Rond de Kwaden Hoek

Bijdrage van Hugo Notteboom

Uit : 100 jaar Adegem, Maldegem, Middelburg - Een uitgave van de Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem 1986.
Artikel hier gepubliceerd met toestemming van de auteur.


Rond de Kwaden Hoek

We zijn op de Oude Staatsbaan, ter hoogte van de Moerwege. Rechts woont nu Clement Notteboom (*). Zijn moeder Emilie De Vuldere staat in het deurgat van de herberg op de uitkijk.

Een paar eeuwen vroeger woonde hier "sieur Gerardus Pots", een bekend Adegems chirurgijn. Of hij er voor iets tussen zat dat er tijdens het bouwen van de herberg een geraamte in een mand werd ontdekt kan natuurlijk niet achterhaald worden. Een feit is dat het geraamte iedereen voor een raadsel stelde. Dat er menige pint werd achterovergedrukt door nieuwsgierige Adegemnaren die de ontdekking wilden zien zal wel niemand verbazen.

In het huisje naast de herberg woonde Julie Van Vlaanderen die een "spekkenwinkeltje" openhield. Om wat meer snoep te krijgen legden de kinderen hun "kluit" op de rails van de spoorweg: een voorbijrijdende trein joeg de koers van het muntstuk duizelingwekkend de hoogte in: de "kluit" was een kwartje geworden en een kwartje betekende meer snoep!

Meester Lorand Verheecke en Edgard Notteboom die wat verderop staan, staren de fotograaf heel nieuwsgierig aan. Achter Edgard zien we het erf van de heer en mevrouw Charles Van Hove-Willems, een paar apart in de Adegemse geschiedenis. Charles gaf zelfs in 1920 zijn ontslag in de kerkraad, wat in die jaren een toch wel heel bijzondere daad was!

Links staat ook al een herberg: in het "Huis van Koophandel" kon men bij Eduard De Vlieger niet alleen zijn dorst lessen, men kon er ook allerlei "winkelwaar" kopen. Voor de deur lag een bolbaan waar het 's zomers rustig bollen was in de schaduw van de "galnotelaars".

Verderop staan de herbergen van Gust De Clerck en Hippoliet De Baets. Ook Jules Van Giesen woonde langsheen de Staatsbaan. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg deze laatste last met het gerecht enkel en alleen omdat zijn naam nogal Duits klonk!

De nationale weg.

De nationale weg

Zo zag de "nationale" verbinding tussen Brussel en Oostende er omstreeks de eeuwwisseling uit.

De biggenkoopman komt uit de richting van Balgerhoeke. Aan de linkerkant zien we de herberg waar August Notteboom en Emilie De Vuldere hun 13 kinderen grootbrachten. Vlak er voorbij ligt de Moerwege.

Op de hoek rechts staat de brouwerij van Dumoulin. In 1901 was dit geen erkende brouwerij, want "de accijnzen" deden er een inval en ontmantelden er de clandestiene stokerij. Wat men al niet deed voor een "druppeltje!" .

(*) Clement Notteboom is inmiddels overleden, dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in 1986

Home Home   |  Geschiedenis Pagina geschiedenis