www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 726 - Week 43 : van 22 tot 28 oktober 2017

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

"AUTODELEN MALDEGEM" NIEUW PROJECT
VAN OCMW EN VZW DE VIERKLAVER


Samen met de vzw de Vierklaver en Autodelen.net heeft OCMW Maldegem het nieuw project "Autodelen Maldegem opgestart.

OCMW Maldegem heeft van het mee mogelijk maken dat ook mensen met een beperking kunnen deelnemen aan het maatschappelijk sociaal leven één van zijn kerntaken gemaakt.

Met zijn inclusieambtenaar Linde Van de Woestyne en de werkgroep rond haar heeft het OCMW een vinger aan de pols.

In het kader van zijn mindermobielencentrale heeft het OCMW twee rolstoelvriendelijke busjes in gebruik. Die worden bijna uitsluitend overdag gebruikt.

Er zijn ook in Maldegem mensen met een beperking die 's avonds aan het sociaal leven willen deelnemen maar dat niet kunnen omdat zij er geen aangepast vervoer voor hebben.

Met die wetenschap in het achterhoofd is inclusieambtenaar Vanden Bossche beginnen bouwen aan een project waarbij het OCMW 's avonds zijn rolstoelvriendelijke busjes -mits het betalen van een vergoeding- ter beschikking stelt van mensen met een beperking.

Om dat project uit te werken werd contact opgenomen met autodelen.net. Omdat ook de vzw De Vierklaver in Adegem over twee rolstoelvriendelijke voertuigen beschikt die bijna uitsluitend overdag gebruikt worden, werd contact opgenomen met De Vierklaver die onmiddellijk bereid was om mee in het project te stappen.

Vorige week donderdag stelde OCMW voorzitter Stefaan Standaert samen met de inclusieambtenaar en met de vertegenwoordigers van de vzw De Vierklaver en van autodelen.net het nieuwe project voor.

PRAKTISCH
De vier rolstoelvriendelijke busjes kunnen gereserveerd worden tussen 18 en 24 uur en kunnen afgehaald worden bij het Dienstencentrum Oud Sint Jozef, Mevr. Courtmanslaan 92 in Maldegem, en bij de vzw De Vierklaver, Lenen 7 in Adegem.

Wie gebruik wil maken van een van de busjes moet minstens twee jaar rijervaring hebben en krijgt, voordat hij voor de eerste maal met een van de voertuigen rijdt, de nodige aanwijzingen. Wie een van de voertuigen wil reserveren, kan dat via autodelen@ocmwmaldegem.be.

Wie niet over een pc beschikt kan reserveren via de mindermobielecentrale in het Sociaal huis. Reserveren kan vanaf 3 maanden vooraf. Er wordt een voertuig voor noodgevallen in reserve gehouden.

KOSTEN
Wie gebruik wil maken van een van de busjes moet lid zijn van "Autodelen Maldegem". Dat kost 10 euro per jaar. Wie een busje huurt betaalt een waarborg van 75 euro.

De werkelijke kosten zijn een vergoeding tussen 0,34 en 0,60 euro per afgelegde kilometer en een vergoeding van 1,5 tot 2,00 euro per uur dat het voertuig gehuurd wordt. Voor die kosten wordt een factuur opgemaakt.

De mensen die een rolstoelvriendelijk busje reserveren moeten geen bijkomende verzekering nemen.


EERSTE VOETBALVELDJE
MET KUNSTGRAS LIGT IN KLEIT

EERSTE VOETBALVELDJE MET KUNSTGRAS LIGT IN KLEIT

FC Kleit had vorige week een dubbele reden om te feesten: het nam zijn nieuwe zittribune officieel in gebruik en ook het veldje voor de U 6 tot en met de U 8 werd voorgesteld.

Daarmee is Kleit de eerste voetbalploeg in onze gemeente die over een terrein(je) met kunstgras beschikt.


