www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 660 - Week 29 : van 17 tot 23 juli 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

KOMT ER OPNIEUW
SLUIPVERKEER IN DE WALEWEG?

KOMT ER OPNIEUW SLUIPVERKEER IN DE WALEWEG?

Sedert vorig jaar september is het onmogelijk om ter hoogte van de verbrandingsoven in Balgerhoeke de Expresweg op of af te rijden.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), werkte voor het verkeer op de Expresweg, dat normaal die afslag nam, een omleiding uit via den Teut in Eeklo.

Door het afsluiten van het kruispunt werd ook het verkeer dat ter hoogte van de Verbrandingsoven de Expresweg kruiste, verplicht een omleiding te zoeken.

Een groot deel van het verkeer op de Expresweg en uit Sint Laureins liet de omleiding via Eeklo links liggen; de voertuigen namen op de Expresweg de afslag op het kruispunt met Celieplas. Daardoor kwam er eind vorige jaar plots veel sluipverkeer op Celieplas en in de Waleweg.

Door eerst betonblokken te plaatsen, en daarna ook nog eenrichtingsverkeer in te voeren in een gedeelte van 't Broekelken, kon Maldegem het sluipverkeer uit die straten houden.

Toen in februari van dit jaar met de aanleg van de tunnel onder de Expresweg zou begonnen worden, besliste het AWV om op de Expresweg de afrit ter hoogte van Celieplas (richting Adegem) af te sluiten. Daardoor kon Maldegem zijn eerder genomen maatregelen opheffen.

De beslissing had wel voor gevolg, dat het gemotoriseerd verkeer dat van Adegem of Maldegem naar Sint Laureins wil, nu een omweg via Ede moet maken. De mensen die van uit Sint Laureins naar Maldegem of Adegem willen zitten met datzelfde probleem.

GOUVERNEUR
Franky Van de Moere, burgemeester van Sint Laureins, kaartte in een mail aan het Maldegems schepencollege het probleem van de grote omleidingen voor het gemotoriseerd verkeer uit zijn gemeente aan.

In haar antwoord nodigde burgemeester Marleen Van den Bussche haar collega uit Sint Laureins uit, om over het probleem overleg te plegen. Daarop kreeg ze geen antwoord meer.

Enkele weken terug liep er bij het Maldegems schepencollege een uitnodiging van gouverneur Jan Briers binnen, om op zijn kabinet overleg te plegen over de werken aan de tunnel in Balgerhoeke.

Op dat overleg waren naast gouverneur Briers, en een delegatie van Maldegem, ook burgemeester Van de Moere en schepen De Waele van Eeklo (die burgemeester Koen Loete verving) aanwezig.

Het was meteen duidelijk dat het overleg er gekomen was op vraag van de burgemeesters van Sint Laureins en Eeklo.

"Groot was onze verbazing, toen van bij het begin van het overleg bleek, dat er tijdens het overleg niet zou gesproken worden over de aanleg van de tunnel maar over het terug openstellen van de afslag Celieplas op de Expresweg.

Ik heb de gouverneur aan de hand van de cijfers van de telling die wij vorig jaar gedaan hebben, uitgelegd dat het nodig was dat wij maatregelen namen om het sluipverkeer uit Celieplas en de Waleweg weg te houden. Het overleg heeft niets opgeleverd" vertelde burgemeester Van den Bussche.

OVERLEG
Burgemeester Van de Moere kan zich van de uitnodiging van zijn Maldegemse collega om verder overleg te plegen niets herinneren.

In een reactie betwistte hij ook de cijfers van de telling die Maldegem heeft gedaan.

"Voor ons moet de afslag Celieplas niet opnieuw opengesteld worden voor het verkeer op de Expresweg.

Wij willen dat het gemotoriseerd verkeer vanuit de Sint Laureinse Kerkweg de Expresweg kan oversteken om zo via Celieplas naar Adegem en of Maldegem te rijden.

Er vertrekt een brief naar burgemeester Van den Bussche om opnieuw op burgemeestersniveau overleg te plegen" legde burgemeester Van de Moere aan de telefoon uit.

Burgemeester Loete (Eeklo), staat achter het standpunt van zijn collega uit sint Laureins. Hij is er van overtuigd dat er minder verkeer op de omleiding naar Eeklo zal zitten, als de afslag Celieplas opnieuw open is.

Burgemeester Van den Bussche is er van overtuigd dat als het mogelijk is dat het verkeer uit Sint Laureins en onze gemeente de Expresweg ter hoogte van Celieplas kan oversteken, het verkeer op de Expresweg dat naar Adegem, Maldegem of Eeklo moet, ook al staat er een verkeersbord dat afslaan verboden is, opnieuw de afslag Celieplas zal nemen.

