www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 679 - Week 48 : van 27 november tot 3 december 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

JOZEF DE KESEL
VAN BISSCHOP TOT KARDINAAL

JOZEF DE KESEL VAN BISSCHOP TOT KARDINAAL
Als aartsbisschop besteeg Jozef De Kesel de trap.
Als kardinaal kwam hij terug.

Jozef De Kesel heeft zijn familie en Adegem de laatste jaren meer dan een reden gegeven om trots te zijn op hem.

In 2010 werd hij aangezocht om die nieuwe bisschop van het bisdom Brugge te worden. Een opdracht die niemand hem binnen de kerk benijdde.

De kerk verkeerde in het bisdom Brugge in een diepe crisis. Bisschop De Kesel is er met zijn zin voor realiteit, openheid en dialoog in de geslaagd om een frisse wind door het bisdom Brugge te laten waaien.

Toen aartsbisschop Léonard vorig jaar een stap opzij zette werd Jozef De Kesel, hoewel zijn werk in het bisdom Brugge nog niet af was, in november 2015 de nieuwe aartsbisschop van Mechelen Brussel.

Minder dan een jaar later maakte paus Franciscus bekend dat aartsbisschop Jozef De Kesel, samen met nog 16 andere bisschoppen, kardinaal werd.

Vorige week zaterdag werden de 16 nieuwe kardinalen in Rome door de paus gecreëerd. De plechtigheid werd bijgewoond door meer dan 50 familieleden en vrienden van Kardinaal De Kesel.

JOZEF DE KESEL VAN BISSCHOP TOT KARDINAAL
Na de plechtige aanstelling tot Kardinaal, nam Jozef De Kesel de tijd om de felicitaties van zijn familie en vrienden in ontvangst te nemen. (Foto' s: Anna De Kesel)

De familie en vrienden vetrokken vrijdagvoormiddag naar Rome en keerden zondag terug.

Adegem kijkt uit naar het bezoek dat de nieuwe kardinaal volgend jaar brengt aan het dorp waar hij zijn kinderjaren doorbracht.


GROOTOUDERS OP BEZOEK
IN VBS DE PAPAVER

GROOTOUDERS OP BEZOEK IN DE VBS PAPAVER
In het 6de A woonden de grootouders en hun kleinkinderen bij juffrouw Joke een Franse les bij.

In het kader van de week van de senioren, nodigde de VBS De Papaver de grootouders van de leerlingen uit om enkele uren op bezoek te komen in de school.

Om de organisatie overzichtelijk te houden, werden iedere dag van enkele klassen de grootouders uitgenodigd.

Zij woonden telkens een klassieke les en een turnles bij. Zo kregen de ouders een beeld van hoe het er nu in de scholen aan toe gaat.

In de klas L6A van juffrouw Joke, zagen de grootouders hoe de juffrouw op een speelse manier de kinderen Frans bijbrengt. De grootouders namen ook actief deel aan de les.

GROOTOUDERS OP BEZOEK IN DE VBS PAPAVER
Tussen de 2 lessen in, konden de grootouders genieten van een kopje koffie.

Meer dan 250 grootouders kwamen in de loop van de week op bezoek. Aan de reacties van die grootouders te horen, hebben zij genoten van hun bezoek aan de school van hun kleinkinderen.

Zowel directeur Annelies Lammertyn als de leerkrachten, waren ook tevreden over de manier waarop het bezoek van de grootouders is verlopen.

GROOTOUDERS OP BEZOEK IN DE VBS PAPAVER
Monique Van de Veken en Rita De Bree zaten in hun kinderjaren samen in de meisjesschool in Adegem.

Veel van die grootouders hebben in hun kinderjaren ofwel in de jongensschool of in de meisjesschool gezeten. Vrijdagavond ontmoetten zij elkaar in de Papaver en ze hadden elkaar heel wat te vertellen.

De grootouders waren het er allemaal over eens dat er veel veranderd is in het onderwijs en dat het nu allemaal veel sneller moet gaan. Zij namen tijdens de koffiepauze de tijd om herinneringen uit hun schooltijd op te halen.


DIRECTIE EN LEERKRACHTEN
AAN DE KOOKPOT

Als er geen tegenbericht komt, moeten de directie en de leerkrachten van de GBS De Kruipuit maandag zelf warm eten klaarmaken voor de leerlingen die 's middags blijven eten.

Voor de tweede maal op korte tijd, heeft het personeel van de traiteur die voor de warme maaltijden zorgt, beslist om te staken.


JOHAN DE METSENAERE NEEMT
ONTSLAG UIT DE GEMEENTERAAD

Hoewel hijzelf of zijn partij (N-VA) nog niets hebben laten weten, staat het vast dat Johan De Metsenaere ontslag neemt als fractievoorzitter en als raadslid.

Verschillende raadsleden bevestigden ons dat zij door de heer De Metsenaere al schriftelijk van zijn ontslag op de hoogte gesteld zijn.

