Adegemse Klompenmakers

Bijdrage van Hugo Notteboom

Uit : 100 jaar Adegem, Maldegem, Middelburg - Een uitgave van de Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem 1986.
Artikel hier gepubliceerd met toestemming van de auteur.


Klompenmakers Edmond De Laere en zonen

Het beroep van klompenmaker was tot in de jaren vijftig een zeer lucratieve bedrijvigheid in Adegem en omstreken. We zien de familie Edmond De Laere en zonen aan het werk.

Edmond woonde vooraan in de Kallestraat en was, naast klompenmaker, ook nog barbier, terwijl zijn echtgenote de handen vol had met de uitbating van een kruidenierswinkel. Van links naar rechts zien we Cyriel, die bezig is de afgewerkte klompen in het "lammenzwart" te schilderen om ze daarna te vernissen. Jules is aan het "ruimpaard" aan het grofsnijden, terwijl Alfons de ruwe blokken een eerste kapbeurt geeft op het kapblok. Vader Edmond is ook aan het werk met een snijmes en zoon Leon doet het fijne werk: met kleine mesjes brengt hij bloemmotieven op de afgewerkte klompen aan. Aan de motieven herkende men veelal de herkomst van de klompen!

Over het aantal klompenmakers worden er nogal wat fabeltjes verteld! In de jaren 1915-1918 waren er in Adegem slechts 10 "hoofden" van een klompenmakerij, ze hadden 18 werklieden in dienst: Honoré Blancke, Kerkstraat. Henri Blomme, Kerkstraat. Alfons Buysse, Kruipuit. Kamiel Claeys, Kallestraat. Edmond De Laere, Kallestraat. Cyriel De Meyere, Moerwege. Jules De Prest, Dorp. Eduard Savat, Station. Hendrik Van den Abeele, Hoeke. K.L. Van Speybroeck, Appelboom.

Natuurlijk waren er nog wel meer inwoners die zich met dit beroep bezighielden, doch het als een tweede activiteit aanzagen: ze waren ook nog herbergier, winkelier, barbier, werkman, enz. Over de familie De Laere moeten we nog zeggen dat zowel Jules, Alfons, Cyriel en Leon spelend lid waren van de Adegemse fanfare. Leon was zelfs vervangend dirigent en bespeler van ... alle instrumenten!

Onder: Valeer De Busschere en Bruno Wittewrongel demonstreren het vak.

Klompenmakers Valeer De Busschere en Bruno Wittewrongel

Home Home   |  Geschiedenis Pagina geschiedenis