www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 561 - Week 35 : van 24 tot 30 augustus 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ADEGEMSE VIJFENZESTIGJARIGEN
ROND DE FEESTTAFEL

ADEGEMSE VIJFENZESTIGJARIGEN ROND DE FEESTTAFEL

Vijftien jaar geleden organiseerden zij hun eerste reünie als vijftigjarigen.

Vorige week dinsdagmiddag hielden de Adegemsnaren die geboren zijn in 1949 een nieuwe reünie.

Zij lieten voor hen ( en hun partners) de feesttafel dekken in Huyze De Baere.


SPEELPLEINWERKING IN
DE VOORMIDDAG GEEN HOOGVLIEGER

SPEELPLEINWERKING IN DE VOORMIDDAG GEEN HOOGVLIEGER
Omdat den Hoogen Pad weinig te bieden heeft als locatie voor de voormiddag- speelpleinwerking, werd er zoveel als mogelijk buiten gespeeld. Voor een spelletje KUBB is er niet veel materiaal nodig.

Omdat er de afgelopen jaren verschillende vragen van ouders bij het schepencollege en de raadsleden waren binnen gekomen om tijdens de grote vakantie ook in de voormiddag voor kinderopvang ( speelpleinwerking) te zorgen, breidde het Maldegems schepencollege dit jaar voor het eerst de speelpleinwerking in Adegem en Kleit uit van een halve dag naar een volle dag uit.

Het namiddagprogramma zou behouden blijven zoals in het verleden.

In het voormiddagprogramma zou de nadruk vooral op sport gelegd worden.

Den Hoogen Pad werd voor Adegem de plaats voor het ochtendprogramma van de uitgebreide speelpleinwerking.

MINDER BELANGSTELLING
De belangstelling voor het ochtend opvangprogramma is zeker in Adegem niet overdonderend geweest.

Terwijl er voor het namiddagprogramma regelmatig meer dan 100 kinderen naar de Zandakkers kwamen, schommelde het aantal kinderen dat 's morgens naar den Hoogen Pad kwam tussen de 10 en de 28.

Het was voor de monitoren in Adegem al snel duidelijk dat den Hoogen Pad ook geen ideale plaats was om met kinderen sport of andere spelletjes te spelen. Daarom trokken zij van zodra het kon naar buiten.

In Kleit lag het aantal kinderen dat naar de ochtend opvang kwam hoger.

Daar konden zij ook gebruik maken van de sporthal de Berken en haar infrastructuur.


WIE ZAG SLACHTERS EN
DIEVEN VAN TWEE LAMMETJES

Omdat er vorig jaar een van zijn lammetjes uit zijn wei in de trekweg lang de Expresweg ( omgeving Oude Aardenburgse Weg) werd gestolen, sluit W T nu 's avonds zijn lammetjes op in het hok op de weide.

Groot was zijn verassing toen hij woensdag 20 augustus rond 7u30 zag dat de deur van het hok van de 7 lammetjes openstond.

Het werd nog erger toen hij in de wei vers bloed en 2 koppen van lammetjes zag liggen. Van de lichamen van de lammetjes was geen spoor.

De andere 5 beestjes zaten nog in de weide. Op het hek en de omheining van de weide vond de politie die de vaststellingen deed nog wol van de geslachte lammetjes.

Omdat het bloed dat in de wei werd aangetroffen nog vers was kan de slachting pas in de vroege morgen gebeurd zijn.

W T doet een oproep naar mensen die woensdag in de vroege morgen iets verdachts gezien hebben in de trekweg of de Oude Aardenburgse Weg om zich bij de Maldegemse politie te melden.


EEN DOEDELZAKSERENADE
VOOR HET JARIG AAGJE

EEN DOEDELZAKSERENADE VOOR HET JARIG  AAGJE

Om praktische redenen had Aagje Steijaert haar familie en vrienden vrijdagavond uitgenodigd om haar 40ste verjaardag ( 26/08/74) te vieren.

Onder de genodigden was ook "de bende van de Kromme Sparre" waarvan Aagje een van de oprichters is.

Ook onze Geert en zijn Roosje die momenteel in Adegem met vakantie zijn, was van de partij.

Hij bracht Aagje een serenade op zijn doedelzak. Een attractie waarvan alle aanwezigen genoten.


AMERICAN CARS OLDTIMERS
EN ROCKBANDS OP CELIEPLAS

AMERICAN CARS OLDTIMERS EN ROCKBANDS OP CELIEPLAS
De weiden van Kamiel Hermie in Celieplas waren tussen vrijdag 22 en zondag 24 augustus de trefplaats voor liefhebbers van American Cars, oldtimers en rockgroepen.

De Maldegemse American Carclub Dirty Deeds Friends zijn de organisatoren van dat eerste trefpunt waarvoor ook belangstelling bestaat van uit het buitenland.

De eerste buitenlandse gasten waren er volgens Kamiel al sedert donderdagavond.

Het programma voorzag voor vrijdagavond, zaterdag en zondag in de feesttent optredens van rockgroepen. Op de weiden waren vooral zaterdag en zondag American cars en oldtimers te bewonderen.

Zondag werd er een rondrit georganiseerd met oldtimers. Kinderen van het kinderkankerfonds, en mensen van de Vierklaver, kregen de kans om met een van de oldtimers mee te rijden.

De opbrengst van het trefweekend wordt geschonken aan het Kinderkankerfonds.


SFEERVOLLE VREDESWAKE
VAN V O S MALDEGEM

SFEERVOLLE VREDESWAKE VAN V O S MALDEGEM
Voor de deelnemers aan de V O S vredeswake het Canadeeskerkhof in Adegem betraden werd hen gevraagd onze huidige wereld even buiten te sluiten en stil te staan bij de grafstenen en hun verhaal.

