www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n 542 - Week 16 : van 13 tot 19 april 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

KLJ ADEGEM ROLDE DE RODE LOPER UIT

KLJ ADEGEM ROLDE DE RODE LOPER UIT
Ook dit jaar vergastte KLJ Adegem zijn leden tot 16 jaar en hun vriendjes op een gala-avond.

In oktober 2009 werd KLJ Adegem boven de doopvont gehouden. Na vijf jaar heeft de enige Adegemse jeugdbeweging nog niets van haar enthousiasme verloren.

Binnenkort telt de beweging 100 leden. Die leden komen niet alleen uit Adegem: ook uit Maldegem, Oostwinkel, Eeklo en Waarschoot vinden ze de weg naar KLJ Adegem.

Ieder jaar organiseren het bestuur en de leiding een gala-avond voor de jongste leeftijdsgroepen. Twee van hun lokalen in de Zandloper worden daarvoor als filmzaal ingericht.

Omdat het een gala-avond is worden de gasten via de rode loper naar de filmzalen geleid. De leden mogen ook hun vriendjes meebrengen naar de gala-avond.

Bij hun aankomst werden de gasten ontvangen met (alcoholvrije) bubbels en ook de popcorn stond klaar. De kinderen mochten kiezen welke van de 2 films ze wilden bekijken. Aan de reacties van de genodigden te horen had de leiding een goede keuze gemaakt.

De belangstelling voor de gala-avond was ook dit jaar groot. Net als vorig jaar waren er veel vriendjes meegekomen. De leiding hoopt dat enkele van die vriendjes ook blijvers worden.

KLJ Adegem neemt tijdens de zomermaanden regelmatig deel aan sportfeesten die door zusterorganisaties uit de regio worden georganiseerd.

De Adegemse jeugdbeweging viert dit jaar haar vijfjarig bestaan. Een onderdeel van dat verjaardagsfeest is zijn eerste groot sportfeest waaraan ook verschillende KLJ afdelingen uit Oost Vlaanderen deelnemen.

Het sportfeest gaat door tijdens het weekend van Adegemse zomerkermis. Omdat de terreinen op de Zandakkers voor een dergelijke sportmanifestatie te klein zijn wordt voor deze gelegenheid uitgeweken naar op terreinen in de Vulderstraat.


MINDER DAN 60% HAALDEN
HUN GRATIS HUISVUILZAKKEN AF

Bij de milieudienst werd een eerste evaluatie gemaakt van de bedeling van de gratis huisvuilzakken.

Tijdens de 14 dagen dat de gratis huisvuilzakken werden bedeeld hebben 58% van de gezinnen in onze gemeente hun gratis huisvuilzakken afgehaald. Dat was goed voor 7000 rollen.

Dat betekent dat nog 42% van de gezinnen die kan afhalen in bij het onthaal van de dienst infrastructuur in de Bloemenstraat. Wie zich daar aanmeldt voor zijn gratis huisvuilzakken moet ook de brief bij zich hebben die vorige maand werd verspreid.

De mensen die hun brief niet meer terugvinden kunnen een duplicaat aanvragen bij de milieudienst.

Het staat nu al vast dat er aan de manier van de bedeling van de gratis huisvuilzakken zal gesleuteld worden.


INBRAAKPOGING EN BEDRIEGERS OP PAD

Nadat vorige week een auto en materiaal uit auto's was gestolen in de Dr. Herrebautlaan stelden inwoners in de Koekoekslaan maandagmorgen inbraaksporen aan hun deur vast. 's Nachts hadden zij volgens hun verklaring aan de politie lawaai gehoord.

De politie waarschuwt ondertussen ook dat de dubieuze asfalteerders terug op pad zijn. Zij rijden met een kleine vrachtwachten met Engelse nummerplaat. Zij doen de mensen een voorstel om tegen een bijna onmogelijke prijs uw oprit met asfalt te herstellen.

Mensen die de werken laten uitvoeren stellen de dag nadien vast dat de werken met waardeloos materiaal werden uitgevoerd.

De politie vraagt de bevolking met hen contact op te nemen via het nummer 1012 als die dubieuze asfalteerders zich aanmelden.


