Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 787 - Week 52 : van 23 tot 29 december 2018 Archief…

WARMSTE WEEK 't KRUISKEN BRACHT 10.709 EURO OP

WARMSTE WEEK
Mieke en Koen van café 't Kruisken kunnen met een cheque van 10.709 euro naar het hoofdkwartier van de Warmste Week van studio Brussel in Wachtebeke trekken.

Tussen 7 en 14 december organiseerde café 't Kruisken zijn Warmste Week. De opbrengst van die week gaat naar 3 goede doelen.

Er werd een krulbolestafette georganiseerd en er was een hutsepotweekend. Daarnaast was er ook nog een kleine kerstmarkt, een tombola en het schatten van een beenham.

Mieke en Koen blikken tevreden terug op de Warmste Week, die ze samen met een aantal vrijwilligers hebben georganiseerd. Het was vorig weekend uitkijken naar het eindresultaat van de organisatie. Koen had zich laten ontvallen dat de kaap van de 10.000 euro kon gehaald worden. Uiteindelijk bracht hun initiatief 10.709 euro op.

Die cheque gaan Mieke en Koen voorstellen op de uitzending van de Warmste Week in het domein Puyenbroeck in Wachtebeke.

FILIP BASTIEN STELDE "WINTERUREN" VOOR TIJDENS APERITIEFGESPREK

FILIP BASTIEN STELDE "WINTERUREN" VOOR TIJDENS APERITIEFGESPREK
Tijdens zijn aperitiefgesprek had Filip Bastien het met moderator Christa Grijp over zijn jeugd in onze regio en over zijn eerste oorlogsroman "Winteruren".

Ieder jaar organiseren Davidsfonds Adegem en de Gezinsbond Adegem een aperitiefgesprek met een Adegemnaar of iemand met Adegemse roots die iets te vertellen heeft.

Vorige week zondag was Filip Bastien de centrale gast tijdens dat aperitiefgesprek, dat doorging in de cafetaria van Den Hoogen Pad.

Filip is 55 jaar heeft zijn weg gemaakt in de wereld van de informatica. Hij woont nu in Werchter en is al jarenlang weg uit onze regio, maar hij koestert nog steeds de goede heinneringen die hij aan zijn jeugdjaren in onze regio heeft. In het publiek zaten een aantal mensen die die jeugdjaren met hem gedeeld hebben.

In het tweede deel van het gesprek hadden Filip en Christa het over "Winteruren", de eerste oorlogsroman van Filip, die pas is verschenen. In zijn boek neemt Filip ons via Richard Van Waeyenberghe, de gootvader die hij nooit gekend heeft, mee naar de grote en kleine gebeurtenissen uit de vorige eeuw.

Bij die gebeurtenissen is er ruime aandacht voor de oorlogen en voor het leven tijdens de moeilijke jaren. Het boek is een combinatie van historische feiten, waarvoor Filip opzoekingen deed en plaatsen bezocht, en fictie.

Voor zijn personages en locaties liet hij zich inspireren door zijn jeugdjaren. Naast de harde wekelijkheid van de oorlogsjaren heeft Filip in zijn boek ook plaats gemaakt voor romantiek. De gedichten die hij in het boek heeft opgenomen zijn een tegengewicht voor de andere harde verklaringen van gebeurtenissen in zijn boek.

Het publiek heeft genoten van het gesprek met Filip. Verschillende mensen gingen zondagmiddag met een exemplaar van "Winteruren" naar huis.

Het boek kost 18 euro en is te koop bij de Standaard Boekhandel en bij Filip zelf. Voor meer informatie daarover kan men terecht op de FB-pagina van Filip.

PLOEGVOORSTELLING CT THE BANANAS BIJ OUTSIDE WOODWORKS

PLOEGVOORSTELLING CT THE BANANAS BIJ OUTSIDE WOODWORKS
Bij Outside Woodworks in De Gevels in Adegem werden vorige week vrijdag de renners voorgesteld van CT The Bananas, Adegems enige wielerploeg.

Stijn Van der Jeught en drie vrienden namen negen jaar geleden voor het eerst als team deel aan een wielerwedstrijd. De ploeg koos "The Bananas" als naam en begint nu dus aan zijn negende jaargang.

Het team telt ondertussen 13 renners en ook het bestuur van de ploeg wordt gevormd door renners. Teamspirit is nog altijd het geheime wapen van The Bananas.

The Bananas zijn actief in de regionale wielerbonden, waar ze de afgelopen jaren een sterke reputatie hebben opgebouwd. De renners nemen vooral deel aan wedstrijden van de WAOD.

Zij zijn niet alleen actief in de wegwedstrijden: ook in het veld, op de piste en in het tijdrijden zijn ze thuis en zij nemen ook deel aan de buitenlandse granfondo's. Hun eigen wedstrijd richten zij in Kleit in.

