www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 471 - Week 49 : van 2 tot 8 december 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

GEEN HERTELLING VAN DE STEMMEN

Woensdag 28 november heeft de Raad voor Verkiezingsbetwistingen van Oost Vlaanderen in Gent uitspraak gedaan over het bezwaar dat door Groen Maldegem tegen de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Maldegem was ingediend.

Groen had 3 stemmen te kort om ten nadele van N-VA een 3de zetel binnen te halen en er waren volgens Groen 29 stemmen spoorloos in het telbureau 3 .

Zowel Groen als N-VA werden de Raad voor Verkiezingsbetwistingen gehoord. Na onderzoek heeft die Raad beslist dat er geen hertelling komt van de stemmen in Maldegem.

Het klein te kort van stemmen van Groen om een zetel bij te hebben was volgens de raad geen reden om een tot een hertelling over te gaan. Het probleem van de 29 stemmen was volgens het onderzoek van de Raad van Verkiezingsbetwistingen te wijten aan een administratieve fout.

De verkiezingsuitslag CD&V 12 zetels, N-VA 9 zetels, Open VLD 4 zetels, Groen 2 zetels en VB 0 zetels blijft dus behouden.


APERITIEFGESPREK MET LUC SAVAT

Voor zijn aperitiefgesprek op zondag 16 december om 10u15 in de cafetaria van den Hoogen Pad heeft de Gezinsbond Adegem Luc Savat uitgenodigd.

Luc vertelt er over de ontwikkelingssamenwerking die hij enkele jaren terug samen met een vriend in Bukavu (Congo) heeft opgestart.

Wie alles wil weten over het werk dat Luc in Bukavu doet betaalt als lid 4 euro. Niet leden betalen 5 euro.


KERSTCONCERT IN DE SINT ADRIANUSKERK

KERSTCONCERT IN DE SINT ADRIANUSKERK
Free Souffriau en Miguel Wiels zorgen op 15 december voor kerstsfeer in de Sint Adrianuskerk.

Vorig jaar nodigde het Adegemse feestcomité in de kerstperiode Erik van Neygen en Sanne uit naar den Hoogen Pad. Dit jaar organiseert het feestcomité in samenwerking met het gemeentebestuur en de VDK Spaarbank Adegem op zaterdag 15 december vanaf 20 uur een kerstconcert met Free Souffriau en Miguel Wiels.

De kinderen kennen Free Souffriau vooral als Mega Mindy. De al iets oudere mensen kennen Free Souffriau vooral van haar vertolking van de liedjes van Ann Christy.

De muzikale kwaliteiten van Miguel Wiels, de echtgenoot van Free, zijn de wereld rond gekend. Tijdens het kerstconcert begeleidt hij Free Souffriau op de piano.

Kaarten voor dit kerstconcert (22 euro voor categorie 1 en 20 euro voor categorie 2) kunnen besteld worden bij de VDK Spaarbank in Adegem-Dorp, bij het onthaal van den Hoogen Pad en bij Vic Blomme, voorzitter van de feestcommissie, tel 0497-02.16. 35.


ADEGEMSE DUIVENMELKERS
ROND DE FEESTTAFEL

ADEGEMSE DUIVENMELKERS ROND DE FEESTTAFEL

Zoals het een goede vereniging past sloot de duivenmaatschappij De Jonge Snelvliegers haar seizoen 2012 af rond de feesttafel in hun lokaal café 't Kruisken. Tijdens dat gezellig onderonsje werden de kampioenen gehuldigd.

Op Willy Sesselle stonden er 3 trofee's te wachten. Hij speelde zich kampioen snelheid met de oude duiven en jaarlingen en word ook nog Algemeen kampioen snelheid.

Danny Gryp werd de nieuwe kampioen snelheid met de jonge Duiven en behaalde ook nog ereplaatsen in de snelheid met oude duiven en Jaarlingen.

De titel van Kampioen snelheid bij de jonge duiven deelde hij met Kurt De Smet, die naast de Asduif snelheid bij de jonge duiven, net als Danny ook nog eens ereplaatsen behaalde met zijn oude duiven en jaarlingen.

Yvan Lasseel won als winnaar van de kermisvlucht de trofee Steven Landuyt en behaalde ereplaatsen met zijn jonge duiven.


PLANNEN HOF TER EDE AFGEKEURD

PLANNEN HOF TER EDE AFGEKEURD
Het bejubelde project Hof ter Ede dat eind augustus werd voorgesteld zoals op bovenstaande foto te zien, krijgt plots geen groen licht van de gemeente.

Toen eind augustus projectontwikkelaar F-Construct en ontwerpbureau Jonckheere uit Brugge hun plannen voor Hof ter Ede (zes bouwcomplexen, goed voor 440 bewoners, tussen de Zusters Maricolen, de Brielstraat en de Bogaardestraat) voor de gemeente uit de doeken deden, waren alle partijen, behalve Groen, enthousiast over de plannen.

Groen kondigde aan dat het tegen de aflevering van een bouwvergunning in beroep zou gaan. Dat beroep hoeft niet want het schepencollege heeft de bouwvergunning geweigerd.

Volgens zowel burgemeester Johan De Roo als schepen van Ruimtelijke Ordening Valerie Taeldeman gaven verschillende diensten de plannen een ongunstig advies.

Naast die negatieve adviezen zijn er ook nog problemen met enkele eigenaars die moeten onteigend worden. Naast die problemen wil het schepencollege ook dat de plannen van Hof ter Ede passen in het masterplan dat voor het centrum van Maldegem wordt opgemaakt.

KOERSWIJZIGING
Het is duidelijk dat tijdens de besprekingen over de vorming van de nieuwe bestuursmeerderheid het project Hof ter Ede en de bezwaren van Groen op dat project ter sprake zijn gekomen.

Het is volgens schepen Taeldeman de bedoeling dat er snel een overleg komt tussen de projectontwikkelaar en de nieuwe bestuursploeg.

Bij F-construct komt de beslissing van het schepencollege, gezien de vorming van de nieuwe meerderheid, niet als een complete verrassing. Patricia Stokx, voorzitter van Groen, liet weten dat haar partij tevreden is over de beslissing van het schepencollege.

Nadat de nieuwe meerderheid geïnstalleerd is wil ook Groen rond de tafel zitten met de projectontwikkelaar om nieuwe pistes voor Hof ter Ede te verkennen.

TIJD EN GELD
F-Construct is ontgoocheld over de beslissing. Er werd al veel tijd en geld in het project gestoken. Het laten vallen wordt door de projectontwikkelaar dan ook niet als een optie gezien. Zij vrezen dat door de eisen die door Groen gesteld worden het ontwerp van Hof ter Ede opnieuw vanaf nul zal moeten beginnen.


HILLESTRAAT OPEN VOOR
HET DOORGAAND VERKEER

HILLESTRAAT OPEN VOOR HET DOORGAAND VERKEER

Eind vorige week werd de nodige signalisatie in de omgeving van de asverschuivingen in de Hillestraat aangebracht.

Het is volgens schepen van openbare werken Geert De Roo de bedoeling dat de Hillestraat vanaf dinsdag voor het doorgaand verkeer wordt opgesteld.

Vanaf die datum zal de Verbranden Bos opnieuw verboden gebied worden voor vrachtwagens van 3,5 ton en meer.


IJSSCHAATSEN IN MALDEGEM?

Door de werken aan het gemeentehuis is het al enkele jaren geleden dat er tijdens de wintermaanden gedurende enkele weken een ijspiste in het centrum van Maldegem stond.

Het idee om de ijspiste terug naar het centrum van Maldegem te brengen is levendig gebleven.

Nu hebben de Verenigde Handelaars Maldegem Centrum een voorstel aan het schepencollege gedaan om in februari een ijspiste in Maldegem te plaatsen.

Het schepencollege zal, alvorens het voorstel goed te keuren, nagaan welke inbreng van de gemeente er bij dat initiatief van de VHMC verwacht wordt.


TWEE ADEGEMSE KANDIDATEN
VOOR DE KRAK VAN MALDEGEM

Ook dit jaar organiseert de Krant van West Vlaanderen, waaronder Het Brugsch Handelsblad ressorteert, in december in alle steden en gemeenten waar een van hun weekbladen verschijnt de verkiezing van de KRAK van de gemeente.

Enkel mensen die niet in de schijnwerpers staan maar toch verdienstelijk werk leveren voor en in hun gemeente kunnen genomineerd worden voor de verkiezing van de KRAK.

Bij de vijf kandidaten die voor de Krak van Maldegem werden geselecteerd zijn er twee Adegemnaren :

David Storm

1 : DAVID STORM
David is een van de VIER die achter het ontstaan en het actueel houden van adegem.net staan. Hij is ook een van de mensen die tien jaar geleden het Adegems feestcomité versterkt heeft.

Sedert enkele jaren is David ook carnavalist geworden. Met de Lapperkers, een van de Adegemse carnavalsorden, nam hij in 2012 deel aan 16 carnavalsstoeten. Momenteel gaat een deel van zijn vrije tijd naar het bouwen van de carnavalswagen voor het komende seizoen.

