www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 590 - Week 12 : van 15 tot 21 maart 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

GESCHEIDEN RIOLERING MOET
VOOR PROPERE BEKE ZORGEN

Op woensdag 25 maart worden de inwoners van de Prins Boudewijnlaan, Lijsterlaan, Loskaai, Vaartkant en Malecote om 20 uur in den Hoogen Pad verwacht voor een informatieavond over de belangrijke rioleringswerken die in hun straten zullen uitgevoerd worden.

Die werken zijn een onderdeel van een groot plan dat er moet voor zorgen dat tegen 2027 er in alle straten in onze gemeenten een gescheiden riolering ligt. In de straten waar geen riolering voor het afvalwater kan worden aangelegd moeten de mensen, in samenspraak met de gemeente en Aquafin, een kleinschalige waterzuiveringsinstallatie (KWI) installeren.

In de hogergenoemde straten zal in opdracht van de gemeente en Aquafin een dubbel rioleringsstelsel worden aangelegd.

Momenteel komt zowel het hemelwater als het afval water van ongeveer 350 inwoners van die straten in de Beke terecht waardoor er verontreinigd water door de Beke stroomt. Na de werken zal het hemelwater via een van de leidingen in de Beke terecht komen.

In een andere riolering wordt het afvalwater van de bewoners opgevangen naar het waterzuiveringsstation in Eeklo getransporteerd. Na zuivering komt dat water in de vaart terecht.

In het gedeelte van de Malecote waar weinig mensen wonen zal er geen klassieke riolering maar een drukriolering voor het afvalwater worden aangelegd.

KOSTEN
De aanleg van het dubbel rioleringsstelsel wordt gefinancierd door Aquafin en de gemeente Maldegem. De mensen die er wonen, moeten er wel voor zorgen dat hun afvalwater naar de voorzijde van hun woning wordt gebracht zodat het daar op het openbaar rioleringsnet kan worden aangesloten.

Die kosten moeten de eigenaars gedragen worden. Om die kosten te beperken kunnen de mensen een beroep doen op het gratis advies van de afkoppelingsadviseurs van Aquafin.

De werken, die in fazen worden uitgevoerd, zullen een achttal maanden duren. Tijdens de duur van de werken zal de aannemer alles in het werk stellen om de woning in de straten waar gewerkt wordt bereikbaar te houden.


GAAIBOLLEN VOOR DE VIERKLAVER

GAAIBOLLEN VOOR DE VIERKLAVER

Zaterdagmiddag om 13u30 ging in de zaal De Poermolen in Maldegem Donk de jaarlijkse Gaaibolmarathon ten voordele van de vzw De Vierklaver van start. Gedurende 24 uren neemt het marathonteam het op tegen uitdagende ploegen.

De eerste uitdagers waren ook dit jaar leden van de gemeenteraad en de sportraad. Die waren dit jaar met zoveel dat zij twee uren in plaats van een uur hebben gespeeld.


HET BEDRIJVENCENRUM VERDWIJNT

HET BEDRIJVENCENRUM VERDWIJNT
Het bedrijvencentrum -dat in 1994 een verrijking voor ons industrieterrein werd genoemd- wordt verkocht.

In 1994 sloot de vzw Bedrijvencentrum Meetjesland een erfpacht af met de gemeente Maldegem waardoor de vzw op een perceel grond in de industrielaan een bedrijvencentrum kon oprichten.

Het was de bedoeling dat jonge bedrijven in dat centrum tegen betaalbare prijzen bureauruimte en of atelierruimte konden uren. Na enkele jaren zochten die jonge bedrijven dan een eigen vestigingsplaats. Veel bedrijfjes zijn daar gestart en gegroeid.

De laatste jaren ging het echter bergaf met het bedrijvencentrum. Er stonden steeds meer burelen en ateliers leeg. Begin vorig jaar werd gepoogd om met de aanstelling van Gino Braet, als deeltijds manager van het bedrijvencentrum, het project nieuw leven in te blazen. Gino, die op datzelfde moment ook deeltijds centrum-manager van de gemeente Maldegem werd, zegde de samenwerking echter al na een paar weken op.