Die maatregel zal de deur openzetten voor opnieuw veel sluipverkeer in Celieplas en de Waleweg.

Burgemeester Van den Bussche kijkt uit naar het schrijven van haar collega en is bereid om samen naar een oplossing te zoeken waarin beide gemeenten zich kunnen vinden.


DE VZW TER MOERE
NODIGT UIT

Zaterdag 6 augustus organiseert de vzw Ter Moere haar tweede openlucht-rommelmarkt in de Moerwege en de Striepe.

De standplaatsen kosten 1 euro per meter. Inschrijven kan via [email protected] of telefonisch (liefst na 18 uur) op de nummers 0498 91 67 24 of 0477 31 42 95.

De rommelmarkt opent om 7 uur. De verkoopstandjes opstellen kan vanaf 6 uur.

Na de rommelmarkt op zaterdag is er op zondag 7 augustus de Ter Moere sneukeltoer met start (tussen 12u30 en 14 uur) en aankomst in Dorp 56 Adegem. Het wordt een sneukeltoer van 32km met 4 stops en een avondmaal.

Deelnemen kost 18 euro voor iedereen ouder dan 12 jaar. Jongeren tussen 5 jaar en 12 jaar betalen 12 euro. Kinderen onder de 5 jaar mogen gratis deelnemen maar moeten ingeschreven zijn.

Kaarten voor de sneukeltoer zijn te bekomen bij Hans Cauwels tel 0477 21 42 95, Geert Roeland tel 0498 91 67 24 of Johny Maegerman tel 0497 42 26 93. Inschrijven kan tot 31 juli.


SPEELPLEINWERKING
DRAAIT AL OP VOLLE TOEREN

SPEELPLEINWERKING DRAAIT AL OP VOLLE TOEREN
Ook dit jaar vinden de kinderen hun weg naar het speelplein op de Zandakkers.

Tijdens de maanden juli en augustus kunnen de kinderen gedurende 6 weken 's namiddags voor ontspanning terecht op de speelweide in de Zandakkers.

Voor wie een ganse dag actief wil zijn is er in de voormiddag sport en spel in en aan Den Hoogen Pad.

Net voor het begin van de vakantie kregen al de speelpleinen in Maldegem een grondige onderhoudsbeurt.

Op de Zandakkers werd, omdat veel kinderen graag in de zandbak spelen, de zandbak gevoelig uitgebreid.

De doelen die op de speelweide staan, zijn in de grond verankerd en hebben nieuwe netten gekregen.

Ook de avontuurlijke klimrekken zijn in trek bij de kinderen.

Om de speelpleinwerking vlot en gezellig te laten verlopen, kan de hoofdleiding, die uit 4 mensen bestaat, rekenen op een 30-tal monitoren. De leiding heeft ook regelmatig contact met de mensen van de jeugddienst.

Er zijn momenteel ook 7 jongeren die hun stage als monitor doen.

SPEELPLEINWERKING DRAAIT AL OP VOLLE TOEREN
Eerst zeepsop maken en daarna zeepbellen blazen.

Voor het eerst konden dit jaar ouders hun kinderen online inschrijven voor de speelpleinwerking. Daardoor kunnen alle noodzakelijke gegevens van de kinderen worden opgeslagen.

Voor iedere kind dat naar het speelplein komt, is er een pasje gemaakt. Zo kunnen de monitoren op ieder moment van de speelpleinwerking zien wie er op de speelweide aanwezig is.

Als de trend zich verder zet, stevent de gemeentelijke speelpleinwerking in Adegem op een recordjaar af.

De eerste dag van de speelpleinwerking kwamen er 93 kinderen naar de Zandakkers.

De volgende dagen lag dat aantal altijd boven de honderd. Na zes dagen speelpleinwerking lag het gemiddeld aantal kinderen op de Zandakkers op 106. Vorig jaar was dat in dezelfde periode 69.

Niet alleen in Adegem, ook in Kleit is er een gemeentelijke speelpleinwerking. Ook daar ligt het aantal kinderen dat op de speelpleinwerking afkomt hoger dan vorig jaar.

In Kleit komen gemiddeld 60 kinderen naar de speelpleinwerking. Dat is 14 meer dan vorig jaar.

In Maldegem staat de vzw Oranje in voor de speelpleinwerking. Daar zijn gemiddeld honderd kinderen aanwezig.

Vijftien van hen hebben persoonlijke begeleiding nodig.


ADEGEM BLIKT TERUG OP EEN
ZONNIGE EN GESLAAGDE KERMIS

ADEGEM BLIKT TERUG OP EEN ZONNIGE EN GESLAAGDE KERMIS
Bij het paalwerpen zijn zowel de kracht als de techniek belangrijk.

