www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 686 - Week 3 : van 15 tot 21 januari 2017

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ADEGEM KLONK OP
EEN VOORSPOEDIG 2017

ADEGEM KLONK OP EEN VOORSPOEDIG 2017
Adegem klonk op het kerkplein op een voorspoedig 2017.

Ook dit jaar waren enkele honderden Adegemnaren ingegaan op de uitnodiging van het Adegems feestcomité, om samen te klinken op het nieuwe jaar. Dit jaar gebeurde dat voor de tiende keer en onder een zachte winterzon.

In zijn korte toespraak verklapte David Storm, voorzitter van de feestcommissie, dat het Danny Willems was, die 11 jaar geleden het voorstel om een nieuwjaarsreceptie te organiseren, naar voor bracht.

Pas toen het feestcomité zeker was dat de gemeente zowel logistiek als financieel zou bijspringen en er ook een aantal Adegemse bedrijven de receptie zouden sponsoren, besliste het feestcomité om de Adegemse bevolking op zondag 6 januari 2008 op een eerste nieuwjaarsreceptie uit te nodigen.

De gemeente blijft de hoofdsponsor van het feestcomité.

Dit jaar kon het feestcomité rekenen op de financiële steun van: Peter Musschoot (aannemer schilder en decoratiewerken), Lionel de Schepper (bos en tuinbouwmachines), Peter Bondeel (Aannemer stukadoorwerken), Restaurant de Koetshoeve, Jason Van Landschoot (Open VLD gemeenteraadslid), Fietsen Kristof, Garage Paul Van De Voorde en Brandstoffen De Cock.

Daarnaast waren er ook nog Frituur Maria, die zorgde voor een deel van de hapjes, Danny Willems van het comité, die eveneens een deel van de frituurhapjes sponsorde, Slagerij Rijs (die de droge worst schonk), Diederik De Jaeger (die opnieuw zorgde voor de lekkere soep), en Klasse slager Harmen (die zorgde voor de lekkere huefdvlakke).

ADEGEM KLONK OP EEN VOORSPOEDIG 2017 De leden van het feestcomité zorgden er voor dat de gasten tijdig van spijs en drank voorzien werden.

Voorzitter Storm benadrukte dat het dankzij de gemeente en de inzet van de leden van het feestcomité is, dat er jaarlijks een nieuwjaarsreceptie is.

Hij besloot zijn toespraak met de mededeling dat, gezien het dit jaar de tiende nieuwjaarsreceptie was, zolang de voorraad strekte niet alleen de hapjes maar ook de drankjes gratis waren.


MALDEGEMSE POLITIE VAT
SCHRIK VAN DE GBS DE KRUIPUIT

MALDEGEMSE POLITIE VAT SCHRIK VAN DE GBS DE KRUIPUIT

Voor directeur Manu Buysse en zijn leerkrachten van de GBS de Kruipuit, is de vrees dat een inbreker voor een vierde maal in hun school zou inbreken, voorbij: de dader werd opgepakt.

De directie en de leerkrachten van de GBS De Kruipuit haalden opgelucht adem, toen zij verwittigd werden dat de man die eind vorig jaar driemaal in één maand in hun school inbrak, gevat is.

Bij een van hun controles vond de Maldegemse politie bij een Maldegemse chauffeur een kleine hoeveelheid speed. Het goedje werd in beslag genomen en de man werd ondervraagd.

Naarmate het onderzoek vorderde, werd het steeds duidelijker dat de man ook kon gelinkt worden aan de inbraken in de gemeenteschool op de Kruipuit. Het duurde niet lang, of de man ging tot bekentenis over. Hij werd voor de onderzoeksrechter gebracht en aangehouden.

Directeur Buysse mocht zich bij de politie melden, om na te gaan of er nog zaken die gestolen waren konden gerecupereerd worden. De directeur had er echter weinig hoop op.

Wetende dat de dader een druggebruiker is, zal hij volgens directeur Buysse alles wat hij kon verkopen, al lang van de hand hebben gedaan om drugs te kopen.

Bij de laatste inbraak had de man zelfs niets van waarde meegenomen. Hij had het toen vooral op voedsel gemunt.


KOEN DEELDE PRIJZEN
EN GESCHENKEN UIT

KOEN DEELDE PRIJZEN EN GESCHENKEN UIT

Net als de vorige jaren, organiseerde Koen van café 't Kruisken van begin december tot begin januari een wedstrijd voor zijn klanten. Dit jaar moesten ze schatten hoeveel kerstbollen er in het café hingen. Vorige week zondag werden de prijzen uitgereikt.

Aan de uitslag te zien, zijn er een aantal klanten die de kerstbollen geteld hebben: het waren er 1035.

