www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 594 - Week 16 : van 12 tot 18 april 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ZELFPORTRET BRENGT SARAH
IN DE FINALE VAN DE KUNSTBENDE

ZELFPORTRET BRENGT SARAH IN DE FINALE VAN DE KUNSTBENDE
Sarah De Zutter nam met een zelfportret in Gent deel aan de voorronde van de wedstrijd De Kunstbende. Zij werd primus in haar categorie en neemt deel aan de finale in Kortrijk.

Omdat zij in de beginjaren negentig vonden dat zij te weinig kansen kregen in de wereld van de gevestigde kunstenaars, richtten jonge Nederlandse kunstenaars "De Kunstbende" op. Dat initiatief kende navolging in enkele andere landen, waaronder België.

Die wieg van de Vlaamse afdeling van De Kunstbende stond in het Kunsthuis van Villanella in Antwerpen. Dat is een organisatie die kinderen en jongeren begeleidt die hun weg in de kunst zoeken.

Villanella heeft sinds enkele jaren met De Studio een onderkomen gevonden in de gebouwen van de Studio Herman Teirlinck en kan ook rekenen op sponsoring van de overheid.

Jaarlijks organiseert de Belgische afdeling van De Kunstbende in verschillende steden voorrondes in verschillende kunstdisciplines voor hun grote wedstrijd De Kunstbende. Die voorrondes staan open voor jongeren tussen 13 en 19 jaar.

Net als vorig jaar scheef schreef de nu 17 jarige Sarah De Zutter uit de Moerewege in Adegem zich in voor deze wedstrijd. Dit jaar schreef ze zich in voor de categorie "Beeldend" en "Tekst".

In de categorie "Beelden" werd zij door de jury als winnaar uitgeroepen. Daardoor plaatste zij zich voor de finale die in het weekend van 15 en 16 mei in de Schouwburg in Kortrijk wordt georganiseerd. In de categorie "Tekst" strandde de Adegemse op de tweede plaats.

Sarah is in haar familie niet de enige die voeling heeft met kunst. De familie was dan ook niet verwonderd dat zij al van in de basisschool aanleg had voor kunst.

Toen zij na de lagere school bij de Zusters Maricolen in Maldegem voor de afdeling Latijnse koos, werd het haar snel duidelijk dat die keuze haar niet bracht wat zij van het onderwijs voor haar verwachte.

Zij maakte de overstap naar de Maricolen in Brugge maar ook daar vond zij het te statisch en academisch. Haar volgende overstap bracht haar bij de academie in Brugge, waar zij architectuur en Beeldend volgt.

Naast haar opleiding in Brugge volgt Sarah tijdens het weekend ook nog les aan de KUMA in Maldegem.

Haar inspiratie voor zowel haar tekeningen, schilderijen als haar teksten, haalt zij uit haar onmiddellijke omgeving. Een roman moeten wij van haar niet verwachten: zij kiest voor een stijl tussen proza en poëzie.

SCHETSBOEKEN
Tijdens ons bezoek in de Moerwege liet Sarah ons enkele van haar schetsboeken zien. Daaruit bleek dat zij ook graag en veel gezichten en mensen tekent.

Een schetsboek heeft ze bijna altijd binnen handbereik. "Soms gebeurt het dat ik tijdens een les mijn concentratie voel wegzakken. Dan haal ik stiekem mijn schetsboek boven en teken ik de lesgever of een van mijn medestudenten, maar niet alle leerkrachten aanvaarden die zijsprong" vertelde de jonge kunstenares.

FINALE
Sarah ziet voor zichzelf een toekomst in de wereld van de kunst. Als werk voor de voorronde van De Kunstbende die begin april in Gent werd georganiseerd koos zij voor een zelfportret. De jury vond dat het beste werk van de 15 kandidaten.