De laatste maanden hebben wij de heer De Metsenaere niet meer aanwezig gezien op de gemeenteraadszittingen en hij werd ook nooit verontschuldigd.


VBS DE KRUIPUIT KRIJGT VOOR DE DERDE
MAAL INBREKER(S) OVER DE VLOER

Nadat zij zich tegoed hadden gedaan aan de cake die overschoot van het grootouderfeest, vertrok(ken) de inbreker(s) met snoep, levensmiddelen en senseo-pads als buit uit de GBS De Kruipuit.

De tv, die ze ook hadden meegenomen, lieten de inbrekers achter in de weide achter de school.

Ook tijdens de eerste inbraak lieten zij een deel van hun buit achter.

"Ik durf het bijna niet meer aan de kinderen vertellen dat er opnieuw is ingebroken en wat ze nu hebben meegenomen" stelde directeur Manu Buysse.

Nu ze snoep en levensmiddelen meenamen, vrezen de kinderen dat de inbrekers nu ook bij hen thuis zullen inbreken.

Bij de laatste inbraak in de nacht van dinsdag op woensdag, hebben de ongewenste bezoekers opnieuw een ruit ingeduwd. Omdat zij bij de vorige inbraak sleutels van de deuren hadden meegenomen, waren alle sloten vervangen.

Zowel bij de directie en de leerkrachten van de school, als bij de mensen uit de omgeving van de VBS, groeit de overtuiging dat het steeds om dezelfde inbrekers gaat.

Het feit dat zij de tijd namen om ter plaatse een cakepauze te nemen, wijst erop dat zij zich in de VBS De Kruipuit thuis voelen.

Directeur Buysse weet niet hoe hij de school nog beter tegen inbrekers kan beveiligen. De politie zal de controles in de omgeving van de scholen verhogen.


DE PAPAVER OPENDE LEESPLEK
IN HET OUD-GEMEENTEHUIS

DE PAPAVER OPENDE LEESPLEK IN HET OUD-GEMEENTEHUIS
Een grote ruimte met grote zetels en knusse kussens, geeft de kinderen een aangenamer gevoel bij het lezen.

De VBS de Papaver huurt al enkele jaren van de gemeente een lokaal in het Adegems gemeentehuis.

Dat lokaal, dat grenst aan de bibliotheek, werd nu ingericht als leesplek en kan ook door de bibliotheek gebruikt worden als die een literaire activiteit organiseert.

Onder de vlag van "Haal je boeken van onder het stof, lezen is keitof " besteedt de VBS de Papaver al vier jaar extra aandacht aan leesonderwijs en leesopvoeding. Er werd daarvoor binnen de school een speciale werkgroep opgericht.

De werkgroep en de school willen met hun initiatieven de leerlingen van klein tot groot aanzetten om meer te lezen en om meer plezier te beleven aan het lezen.

Zij werken daarvoor ook nauw samen met de gemeente en de bibliotheek.

DE PAPAVER OPENDE LEESPLEK IN HET OUD-GEMEENTEHUIS
In de nieuwe leesplek is ook een leeshoekje, waar enkele leerlingen samen op de kussens op de grond kunnen zitten, en waar een van de leerlingen dan voor de andere leerlingen voorleest uit een boek.

Het is volgens directeur Annelies Lammertyn niet de bedoeling dat leerlingen enkel bij grote leesmomenten naar de leesplek komen: samen met hun leerkracht kunnen zij ook op andere momenten naar de leesplek komen om er te lezen of voor te lezen.

In de leesplek staat ook een leuke boekenkast. De bibliotheek zorgt ervoor dat er een uitgebreid aanbod van boeken is voor de kinderen van alle leeftijden.

Er zal in de leesplek rond thema's gewerkt worden. Nu, met de opening en met de feestdagen in het verschiet, is het leesthema "Feesten".


SENIORENFEEST IN DEN HOOGEN PAD

SENIORENFEEST IN DEN HOOGEN PAD
Zelfs tijdens de pauze was zangeres Jennifer Berton tussen de senioren te vinden.

In het kader van de seniorenweek organiseerde de Maldegemse seniorenraad vrijdagnamiddag een seniorenfeest in Den Hoogen Pad.

Omdat het al vroeg donker is, begon het feest dit jaar al om 13u30.

Voor 15 euro konden zij die een toegangskaart hadden, genieten van het optreden van 3 artiesten en koffie en gebak.

Eddy Vroman opende de show.

Hij bracht tijdens zijn optredens gekende Nederlandstalige liedjes die door de 300 gasten in de zaal werden meegezongen.

Jennifer Berton oogstte vooral veel bijval met de liedjes van Ann Christy.

SENIORENFEEST IN DEN HOOGEN PAD
Dat hij van veel muzikale markten thuis is, liet Michael Lanzo tijdens zijn optreden in Den Hoogen Pad zien en horen.

Als laatste in de rij kwam Michael Lanzo op het podium. Hij liet zijn publiek van verschillende muziekgenres genieten.

De senioren hebben van hun namiddag genoten.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home