ONTSPANNING TIJDENS
DE VAKANTIEMAANDEN

Voor hun activiteiten van juli en augustus hebben de jeugddienst en de sportdienst de handen in elkaar geslagen en een programma samengesteld dat de kinderen een nog uitgebreider waaier van mogelijkheden geeft dan gedurende de vorige jaren.

Alle kampen, speelpleinwerkingen en opvangmogelijkheden zijn terug te vinden op www.maldegem.be/vrijetijd. Inschrijven voor een of meerdere van de aangeboden activiteiten kan vanaf 26 april.

Op 25 april organiseert de jeugddienst en sportdienst een ronseldag. Jongeren die de ploeg monitoren willen versterken krijgen op die ronseldag te horen wat er van hen als animator verwacht wordt.


SINT ANNAZWEMBAD WAS EVEN
EEN WATERSPEELTUIN

SINT ANNAZWEMBAD WAS EVEN EEN WATERSPEELTUIN
Ook tijdens de paasvakantie hebben de kleuters van hun bezoekjes aan de waterspeeltuin genoten.

Veertig kleuters van de eerste tot de derde kleuterklas gingen vorige week van maandag tot en met vrijdag iedere voormiddag naar het Sint Annezwembad. Dat was voor hen vijf voormiddagen lang hun speeltuin.

De kleuters werden in drie groepen verdeeld. Terwijl een groep knutselde in de cafetaria was er voor een tweede groep bewegingsactiviteit in een ander lokaal. De derde groep ging in het zwembad. Die groep werd nog eens in drie gesplitst om de kleuters in het water beter te kunnen volgen.

Het doel van de waterspeeltuin is eenvoudig: de kinderen op een speelse manier voorbereiden op het leren zwemmen.

In en rond het zwembad werden de kleuters goed opgevolgd. Vrijdag kregen ze naast het kunstwerkje dat ze tijdens hun knutseluurtjes gemaakt hadden ook hun diploma mee.

Er waren vijf soorten diploma's: Waterpret, Waterspetter, Waterbengel, Waterratje en Waterkampioen. Wie het diploma kreeg van Waterratje of Waterkampioen is klaar om te leren zwemmen. De anderen hebben nog en beetje watergewenning nodig.

Tijdens de grote vakantie is er een nieuwe waterspeeltuin. Die wordt van 4 tot en met 8 augustus georganiseerd.


MALDO SCHONK 250 EURO
AAN MAKE A WISH FOUNDATION

MALDO SCHONK 250 EURO AAN MAKE A WISH FOUNDATION
Vorig weekend maakte de studentenvereniging Maldo 250 euro over aan de "Make a Wish" foundation.

Op 28 maart organiseerde de studentenvereniging Maldo zijn derde collegefuif. Met die fuif willen zij de studenten tegen een zeer democratische prijs een gezellige avond bezorgen. Als er die avond winst gemaakt wordt dan wordt die aan een goed doel geschonken. Vorig weekend maakte de studentenvereniging 250 euro over aan de "Make a Wish" foundation.

Op vrijdag 18 april organiseert de Maldo zijn vijfde Galabal in Gasthof St. Marie in de Gentse Steenweg. Voor het eerst is er op het galabal een Gin-tonicbar.

Wie in stijl op het galabal wil toekomen, laat zich vanuit het centrum met de Shuttledienst van Audi De Mey naar Gasthof St. Marie brengen.


EERST DRUK DAN RUSTIG
OP HET RECYCLAGEPARK

Mensen die in februari en in maart afval naar het recyclagepark in de Steenhouwerslaan brachten vertelden ons dat zij twee verschillende beelden zagen.

In februari was het vooral de laatste weken bijzonder druk: iedereen die nog geld over had van de 25 euro die de gemeente in 2013 op zijn identiteitskaart had gezet heeft alles wat naar het recyclagepark kon en mocht voor 1 maart afgeleverd.

Normaal komen per maand ongeveer 4500 auto's op het recyclagepark. In februari lag dat aantal veel hoger.

Vanaf maart mochten ook de inwoners van Knesselare en Ursel met hun afval naar het Maldegems recyclagepark komen. Er hebben zich 101 inwoners van die gemeenten gemeld, of 3% van de gezinnen van Knesselare en Ursel.

