Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 796 - Week 9 : van 24 februari tot 2 maart 2019 Archief…

KRINGLOOPWINKEL MEETJESLAND VIERT 20-JARIG BESTAAN

Omdat de Kringloopwinkel Meetjesland dit jaar 20 jaar bestaat heeft hij dit jaar iedere 20ste van de maand iets speciaals voor zijn klanten. Het groot verjaardagsfeest is voorzien voor september.

Twintig jaar geleden begon de Kringloopwinkel Meetjesland als een klein initiatief: een winkel waar je spullen die je niet meer nodig had maar nog in goede staat waren kon naar toe brengen. Daar werden ze nagezien en als tweedehandsspullen voor een prikje te koop aangeboden. Aanvankelijk werd de kringloopwinkel ook in onze regio aanzien als een winkel voor mensen die het financieel niet breed hadden.

Twintig jaar later heeft de Kingloopwinkel Meetjesland naast zijn winkel in Eeklo ook vestgingen in Maldegem, Aalter en Lievegem. Zowel mensen met een beperkt budget als tweeverdieners vinden hun weg naar de kringloopwinkel. De Kringloopwinkel is nog altijd een sociale ontmoetingsplaats die aan meer dan 100 mensen die moeilijk op de reguliere arbeidsmarkt meedraaien werk verschaffen.

VIERING
De verantwoordelijken van Kringloopwinkel Meetjesland willen de 20ste verjaardag van de winkel samen met hun vele klanten vieren. Daarom hebben zij het plan opgevat om naast een groots feest in september dit jaar iedere 20ste van de maand iets speciaals te doen voor hun klanten.

Wie de 20ste verjaardag van Kringloopwinkel Meetjesland uitgebreid mee wil vieren brengt iedere maand de 20ste een bezoek aan een van de vestigingen.

TWEEDE MALDEGEMS BIERFESTIVAL KOMT ER AAN

TWEEDE MALDEGEMS BIERFESTIVAL KOMT ER AAN
In café De Filosoof stelden de leden van de Waterbek het programma van hun tweede Maldegems Bierfestival voor.

De Adegemse hobbybrouwers van Ambibrew zullen met drie bieren aanwezig zijn op het tweede Maldegems Bierfestival dat op zaterdag 16 maart in de zaal K-Ba wordt georganiseerd.

Toen in 2017 enkele vrienden zich verenigden onder de vlag van "de Waterbek" besloten zij om in 2018 een eerste Maldegems Bierfestival te organiseren. Met dat festival wilden zij de bierliefhebbers in contact laten komen met de (micro)brouwers, hun bieren en hun brouwstijlen. Het eerste festival werd op de benedenverdieping van het pas gerenoveerde St. Annakasteel georganiseerd en kreeg meer dan 600 bezoekers over de vloer.

Na het succes van het bierfestival van vorig jaar stond het voor de leden van de Waterbek vast dat er dit jaar opnieuw een Maldegems Bierfestival zou komen. "De opkomst overtrof vorig jaar onze stoutste verwachtingen. Er was zoveel volk dat het festival niet echt volledig tot zijn recht kwam. Wij hebben uit de kinderziekten van vorig jaar geleerd.

Voor ons tweede bierfestival wijken wij uit naar de zaal K-Ba in de Mevr. Courtmanslaan. Daar hebben wij een ruimere zaal, kunnen wij gebruik maken van de Redekiel en is er voor de zaal ruimte om een paar foodtrucks op te stellen", vertelde Roeland De Meyere, voorzitter van de Waterbek.

MEER
Er is dit jaar niet alleen meer ruimte: er nemen dit jaar ook 13 in plaats van 11 brouwerijen aan het festival deel. Er zullen 56 verschillende soorten bier worden aangeboden, dat is 24 meer dan vorig jaar.

Door de grotere ruimte zullende verschillende standjes overzichtelijker zijn. De verhuis naar de K-BA zorgt er ook voor dat er meer parking is en dat er ook meer fietsenstallingen zijn.

WORKSHOP
Net als vorig jaar is er ook dit jaar de vrijdagavond voor het bierfestival een workshop in de keukenzaal van het LDC Oud St. Jozef. Onder de leiding van chef-kok Jürgen Rysselare bereiden de deelnemers 5 gerechten waaraan Maldegemse bieren hun smaak verlenen.

