www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 717 - Week 34 : van 20 tot 26 augustus 2017

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

FOTOBOEKJE OVER DE JEUGD VAN
KARDINAAL DE KESEL OP ADEGEM.NET

FOTOBOEKJE OVER DE JEUGD VAN KARDINAAL DE KESEL OP ADEGEM.NET

Vorige week konden wij u al melden dat er een DVD te koop is over het bezoek dat kardinaal Jozef De Kesel op zondag 11 juni aan Adegem bracht.

Tijdens de receptie in Den Hoogen Pad kreeg de kardinaal een uniek fotoboekje met foto's en verhalen uit zijn jeugdjaren. Veel mensen vonden het jammer dat zij op die receptie enkel maar de cover van het fotoboekje hebben kunnen zien.

De redactie van adegem.net vond dat daar iets aan gedaan moest worden: via William Blondeel hebben wij van de kardinaal en van al de mensen die aan het boekje hebben meegewerkt de toestemming gekregen om het fotoboekje online op adegem.net te plaatsen.

Wie op onze site naar "Vóór Staf en Mijter" gaat, kan daar door het fotoboekje over de jeugd van Jozef De Kesel bladeren.


EERSTE EN LAATSTE
FIETSTOCHT BIJ 't BLONDJE

EERSTE EN LAATSTE FIETSTOCHT BIJ 't BLONDJE

Vorige week dinsdag verzamelden een twintigtal vrienden van Denise van Café 't Blondje in de Oude Staatsbaan. Luc Dauwens, Roger Regelbrugge (wegkapitein en uitstippelaar van het parcours), Willy Charles en Freddy Cloostermans hadden een fietstocht van ongeveer 35km georganiseerd.

Omstreeks 13u30 werd er gestart aan café 't Blondje. Het ging richting Bentille. Tijdens de rit waren er 2 stops. Toen de fietsers terug in de Oude Staatsbaan kwamen werden ze met een BBQ verwend.

Volgens Denise was dit de eerste en vermoedelijk ook de laatste fietstocht van 't Blondje. Zij denkt er aan om volgend jaar te stoppen als cafébazin.


DEMONSTRATIES MET RETRO
TRACTOREN EN MOTOREN

DEMONSTRATIES MET RETRO TRACTOREN EN MOTOREN
Meer dan 260 tractoren, waarvan de meeste het etiket van oldtimer verdienen, lieten zich vorige week zondag in de Ringbaan bewonderen.

Samen met de Meetjeslandse afdeling van de Retro Tractoren en Motoren Vereniging (RTMV) organiseerde Luc Bisschop uit Landegem nog eens een trefdag voor retro tractoren en machines in de Ringbaan te Adegem.

Omdat de oogst daar iets vroeger rijp was dan voorzien moest er een alternatief gezocht worden voor het pikdorsen.

Het was nog geen 6 uur zondagmorgen toen de eerste tractoren al door de Kallestraat richting Ringbaan reden. Van de meer dan 260 retro tractoren die daar verzamelden nam het grootste deel in de voormiddag deel aan een rit door de regio.

Terwijl de tractoren door de regio puften maakten de organisatoren van de trefdag in de Ringbaan alles klaar voor het namiddagprogramma dat om 14 uur begon. Hoewel er niet zoveel reclame rond de trefdag was gemaakt was de publieke belangstelling groot.

DEMONSTRATIES MET RETRO TRACTOREN EN MOTOREN
Voor de vele jongeren onder het publiek was de oude dorsmachine in werking een bezienswaardigheid.

Het waren niet alleen mensen die verbonden zijn met het landbouwleven die naar de retromachines in actie kwamen kijken. Voor de jongeren die een kijkje kwamen nemen was het de eerste maal dat zij een dorsmachine uit grootvaders tijd zagen.

Normaal moest naast de oude dorsmachine in werking de oogst op het perceel ernaast ook met een oude pikbinder worden afgereden. Omdat die oogst echter te vroeg rijp was werd dat onderdeel van het programma vervangen door het hakselen van mais met retromachines.

DEMONSTRATIES MET RETRO TRACTOREN EN MOTOREN
De kleine ploegende tractor viel op tussen de grote mastodonten.

Een deel van de akkers in de Ringbaan was in kleine percelen ingedeeld voor de wedstrijd ploegen. Iedere deelnemer aan die wedstrijd moest op het hem toegewezen perceel een aantal ploegsneden rijden. In die wedstrijd konden de kleine tractoren bewijzen dat zij veel wendbaarder zijn dan hun grote broers.

Tijdens het wandelen tussen de verschillende retromachines en motoren kon het publiek ook enkele oude beroepen die aan de landbouw gelinkt zijn bewonderen. Veel belangstelling was er voor het beslaan van paarden en het zelendraaien.

Rond 18 uur werd de trefdag afgesloten en kon de Ringbaan opnieuw opengesteld worden voor het verkeer. Er werd nog wat nagekaart in de feesttent en daarna begonnen de retrotractoren aan hun terugreis naar huis.


RAYMOND EN SUZANNE VIERDEN HUN
DIAMANTEN HUWELIJKSJUBILEUM

RAYMOND EN SUZANNE VIERDEN HUN DIAMANTEN HUWELIJKSJUBILEUM
Ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum werden Raymond Van Hooreweghe en zijn echtgenote Suzanne Houben samen met familie en vrienden als diamanten paar in het Maldegemse gemeentehuis ontvangen.

