In Memoriam Iris Van de Casteele

Iris Van de Casteele
Iris Van de Casteele

De in Adegem geboren dichteres en uitgeefster Iris Van de Casteele is op 13 februari 2015 in Asunción (Paraguay) overleden. Zij was op 23 november 1931 in Adegem geboren als dochter van Achiles Van de Casteele en Elvira Matthys (Cafť 't Vliegkasteel). Nadat zij in Adegem en Maldegem school had gelopen trok ze naar Brussel en leerde daar zes talen.

Het dichten zat er bij Iris al in van in de lagere school in Adegem. Dat werd haar niet altijd in dank afgenomen, maar hoewel ze in onze eigen gemeente, provincie en land nooit de erkenning heeft gekregen die ze verdiende heeft Iris toch haar weg gemaakt in de wereld van de poŽzie en de literatuur. Haar gedichtenbundels werden in verschillende talen vertaald.

In 1982 huwde zij met de Paraguayaanse harpist en gitarist Juan Carlos 'Cacho' Aguirre. Iris ontwikkelde al gauw een diepe belangstelling en liefde voor Paraguay. Sedert 1979 bezocht ze samen met haar echtgenoot regelmatig zijn geboorteland, in 1998 en 1999 woonde zij er zelfs. Vervolgens keerde ze een paar jaar terug naar BelgiŽ, maar vanaf 2006 vestigde het koppel zich definitief in Paraguay. Zij kreeg er van het Instituto De Educacion Superior - Ateneo de Lengua y Cultura Guarani een erediploma op universitair niveau voor haar inzet voor de cultuur en de taal van het Guarani, één van de de twee officiŽle talen van Paraguay.

In 1990 werd Iris de bezielster en verantwoordelijke van de Poëzie-uitgeverij De Distel in Brussel. In Maldegem zal zij echter vooral blijven voortleven als de redactrice van de PoŽzietuin, een literaire pagina in het weekblad Vrij Maldegem. Die uitgave bleef zij zolang haar gezondheid het toeliet ook verzorgen terwijl zij in Paraguay woonde.

Iris was in 2004 een tijdlang redactrice van "Adegem Literair", de literaire column van onze website Adegem.net. Zij publiceerde bij ons ook "Tussen Hemel en Hel", een onuitgegeven bundel, en haar persoonlijke website "Amapola"...