Albert Smets won de hoofdprijs; hij had op een van zijn formulieren het juiste aantal ingevuld. Willam Craeye was eentje van het juiste aantal en mocht met de tweede prijs naar huis. Met haar 1.037 kerstballen behaalde Monika De Meyere de derde prijs.

Koen had zondagmiddag ook nog een attentie voor de verantwoordelijken van de clubs die in 't Kruisken hun lokaal hebben.


VEEL CYCLOCROSS IN
HET SINT ANNAPARK

VEEL CYCLOCROSS IN HET SINT ANNAPARK
Vorige week maandag werden de cyclocrossen voorgesteld die de komende weken in het Sint Annapark en de aansluitende speelweide worden georganiseerd.

De komende weken wordt het druk in het Sint Annapark en omgeving: er worden daar verschillende cyclocrossen georganiseerd. Maandag werden die verschillende cyclocrossen in het gemeentehuis voorgesteld.

Het Jong Cycling Project, dat zich tot doel stelt de jongeren op zeer jonge leeftijd in contact te brengen met de wielersport, organiseert de sportieve weken van het Sint Annapark.

Op zondag 22 januari zijn niet alleen jonge sporters vanaf 6 jaar, maar ook de politie en recreanten te gast in het Sint Annapark. De politie en recreanten rijden hun wedstrijden vanaf 10 uur. De jongeren beginnen om 12u30 aan hun wedstrijden.

De jongeren worden volgens hun leeftijd in reeksen ingedeeld. De jongste deelnemers starten om 12u30. Aan de LRC-wedstrijden nemen ongeveer 300 jongeren deel. Het publiek kan hen gratis aan het werk zien.

De Kidscross, die tot vorig jaar na de parkcross werd georganiseerd, gaat dit jaar op maandag 23 en dinsdag 24 januari door. Op die dagen zijn de leerlingen van het 3de en 4de leerjaar van alle Maldegemse scholen welkom op het cyclocrossparcours.

Op zaterdag 28 januari tonen de Meetjeslandse hulpdiensten zich van hun sportiefste zijde. De competitiegeest is die dag van minder belang, het gaat vooral om de ontspanning. Vanaf 14 uur zijn er vrije trainingen. Om 15u30 beginnen de wedstrijden. De dames rijden 30 minuten, de heren rijden 15 minuten langer. Hun sportieve namiddag wordt met een BBQ afgesloten.

Op woensdag 1 februari is er dan de elfde editie van de parkcross, die nu officieel Brico- Parkcross heet. Om 11u30 starten de Masters B en C. Om 12u30 is het aan de Masters A en de amateurs. De dames staan om 14 uur aan de start.

Om 15u30 is er dan de eerste herkansing van het wereldkampioenschap, met de verzekerde deelname van Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel.


WILLY EN CELINA VIERDEN
HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

WILLY EN CELNA VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum, werden Willy Crul en zijn echtgenote Celina Cocquyt samen met hun familie en vrienden in het Maldegems gemeentehuis ontvangen.

Celina en Willy straalden zaterdagvoormiddag, toen zij onder applaus van familie en vrienden de trouwzaal van het gemeentehuis binnenstapten.

Voor de familie blikte schepen van burgerlijke stand Annelies Lammertyn even terug op het leven van de jubilarissen.

Celina werd op 27 mei 1944 op den Appelboom geboren. Ze ging daar naar de kleuterschool en volgde het lager onderwijs in Adegem dorp. Daarna volgde ze snit en naad in Sint Thérésia in Eeklo.

Omdat Celine zo een goede leerlinge was, mocht ze toen, ze was afgestudeerd, onmiddellijk beginnen werken bij familie van de directrice van de school.

Willy zag op 7 februari 1942 het levenslicht. Hij deed zijn schoolkennis op aan, zoals hij het noemde, "het college van Adegem". Gedurende twee vakanties werkte hij in het vlas.

Toen hij op zijn 14de de schooldeuren achter zich dichttrok, ging hij bij de firma Schoonacker als mulder aan de slag. Na twee jaar hield hij het daar voor bekeken, en begon hij bij Strohandel Blomme.

Zijn legerdienst bracht hem naar Aken. Willy was 21 jaar toen hij met enkele vrienden naar het boerenbal in Maldegem ging, Celina ging naar datzelfde bal met haar zuster.

Willy was voor Celina geen onbekende: hij woonde in de omgeving van haar werkgever.

Tijdens een dansje op het boerenbal, sloegen bij Willy en Celina de vonken over. Vast staat dat Willy die avond niet met zijn vrienden naar Adegem is teruggekeerd.

Het duurde niet lang of iedereen wist dat Celina en Willy een koppel waren.

WILLY EN CELNA VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM Eerste schepen Valerie Taeldeman overhandigde het gouden paar het gelukwenstelegram van het vorstenhuis.

