Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 773 - Week 38 : van 16 tot 22 september 2018 Archief…

WERD FIETSPAD VERKEERD AANGELEGD?

WERD FIETSPAD VERKEERD AANGELEGD?

Op de Facebookpagina "Ge zij van Aojgem oo..." plaatste Aimé Geirland -die toch wel enige ervaring heeft met fietsen!- een foto van het fietspad dat tussen Kleemputte en Heulendonk aangelegd werd.

Het is een prachtig fietspad, maar volgens de heer Geirland is het verkeerd aangelegd: met de voegen tussen de tegels in de rijrichting van de fietsers namelijk. Dat moet bij regen, winterse buien en zelfs kleine verzakkingen tot problemen leiden.

De schepen van Openbare Werken of mensen van de technische dienst kunnen misschien eerst even een kijkje gaan nemen voordat de werken worden opgeleverd...

NA MEER DAN 15 JAAR WORDT WERK GEMAAKT VAN DE NOORTEM

NA MEER DAN 15 JAAR WORDT WERK GEMAAKT VAN DE NOORTEM

Net als zijn voorganger heeft de huidige schepen van Openbare Werken al van bij het begin van de bestuursperiode beloofd dat er werk zou gemaakt worden van een probleem op de hoek van de Noortemstraat en de Paddepoeleweg.

Ondanks die beloften en het herhaaldelijk aandringen hebben de mensen die er wonen tot nu ('t is bijna kiezing...) moeten wachten voor de werken worden uitgevoerd.

NOG MINDER VOLK OP DE JAARLIJKSE HERDENKINGSPLECHTIGHEID

NOG MINDER VOLK OP DE JAARLIJKSE HERDENKINGSPLECHTIGHEID
Burgemeester Van den Bussche bracht hulde aan de gesneuvelden uit beide wereldoorlogen.

Ieder jaar begin september wordt er op het Canadees Militair kerkhof in de Prins Boudewijnlaan in Adegem een herdenkingsplechtigheid ter ere van de gesneuvelden uit WO II georganiseerd.

Het viel op dat er dit jaar, in vergelijking met vorig jaar, nog meer open plekken waren op de tribune voor het publiek. De mensen hebben in hun jachtig bestaan geen paar uurtjes per jaar meer over om de mensen die hun leven gaven voor onze vrijheid te herdenken.

Dat het vorstenhuis zich op de plechtigheid laat vertegenwoordigen en er officiële delegaties uit Canada, Polen en het Verenigd Koninkrijk aanwezig zijn bewijst dat er daar wél nog belang wordt gehecht aan deze plechtigheid. Het belangrijkste van de plechtigheid is toch de aanwezigheid van de Oud-Strijders uit WO II en de voorlezing van de "Act of Remembrance".

Sidney Cole leest de Act of Remembrance voor
De 99 jarige Sidney Cole was ook dit jaar aanwezig om de "Act of Remembrance" voor te lezen.

De wijzigingen die aan het programma werden aangebracht kwamen de plechtigheid ten goede. De inbreng van de schoolgaande jeugd (GBS De Kruipuit, de VBS De Papaver en Canada) was nog groter dan de vorige jaren.

Opmerkelijk was ook de toespraak in het Engels van Anna Maria Anders, Pools senator en staatssecretaris van Internationaal Overleg. Nadat zij hulde had gebracht aan de gesneuvelden uit de beide wereldoorlogen stond zij ook stil bij het lot dat haar land na het einde van WO II heeft moeten ondergaan. Zij verwees naar de jaren dat Polen gebukt ging onder het communisme.

De plechtigheid werd besloten met een eresaluut aan de aanwezige Oud-Strijders.

In de nacht van zaterdag op zondag werd de politie opgeroepen voor een persoon die voor overlast zorgde in Adegem-Dorp.

Toen een ploeg uit een naburige Politie Zone ter plaatse kwam werden de 2 agenten gewond door de man die voor overlast zorgde. De man werd gearresteerd en er werd een PV opgemaakt.

CANTICORUM ZINGT APERITIEFCONCERT IN DE KERK

CANTICORUM ZINGT APERITIEFCONCERT IN DE KERK
Vrijdagmiddag stelden dirigent Jan Wauters en enkele leden van het Gemengd Koor Canticorum hun eerstvolgende activiteit voor aan de leerkrachten en leerlingen van de VBS De Papaver.

Op zondag 23 september organiseert het Gemengd koor Canticorum onder de leiding van dirigent Jan Wauters om 10u30 een aperitiefconcert in de Sint-Adrianuskerk. Er wordt geen inkom gevraagd, maar een vrijwillige bijdrage mag.

Dat bedrag en de opbrengst van het aperitief tijdens het concert worden geschonken aan de VBS De Papaver.

NIET MEER VOORBIJSTEKEN OP DE N9

Het stukje N9 tussen de Heirweg en de Pastoor de Swaeflaan in Donk was nog het enige stukje van de N9 waar auto's elkaar mochten voorbijsteken.

In die zone, behalve ter hoogte van opritten en zijstraten, legt het Agentschap Wegen en Verkeer nu ook Arceringstroken aan. Door die ingreep en de trajectcontrole wil men er toekomen dat de maximumsnelheid van 70km/u er door iedere automobilist wordt gerespecteerd.

ERIC VYNCKE IS NR 17 BIJ N-VA MALDEGEM

ERIC VYNCKE IS NR 17 BIJ N-VA MALDEGEM

Toen Voorzitter Lieven Bauwens op 15 augustus de Maldegemse N-VA lijst voorstelde wees hij er op dat de naam van de kandidaat op nummer 17 nog niet was ingevuld. Daarover liepen toen nog onderhandelingen. Het moest iemand zijn uit Adegem.

Ondertussen zijn de onderhandelingen afgerond: bij N-VA Maldegem staat Eric Vyncke op nummer 17. Eric woont in Adegem, is 69 jaar en doet vrijwilligerswerk in het Sociaal Huis.

OORKONDEN VOOR LEDEN VAN DE PZ MALDEGEM

Als blijk van waardering voor hun jarenlange trouwe dienst werd in het Maldegems gemeentehuis een oorkonde uitgereikt aan verschillende leden van de PZ Maldegem door burgemeester meester Marleen Van den Bussche en korpschef Yasmine Vanavermaete.

De uitreiking van een oorkonde is een bevestiging dat aan de persoon die de oorkonde krijgt een ereteken in een nationale orde zal toegekend worden.

Bij de PZ Maldegem ging het om: Johan Coeckelberghs, Daniël De Baets, Dany de Bondt, Rik Decraemer, Danny Den Haeze, Rudiger De Pauw, Danny De Visscher, Ronny Goethals, Dirk Huyghe, Marc Kaes, Francis Pauwels, Bernard Rapol, Pierre Rossie, Bart Schatteman, John Van Acker, Rudy Van Deynse, Freddy Van Hee, Francis van Hove, Dany Van Landegem, Robert Van Landschoot, Peter Vermeulen, Ronny Vyncke en Jan Willems.

ADEGEMSE ZEVENTIGJARIGEN STAKEN DE VOETEN ONDER DE FEESTTAFEL

ADEGEMSE ZEVENTIGJARIGEN STAKEN DE VOETEN ONDER DE FEESTTAFEL

Begin september organiseerden de Adegemnaren die in 2018 70 jaar werden of worden hun reünie in Gasthof St.-Marie.

Het werd een gezellige avond, waar veel herinneringen werden opgehaald.