Zestig jaar nadat ze elkaar in de kazerne in het Duitse Soest hun jawoord gaven werden Suzanne Houben en haar echtgenoot Raymond van Hooreweghe door schepen van Burgerlijke Stand Annelies Lammertyn in het Maldegemse gemeentehuis ontvangen. Schepen Lammertyn blikte kort terug op het leven van de jubilarissen.

Suzanne werd op 10 juli 1937 in haar ouderlijke woning in Maaseik geboren. Zij liep er school tot ze 9 jaar was. Daarna verhuisde zij met haar familie naar Duitsland, waar haar vader beroepsmilitair was.

Hun laatste adres in Duitsland was Soest. Nadat zij daar haar studies had afgemaakt werkte zij in een Belgisch verkoophuis.

Raymond zag op 1 mei 1936 het levenslicht in Balgerhoeke. Nadat hij in Balgerhoeke en Eeklo school had gelopen koos hij voor de militaire school, eerst in Zedelegem en daarna in Aarlen.

In 1954 kwam hij als sergeant bij het sportbataljon van het 5de Linieregiment (infanterie) in Soest.

Op een zondagnamiddag waren Suzanne en haar vriendin op een TD waar ook Raymond aanwezig was. Toen het aan de meisjes was om ten dans uit te nodigen ging ze naar de sportief ogende Raymond. Toen die zei dat hij niet kon dansen was dat voor Suzanne geen probleem: zij heeft het hem die namiddag geleerd!

Daar legden zij ook de basis voor hun verdere toekomst. Op 14 augustus 1954 traden zij in de kazerne van Soest in het huwelijk. Dezelfde dag werd in de kapel van de kazerne het kerkelijk huwelijk ingezegend.

RAYMOND EN SUZANNE VIERDEN HUN DIAMANTEN HUWELIJKSJUBILEUM
Raadslid Boudewijn De Schepper overhandigde het diamantenpaar het gemeentelijk geschenk.

Naast zijn militaire opdrachten werd Raymond ook secretaris van het bataljon. Hij bleef daarnaast ook sportief actief en hij werd daarin gesteund door zijn echtgenote.

Na 35 jaar dienst mocht Raymond met pensioen. Raymond en Suzanne keerden terug naar België en Balgerhoeke.

Door zijn sportieve achtergrond en zijn ervaring als secretaris werd Raymond gevraagd om internationaal secretaris van het Paralympisch Comité te worden. In die hoedanigheid maakte hij de Spelen in Amerika en Japan mee.

Ook in Balgerhoeke was hij actief. Hij stond aan de wieg van de KBG afdeling waarvan hij 11 jaar voorzitter bleef.

Sedert 2013 wonen Suzanne en Raymond op de Spanjaardshoek in Adegem, op wandelafstand van het centrum. Zij hopen daar nog jaren samen van het leven te kunnen genieten.


GENIETEN VAN
MALDEGEM

GENIETEN VAN MALDEGEM
Voor de laatste zondag van augustus heeft Maldegem een programma om mensen op verschillende manieren te laten genieten van de gemeente.

De gemeente Maldegem heeft stevig gesleuteld aan haar programma voor de 19de editie van "Genieten van Maldegem".

Wie de vorige jaren enkel vaste klant was van het horecadorp zal dat dit jaar moeten missen: voor de belegde broodjes, het dessert en de BBQ moeten de bezoekers dit jaar in de feesttent zijn. Inschrijven daarvoor kan nog tot 22 augustus via www.maldegem.be/volksbbq of in het gemeentehuis bij het UIT-loket.

Wandelaars en fietsers hebben ook dit jaar keuze uit verschillende afstanden.

De inschrijvingen zijn niet meer in het Sint Annazwembad maar in de feesttent. Zij betalen ook dit jaar 3 euro om aan een of meerdere afstanden (wandelen of fietsen) deel te nemen.

Op de omlopen zijn er in tegenstelling met vroeger geen vaste stopplaatsen meer. Op de routebeschrijving die de deelnemers bij hun inschrijving meekrijgen staan ook de horecazaken vermeld die zich met "Genieten van Maldegem" verbonden voelen.

Op het einde van de wandeling of fietstocht kunnen de deelnemers hun kaart terug inleveren in de feesttent en krijgen dan een aandenken.

Dit jaar is er op de speelweide een beachvolleybaltornooi (info via bieke.moerman@maldegem.be). Voor de kinderen is er daar veel animatie.

Om 16 uur is er een show met Urkie Purkie in de feesttent.

Optredens zijn er eveneens in de feesttent: Luigi Catalana (sfeermuziek) om 14 uur, The Blik Dooze Band om 17 uur, The Craft om 19u30 en The Amazing Flowers om 22 uur.


KUMA BREIDT
LESSENPAKKET UIT

Vanaf volgend schooljaar biedt de Kunstacademie Maldegem (KUMA) de leerlingen van de lagere graad meer naschoolse lesuren beeldende kunst aan.

Voor de leerlingen van het 1ste, 2de en 3de leerjaar komen er naschoolse lessen op maandag en donderdag.

Voor de leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar zijn er naschoolse lessen voorzien op dinsdag.

Voor meer informatie kan er contact opgenomen worden met het secretariaat van de KUMA.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home
 
Onze bezoekers in kaart