At the going down of the sun
and in the morning,
we will remember them

(Grafschrift Rfn. Frederick Forsyth, Adegem., II.D.6.)

George E. Spittael en zijn echtgenote Ria in gesprek met oud-gedienden van The Winnipeg Rifles. George Spittael bestudeerde grondig het verloop van de oorlogsverrichtingen in onze streek en legde de vrucht van zijn opzoekingen vast in twee bekende werken "Duel aan het Schipdonkkanaal" en "Libera me".

Met zijn werk "Soldatengraven over de hele wereld (1939-1945)" bevorderde hij de vredesgedachte en klaagde hij het wrede en zinloze van de oorlog aan. Hij werd hiervoor in het buitenland meerdere malen onderscheiden en bekwam op 4 maart 1994 uit de handen van de gouverneur-generaal van Canada de prestigieuze "Meritorious Service Medal in recognition of service to Canada".

De bezoeken vanuit Canada en de V.S. zijn in 1994 uiteraard zeer talrijk. Op donderdag 9 juni bracht een grote groep Canadese veteranen een bezoek aan de graven van hun strijdmakkers op het Militair Kerkhof te Adegem. Hun begeleider was de heer George E. Spittael uit Eeklo, die ook hun gids was op de landingsplaatsen in Normandië, plaatsen die velen onder zijn gehoor in hachelijker omstandigheden leerden kennen.

Luitenant-kolonel Norm Donogh, 'intelligence officer' tijdens de landing in 1944, spreekt zijn gewezen strijdmakkers toe. Zij behoren tot The Royal Winnipeg Rifles Regiment. Dit regiment is met Moerhuize en de noordkant van Maldegem zeer vertrouwd want het leverde er zeer harde gevechten om in oktober 1944 over het Leopoldkanaal te geraken, wat slechts na een verlies van 67 manschappen lukte. Zij liggen allen begraven te Adegem. 50 jaar na de feiten herdenken zij hier ingetogen het verlies van hun makkers. Op de achtergrond herkennen we naast de hr. Spittael ook nog de Canadese senator Molgat en schepen Boudewijn De Schepper.

Een groep jonge Canadezen die een sportieve ontmoeting achter de rug hebben, het College van Deinze bezochten het Canadees Kerkhof in maart 1994. Zij brachten een ingetogen hulde aan hun alhier begraven landgenoten en plaatsten vlagjes van Nova Scotia op de graven van de infanteristen van The Highland Infantry of Canada. De begeleider van de groep was Michael Barrie, zoon van de veteraan Douglas Barrie, die behoorde tot The Highland Light Infantry of Canada en deelnam aan de landing te Hoofdplaat bij Biervliet. Opgelopen kwetsuren beletten hem aan het verder verloop van de strijd deel te nemen.

De Adegemnaar Jacky PauweIs heeft al meerdere groepen Canadese veteranen naar het kerkhof te Adegem geleid. Op zondagvoormiddag 12 juni 1994 was hij met een grote groep veteranen uit alle windstreken van Canada, die na bezoek aan de landingsplaatsen in Normandië uiteraard ook naar het kerkhof in zijn geboortedorp bracht. We herkennen hem rechts op de foto; in de achtergrond de hr. burgemeester Rotsart de Hertaing en de hh. Wille, Goethals en De Schepper.


© Hugo Notteboom / Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem, 1994
Deze webpagina bevat auteursrechtelijk beschermd materiaal. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd door middel van druk, fotocopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Home