Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 825 - Week 38 : van 15 tot 21 september 2019 Archief…

HERDENKINGSPLECHTIGHEID MET ZON EN IN DE REGEN

HERDENKINGSPLECHTIGHEID MET ZON EN IN DE REGEN
Ook het Gemengd koor Canticorum moest zondagvoormiddag regelmatig beschutting zoeken tegen de regen.

Mogelijks kwam er dit jaar meer volk naar de herdenkingsplechtigheid op het Militair Canadees Kerkhof omdat het 75 jaar geleden is dat wij werden bevrijd - in ieder geval zaten de tribunes voor het publiek voor het eerst in jaren bijna volledig vol.

Omdat sommige officiële delegaties zondag ook nog in Antwerpen verwacht werden om de 75ste verjaardag van de ontzetting van de Schelde te herdenken werd het herdenkingsprogramma in Adegem aangepast. Er waren minder toespraken dan in het verleden en de bloemenhulde werd in twee delen opgesplitst.

De plechtigheid begon met de passage van een C130 en een formatievlucht van The Victors. Op dat moment hadden de mensen op het Militair Canadees Kerkhof al een eerste maal de paraplu moeten bovenhalen. De voornaamste genodigden en een delegatie oud-strijders werden door een tent tegen de regen beschermd.

HONDERDJARIGE
De meest opgemerkte figuur op de plechtigheid was de honderdjarige Canadese oud-strijder Sidney Cole.

HERDENKINGSPLECHTIGHEID MET ZON EN IN DE REGEN
Sidney Cole stond er op dat hij The Act of Remembrance voor de micro en niet onder de tent voorlas.

Sidney is ieder jaar aanwezig op de plechtigheid in Adegem. Ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag werd hij speciaal begroet door de vertegenwoordiger van de Koning en burgemeester Bart Van Hulle. Sidney en zijn collega's oud-strijders kregen een welkomstserenade van Pipe Major Diederik De Jaeger.

Sidney kreeg veel applaus nadat hij The Act of Remembrance had voorgelezen en toen hij met zijn collega's oud-strijders door Pipe Major De Jaeger naar de uitgang van het Canadees Militair kerkhof begeleid werd.

BLOEMEN
Voor de muzikale omlijsting van de plechtigheid kon er ook dit jaar gerekend worden op de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht, het Gemengd koor Canticorum en de leerlingen van de VBS De Papaver en de GBS De Kruipuit.

Net als de Canadese scholieren brachten de Adegemse kinderen ook in hun eigen woorden hulde aan de slachtoffers uit WO II

HERDENKINGSPLECHTIGHEID MET ZON EN IN DE REGEN
De officiële delegaties van Canada, Polen en het Verenigd Koninkrijk legden samen bloemen neer aan het centraal monument.

Ook tijdens de bloemenhulde ging de meeste aandacht naar het moment waarop de leerlingen zich opstelden rond het monument.

De bloemenhulde is niet langer het einde van de plechtigheid: die wordt nu afgesloten met het oecumenisch gebed waarmee de plechtigheid vroeger begon.

MALDEGEM MENT VOOR EYE HOPE

MALDEGEM MENT VOOR EYE HOPE
Op zondag 29 september stelen koetsen en menners de show in en rond het St. Annapark.

Toen Marianne Van de Kerckhove en haar echtgenoot Ludo Van den Bussche via hun kleinzoon Victor voor het eerst met de ziekte van Wolfram werden geconfronteerd, hoorden zij dat er nog kinderen zijn die aan die zeldzame ziekte lijden, die tot blindheid leidt, diabetes en evenwichtsstoornissen veroorzaakt en die de levensverwachtingen van de patiënten beperkt.

Toen zij ervoeren dat er tegen die aandoening nog geen afdoend middel is gevonden en er ook te weinig geld wordt voorzien om onderzoek te doen naar een geneesmiddel hebben zij hun Eye Hope Foundation opgericht. Via verschillende activiteiten brengen zij de aandoening onder de aandacht van de mensen en zamelen zij geld in om het onderzoek naar een geneesmiddel financieel te ondersteunen.

TRADITIEMENNERS
Ludo en Marianne zijn traditiemenners met internationale uitstraling. Omdat zij uit ervaring wisten dat Maldegem een hart heeft voor paarden en zat te wachten op een opvolger voor zijn "Dag van het paard" hebben zij twee jaar terug in samenwerking met de gemeente Maldegem hun eerste "Maldegem Ment voor Eye Hope" georganiseerd.

De opbrengst van die activiteit gaat integraal naar de Eye Hope Foundation. Centraal in het programma staan de traditiemenners met hun paarden, koetsen en entourage.

