Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 763 - Week 28 : van 8 tot 14 juli 2018 Archief…

VECHTPARTIJEN ONTSIEREN VOETBALFEEST OP DE MARKT

VECHTPARTIJEN ONTSIEREN VOETBALFEEST OP DE MARKT
Vrijdagavond volgde na het laatste fluitsignaal ook op de markt in Maldegem de ontlading: er werd gezongen, gedanst en gedronken. Later op de avond zorgden amokmakers voor ambras.

Om de wedstrijd tussen Brazilië en België op het groot scherm te volgen zakten vrijdagavond meer dan 1500 supporters af naar de markt. Er heerste een uitgelaten sfeer zolang België een veilige 0-2 voorsprong had. Het werd stil op de markt toen Brazilië tot 1-2 terugkwam. Daarna was het nagelenbijten tot het laatste fluitsignaal, maar toen gingen de supporters uit hun dak.

Dat niet iedereen met sportieve en goede bedoelingen naar de Maldegemse markt was afgezakt werd rond 23 uur duidelijk: toen ontstond er om een nog onduidelijke reden een vechtpartij tussen enkele supporters aan de buitenkant van de markt. Volgens sommige getuigen sloegen en schopten enkele amokmakers naar alles wat in hun buurt kwam.

Er moeten rake klappen en trappen gevallen zijn want enkele supporters werden naar de kliniek afgevoerd. Ook een lid van de ordedienst raakte gewond bij de schermutselingen; hij is waarschijnlijk 7 dagen werkonbekwaam. Een aantal amokmakers werden opgepakt en na verhoor opnieuw vrijgelaten.

GEVOLG
Van commissaris John van Acker vernamen wij dat korpschef Yasmine Vanavermaete de problemen van vrijdagavond met burgemeester Marleen Van den Bussche zal bespreken.

Tijdens Villa Politica op Eén hoorden wij deze week dat de lokale politiezones aanstaande dinsdag moeten bijspringen voor de beveiliging van de NAVO en, als de staking van de cipiers niet gedaan is, ook in de gevangenissen moeten bijspringen.

Als de PZ Maldegem personeelsleden voor die opdrachten moet leveren dan blijven er niet veel meer over om de orde in de eigen gemeente te handhaven. Mogelijks moet er daar dan een oplossing voor gezocht worden.

SPEELPLEINWERKINGEN EN KAMPEN DRAAIEN OP VOLLE TOEREN

SPEELPLEINWERKINGEN EN KAMPEN DRAAIEN OP VOLLE TOEREN
Zolang de zon hoog aan de hemel staat wordt er bij verschillende spelen op de speelweide in de Zandakkers regelmatig water gebruikt.

Sedert begin juli zijn in Adegem, Maldegem en Kleit de speelpleinwerkingen opgestart. Gedurende 6 weken kunnen de kinderen er in juli en augustus 's namiddags terecht om samen met andere kinderen onder de leiding van monitoren te spelen. Naast de speelpleinwerkingen zijn er ook nog de buitenschoolse opvang en de kampen, waarvan de meeste volzet zijn en met wachtlijsten werkten.

"In het vooruitzicht van de speelpleinwerkingen hebben wij de voorbije maand alle speelpleinen in Maldegem een grondige onderhoudsbeurt gegeven en ze laten controleren op hun veiligheid", vertelde schepen van Jeugd Valerie Taeldeman (CD&V) tijdens een rondleiding op de speelpleinen.

Hoewel het de eerste week van de vakantie snikheet was en veel ouders hun kinderen meenamen naar de kust vonden de kinderen toch massaal hun weg naar de speelpleinen.

In Maldegem, waar de vzw Oranje voor een Inclusie speelpleinwerking instaat, waren er meer dan 100 deelnemers. In Adegem bleef de teller net voor de 80 staan. In Kleit waren er 20 kinderen op het speelplein.

Pauze
In de loop van de namiddag wordt er een pauze ingelast om de kinderen te laten genieten van een drankje en een versnapering.

Tijdens het bezoek van schepen Taeldeman en de mensen van de Jeugddienst werd er met de leiding van de verschillende speelpleinen onder meer gesproken over de schaduwplaatsen op de grote speelpleinen. Hoewel er zowel in Adegem, Maldegem als Kleit nu al plaatsen met groenvoorziening en lokalen zijn die de mogelijkheid bieden om de kinderen tegen de zware zonnestralen te beschermen zal er toch nog onderzocht worden of er tegen volgend jaar op de drie speelpleinen nog niet meer schaduwplaatsen kunnen voorzien worden.

ROMMELMARKT ONDER EEN STRALENDE ZON

ROMMELMARKT ONDER EEN STRALENDE ZON

Bij het krieken van de dag waren de eerste mensen die zich hadden ingeschreven voor de rommelmarkt al in Adegem Dorp om hun verkoopstand in te richten. Zoals de weermannen en vrouwen hadden aangekondigd bleef het de ganse zaterdag droog en zonnig.

Al van in de vroege voormiddag was het gezellig druk op de Adegemse rommelmarkt en dat bleef het tot in de late namiddag.

CD&V KIEST OOK VOOR ERVARING

CD&V KIEST OOK VOOR ERVARING

In een vergrijzende maatschappij is het volgens CD&V lijsttrekker Valerie Taeldeman belangrijk dat ook senioren vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad om mee te beslissen over het gemeentebeleid. Daarom verwelkomt zij graag Boudewijn De Schepper (70 jaar, Adegem) en Omer Van Caeseele (68 jaar, Donk) als kandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op de CD&V lijst.

MALDEGEM HEEFT EEN PROMOTIEFILMPJE

De gemeente Maldegem speelde al enkele jaren met het idee om de gemeente met een filmpje te promoten. Met Matthias Himschoot, die film studeert aan de Narafi Hogeschool, heeft de gemeente iemand gevonden die gedurende een jaar alle leuke plekjes en gebeurtenissen in de gemeente heeft gefilmd en samengebracht.

Vorige week donderdag stelde schepen Annelies Lammertyn (CD&V) het 2:30 minuten durende promofilmpje voor. Het is nu ook te bezichtigen op de website van de gemeente.

SCHEPENCOLLEGE AAN DE KOOKPOT VOOR HET PERSONEEL

SCHEPENCOLLEGE AAN DE KOOKPOT VOOR HET PERSONEEL

Het Meetjesland riep enkele jaren terug zijn "Dag van Het Meetjesland" uit. Dat was geen officiële feestdag, maar wel een dag waarop de gemeentebesturen en de handelszaken iets speciaals zouden doen.

Van alle activiteiten die in het kader van de "Dag van het Meetjesland" werden georganiseerd is er in Maldegem een initiatief overeind gebleven: jaarlijks mag het personeel van de gemeente, het OCMW en de politie eenmaal de voeten onder de tafel schuiven voor een maaltijd die door het schepencollege voor hen wordt bereid.

Vorige week vrijdag waren alle personeelsleden welkom in het gemeentehuis. De leden van het schepencollege stonden in de keuken en aan het buffet. De personeelsleden konden kiezen uit frietjes met stoverij of frietjes met vol-au-vent. Zij die op de uitnodiging van de gemeente ingingen lieten het zich smaken.

IN MALDEGEM KAN JE GEFILMD WORDEN
Op alle invalswegen van onze gemeente staat een bord(je) dat de mensen waarschuwt dat ze in Maldegem gefilmd kunnen worden.

Nadat Peter Van Hecke (Open VLD) er de afgelopen jaren al enkele malen op had aangedrongen om in het kader van de bestrijding van grote en kleine criminaliteit een verplaatsbare bewakingscamera in te zetten heeft de gemeente dit jaar de knoop doorgehakt.

Tijdens de gemeenteraadszitting van juni vroegen raadsleden wanneer de verplaatsbare bewakingscamera nu eindelijk zou ingezet worden. Burgemeester Marleen Van den Bussche wees er de vraagstellers op dat zij blijkbaar in het centrum van Maldegem niet goed gekeken hebben: de camera zou daar namelijk al gebruikt zijn.

Dat werd ons bevestigd door commissaris John Van Achter: als test werd de bewakingscamera ingezet op de markt, tijdens de uitzendingen van de voetbalwedstrijden van de Rode Duivels. Volgens commissaris Van Acker is die test bijzonder positief uitgevallen.

Na de voetbalwedstrijden zal de camera op basis van beschikbare informatie en feiten op verschillende plaatsen in de gemeente worden ingezet. De plaatsen waar de bewakingscamera mag worden ingezet werden vooraf in een gemeenteraadsbeslissing vastgelegd. Wil de gemeente het aantal plaatsen waar de bewakingscamera mag worden ingezet uitbreiden dan moet de bestaande gemeenteraadbeslissing worden aangepast.

Zoals de wet voorziet zijn op alle invalswegen van onze gemeente bordjes geplaatst die de mensen waarschuwen dat zij in Maldegem kunnen gefilmd worden.

GEMEENTE KOCHT KOELKASTEN VOOR JEUGDBEWEGINGEN

GEMEENTE KOCHT KOELKASTEN VOOR JEUGDBEWEGINGEN

Uit gesprekken met de verschillende jeugdbewegingen leerde de Maldegemse Jeugddienst dat bijna alle jeugdbewegingen nog met een oude en energieverslindende koelkast werken.

In overleg met de dienst Woonwijzer heeft de gemeente Maldegem nieuwe energiezuinige koelkasten aangekocht voor de jeugdbewegingen. Ook de speelpleinwerkingen kunnen nu over een nieuwe koelkast beschikken.