Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n 743 - Week 8 : van 18 tot 24 februari 2018 Archief…

SCHEPENCOLLEGE KOMT WERKEN BEKIJKEN

SCHEPENCOLLEGE KOMT WERKEN BEKIJKEN
Nadat hij vorig jaar uit verschillende hoeken vragen had gekregen ging raadslid Nol Wille de werken op Kruisken en de Verbranden Bos kritisch bekijken. Nu komt ook het schepencollege op bezoek.

Nog voor de werken aan de nieuwe riolering en het nieuwe wegdek op Spanjaardshoek, Kruisken en Heulendonk begonnen lieten al verschillende mensen hun ongenoegen horen over de plannen.

Over de mensen die er gewerkt hebben hoor je de mensen niet klagen "Zij hebben alles gedaan wat mogelijk is om ons tijdens de werken zo weinig als mogelijk hinder te bezorgen. Zij konden niets anders dan de opgelegde plannen uitvoeren", klinkt het bij de inwoners.

Zowel op de Spanjaardshoek, het Kruisken als de Verbranden Bos hebben veel mensen problemen met de nieuwe structuur van de straat. Nadat raadslid Wille de werken eind vorig jaar al eens kritisch ging bekijken heeft nu ook het schepencollege beslist om zich ter plaatse van de toestand te vergewissen.

Schepen Annelies Lammertyn bevestigde ons dat er de afgelopen weken verschillende vragen en opmerkingen over de werken bij de gemeente waren binnengekomen bij de gemeente.

Maandag in de loop van de voormiddag komt een delegatie van het schepencollege naar 't Kruisken en de Verbranden Bos. Voor wie met vragen of opmerkingen zit is dat het moment om ze bij de juiste personen naar buiten te brengen.

BIJZONDERE HERDENKINGSPLECHTIGHEID OP HET CANADEES KERKHOF

Op vrijdag 23 februari organiseert Meester Piet Lammertyn met zijn leerlingen van de GBS De Kruipuit een bijzonder sfeervolle herdenkingsplechtigheid op het Canadees Militair Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan. Die plechtigheid begint om 17u30.

Het is de tweede maal dat meester Piet en zijn klas met een dergelijke herdenkingsplechtigheid uitpakken. De eerste maal waren slechts enkele mensen op de hoogte van de plechtigheid.

Dit jaar zullen delegaties van vaderlandslievende verenigingen aanwezig zijn.

OPNIEUW ZWAAR ONGEVAL AAN CELIEPLAS

OPNIEUW ZWAAR ONGEVAL AAN CELIEPLAS

In minder dan een maand zijn er op het kruispunt van de Expresweg met Celieplas twee zware ongevallen gebeurd.

Bij het eerste ongeval werd een vrouw die met haar voertuig wou afslaan naar Sint-Laureins gegrepen door een voertuig dat in de richting van de kust reed.

Afgelopen vrijdag minderde een Hongaarse trucker die op de Expresweg richting Antwerpen reed vaart, omdat hij zag dat de verkeerslichten op het kruispunt met Celieplas op rood stonden.

Toen hij zag dat de lichten naar groen oversloegen wou hij zijn snelheid opnieuw opdrijven, maar net op dat moment werd hij achteraan aangereden door een zware personenwagen. Vermoedelijk heeft de chauffeur van de personenwagen de snelheid van de vrachtwagen slecht ingeschat.

De personenwagen werd tot schroot herleid. De chauffeur zat geklemd in zijn voertuig en moest door de brandweer bevrijd worden. Hij werd met zware verwondingen naar het AZ Alma overgebracht.

Toen CD&V en Groen als nieuwe meerderheid besloten om een belasting op economische bedrijvigheid in te voeren heeft vooral Bart Van Hulle (Open VLD) zich daar hard tegen verzet. Hij kondigde na de stemming aan dat hij die belasting desnoods tot bij de Raad van State zou aanvechten.

Vorig jaar heeft de Raad van State beslist dat de belasting op de economische bedrijvigheid zoals ze door Maldegem wordt gend onwettig is.

Er mag volgens de uitspraak geen onderscheid gemaakt worden in de aanslagvoet tussen mensen met een zaak in Maldegem die ook in Maldegem wonen en mensen met een zaak die zelf niet in Maldegem wonen.

Door die uitspraak moet de gemeente aan ongeveer 2001 bedrijven of eenmanszaken de belasting over 2014 terugbetalen. Het bedrag dat moet terugbetaald worden schommelt, afhankelijk van het bedrijf, tussen de 20 en de 900 euro.

TERUGVRAGEN
De gemeente heeft alle bedrijven die de belasting op economische bedrijvigheid over 2014 betaald hebben een schrijven gericht waarin hen gevraagd wordt om hun belastingen terug te vragen.

Wie problemen heeft met het opstellen met een verzoekschrift kan terecht op de Website van Bart Van Hulle: daarop staat een voorbeeld van een verzoekschrift dat kan worden gedownload.

Volgens schepen van financin Frank Sierens (CD&V) is het de bedoeling tegen eind maart de bedrijven die een verzoekschrift hebben ingediend terug te betalen.

VERVOLG
De kans bestaat dat de gemeente Maldegem nog meer moet terugbetalen: er loopt immers nog een klacht bij de Raad van State tegen dezelfde belasting die over 2015 werd gend.

De aanslagvoeten werden aangepast. Toch bestaat de kans dat ook die belasting nietig wordt verklaard en Maldegem ook die belasting moet terugbetalen.

REUS FRANK KREEG HET GEZELSCHAP VAN REUS KLARA

REUS FRANK KREEG HET GEZELSCHAP VAN REUS KLARA
Samen met Reus Klara opende Reus Frank de carnavalsstoet.

Zaterdagavond, voordat Prins Frank II officieel werd aangesteld, werd Reus Klara Van Maldegem officieel ingeschreven in Maldegem.

Peter van Klara is Luc De Lille, die vorig jaar de zondag van Maldegemkermis de reuzenparade organiseerde.

Meter van Klara is de 6 jarige Elena Niewlaet, de geestelijke moeder van Klara. Klara is immers gemaakt naar een tekening van Elena. Zij won daarmee de tekenwedstrijd die vorig jaar in het kader van de reuzenparade werd georganiseerd.

Naast haar prijzenpakket kreeg Elena ook de verzekering dat er een Maldegemse reus zou gemaakt worden zoals die van haar tekening.

De reus is gekleed in de Europese kleur. Die moet de verbondenheid tussen de mensen uitdragen.

't FOLKLOORKE STRAALDE OP CARNAVAL IN MALDEGEM


Niets dan stralende gezochten afgelopen zondag bij de Adegemse carnavalsvereniging 't Folkloorke.

De afgelopen maanden hebben de handige Harry's bij 't Folkloorke de handen uit de mouwen gestoken en een paalwagen gemaakt waarmee ze vorige week zondag in Maldegem zowel in de namiddag als avondstoet konden pronken.