Het melken

De koeien werden met de hand gemolken.

De koeien werden, toen er nog geen melkmachine bestond, driemaal daags gemolken, later met de melkmachine was het tweemaal daags. De melk werd afgeroomd om boter van te karnen, dit gebeurde met een grote zeef. De rest van de melk gaf men aan de kalveren.
Het gebeurde ook dat arme mensen uit de streek kwamen vragen of ze de afgeroomde melk konden krijgen, wat de boer kom missen kon hij weggeven.


De melkkar
Foto © Loesch Essche TV


De melk werd opgehaald in aluminium melkkannen en naar de melkerij gebracht.
In de zomer had men daar wel wat problemen om de melk koel te houden, zodat in 1971 iedere boer verplicht werd een melktank aan te schaffen die de melk op temperatuur hield.
Een goeie melkkoe kon vroeger 25 liter per dag geven, nu is dat 40 liter geworden. De reden hiervan is dat er nu krachtvoer gegeven word aan de koeien.

De melkboer
Foto © Bas Lissenburg


De melkkan

Hierin werd tot 1971 de melk in vervoerd naar de melkerij.
Iedere boer had zijn eigen nummer en dezelfde melkkannen werden bij het ophalen steeds opnieuw ingewisseld.

De meeste boeren lieten geregeld melkcontrole uitvoeren op de melk van iedere koe, de ene koe gaf meer vet in de melk dan de andere. Deze controle bepaalde hoeveel vet er aanwezig was in de melk.
De prijs per liter die de melkerij betaalde aan de boer werd vastgelegd volgens het percentage vet die er in de melk aanwezig was.

Toen de melkerijen opkwamen dachten sommige melkboeren, zij die de melk kwamen ophalen op het erf, om hun melk op te lengen met water, dit misbruik werd toen al vroeg door de controle ontdekt.


Terug