PROBLEEM
In zijn vergadering van 14 oktober 2014 besliste de raad van bestuur van het Bedrijvencentrum Meetjesland dat zij hun gebouw in de Industrielaan in Maldegem zullen verkopen.

Het bestuur zat echter met een probleem: de erfpacht dat het met de gemeente Maldegem heeft afgesloten loopt nog tot november 2027. Daarom stelde de vzw Bedrijvencentrum Meetjesland de gemeente voor om te onderhandelen over een vroegtijdige stopzetting van de erfpacht.

Omdat de gemeente Maldegem wel bereid is om te onderhandelen over het beëindigen van de erfpacht maar niet over de mogelijke aankoop van het gebouw door de gemeente kwam er een nieuw probleem: geen enkele kandidaat koper zou een gebouw kopen dat op grond staat die eigendom is van iemand anders. Daarom zou er onderhandeld moeten worden over een koppelverkoop van de grond en het gebouw.

BESLISSING
Tijdens de gemeenteraadszitting van donderdag 26 februari kreeg het Maldegems schepencollege de toestemming van de gemeenteraad om met de vzw Bedrijvencentrum Meetjesland te onderhandelen over het vroegtijdig beëindigen van de erfpacht overeenkomst en over de koppelverkoop van het gebouw en de grond. De uiteindelijke beslissing over de verkoop van de grond zal in de gemeenteraad worden genomen.


BASKETBALPLOEG BAKTE
900 KG PANNENKOEKEN

BASKETBALPLOEG BAKTE 900 KG PANNENKOEKEN

Op donderdag 12 maart begonnen het bestuur en de spelers van basketbal BJM GEMBAS samen met sympathisanten aan een koekenbakmarathon die zondag 15 maart rond 16 uur eindigde.

In die periode werden ruim 900 kg pannenkoeken gebakken. Een niet onbelangrijk deel van die pannenkoeken vond zijn weg naar Adegemse gezinnen, die daarmee de basketbalploeg steunden.


ADEGEMS VOLKSTHEATER
GEEFT JONG TALENT EEN KANS...

Op zaterdag 25 april organiseert het AVT tussen 10 en 17 uur in de concertzolder van Oud Sint Jozef in Maldegem een workshop voor jong-toneeltalent.

Begeleid door leden van het AVT kunnen de jongeren tussen 10 en 18 jaar kennis maken met de basistechnieken van het theater. Om 17u30 kunnen de jongeren aan het publiek laten zien wat zij van de workshop hebben opgestoken.

Jongeren (het aantal is beperkt tot 10) die de uitdaging willen aangaan kunnen zich vanaf nu inschrijven bij Christa Grijp, voorzitter van AVT, Walland 5 9991 Adegem - Telefoon 050 71 72 01 of via [email protected].


...EN ZOEKT
BERGRUIMTE!

Het Adegems Volkstheater heeft de afgelopen 55 jaar duizenden mensen gezellige amusementsavonden bezorgd.

Dat begon in de Zaal D'Havé, daarna in de Wielewaal en in de Gilde in Maldegem. Sedert de bouw van den Hoogen Pad is het AVT terug in Adegem.

Het pijnpunt voor het theatergezelschap is de bergruimte voor zijn decors: in de loop der jaren heeft het AVT een grote voorraad decors en ander toneelmateriaal opgebouwd.

Al dat materiaal is de afgelopen jaren al verschillende malen van locatie veranderd. Het AVT wil nu een definitieve oplossing voor het bergen van zijn decors en toneelmateriaal.

Daarom is het AVT op zoek naar een loods waarin het zijn decors en ander toneelmateriaal veilig en droog kan opbergen. Mocht er daarbij ook nog ruimte zijn om aan de decors te werken zou dat ideaal zijn.

Omdat enkel de zon voor niets opgaat, is het AVT bereid om voor de loods een niet te hoge huur te betalen.