VERNIEUWDE BIBLIOTHEEK
OPENDE ZIJN DEUREN

VERNIEUWDE BIBLIOTHEEK OPENDE ZIJN DEUREN
De automatische uitleenpost en de terugbrengschuif zijn een paar van de grote vernieuwingen in de hoofdbibliotheek.

Wegens plaatsgebrek en verouderde infrastructuur waren er ingrijpende werken nodig aan de hoofdbibliotheek in de Schouwburgplaats. Tijdens die werken kreeg de bibliotheek een tijdelijk onderkomen in de Mevrouw Courtmanslaan.

Zaterdag werd de gerenoveerde bibliotheek officieel geopend. De kostprijs van de verbouwingen bedroug 737.196 euro.

Iedereen was zaterdag welkom in de vernieuwde bibliotheek. Dat de bibliotheek een grondige gedaanteverwisseling heeft ondergaan hebben de bezoekers kunnen vaststellen.

De kasten en rekken die tot aan de het plafond reikten zijn verdwenen. Nu kan iedereen gemakkelijk bij alle boeken en ander uitleenmateriaal. Ook de indelingen van de lokalen en zaal is ingrijpend veranderd.

In vergelijking met vroeger is er veel meer lichtinval en er is ook veel ruimte tussen de verschillende standen en rekken. Ook het ontlenen en terugbrengen is gewijzigd. De bibliotheek is overgeschakeld naar de automatische uitlening. Wie gevonden heeft wat hij wil ontlenen kan nu zelf de nodige administratie verrichten.

Het boek of iets anders terug brengen kan nu ook buiten de openingsuren van de bibliotheek: er is nu namelijk een boeken-inleverbus waar men zijn ontleend boek op elk moment van de dag kan teug brengen.


GEZELLIG GRIEZELEN
MET DE GEZINSBOND

Op zaterdag 28 oktober organiseert de Gezinsbond Adegem zijn Halloweentocht, met start en aankomst in de Hoogen Pad.

De Gezinsbond zorgt voor de nodige Halloweeneffecten onder de wandeling en bij de terugkeer in den Hoogen Pad is er voor iedereen heksensoep.

Aan de deelnemers aan de Halloweentocht die tussen 18u45 en 19u15 van start gaat wordt gevraagd een fluohesje te dragen en een zaklamp mee te nemen. Deelnemen kost 3 euro p/p of 10 euro vanaf 4 leden uit één gezin.

Inschrijven kan tot 23 oktober via bondadegem@gmail.com


GBS DE KRUIPUIT BOUWT AAN
NIEUWE GROENE SPEELWEIDE

GBS DE KRUIPUIT BOUWT AAN NIEUWE GROENE SPEELWEIDE
Hoewel er nu nog maar alleen gras op staat, mochten de kinderen toch al eens op hun toekomstige groene speelweide lopen.

De gemeente Maldegem heeft een stuk weiland gekocht aan de achterzijde van de GBS de Kruipuit. Dat was wellicht de beste oplossing voor de gemeente, de vorige eigenaar en de familie die de eigenaar doorgang moest verlenen.

Volgens directeur Manu Buysse die nu al ruim 13 jaar op de Kruipuit is, had de gemeente al 10 jaar geleden ambitie om de weide te kopen, maar om te kopen of te verkopen moeten de beide partijen akkoord zijn.

Toen het dossier op de gemeenteraadszitting kwam onderstreepte schepen van onderwijs Marten De Jaeger dat niet alleen de school maar gans de Kruipuit van de aankoop zal mee profiteren. Voor de school wordt het een uitbreiding van de speelplaats. De nieuwe speelweide zal echter ook een buurtontmoetingsplaats worden.

GROENER
De GBS De Kruipuit heeft de afgelopen jaren samen met de gemeente al veel inspanningen geleverd om hun school uit te bouwen en groener te maken: zij hebben een moestuin, kippen en bomen.

Met de subsidie die ze met hun plan voor "Pimp je speelplaats" gewonnen hebben kon de school aan haar speelplaats al een groener en avontuurlijker karakter geven.