De voorstelling van de ploeg ging door bij hoofdsponsor Woodworks in Adegem. Andere sponsors zijn: Makelaarskantoor Clincke (Eeklo), Ceremoniekledij Jonavan (Roeselare), De Velodroom (De Pinte) en Jürgen Kookt (Lembeke).

The Bananas willen het succesverhaal van de afgelopen twee jaar verderzetten. In die periode wonnen ze maar liefst 63 wedstrijden.

KOMEN ER PAALTJES OP HET VOETPAD IN DE CANADEZENLAAN?

KOMEN ER PAALTJES OP HET VOETPAD IN DE CANADEZENLAAN?
Om te voorkomen dat auto's in het eerste gedeelte van de Canadezenlaan (tot aan de spoorweg) op het voetpad rijden tijdens het kruisen aan de kant van de even nummers, wordt er overwogen om op het voetpad aan die kant van de straat een paar paaltjes te plaatsen.

Tijdens de gemeenteraadszitting van donderdag 20 december zou het parkeerreglement voor het eerste deel van de Canadezenlaan (tot aan de spoorwegovergang) aangepast worden. Dat punt werd verdaagd omdat de proefperiode met de huidige regeling nog tot het einde van januari 2019 loopt.

Er zijn in het aangepaste reglement enkele wijzigingen voorzien: het parkeerverbod aan de kant van de even nummers blijft van kracht, maar aan de kant van de oneven nummers zullen de afzonderlijke parkeervakken vervangen worden door parkeerstroken, zodat ook grotere voertuigen daar reglementair kunnen parkeren.

Om het veiligheidsgevoel van de voetgangers te verhogen worden op het voetpad aan de kant van de even nummers enkele paaltjes voorzien. Die moeten beletten dat voertuigen tijdens het kruisen daar gebruikmaken van het voetpad en daardoor de voetgangers in gevaar brengen.

ADEGEM KLINKT OP EEN VOORSPOEDIG 2019

Ook in 2019 nodigt het Adegems feestcomité de eerste zondag van het jaar de inwoners van Adegem uit om samen op het kerkplein te klinken op het nieuwe jaar.

Iedereen is welkom vanaf 10 uur!

GEMEENTE WERFT VIER ARBEIDERS AAN

Om haar personeelsformatie te versterken is de gemeente Maldegem op zoek naar vier gespecialiseerde arbeiders (2 loodgieters-dakwerkers, 1 sanitair en CV en 1 interieurafwerking).

Het gaat om voltijdse contracten van onbeperkte duur. De kandidaten moeten in het bezit zijn van een rijbewijs B en slagen in een aanwervingsproef.

Wie belangstelling heeft kan zijn kandidatuur (CV + kopie van het rijbewijs) voor 25 januari 2019 indienen bij de personeelsdienst van de gemeente. Dat kan per brief, per e-Mail of door afgifte bij de personeelsdienst.

VOORBEREIDING PARKCROSS DRAAIT OP VOLLE TOEREN

Op woensdag 6 februari organiseert Maldegem zijn 13de parkcross. Het is de 3de maal dat die cross doorgaat onder de vlag van "Brico-Cross". Van 11 tot 16 uur is er doorlopend spektakel in het park.

De voorbereiding van de Maldegemse Cyclocrosshoogdag is al in volle gang. Voor de wedstrijd van de Dames en voor de A-wedstrijd voor de heren hebben Mathieu van der Poel, David van der Poel, Lars van der Haar, Wout van Aert, Tom Meeusen, Sanne Cant, Kim Van de Steene, Alice Arzuffi en Annemarie Worst hun deelname al schriftelijk bevestigd.

De lijst van deelnemende renners wordt continu aangevuld en is te volgen op www.parkcrossmaldegem.be.

Sedert 19 december is ook de kaartenverkoop gestart. Een kaart kost in voorverkoop (tot 5 februari) 10 euro.

INSTALLATIEVERGADERING IN DEN HOOGEN PAD

De installatie van een nieuwe gemeenteraad is altijd iets speciaals. Veel familieleden en vrienden van de raadsleden komen naar de zitting om de eedaflegging bij te wonen.

6 Jaar geleden kon niet iedereen van het publiek binnen in de raadszaal. Dat zal dit jaar niet het geval zijn: de eerste zitting van de nieuwe gemeenteraad gaat op maandag 7 januari vanaf 20 uur uitzonderlijk door in Den Hoogen Pad.

Na een paar administratieve punten worden de raadsleden geïnstalleerd met een eedaflegging. Ook de voorzitter van de gemeenteraad en de nieuwe schepenen worden verkozen.

Alle raadsleden zijn meteen ook lid van de Raad van het OCMW. In die hoedanigheid verkiezen zij diezelfde avond ook de voorzitter en de leden van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst.