de nieuwe richtlijnen die er gekomen zijn, de dienst onthaal op zaterdagvoormiddag niet meer open zal zijn voor het publiek.


DOKTER HERREBAUTLAAN
KLONK OP EEN VOORSPOEDIG 2015

Dr. HERREBAUTLAAN KLONK OP EEN VOORPSOEDIG 2015

Ook in de Dr. Herrebautlaan klonk men dit jaar samen op een gelukkig nieuwjaar.

Sofie, Stijn en Désirée zorgden er voor dat er voldoende lekkere spijs en drank op de tafel kwamen.

Het werd als de vorige nieuwjaarsrecepties een gezellige bijeenkomst.


JOHAN THIENPONDT REDDE
MAN UIT HET SCHIPDONKKANAAL

JOHAN THIENPONDT REDDE MAN UIT HET SCHIPDONKKANAAL
Dank zij het alert optreden van Johan Thienpondt heeft Benjamin Demolder zijn slippartij op Veldekensbrug overleefd.

Zondagnacht werd Johan Thienpondt, die net over Veldekensbrug woont, rond 3u30 gewekt door lawaai.

Toen hij buiten ging luisteren waar het lawaai vandaan kwam, stelde hij vast het lawaai eigenlijk hulpgeroep was van een man in het Schipdonkkanaal.

Benjamin Demolder, een traiteur uit Aalter, was op terug weg van Eeklo naar Aalter. Op de brug over het Schipdonkkanaal ging zijn wagen aan het slippen.

Benjamin belandde met zijn voertuig aan de kant van Adegem in het kanaal. Hij slaagde er nog in om uit zijn auto te klimmen maar werd door de sterke stroming van het water meegesleurd.

Hij kon zich vastklampen aan het betonnen talud maar slaagde er door de sterke stroming en het slijk waarin hij stond niet in om zich op eigen krachten op het droge te hijsen.

Johan twijfelde geen moment, schoot Benjamin ter hulp en verwittigde de hulpdiensten.

Van zodra hij Benjamin op het droge had haalde hij enkele dekens om Benjamin tegen verder afkoeling te beschermen.

De hulpdiensten, die snel ter plaatse waren, brachten Benjamin met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis.

Maandagnamiddag ging Johan Thienpondt al op bezoek bij Benjamin, die weet dat hij geluk had dat Johan gewekt werd door zijn hulpgeroep.

Hij verzekerde hem dat hij, eens terug thuis, hem met een passend geschenk zal bedanken.


OOK DE JEUGDBEWEGINGEN
WONNEN BIJ DE EINDEJAARSACTIE

OOK DE JEUGDBEWEGINGEN WONNEN BIJ DE EINDEJAARSACTIE

De Familie Lampo uit Middelburg won de hoofdprijs van de eindejaarstombola van UNIZO Groot Maldegem, een Fiat 500 Cabriolet.

Vorige week vrijdag werden de sleutels van de auto aan de familie overhandigd.

Vrijdagavond was het echter niet alleen de familie Lampo die in de prijzen viel: UNIZO Groot Maldegem koppelt ieder jaar een goed doel aan haar eindejaarsactie.

Dit jaar werd 1000 euro verdeeld onder de Maldegemse jeugdbewegingen. Een gebaar dat door de leiding van deze jeugdbewegingen zeer op prijs werd gesteld.


NIEUWE CARNAVALSORDE
START IN MINEUR

NIEUWE CARNAVALSORDE START IN MINEUR
De leden van "We Goame Teupe" zullen zich hun de
officiële start van hun carnavalsorde en de voorstelling
van hun carnavalswagen wel anders hebben voorgesteld.

Bijna een jaar geleden hadden Lorenzo Houwenhuyse van Studio 3000 en zijn vrienden het plan opgevat om een nieuwe carnavalsorde op te richten.

Het was aanvankelijk de bedoeling om Assenede als thuisbasis te kiezen, maar omdat het grootste deel van de leden in Adegem en omgeving woont, werd uiteindelijk besloten om het café 2 FUN in de Staatsbaan 65 in Adegem als hun thuisbasis te kiezen.

Zaterdagavond waren alle carnavalsorden uit de regio in Adegem verwacht op de voorstelling van de nieuwe Adegemse carnavalsorde en van de carnavalswagen waarmee ze aan minstens 12 stoeten willen deelnemen.

Rond 19 uur waren de eerste gasten op de afspraak. De verlichte praalwagen stond voor het café en zowel in als rond de praalwagen ging het er met de carnavalsmuziek gezellig aan toe.

KLACHT

Niet iedereen in de omgeving vond de bijeenkomst blijkbaar even gezellig: het was nog geen 20 uur toen de politie aan 2 Fun stopte voor een controle.

Het werd de verantwoordelijken van "We Goame Teupe" op een vriendelijke manier duidelijk gemaakt dat zij niet over de nodige vergunningen beschikten om de buitenactiviteiten te organiseren.

Als zij de verlichting en de muziek niet doofden zou er een GAS boete volgen. De carnavalsvereniging kreeg nog wel de toestemming om de verlichting en de muziek aan te houden tot door de pers de nodige foto's waren genomen.

"Wij moeten niet ver zoeken van waar de klacht tegen onze activiteit komt: nog niet zolang geleden heeft er iemand uit den building tegenover het café al eens een klacht tegen 2 FUN ingediend. We vinden het jammer dat het zo moet lopen" klonk het bij de carnavalisten.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home