Antoon Geirland

2. ANTOON GEIRLAND
Antoon was als wielrenner en cyclocrosser een laatbloeier. Hij was al 34 jaar toen hij zijn eerste wedestrijden zowel op de weg als in het veld reed. Hij heeft zelfs enkele wedstrijden in Frankrijk, Nederland en Luxemburg betwist.

De trofee die hij in Luxemburg won heeft nog altijd een speciale plaats in de Pater Tuypenslaan. Als cyclocrosser behaalde hij 74 overwinningen.

Toen hij de wielersport als competitiesport vaarwel zegde werd hij wielertoerist bij Den Tol in Ede. Hij rijdt niet alleen rally's en veldtoertochten, maar helpt ook bij de organisatie van de tochten die door zijn club worden ingericht.

Sedert hij met pensioen is kunnen ook de wielercel en het parkcrosscomité op zijn medewerking rekenen. In 2013 is hij een van de vier mensen die de omloop van de parkcross zullen uittekenen en aanleggen.

Tot 17 december kan iedereen zijn stem op een van de kandidaten voor de KRAK Maldegem uitbrengen. Daarvoor moet er gesurft worden naar www.kw.be


WORDT NIEUW INDUSTRIETERREIN
OP DE LANGE BAAN GESCHOVEN ?

Maldegem heeft beslist om de uitbreiding van het industrieterrein toe te vertrouwen aan Veneco².

Dat Jason Van Landschoot (Open VLD) weinig vertrouwen heeft in Veneco² en zijn werken heeft hij in het verleden al meermaals in de gemeenteraad laten horen.

Tijdens de gemeenteraadszitting van woensdag 28 november vroeg hij zich af of Veneco² van plan is om de uitbreiding van het Maldegems industrieterrein op de lange baan te schuiven.

In de begroting van Veneco² voor volgend jaar staat volgens de heer van Landschoot slechts 100.000 euro ingeschreven voor studiekosten voor de aanleg van het nieuw gedeelte van het industriepark. Als die gegevens kloppen dan is volgens de heer Van Landschoot de realisatie van de uitbreiding van het industrieterrein nog niet voor de eerstkomende jaren.

In zijn antwoord wees schepen Remi Het jaeger er op dat Maldegem niet gebaat is met vertragingen in dat dossier dat voor extra tewerkstelling in onze gemeente moet zorgen. Hij vestigde de aandacht van het Open VLD raadslid op het feit dat, voor er concrete plannen over de uitbreiding van industrieterrein kunnen gemaakt worden, eerst de gronden moeten onteigend worden.

Veneco² moet ook rekening houden met de nieuwe weg die op het nieuwe industrieterrein komt en die aansluit op de N9. Dat dossier wordt door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) opgevolgd.

Volgens schepen De Jaeger kwamen de vragen van Jason Van Landschoot op het juiste moment: hij verwees naar de vergaderingen die het schepencollege deze week nog had met Veneco² over de uitbreiding van het industrieterrein en met het AWV over de nieuwe weg op het industrieterrein en de aansluiting van die weg op de N9.


EEN SENIORENNAMIDDAG
OM VAN TE GENIETEN

EEN SENIORENNAMIDDAG OM VAN TE GENIETEN
Voor de clown Rocky was het niet de eerste keer dat hij in den Hoogen Pad was. De Melando' s voelden zich er ook onmiddellijk thuis tijdens de seniorennamiddag.

Ook dit jaar zat den Hoogen Pad afgeladen vol voor de seniorennamiddag. Mensen die alle seniorennamiddagen hebben meegemaakt waren het er over eens dat zij dit jaar de mooiste seniorennamiddag van al hebben beleefd.

Het begon nochtans met een verkeerde noot: de show kon niet beginnen omdat er drie auto's voor de nooduitgang geparkeerd stonden. Er waren drie oproepen en een dreiging met de politie nodig om de drie chauffeurs er toe te bewegen hun auto te verplaatsen.

Het accordeonduo De Melando's bewees dat het niet alleen goed overweg kan met de accordeon, maar dat het ook goed bij stem is.

The Magic Micado's oogstten het meeste applaus toen zij tijdens een truc de voorzitter van de seniorenraad zijn jas uitdeden zonder dat hij het voelde.

De ster van de namiddag was evenwel Andrei Lugovski. De man die 5 jaar terug schitterde in Idool heeft nog altijd een stem als een klok. Het publiek luisterde bij het ene nummer met ingehouden adem en zong mee met een ander nummer.

De optredens werden even onderbroken om de senioren te laten genieten van een kop koffie en een stuk taart.

In tegenstelling met de vorige jaren verliet er dit jaar bijna niemand den Hoogen Pad voordat het programma volledig was afgewerkt.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home