Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 799 - Week 12 : van 17 tot 23 maart 2019 Archief…

MAATREGELEN TEGEN FIETSONGEVALLEN AAN SPOOROVERWEGEN
Een fietser die het fietspad volgt kan zich met zijn voorwiel niet klem rijden tussen de sporen. Wielertoeristen mogen echter op de openbare weg rijden.

Vorige week zaterdag is een wielertoerist uit Marke zwaargewond geraakt na een val. Hij had zich in de Gentse Steenweg met zijn voorwiel tussen de rails van de spoorweg klemgereden. Maldegem wil maatregelen nemen om dergelijke ongevallen in de toekomst te voorkomen.

De 51-jarige Klaas Vandommele uit Marke was zeker niet de eerste fietser die viel nadat hij zich in de Gentse Steenweg klemreed tussen de rails van de spoorweg. Hij is ook niet de eerste die na een dergelijk ongeval tijdelijk in een kunstmatige coma werd gehouden.

Fietsers moeten op de plaats waar de spoorweg de openbare weg kruist het fietspad volgen dat er voor zorgt dat dergelijke ongevallen niet kunnen gebeuren. Enkel fietsers die te snel rijden kunnen die knik in het fietspad niet maken en rijden rechtdoor. Wielertoeristen die in groep rijden moeten echter het fietspad niet gebruiken: zij mogen op de openbare weg rijden.

Burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) is zich na het ongeval ter plaatse van de toestand gaan vergewissen. Hij stelde vast dat de ruimte tussen het wegdek en de rails te breed is, waardoor fietsers er gemakkelijk met hun voorwiel in vastraken.

MAATREGELEN
Na overleg met zijn diensten heeft de burgmeester beslist dat er maatregelen moeten getroffen worden om dergelijke ongevallen te voorkomen. De gemeente zal op de plaats waar de spoorwegbedding de openbare weg kruist extra signalisatie aanbrengen.

Er zal contact opgenomen worden met de NMBS en met de vzw Stoomcentrum om na te gaan welke maatregelen er kunnen genomen worden om de openruimte tussen het wegdek en de rails weg te werken. Het is volgens de burgemeester wel de bedoeling dat er snel maatregelen genomen worden.

Het is niet de eerste maal dat er nagedacht wordt over een manier om het probleem met de rails op te lossen. In de raadszitting van 25 januari 2018 stelde schepen Jason van Landschoot (Open VLD), die toen nog in de oppositie zat, voor om aan alle spooroverwegen in onze gemeente waar fietsers over de rails moeten rijden een beveiliging met rubber aan te brengen waardoor het onmogelijk zou worden dat fietsers nog vastraken tussen de rails.

De toenmalige CD&V Groene meerderheid stond achter het voorstel, maar merkte op dat die werken niet door de gemeente, maar door de NMBS (als eigenaar) of door het Stoomcentrum (als huurder van de spoorweg) moesten uitgevoerd en gefinancierd worden.

Of de meerderheid toen contact heeft opgenomen met de NMBS en het Stoomcentrum konden wij niet achterhalen.

GBS DE KRUIPUIT ZAMELT OUD PAPIER IN

GBS DE KRUIPUIT ZAMELT OUD PAPIER IN

Sedert kort staat er aan de school op de Kruipuit een container waarin de mensen uit de omgeving hun oud papier kunnen dumpen.

De actie oud papier loopt nog tot 5 april. Met de opbrengst van het ingezamelde papier wil de school materiaal voor haar speelplaats aankopen.

RODE KRUIS MALDEGEM REIKTE BREVETTEN UIT

RODE KRUIS MALDEGEM REIKTE BREVETTEN UIT

Tijdens een receptie in hun lokaal in de Bloemestraat reikte de Maldegemse afdeling van het Rode Kruis het brevet van EHBO en Helper uit aan Lieselot Claeys, Mattice Cocquyt, Johan Coene, Talitha Coene, Xantha Coene, Josiane Daeninck, Sofie De Rijcke, Vicky Derijcke, Nathalie Dobbelaere, Thomas Hallaert, Luc Himschoot, Quinten Kemp, Catharina Van den Abeele, Martine Vyncke en Tharsi Vyvey.

Patrick Pauwels ontving voorlopig enkel zijn brevet EHBO: omdat hij om praktische redenen niet alle lessen voor de cursus Helper in Maldegem kon volgen zal hij die bij een zusterorganisatie volgen.

Sedert Jeanine Lips bijna 15 jaar geleden haar schouders onder de Maldegemse afdeling van het Rode Kruis heeft gezet gaat het de afdeling steeds beter voor de wind. Toen zij begon waren er nog enkel de bloedinzamelingen. Nu heeft de voorzitter opnieuw een sterk team rond zich met als rechterhand secretaris Guido De Baets.

Er is sedert een paar jaar ook opnieuw een hulpteam opgestart, waar nu reeds 12 mensen deel van uitmaken. Samen met andere afdelingen staan zij bij grote activiteiten in voor de hulpverlening. Ieder jaar organiseert de afdeling ook een cursus EHBO en een cursus Helper.