Daarna kregen zij het gedicht te horen van "De Soldaat aan het front".

Dit nieuw begin van de traditionele V O S vredeswake, gaf de plechtigheid nog meer sfeer dan de vorige editie.

In zijn toespraak aan het centraal monument had Jacques De Groeve, voorzitter van Gauw Oost Vlaanderen, het over de geschiedenis en de gruwel van WO I.

Door tijdens de vredewake de slachtoffers uit alle oorlogen en conflicten te herdenken, uit V O S zijn teleurstelling over het feit dat wereldleiders nog altijd niets geleerd hebben uit het verleden.

De spreker heeft het moeilijk met de pracht en praal waarmee een van de donkerste bladzijden uit onze geschiedenis op verschillende plaatsen wordt herdacht.

Schepen Annelies Lammertyn volgde de gedachtegang van de heer De Groeve.

Zij dankte en prees V O S Maldegem voor de manier waarop zij jaarlijks op het Canadees kerkhof n Adegem de oorlogsslachtoffers herdenkt.


LAND- EN TUINBOUWERS
RECYCLEERDEN LANDBOUWFOLIE

LAND- EN TUINBOUWERS RECYCLEERDEN LANDBOUWFOLIE
In anderhalve dag brachten land- en tuinbouwers 10mý landbouwfolie, dat een 2de leven krijgt, op het recyclagepark bijeen.

Ieder jaar zitten land- en tuinbouwers met grote hoeveelheden landouwfolie die ze niet meer kunnen gebruiken.
Die folie naar het recyclagepark brengen werd gezien de nieuwe tarieven een kostelijke bedoening.
Daarom ging de land- en tuinbouwers op zoek om op een goedkope en milieuvriendelijke manier van hun afgedankte landbouwfolie af te geraken.
Zij zochten en vonden een recyclagebedrijf ( in Nederland) dat bereid was om tegen een kleine vergoeding hun afgedankte ( propere) landbouwfolie af te nemen.
Die landbouwfolie moest wel gesorteerd zijn en op één plaats liggen.
Een werkgroep onder de leiding van Lut D'Hondt vroeg tijdens een onderhoud met het schepencollege een plaats waar land- en tuinbouwers gedurende enkele dagen hun afgedankte landbouwfolie gratis konden opslaan.
Zij kregen de toestemming om van dinsdagmiddag tot woensdagavond hun afgedankte folie ( gratis) naar het recyclagepark te brengen.
Met schepen Annelies Lammertyn werd een strook op het recyclagepark afgesproken waar de landbouwfolie mocht opgeslagen worden.
De land- en tuinbouwers zouden er samen met een personeelslid van het recyclagepark over waken dat alles vlot verliep.
Een honderdtal land- en tuinbouwers hebben van het aanbod gebruikgemaakt en samen ongeveer 10mý afgedankte landbouwfolie bijeengebracht.
Omdat verschillende land- en tuinbouwers bewijzen moeten voorleggen over wat zij met hun afval doen, noteerde Lut D'Hondt de namen en adressen van alle land- en tuinbouwers die landbouwfolie naar het recyclagepark brachten.
Op eenvoudig verzoek kunnen zij van haar het nodige attest krijgen. Over enkele dagen zal de landbouwfolie door het Nederlands recyclagebedrijf worden opgehaald.
Afhankelijk van de kwaliteit van de folie wordt er een kleine vergoeding betaald. De land- en tuinbouwers zijn tevreden over de acties. Zij hopen dat die in de toekomst voor herhaling ( liefst tweemaal per jaar) vatbaar is.


POLITIECONTROLE MET
TUIMELWAGEN ALS EXTRAATJE

POLITIECONTROLE MET TUIMELWAGEN ALS EXTRAATJE
Michiel De Greve en Simon Leloup doorstonden probleemloos de controle van de politie. Zij kozen toch om plaats te nemen in de tuimelwagen.

Donderdag organiseerde de Maldegemse politie tussen 8u45 en 15u30 een grote controle op het kruispunt van de Koning Albertlaan en de Brugse Steenweg ( Rotonde oude rijkswachtkazerne).
Dat leverde onder meer 11 PV's op voor het niet dragen van de gordel en 4 voor het gebruik van de gsm tijdens het rijden.
Als extraatje bij de controle stond de tuimelwagen van de federale politie opgesteld op de parking van de vroegere rijkswachtkazerne.
Niemand werd verplicht, maar wie gecontroleerd werd kreeg de kans om via de tuimelwagen eens te ervaren hoe belangrijk het is om de gordel om te hebben als je met de auto over de kop gaat.
Er stapten donderdag 108 mensen in de tuimelwagen. Sommigen vonden het een leerzame ervaring. Anderen schreeuwden het uit tijdens het tuimelen.
Maandagvoormiddag 25 augustus staat de tuimelwagen op de markt in Maldegem.


SKATE-EVENT ONDER EEN STRALENDE ZON

SKATE-EVENT ONDER EEN STRALENDE ZON
Nadat het skate-event op het terrein aan den Hoogen Pad de voorbije jaren steeds met regen af te rekenen kreeg was dit jaar de zon van de partij.

Een dertigtal skaters blaters, BMX' ers en steppers schreven zich in voor het event. De ongeveer 100 toeschouwers zagen dat hoewel er soms 10 tot 12 jongeren op het terrein actief waren er geen aanrijding waren.
"Iedereen heeft hier respect voor iedereen" klonk het bij de deelnemers na hun opwarmingronde.
Iedereen die aan de wedstrijd deelnam kreeg naast de opwarmingsperiodes minstens viermaal een minuut om de jury van hun kunsten te overtuigen. Het skate-event werd afgerond met een barbecue.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home