Op 12 januari 1966 trouwden zij in het Adegemse gemeentehuis. Twee dagen later werd het kerkelijk huwelijk in de Sint Adrianuskerk ingezegend.

Het jonge paar vestigde zich op 't Kruisken in de woning die Willy had gebouwd.

Willy en Celina kregen twee kinderen en zijn nu de trotse grootouders van een kleinzoon.

In 1974 besloot Willy om een eigen zaak in stro en andere landbouwproducten te beginnen. Hij reed regelmatig naar Frankrijk om stro te halen.

Celina deed naast de huishouding ook de administratie van het bedrijf. Zo hielp zij mee aan de groei en bloei van hun zaak.

Toen zij met pensioen gingen, maakten Celina en Willy plannen voor een nieuw huis. Zij bouwden dat huis eveneens op 't Kruisken. Samen genieten ze er van hun welverdiende rust.

Rusten betekent voor Willy het onderhouden van zijn tuinen en op maandagnamiddag gaan krulbollen.

Voor Celina is dat het onderhouden van de woning en, terwijl Willy de krulbol laat rollen, op stap gaan met de buurvrouw.

Zij genieten van het leven en hopen dat nog jaren samen te kunnen doen. Op hun verlanglijstje staat nog een reis naar Lourdes.


TIJDELIJK GEEN DOORGAAND
VERKEER IN DE WALEWEG

TIJDELIJK GEEN DOORGAAND VERKEER IN DE WALEWEG

Toen wij afgelopen maandag van op de Staatsbaan de Waleweg wilden inrijden, stond wij voor signalisatie die aangaf dat de straat was afgesloten voor het doorgaand verkeer. Ook aan het Spoorwegstraatje is de signalisatie aangebracht.

In tegenstelling met andere gemeenten, wordt er in Maldegem over kleine of grote omleidingen met de pers, laat staan met de bevolking, niet gecommuniceerd.

Oorzaak voor het afsluiten van de weg, is de aanleg van nieuwe rails op de spoorlijn tussen Eeklo en Maldegem, door de vzw Stoomcentrum. Momenteel zijn ze aan het werk in Adegem.

De politie kreeg de afgelopen dagen meldingen binnen, dat de verkeerssignalisatie die de omleiding aangeeft, verplaatst werd.

Het verplaatsen van die borden is niet alleen verboden, het brengt ook wegebruikers in de problemen.

Hoe lang de werken in de omgeving van de Waleweg en het Spoorwegtraatje zullen duren, konden wij nog niet achterhalen.


TOAST LITERAIRE
MET GUIDO VAN HEULENDONK

Voor hun Toast Literaire van zondag 22 januari (om 10 uur), hebben Davidsfonds Adegem en Maldegem, samen met de Bibliotheek, de Adegemse schrijver Guido van Heulendonk, van wie net zijn nieuw boek "Niemand uit België" verschenen is, naar de hoofdbibliotheek in de Schouwburgplaats uitgenodigd.

Bij het binnenkomen worden de deelnemers aan Toast Literair verwend met koffie en zoete broodjes.

Na de verwenning van de innerlijke mens, is het aan recensent Jooris Van Hulle, om in gesprek te gaan met auteur Guido Van Heulendonk.

Het gesprek zal onder meer gaan over het nieuw boek en over wat Guido Van Heulendonk beweegt om te schrijven. Na het gesprek kan er bij een glas bubbels nog nagepraat worden.

Deelnemen aan Toast Literaire kost 7 euro (5 euro met Davidsfonds Cultuurkaart of lid van de bibliotheek).

Vooraf inschrijven is nodig. Dit kan door betaling voor 18 januari van het inkomgeld op rekeningnummer BE93 7470 3294 5267 van Davidsfonds Maldegem met vermelding 'Toast Literair" en het aantal personen.

Wie na 18 januari beslist om te gaan, kan best navragen bij Davidsfonds Maldegem (050/71 31 13 - [email protected] of bij de bib (050/72 55 22 - [email protected]) of er nog plaatsen beschikbaar zijn.


LICHAAM VERMISTE
MALDEGEMNAAR TERUGGEVONDEN

LICHAAM VERMISTE MALDEGEMNAAR TERUGGEVONDEN

Vrijdag verspreidde de politie het bericht van de onrustwekkende verdwijning van de 85 jarige Geeraard Steyaert uit Maldegem.

De man was donderdag met zijn auto thuis vertrokken en niet naar huis teruggekeerd.

Zaterdagnamiddag werd de wagen van de heer Steyaert teruggevonden in een zijweg van de Vakebuurtstraat, ter hoogte van de woning 308.

De heer Steyaert moet nog uit zijn wagen geraakt zijn.

Een eindje van de wagen werd in een gracht het levenloze lichaam van Geeraard Steyaert teruggevonden.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home