www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 556 - Week 30 : van 20 tot 26 juli 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

VANDALEN VISEERDEN SURVIVALPARCOURS

Vermoedelijk in de nacht van vrijdag op zaterdag ( voor Adegemkermis) waren vandalen actief op 4 plaatsen op het parcours van de Survivalclub Meetjesland, aan de vaartkant.

Er werden balken meegenomen en touwrekken werden stukgesneden.

Volgens getuigen zouden de dagen die aan de actie voorafging, jongeren met messen in de omgeving van het survivalparcours zijn gezien.

De politie stelt een onderzoek in. Het is niet de eerste maal dat vandalen de toestellen van de survivalclub langs de Vaartkant viseren.

Volgens Carlos Bonamie, voorzitter van de survivalclub, valt de schade dit keer nog mee.

"De balken kunnen vervangen worden en onze vereniging heeft ook voldoende touwen in voorraad om de schade te herstellen" klonk Carlos berustend.


ADEGEM KERMISTE DE VAKANTIE IN

ADEGEM KERMISTE DE VAKANIE IN
Dit is de dagkampioen van de 10de en laatste memorial Rudy Landuyt die jaarlijks de zondag van de Adegemse zomerkermis werd georganiseerd.

David Storm, voorzitter van het Adegems feestcomité blikte tevreden terug op de eerste zomerkermis die hij samen met zijn vernieuwd bestuur organiseerde.

Buiten de regen die een paar maal als spelbreker optrad, en de tweedehandsmarkt voor kinderkleren en-speelgoed die bij gebrek aan voldoende standhouders werd afgelast, was er enkel positief nieuws over de kermis. Hoewel er geen speelpleinwerking en grabbelpas was waren er toch meer dan 80 kinderen aanwezigen op de voorstelling van de poppenkast Pedrolino in den Hoogen Pad.

Op de antiek - Rommelmarkt waren zowel de verkopers als de kopers tevreden.

Dat de Memorial Rudy Van Landschoot verdwijnt vindt het kermiscomité jammer maar het heeft volgens zijn voorzitter begrip voor de beslissing van de organisatoren.

Het feestcomité zal uitkijken naar een nieuwe activiteit voor de zondagnamiddag.

ADEGEM KERMISTE DE VAKANIE IN Mayke Vanes en Frapant zorgden maandagnamiddag voor de heerlijke dansmuziek op de kermiskoffietafel voor de senioren.

Meer dan 180 senioren vulden maandagnamiddag den Hoogen Pad. Ze genoten zeer van de koffie en het gebak en de heerlijke dansmuziek.

Omdat veel senioren toch een luchtig trekje in de namiddag misten, kijkt het feestcomité uit of dat tegen volgend jaar niet kan verholpen worden.

De kinderen waren maandagnamiddag om 17u30 aan de kinderopvang in Adegem-Dorp om er ballen te vangen.

Er waren meer kinderen dan het feestcomité had verwacht maar niemand ging met lege handen naar huis.
WIELERWEDSTRIJDEN

ADEGEM KERMISTE DE VAKANIE IN Bart Neirynck, Maarten D'Hoore en Jozef De Naegel waren in hun leeftijdscategorie de winnaars van de wielwedstrijd voor parochianen.

Het sportief gedeelte van het kermisprogramma lag op 't Kruisken. Daar werden maandagnamiddag verschillende wielerwedstrijden georganiseerd.

Voor de wedstrijden voor WAOD renners en toeristen daagden er meer dan 250 deelnemers op.

Voor de koers voor parochianen schreven zich 34 deelnemers in. Zij moesten 7 ronden rijden.

Voor hen kwamen de meeste toeschouwers naar 't Kruisken en Spanjaardshoek.
VERNIEUWDE AVONDMARKT

ADEGEM KERMISTE DE VAKANIE IN Er daagde een legertje politiekers op om samen met het feestcomité de vernieuwde avondmarkt te openen.

Het feestcomité kreeg al jaren de kritiek dat de avondmarkt niet veel voorstelt.

Er werd tot vorig jaar geen alternatief voor de klassieke avondmarkt gevonden. Samen met Chokka ( met de hand gemaakte juwelen) het bedrijf van Geert François pakte het feestcomité dit jaar uit met zijn eerste wereldfeest en ambachtelijke avondmarkt.

Er kwam een massa volk op de vernieuwde avondmarkt af. Voor de mensen die de klassieke avondmarkt gewoon waren was het even wennen.

Gezien de ruime belangstelling voor de eerste editie komt er volgend jaar beslist een tweede editie van het wereldfeest en de ambachtelijke avondmarkt.