Ondanks die 101 mensen van buiten de gemeente was het in maart toch bijzonder rustig in de Steenhouwerslaan: er kwamen slechts 3000 voertuigen op het recyclagepark.

Volgens Cedric Depuydt, diensthoofd van de milieudienst, was die daling in maart te verwachten.

De heer Depuydt is er van overtuigd dat het enkele maanden zal duren voordat de toestand zich zal normaliseren.

Ondertussen bereikten ons ook al de eerste verhalen over mensen die afval voor de betaalzone terug meenamen naar huis omdat ze het te duur vinden om het op het recyclagepark achter te laten.

Het was onze bedoeling om de aanvoer van afval te vergelijken tussen de maanden februari en maart van 2013 en 2014.

Daarover waren op de milieudienst echter geen cijfers beschikbaar.


BJM FUSEERT MET
GEMBAS KNESSELARE

BJM FUSEERT MET GEMBAS KNESSELARE
Vorige week zaterdag speelde de seniorenploeg van BJM zijn laatste competitiewedstrijd in de sporthal Meos. Na meer dan 40 jaar verdwijnt het competitiebasketbal uit onze gemeente.

Toen wij enkele weken terug onze BJM pannenkoeken afhaalden in de Lindestraat vertelde Inge Van den Bossche, voorzitter van BJM ons dat het toen al vaststond dat er een fusie kwam tussen BJM en Gembas Knesselare.

Er zal getraind worden in Maldegem en Knesselare maar de competitiewedstrijden van alle 13 ploegen, waaronder 2 vrouwenploegen (senioren en kadetten) worden in de sporthal in Knesselare afgewerkt.

Volgens mevr. Van den Bossche werd het steeds moeilijker om zowel in Maldegem als in Knesselare nog voldoende jongeren te vinden om alle jonge spelers in hun juiste leeftijdscategorie te kunnen laten spelen.

Na een vergadering waarop zowel de spelers als de ouders van de jeugdspelers van beide ploegen waren uitgenodigd konden de spelers en de ouders van de jeugdspelers zich voor of tegen een fusie uitspreken.

Zowel Geert Van Vlaenderen, voorzitter van de fusieclub BJM Gembas Knesselare, als vicevoorzitter Inge Vanden Bossche benadrukken dat in de eerste plaats sportieve redenen aan de basis van de fusie liggen.

Dat er gekozen werd om de wedstrijden in Knesselare te spelen werd meebepaald door de zekerheid dat de fusieploeg zelf de cafetaria van de sporthal kan uitbaten tijdens de thuiswedstrijden.

VOORBODE
Mensen die de nationale en provinciale zaalsportploegen volgen die hun thuiswedstrijden in Meos spelen volgen, hopen dat het vertrek van BJM uit Meos en Maldegem bij de leden van de gemeenteraad en het Autonoom gemeentebedrijf (AGB) een belletje laat rinkelen.

Volgens die mensen is er van de ondersteuning van de sportploegen zoals dat in het beleidsplan staat weinig sprake.

Zij wijzen erop dat de ploegen die verplicht werden te verhuizen van de sporthal Van Cauteren naar Meos niet alleen hun gezellige sporthal kwijt waren, maar ook hun inkomsten van de Cafetaria. De zaalsubsidie die zij voor dat verlies kregen werd afgeschaft.

De jeugdploegen die in de sporthal Van Cauteren gratis mochten spelen en trainen moeten nu wel betalen om de zaal te gebruiken. Ter compensatie liet het AGB de huurprijs voor de seniorenploegen dalen.

Als de zaalsportploegen de totale factuur maken van de huur van de zaal ligt die nu veel hoger dan ten tijde van de sporthal van Cauteren.

Die mensen hebben ook eens hun licht opgestoken bij andere sporthallen. Daaruit leerden ze dat de huurprijs voor een terrein in Meos zeker niet bij de laagste is van de regio.

Zelfs ploegen die hun spelers niets of slechts een kleine vergoeding betalen maar hun inkomsten zien dalen terwijl hun uitgaven ieder jaar stijgen, kunnen onmogelijk blijven bestaan.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home