Voor meer informatie over en het inschrijven voor de workshop kan men terecht op www.fb.me/vzwwaterbek of via [email protected]

PRAKTISCH
Het Maldegems Bierfestival is gratis te bezoeken. Je kan er terecht tussen 14 en 22 uur. Bij het binnenkomen betaalt u 5 euro voor het glas dat je tijdens het festival gebruikt. Als je na uw bezoek het glas terug inlevert krijg je het bedrag terug. De jetons voor de consumpties kosten 1 euro en zijn recycleerbaar.

MYRKO EN GWENDOLYN WINNAARS VAN HET GROOT DAVIDSFONDS DICTEE

MYRKO EN GWENDOLYN WINNAARS VAN HET GROOT DAVIDSFONDS DICTEE
Voor alle deelnemers aan het Groot Dictee hadden Davidsfonds Adegem en Maldegem een attentie.

Vorige week zaterdag organiseerden de Adegemse en Maldegemse afdeling van het Davidsfonds hun jaarlijks Groot Dictee. Dat niet alle leerlingen van het 5de en 6de leerjaar (miniemen) van het basisonderwijs en de middenschool (cadetten) zich geroepen voelden om deel te nemen aan een spellingstest bewees de opkomst voor deze leerrijke proef.

De deelnemers kregen 45 minuten om de twee onderdelen van de test op te lossen. In de eerste opgave moesten zij in een tabel met verschillende woorden, die woorden onderstrepen die volgens hen juist geschreven waren.

In het 2de luik van de test kregen de deelnemers een tekst waarin een aantal ontbrekende woorden moesten ingevuld worden.

Gemakkelijk hadden de organisatoren van het dictee het de kinderen niet gemaakt. Terwijl de miniemen zich concentreerden op de juiste schrijfwijze van onder meer monniken, souvenirtje en geasfalteerde, worstelden de cadetten met de juiste spelling van onder meer tweeëntwintig, sjouwde, lagereschoolkinderen en excuseren.

Rond 11u30 was de jury klaar met haar werk en konden de prijzen worden uitgereikt. Bij de miniemen ging het mooiste boekenpakket naar Myrko Willems. Gwendolyn Vanhoorebeke was de beste speller bij de cadetten.

't IS CARNAVAL IN MALDEGEM

Voor de meeste kinderen begint de krokusvakantie al vrijdagnamiddag; dan organiseren de meeste scholen in onze gemeente hun eigen carnavalstoet.

Vanaf 16 uur worden de jonge carnavalisten op de ijspiste verwacht. Zaterdagnamiddag zijn de kinderen vanaf 13u30 welkom in de feesttent in het St. Annapark voor het Kidscarnaval. Tijdens die namiddag worden de jeugdprins en de jeugdprinses verkozen. Die zijn er 's avonds om 19u30 in het gemeentehuis bij als prins carnaval Joanic I voor een paar dagen de macht over carnaval vierend Maldegem overneemt.

Zondag is het centrum van Maldegem tussen 13u30 een 22u30 voor het verkeer afgesloten en er geldt ook een parkeerverbod. Het is dit jaar niet de kinderstoet maar de reclamestoet die zondagnamiddag als eerste om 15u30 start. De kinderstoet sluit aan bij de reclamestoet.

Om 17u30 worden de gouden worsten van op het gemeentehuis geworpen. De avondstoet start om 19u30 in de Noordstraat. Na de stoet begint de carnavalsfuif in de feesttent en is er straatcarnaval. Om 24 uur gaan de maskers af.

STOELENDANS BRACHT VALERIE TAELDEMAN IN DE SENAAT

STOELENDANS BRACHT VALERIE TAELDEMAN IN DE SENAAT

Vrijdag legde Valerie Taeldeman (CD&V) de eed af als deelstaatsenator. Zij blijft dat, net als Vlaams Parlementslid, tot aan de verkiezingen van 26 mei. Dat tijdelijk zitje in de senaat brengt haar geen extra financieel voordeel op.

Aan de eedaflegging van mevr. Taeldeman ging binnen CD&V een stoelendans vooraf. Na het ontslag van minister Joke Schauvliege werd Koen Van den Heuvel haar opvolger. Daardoor kon hij in het Vlaams Parlement geen fractieleider meer zijn. Zijn plaats als fractieleider werd ingenomen door Peter Van Rompuy. Daardoor kon die geen deelstaatsenator blijven. Zijn plaats in de Senaat wordt nu ingenomen door mevr. Taeldeman.