PROGRAMMA
Net als de recreatiemenners verzamelen zij op zondag 29 september in de voormiddag op het terrein achter het St. Annapark. De recreatiemenners beginnen tussen 9 en 11 uur aan hun rondrit in de gemeente. Daarna is het aan de traditiemenners om door Maldegem en omgeving te trekken.

Deelnemen kost 25 euro (BBQ en stops inbegrepen) voor wie ouder is dan 12 jaar. Bij hun terugkeer in het park kunnen de menners net als het publiek aanschuiven aan de BBQ.

ANIMATIE
In de namiddag is het aan de jachtruiters en de wandelruiters om aan uitstap te beginnen. Wie in het St. Annapark blijft kan de innerlijke mens verwennen in de feesttent en genieten van de animatie.

Er zijn voor de kinderen ritjes met pony's en ook dit jaar zijn er de Mini paardjes die zich graag laten verwennen. Ook een rit door Maldegem met de paardentram is mogelijk.

Voor de traditiemenners is er in het St. Annapark ook een menparcours aangelegd. Daar kunnen zij het publiek laten genieten van hun vaardigheden.

PRAKTISCH
Inschrijven voor deelname aan de rit met de koetsen en/of de BBQ kan op [email protected]. De betalingen voor de rit en de BBQ kunnen gedaan worden op de rekening BE91 7360 3419 3776 van de Eye Hope Foundation.

Wie er op 29 september niet bij kan zijn maar het initiatief wil steunen kan op hetzelfde rekeningnummer van de Eye Hope Foundation een bijdrage storten.

Voor meer informatie over de Eye Hope Foundation en de aandoening van Wolfram is er www.eyehopefoundation.org.

LANDELIJKE GILDE VIERDE ROND HAAR ZITBANK

LANDELIJKE GILDE VIERDE ROND HAAR ZITBANK
Met volksspelen, een hapje, een drankje en een wandeling vierde de Landelijke Gilde Adegem de eerste verjaardag van haar zitbank.

Vorig jaar liet de Adegemse afdeling van de Landelijke Gilde de mensen kiezen waar er in Adegem een zitbank mocht geplaatst worden. Nadat alle stemmen geteld waren, bleek dat De Grote Leegte (op Berlaars) de meeste stemmen had gekregen. In september vorig jaar werd de zitbank er officieel geïnstalleerd.

Vorige week zondag vierde de Landelijke Gilde de eerste verjaardag van de bank. In de onmiddellijke omgeving van de zitbank werd een tentje opgetrokken waar 's namiddags drank en gebak werden geserveerd. Voor jong en oud waren er ook volksspelen.

Er stond ook een wandeling van ongeveer 5km op het verjaardagprogramma. Tijdens die wandeling moesten er ook enkele proeven worden afgelegd.

PIERKE PIMPELMEES
De wandeling duurde iets langer dan verwacht omdat er op de laatste stop ook nog een drankje kon genuttigd worden. Op het einde van de wandeling moesten de wandelaars even de container induiken om met hun blote voeten te ontdekken waar ze op trapten.

LANDELIJKE GILDE VIERDE ROND HAAR ZITBANK

Van de container ging het dan nog even terug naar de zitbank. Daar kregen de wandelaars die er belangstelling voor hadden de legende van Pierke Pimpelmees te horen. Vooral voor de jonge wandelaars was de legende van Pierke Pimpelmees een onbekend verhaal.

Voor Voorzitter Rik Van den Berghe is de zitbank op de Grote Leegte een groot succes: veel wandelaars en fietsers maken er dankbaar gebruik van.

SLUIKSTORT IN HET WINKELSTRAATJE

SLUIKSTORT IN HET WINKELSTRAATJE

Dat niet iedereen respect heeft voor de ongerepte natuur ondervonden de mensen die zondag deelnamen aan de korte wandeling van de Landelijke Gilde: in Het Winkelstraatje, niet ver van de zitbank, troffen ze in de gracht een ontmanteld salon.

Wie hem daar had achtergelaten was zeker niet te voet of met de fiets gekomen...

ERIK HEBBERECHT STELT TENTOON BIJ DE ARME KLAREN

Nog tot eind september stelt Erik Hebberecht zijn kunstwerken iedere zondag tussen 14 en 18 uur tentoon in de kapel van de Arme Klaren in de Tieltsesteenweg 22 in Eeklo.

Naast zijn skylines toont de kunstenaar er ook beschilderde etalagepoppen, beelden in polyester en Equitone op metaal.

Omdat bij de Equitone op metaal alles is vastgemaakt met verplaatsbare magneten, kan men als bezoeker dit werk omvormen tot een eigen kunstwerk.

In deze tentoonstelling zijn in première Eriks eerste werken op metalen vaten te bewonderen.