Of zij voor de finale in de afdeling "beeldend" een opdracht krijgt of zelf een onderwerp mag kiezen weet Sarah nog niet, maar wat het ook wordt, zij zal de jury overtuigen dat zij uit het goede kunsthout gesneden is.

Sarah weet zich in haar keuze voorkunst gesteund door haar familie. Binnenkort zal zij zich nog beter op haar kunstbeleving kunnen concentreren. Haar kunstatelier in de Moerwege krijgt steeds meer vorm.


MET DE PAASHAAS EIEREN
ZOEKEN IN HET MAEYENSBOS

MET DE PAASHAAS EIEREN ZOEKEN IN HET MAEYENSBOS
Ook dit jaar had de Gezinsbond Adegem op paasmaandag een afspraak met de paashaas.

Net als de vorige jaren verstopten de paashaas en het bestuur van de Gezinsbond de (fictieve) paaseitjes in het Maeyensbos in de Oude Weg. Daar hadden zij flink wat werk aan gehad: er waren 84 kinderen voor de paaseierenraap ingeschreven.

Rond 9u30 stonden de eerste kinderen al klaar om samen met de paashazen op zoek te gaan naar de paaseieren.

De Gezinsbond maakte er niet alleen voor de kinderen een leuke en gezellige voormiddag van: terwijl de kinderen naarstig naar de paaseieren zochten genoten de ouders van de hapjes en drankjes die geserveerd werden.

Nadat de kinderen hun zoektocht hadden beëindigd stond de mand met de echte paaseieren klaar. Iedereen kreeg zijn deel en kon daarna, samen met de ouders, verder van de voormiddag, de drankjes en de hapjes genieten.


PENALTYCUP SLOOT VOETBALSTAGE AF

PENALTYCUP SLOOT VOETBALSTAGE AF
Milan Lambrecht (6j, Bassevelde), Emille Henneman (8j, KVK Adegem) en Matice Dauwe (12j, KSK Maldegem) wonnen dit jaar de penaltycup.

Ook dit jaar organiseerde de sportdienst in samenwerking met KSK Maldegem een voetbalstage tijdens de paasvakantie. Er kwamen voor de vierdaagse stage zoveel aanvragen van binnen en buiten onze gemeenten binnen dat de inschrijving vroegtijdig moest worden afgesloten.

Voor de 150 jongeren die wel een plaatsje op de inschrijvingslijst hadden bemachtigd en die onderverdeeld werden in drie leeftijdsgroepen stonden veertien trainers klaar. Die hebben hen tijdens de 4 dagen alles wat bij voetballen komt kijken laten zien en doen.

CUP
De voetbalstage wordt traditioneel op vrijdagnamiddag afgesloten met de penaltycup. Er was per leeftijdscategorie een trofee te winnen. Afhankelijk van de leeftijdscategorie varieerde de afstand tussen de doelman (keepers van KSK Maldegem) en de speler die de penalty trapte.

In de eerste ronde kreeg iedereen twee kansen om te scoren. In de volgende ronden viel iedereen uit die zijn strafschop gestopt zag of die naast het doel, op de paal of de lat gaf.

Het duurde toch meerdere ronden voordat Milan Lambrecht (bij de jongste deelnemers), Emiel Henneman (bij de middengroep) en Matice Dauwe (bij de oudste groep) de penaltycup in ontvangst mochten nemen.


VIJFDE GALA-AVOND
BIJ KLJ ADEGEM

VIJFDE GALA-AVOND BIJ KLJ ADEGEM
Bij hun entree op de KLJ gala-avond kregen alle jongen een glaasje (kinder) bubbels.

In 2009 werd KLJ Adegem opgericht. Adegems jongste jeugdbeweging telt ondertussen al 115 leden, die onderverdeeld zijn in vier leeftijdscategorieën.

Voor de jongste groepen is er om de veertien dagen een activiteit. Voor de oudste groep (+16) is dat om de drie weken.

In 2011 organiseerde de leiding de eerste gala-avond voor zijn leden tot 16 jaar. Afgelopen vrijdag stond de vijfde editie van de gala-avond op het programma.