MALDEGEM REIKTE PRIJZEN UIT

MALDEGEM REIKTE PRIJZEN UIT
Vrijdagavond werden in het gemeentehuis de prijzen uitgereikt van de actie " Met belgerinkel naar de winkel".

In de periode van 26 april tot 31 mei werden uit onze gemeente 12663 loten via de computer aangemeld.

Naast de gemeente ondersteunden ook 66 handelaars de acties. In Maldegem waren er 2 fietsen ( van de gemeente) en 2 waardebonnen van elk 500 euro ( van UNIZO) bij fietshandel Domi Bikes te winnen.

De fietsen gingen naar Veerle De Laere en Laurette Dobbelaere. De waardebonnen werden gewonnen door Christiaan Buysse en Martine De Laere.

Er was ook nog een prijs, een waardebon van 500 euro voor de etalage in de origineelste Belgerinkel Stijl. Die prijs ging naar Ellen Coucke van Waanzinnig Gedroomd.


PROEFBALLONNETJES OVER
NIEUWE FUSIES VAN GEMEENTEN ?

Tijdens de vorige bestuursperiode was de Vlaamse regering bereid om gemeenten die vrijwillig een fusie aangingen financieel te ondersteunen.

Naar verluid zou er tijdens de onderhandelingen tussen N-VA en CD&V over de vorming van een Vlaamse regering ook onderhandeld worden over de afschaffing of grondige besparing bij de provincies en een nieuwe ronde gemeentefusies.

Het Vlaams Instituut voor Economische samenwerking heeft al een studie uitgevoerd waarin de huidige 308 Vlaamse gemeenten zouden herleid worden tot 152 gemeenten.

Volgens die studie zou Eeklo samengaan met Waarschoot en KapriJke, Aalter, Knesselare en Ruiselede zouden een gemeente vormen en Maldegem en Zomergem een andere fusie zijn. Geen enkele van de burgemeesters staat te springen voor een nieuwe fusie.

De politici geven voorlopig geen commentaar over mogelijke nieuwe fusies van gemeenten. Voor sommigen zijn het proefballonnetjes die opgelaten worden.

Die werden in de jaren zeventig ook opgelaten en in 1976 was er de verkiezing in de nieuwe fusiegemeenten.


AUTOMOBILSITEN NEGEREN
VERKEERSREGELS VAN SPEELSTRAAT

AUTOMOBILSITEN NEGEREN VERKEERSREGELS VAN SPEELSTRAAT
De Deisterweg is in juli en augustus speelstraat. Voor die periode gelden in de straat speciale verkeersregels.

De kinderen en de ouders die er wonen vinden het jammer dat veel automobilisten zich niet houden aan die verkeersregels.

Om er voor te zorgen dat hun kinderen in juli en augustus 's namiddags ongestoord in hun straat kunnen spelen, hebben de inwoners van de Deisterweg bij het gemeentebestuur een aanvraag ingediend om hun straat tijdens de maanden juli en augustus het statuut van speelstraat te geven.

Om dat statuut te kunnen krijgen moesten minstens 60% van de bewoners akkoord gaan met dat statuut. Die voorwaarde behalen was geen enkel probleem.

Om de veiligheid van de kinderen tijdens het spelen te verzekeren, is in een speelstraat het normaal verkeer verboden. Enkel de mensen die er wonen, of handelaars die er moeten zijn, mogen er in en uit.

Iedere dag wordt de Deisterweg tussen 14u en 19u voor het doorgaand verkeer afgesloten. Na de eerste weken waren verschillende ouders van plan om hun kinderen niet meer in de speelstraat te laten spelen.

Er ging geen kwartier voorbij of er reed een auto door de straat. Via de gemeente ( Jeugddienst) werden de inwoners van de aanpalende straten op de hoogte gebracht van de verkeersregels die in een speelstraat gelden.

Het aantal auto' s dat nu tussen 14u en 19u door de Deisterweg rijdt is na die brief sterkt verminderd. Afgelopen vrijdagnamiddag waren schepen van Jeugd Valerie Taeldeman en OCMW voorzitter Stefaan Standaert op bezoek in de Deisterweg.

Zij konden zelf vaststellen dat er toch nog verschillende automobilisten de verkeersborden en het nadarhekkens dat aan de beide inritten van de straat negeerden en gewoon door de Deisterweg reden. Toen de OCMW voorzitter 2 van die automobilisten aansprak op hun verkeerd rijgedrag waren die verbaast over zijn inmenging.