Nog voor de avondmarkt onder een stralende zon geopend werd kon David Storm, als voorzitter van het Adegems feestcomité, terugblikken op een geslaagde kermis: het ganse weekend was de zon van de partij en alle activiteiten die tijdens het kermisweekend georganiseerd werden kenden veel bijval.

Een goede samenwerking en mooi weer zijn volgens voorzitter Storm de basis voor een geslaagde kermis.

Zondag ging de meeste aandacht uit naar de Highland Games, die voor de tweede maal in Adegem werden georganiseerd. Door rond de games een gevarieerd animatieprogramma te brengen, werden de Highland Games ook aantrekkelijk voor mensen die minder van deze sportmanifestatie houden.

ADEGEM BLIKT TERUG OP EEN ZONNIGE EN GESLAAGDE KERMIS
De deelnemers aan de wedstrijd wierpen tijdens de laatste proef een gewicht van 25 kg maar liefst 4,5m 0mhoog alsof het een pluim was.

Na het succes en de goede organisatie van vorig jaar, mocht Adegem dit jaar niet alleen het Belgisch kampioenschap maar ook het kampioenschap van de Lage Landen organiseren. Er namen 12 deelnemers uit 4 verschillende landen (België, Nederland, Duitsland en Friesland) aan de competitie deel.

Terwijl de Highland Games in België nog een hobbysport is, zijn er in Nederland, Groot Brittannië en nog enkele Europese landen sporters die van het deelnemen aan Highland Games hun beroep maken.

ADEGEM BLIKT TERUG OP EEN ZONNIGE EN GESLAAGDE KERMIS
Na 8 proeven mocht de Fries Pieter Karst Bouma zich de nieuwe kampioen van de Lage Landen noemen. Ook de Landentitel ging naar Friesland. De Belgische titel was voor Jimmy Van de Walle.

Gedurende de ganse wedstrijd moedigen de spelers elkaar aan en nadat de trofee's waren uitgereikt, werd er in de feesttent nog lang verbroederd.

Maandagnamiddag was het de namiddag van de senioren. Met meer dan 180 deelnemers hebben zij in den Hoogen Pad van hun kermisnamiddag genoten.

ADEGEM BLIKT TERUG OP EEN ZONNIGE EN GESLAAGDE KERMIS
De dansliefhebbers konden hun hartje ophalen, op wat zij een bijna ideale dansvloer noemen.

Roland De Ridder, die net als vorig jaar voor de muziek zorgde, had een playlist samengesteld waarvan ook de niet-dansers konden genieten en er was ook ruimte voor een verzoeknummer.

Dinsdagavond stond als afsluiter van de kermis de avondmarkt op het programma.

Het overstappen van de klassieke avondmarkt, waar steeds minder standwerkers op afkwamen, naar de ambachtelijke avondmarkt, werpt ieder jaar meer vruchten af: er waren meer verkoopstanden dan vorig jaar en de mensen namen hun tijd om overal een kijkje te nemen.

ADEGEM BLIKT TERUG OP EEN ZONNIGE EN GESLAAGDE KERMIS
Voor zelfstandigen die zich willen lanceren, is een avondmarkt als deze in Adegem ideaal om met nieuwe producten uit te pakken.

Het mooie weer zorgde er dinsdagavond ook voor dat de terrasjes al vroeg druk bezet waren. Het was al woensdag toen de laatste kermisklanten hun weg naar huis zochten...


BRAND IN
TRICOJOCAFABRIEK

BRAND IN TRICOJOCAFABRIEK

Terwijl maandagnamiddag de senioren in den Hoogen Pad van hun kermisnamiddag genoten, werd Marc Willems, lid van het feestcomité en voorzitter van de Adegemse werkgroep Highland Games, er telefonisch van verwittigd dat er rook opsteeg uit het gebouw waarin vroeger de firma Tricojoca gevestigd was.

Marc belde de hulpdiensten, griste een blusapparaat mee uit de feesttent en snelde naar het gebouw waaruit de rook opsteeg.

Nog voor de hulpdiensten ter plaatste waren was het brandje (een brandende zetel) al onder controle, maar omdat de heer Willems nogal wat rook had ingeademd, werd hij voor onderzoek meegenomen naar het hospitaal.

Minder dan een uur later was hij al terug in Adegem.


ZING MEE ROND
HET KAMPVUUR

ZING MEE ROND HET KAMPVUUR

Op zaterdag 6 augustus organiseren de Gezinsbond Adegem en de Kampvuurkadullen een "Zing met ons mee" avond in het Maeyensbos in de Oude Weg.

Deelnemen aan de zangavond, die om 20 uur begint, kost leden 3 euro per persoon. Een gezinskaart kost 7 euro. In de prijs zitten ook het drankje en het hapje die tijdens de avond worden aangeboden.

Voor informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met Marc Maeyens (telefonisch op 050 71 36 46, of via mail aan [email protected].


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home