"Onze werking wordt met het jaar beter bekend. Vroeger moesten wij zelf op zoek gaan naar cursisten. Nu melden die zich spontaan aan via de sociale media. Opmerkelijk daarbij is dat veel jongeren de stap naar het Rode Kruis zetten", legde voorzitter Lips uit.

Zij kijkt nu al uit naar de jaarlijkse stickerverkoop die binnenkort van start gaat.

ONS KRAANTJESWATER IS ZACHTER GEWORDEN

De Watergroep heeft sedert kort een nieuw waterproductiecentrum in gebruik genomen. Dat voorzet Eeklo, Maldegem en Sint-Laureins van kraantjeswater.

Volgens Paul Seunen, directeur van de Watergroep, zullen de mensen die nu water uit de kraan gebruiken voelen dat het minder hard is dan vroeger. Het zachter water heeft volgens directeur Seunen ook gevolgen voor het huishoudelijk gebruik.

Bij het wassen moet er minder waspoeder gebruikt worden. Het wasgoed is na het wassen zachter en minder grauw. Er zal ook minder kalkaanslag zijn op de kranen en leidingen.

Wie in onze gemeente, in Eeklo of in Sint-Laureins een onthardingsinstallatie gebuikt wordt aangeraden om contact op te nemen met zijn installateur.

AMBIBREW GAF MEE KLEUR AAN MALDEGEMS BIERFESTIVAL

AMBIBREW GAF MEE KLEUR AAN MALDEGEMS BIERFESTIVAL

Het verhuizen van het Sint-Annakasteel naar de K-ba voor hun tweede Maldegems Bierfestival was voor de vzw Waterbek geen overbodige luxe: er waren niet alleen meer brouwers en soorten bier, maar er kwam ook meer volk op het bierfestival af.

Ambibrew uit Adegem was een van de brouwers die kleur gaf aan dit bierfestival.

Sedert begin maart zijn er op de expresweg werken begonnen aan het wegdek van de brug tussen de Verbrandingsoven en Celieplas. In die omgeving moet het verkeer op de expresweg over twee in plaats van over vier rijstroken gebeuren.

Omdat werd vastgesteld dat veel automobilisten zich niet houden aan de snelheidsbeperkingen die opgelegd worden in de omgeving van werken maakt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) nu op plaatsen waar er werken worden uitgevoerd tijdelijk gebruik van wat zij de "superflitspaal" noemen.

Die flitspaal staat nu opgesteld langs de expresweg en zij controleert daar momenteel de snelheid van de auto's die richting Antwerpen rijden.

Hoe lang de superflitspaal in Maldegem blijft staan weten enkel het AWV en de politie.

ZWARE BOETE VOOR HARDLEERSE BOUWVAKKER

Een Adegemse bouwvakker die bij een alcoholcontrole betrapt was met 1,31 promille alcohol in zijn bloed moest zich voor de politierechtbank in Gent verantwoorden.

Bij de behandeling van de zaak wees het openbaar ministerie er op dat de bouwvakker niet aan zijn proefstuk was en dat hij blijkbaar niet geleerd heeft uit zijn vorige veroordeling. Daarom vroeg hij aan de rechter een strenge straf.

De advocaat van de bouwvakker ontkende de feiten niet maar vroeg de rechter om mild te zijn bij het uitspreken van het rijverbod omdat de man voor zijn werk regelmatig de baan op moet.

De rechter had weinig oor naar die argumenten. Hij veroordeelde de bouwvakker tot 3 maand rijverbond en een geldboete van 3.200 euro waarvan 800 euro met uitstel.

DE BEDELING VAN DE GRATIS HUISVUILZAKKEN IS BEGONNEN

DE BEDELING VAN DE GRATIS HUISVUILZAKKEN IS BEGONNEN

Het was zaterdagvoormiddag druk in en rond Den Hoogen Pad: het was de eerste voormiddag dat er daar gratis huisvuilzakken werden bedeeld.

Aanstaande zaterdag worden er 's namiddags in Den Hoogen Pad huisvuilzakken bedeeld en de laatste zaterdag van de maand is het opnieuw in de voormiddag.

Voor de mensen op de Kruipuit en omgeving is er een bedeling van gratis huisvuilzakken in de school van de Kruipuit voorzien.

NIEUWE WEBSITE BIBLOTHEEK UITGESTELD

Op dinsdag 12 maart zou de nieuwe website van de Maldegemse bibliotheek online gaan. Door technische problemen is dat echter voorlopig uitgesteld. De oude website kan nog wel gebruikt worden.

DRONGENGOEDWEG 'S NACHTS AFGESLOTEN

Ter bescherming van de paddentrek wordt een gedeelte van de Drongengoedweg tussen zonsondergang en zonsopgang voor alle verkeer afgesloten. Overdag geldt er een snelheidsbeperking van 30km/u.

Tot 28 maart is er ook geen gemotoriseerd verkeer toegelaten in een deel van de Oude Bruggeweg.