Dat belette niet dat hij een van de automobilisten die net de straat was ingereden verplichte om rechtsomkeer te maken.

Om te voorkomen dat er in de toekomst tussen 14u en 19u nog auto' s in de straat komen, stelde schepen Taeldeman voor om vanaf deze week aan beide inritten van de Deisterweg tussen 14u en 19u over de ganse breedte nadarafsluiting te plaatsen.


BEZOEK AAN HET
COMPOSTPAVILJOEN IS GRATIS

BEZOEK AAN HET COMPOSTPAVILJOEN IS GRATIS

Adegem moet er nog even aan wennen dat het nu een eigen plaatsje heeft waar het met het grootste deel van zijn GFT afval terecht kan.

Op zijn eerste openingsdag voor het publiek kreeg het compostpaviljoen 5 bezoekers. Vorige week vrijdag waren er al mensen die met hun GFT aval de weg naar het compostpaviljoen vonden.

De compostmeester die aanwezig was om mensen die thuis willen composteren advies te geven bleef werkloos. Voor hem daagde er niemand op.

Omdat veel mensen er van uitgaan dat er voor het brengen van GFT afval naar het compostpaviljoen moet betaald worden, liet schepen Annelies Lammertyn nog eens weten dat een bezoek aan het compostpaviljoen gratis is.


SPEELPLEINWERKING WIL MEER SCHADUW

SPEELPLEINWERKING WIL MEER SCHADUW

Vrijdagnamiddag kreeg de Speelpleinwerking op de Zandakkers het bezoek van een delegatie van het schepencollege.

De leiding van de speelpleinwerking is tevreden over het verloop van de speelpleinwerking. Er is 's namiddag een gemiddelde van 126 kinderen. Dit jaar kunnen de kinderen ook in de voormiddag naar de speelpleinwerking.

In de voormiddag wordt er in den Hoogen Pad aan sport gedaan. Kinderen die kiezen voor en ganse dag speelpleinwerking kunnen 's middag hun boterhammekes in den Hoogen pad opeten voor ze naar de speelweide op de Zandakkers vertrekken.

De leiding van de speelpinwerking, maakte van de komst van schepen van Jeugd Valerie Taeldeman gebruik om nog eens aan te dringen, om een constructie die er voor zorgt dat er op de snikhete dagen op de speelweide een plaats is waar de kinderen zich even in de schaduw kunnen terugtrekken.


OPGEPAST IN DE OUDE MOLENWEG

OPGEPAST IN DE OUDE MOLENWEG
De Oude Molenweg is maar een eenvaksweg maar wordt toch druk bereden. Veel wegebruikers zien de Oude Molenweg als een ideale sluikweg om sneller in Maldegem te geraken.

Een veertiental dagen geleden zijn in de Oude Molenweg in de nabijheid van het kruispunt met de Tulpenlaan bomen uitgewaaid. In hun val hebben de bomen hun wortels uit de grond gesleurd.

Daardoor is er naast het wegdek over een afstand en enkele meters een brede gracht ontstaan. Om het gevaar aan te duiden heeft de gemeente er paaltjes geplaatst. Het is wachten tot de bomen en de wortels zijn opgeruimd voor de schade aan het wegdek kan hersteld worden.

In tegenstelling tot wat veel mensen die voorbij de uitgewaaide bomen rijden denken, is het niet de gemeente die moet instaan voor het opruimen van de bomen.

De bomen staan wel naast het wegdek maar het plantrecht op de bomen is bij de eigenaar van het land naast het wegdek lig gebleven. Die heeft ondertussen al contact opgenomen met de gemeente.


DE CHARLES LOUIS VERSTRYNGHESTRAAT
IS TIJDELIJK SPEELSTRAAT

DE CHARLES LOUIS VERSTRYNGHESTRAAT IS TIJDELIJK SPEELSTRAAT
Niet alleen de Deisterweg ook de Charles Louis Verstrynghestraat ( zijstraat van Adegem-Dorp) heeft tijdelijk het statuut van speelstraat.

Daardoor is tussen 14u en 19u verkeer in de straat verboden. Ook de mensen die hun voertuig daar gewoonlijk komen parkeren moeten tijdens die uren uitkijken naar een andere parkeerplaats.

Omdat de meeste gezinnen in die straat kinderen hebben, hadden zij geen moeite om aan 60% van de inwoners te geraken die instemden met het tijdelijk statuut van speelstraat voor hun straat.

Vrijdagnamiddag kregen de spelende kinderen en hun ouders het bezoek van een delegatie van het schepencollege.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home