Wie een loods ter beschikking heeft of AVT aan een loods kan helpen kan contact opnemen met Christa Grijp, voorzitter van het AVT, Walland 5 9991 Adegem - Telefoon 050 71 72 01 of via [email protected].


MALDEGEM VERDUBBELDE
ZIJN ALCOHOLTESTEN

MALDEGEM VERDUBBELDE ZIJN ALCOHOLTESTEN
Commissaris Christophe Geernaert raadt chauffeurs die gedronken hebben aan Maldegem te mijden: de pakkans is er groter dan elders.

Verkeersveiligheid is nog altijd het top item van het zonaal veiligheidsplan van de PZ Maldegem.

Er werd volgens commissaris Christophe Geernaert vorig jaar een nieuwe cel verkeersinterventie opgericht die onder meer op alcoholcontroles focust.

Er werd afgestapt van de klassieke grote controles. de PZ Maldegem kiest voor de vliegende controles: iedere automobilist kan in Maldegem op ieder moment van de dag uit het verkeer geplukt worden om een ademtest af te leggen.

De cijfers van 2014 bewijzen volgens commissaris Geernaert dat Maldegem voor de juiste aanpak heeft gekozen. Er werden vorig jaar in Maldegem 3.679 alcoholcontroles uitgevoerd. Dat is 2107 meer dan in 2013.

Van de gecontroleerde chauffeurs leverden er 2,62% een positieve test af (1,08% alarm en 1,54% positief). Maldegem zit daarmee lager dan het provinciaal (3,2%) en nationaal (2,9%) gemiddelde.

Door de maatregelen die in het kader van de terreurdreiging werd uitgevaardigd werd het aantal alcoholcontroles de afgelopen maanden teruggeschroefd.

Nu die maatregel voor de gemeenten werden aangepast zijn in Maldegem het aantal alcoholcontroles terug de hoogte ingegaan.

Wie in Maldegem met de auto op de baan gaat blijft best van de drank af: de kans dat je er gecontroleerd wordt is groter dan in de gemeenten in de omgeving.


RODE KRUIS MALDEGEM
REIKTE ZIJN BREVETTEN UIT

RODE KRUIS MALDEGEM REIKTE ZIJN BREVETTEN UIT

Van de 18 mensen die begin dit jaar begonnen aan de cursus EHBO die door de Maldegemse afdeling van het Rode kruis werd georganiseerd hebben er 16 met succes de volledige cursus en examens gevolgd. Twaalf van hen hebben daarna ook nog met succes de cursus helper gevolgd.

Vorige week zondag mochten de volgende geslaagde cursisten tijdens een korte plechtigheid hun brevet in ontvangst nemen:

  • Stijn Strobbe
  • Yellis Willems
  • Katja Blomme
  • Bram Verschoote
  • Stefanie Vandermeersch
  • Dimitri Vandeursen
  • Carine De Coninck
  • Dimitri Bogaerts
  • Hans Wauters
  • Krishna Goetynck
  • Rebecca Van Hamme
  • Tinneke Dumont
  • Annick De Baets
  • Andreas Cappel
  • Petra Bozkova en
  • Danny Van Kerschaever

PANNENKOEKENCAFE
IN DEN HOOGEN PAD

Op zondag 22 maart organiseren Anje Cattoor van de firma De Witte in de Krommewege en haar vrienden De Doorzetters een pannenkoekencafé ten voordele van Kom Op Tegen Kanker in den Hoogen Pad in Adegem.

De Doorzetters, die werden opgericht door Ronald Plovie, nemen dit jaar tijdens het weekend van Hemelvaart voor de derde maal deel aan de 1000 km van KOTK.

Zij zijn nu al met 3 ploegen ingeschreven. Zij hopen ook nog een 4de ploeg te kunnen inschrijven.

Ook met het pannenkoekencafé in Adegem willen zij fondsen inzamelen voor het kankeronderzoek. Wie hen wil steunen is tussen 11 en 18 uur welkom in den Hoogen Pad.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home