Volgens Anneleen Vande Bossche, die samen met de heer Buysse de leiding over de school heeft, is het plan voor de aanleg van de nieuwe speelweide klaar. Het komt in aanmerking voor subsidiėring. Op de Kruipuit hoopt men dat minister Joke Schauvliege de eerstkomende weken haar handtekening onder die subsidiering zet.

OVERLEG
Van zodra de handtekening van de minister er is, kan de school voor de realisatie van de nieuwe speelweide in overleg gaan met de gemeente en met het sociaal weefsel van de Kruipuit.

Tijdens dat overleg zal duidelijk worden hoe de nieuwe speelweide er zal uitzien en welke voorzieningen er voor de gemeenschap op komen.

De nieuwe speelweide is niet het enige project waar de school op de Kruipuit momenteel aan werkt: ook de verfraaiing van de speelplaats van de kleuters staat op het programma.

De laatste zaterdag van de herfstvakantie is er een "Doe dag" waarbij ook ouders komen mee werken aan de verfraaiing van de speelplaats.


AVONTUURLIJKE BRUG
KOMT NAAR ADEGEM

AVONTUURLIJKE BRUG KOMT NAAR ADEGEM

Omdat de gemeente Maldegem het ontmoetingscentrum met bijhorende grond in Middelburg verkoopt, moet ook de avontuurlijke brug die op het perceeltje achter het ontmoetingscentrum staat verwijderd worden.

Dat speeltuig wordt al enige tijd niet meer gebruikt. Omdat er in Middelburg niet meteen een plaats is waar de avontuurlijke brug naar toe kan, werd beslist om het speeltuig na grondige opkuis aan Den Hoogen Pad in Adegem te plaatsen.


GEEN ZWAAR VERKEER MEER
OVER DE OOSTMOERBRUG

GEEN ZWAAR VERKEER MEER OVER DE OOSTMOERBRUG
Ook als de brug hersteld zal zijn zullen voertuigen van meer dan 3,5ton niet meer over de Oostmoerbrug mogen.

Enkele maanden terug werden bij een controle van de Baileybrug, ook Oostmoerbrug genoemd, ernstige problemen vastgesteld. De brug werd meteen voor het gemotoriseerd verkeer gesloten.

Het gemeentebestuur van Sint Laureins kreeg nu van het Agentschap Waterwegen en Zeekanaal (AWZ) bericht dat de herstellingswerken tot het einde van deze maand zullen duren. Als de brug daarna opnieuw voor het gemotoriseerd verkeer wordt opengesteld zal er enkel verkeer tot 3,5 ton over de brug mogen.

Dat is vooral slecht nieuws voor de landbouwers uit Sint Laureins en Maldegem die vroeger regelmatig gebruik maakten van de brug. Zij zullen in de toekomst verder een omweg moeten maken om over het Leopoldkanaal te geraken.

Het gemeentebestuur van Sint Laureins zal met het Maldegems gemeentebestuur contact opnemen om er samen bij het AWZ aan te dringen om een oplossing te vinden voor de zware landbouwvoertuigen.


STICHTER VAN DRIE
BRANDEN OPGEPAKT

Een tiental dagen nadat de daders van de aangestoken branden in de Boudewijn Lippensstraat, het St. Annapark en Blokker waren opgepakt, waren er vorig weekend al opnieuw meldingen van brandstichtingen in het centrum van Maldegem.

In de hal van een appartementsgebouw in de Noordstraat werd op een paar dagen tijd tweemaal brand gesticht.

In de nacht van donderdag op vrijdag werd een eerste maal in de hal papier in brand gestoken. Op zondag werd er in dezelfde hal opnieuw brand gesticht. Dan ging ook een voetmat in de vlammen op.

Diezelfde dag werd ook in de hal van een ander appartementsgebouw in de Noordstraat brand gesticht. Bij alle drie de branden was er beperkte schade.

In de loop van de week werd de dader door de PZ Maldegem opgepakt. Hij werd na verhoor onder voorwaarden vrijgelaten.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home
 
Onze bezoekers in kaart