Alle leden hadden, zoals bij de vorige edities, vier toegangskaarten voor die avonden gekregen. Zij mochten elk drie vriendjes uitnodigen.

Een tachtigtal jongeren waren vrijdagavond op de afspraak. Zoals het hoort hadden de kinderen hun gala-outfit aangetrokken.

Volgens Charlotte Bastiaens, een van de leidsters, waren er ook dit jaar verschillende nieuwe gezichten.

De vorige edities van de gala-avond leverden volgens de leiding altijd enkele nieuwe leden op.

VIJFDE GALA-AVOND BIJ KLJ ADEGEM
Voor de jongeren naar een van de twee filmzalen gingen verzamelden de jongeren en de leiding nog even voor de groepsfoto.

De leiding had twee van de lokalen op de Zandakkers voor de gala-avond als filmzalen ingericht.

Uit de vele suggesties van films die voor de gala-avond waren binnengekomen, had de KLJ leiding twee van de meest gevraagde films uitgekozen.

In zaal 1 werd Malificent vertoond. In zaal 2 stond Epic op het programma. Na de receptie mochten de jongeren hun keuze maken.

Tijdens de filmvoorstellingen ontbraken de popcorn en de filmdrankjes niet. Ook na de film, voordat de kinderen door hun ouders werden opgehaald, was er nog tijd voor een hapje.

Voor de groep +16 die er vrijdagavond niet bij was staat er deze week een uitstap op het programma.

En op zaterdag 16 mei verwacht KLJ Adegem al wie zich jong voelt op zijn fuif in de zaal D'Havé in Adegem-Dorp.


FANCY BAZAAR BEURS
IN DEN HOOGEN PAD

FANCY BAZAAR BEURS IN DEN HOOGEN PAD

Met zijn eerste Fancy Bazaar Beurs, op zaterdag 11 april in den Hoogen Pad, gaf de Maldegemse jeugddienst de jongeren en de ouders de kans om van hun nog in goede staat maar niet meer gebruikt speelgoed af te geraken.

Om dat nieuwe initiatief te promoten had de jeugddienst de kinderen die in onze gemeenten school lopen een flyer meegeven naar huis.

Ook de jeugdbewegingen werden van de tweehandsbeurs in den Hoogen Pad op de hoogte gebracht.

Met de 24 verkoopstandjes was den Hoogen Pad goed gevuld en er was veel en mooi speelgoed te koop ... alleen de bezoekers ontbraken.

De belangstelling bleef zowel in de voor- als de namiddag onder de verwachtingen.

De mensen die een verkoopstandje hadden gereserveerd vonden de geringe belangstelling jammer maar hopen dat de Jeugddienst zich door deze geringe belangstelling niet laat ontmoedigen en de Fancy Bazaar Beurs volgend jaar opnieuw in zin programmatie opneemt.

Bij de Dienst Vrije tijd vernamen wij dat de tweedehandsbeurs in speelgoed volgend jaar zeker opnieuw wordt georganiseerd.


POL VERHEYLEZOON STELT
TENTOON IN CONVENT SANTA CLARA

POL VERHEYLEZOON STELT TENTOON IN CONVENT SANTA CLARA

Het is 38 jaar geleden dat Pol Verheylezoon een tentoonstelling organiseerde met schilderijen van de mooiste plekjes in onze gemeente.

De afgelopen vier jaar is Pol opnieuw op verkenning geweest in Groot Maldegem en omgeving op zoek naar, zoals hijzelf zegt, plaatsen waarvan het uitzicht nog niet verpest is door hoogspanningspylonen en -kabels, windmolens, grote loodsen of appartementsgebouwen. Die plaatsen heeft hij geschilderd.

De negentien schilderijen zijn vanaf nu tot begin juli te bezichtigen in Convent Santa Clara, in de Kloosterstraat in Middelburg.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home