Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 747 - Week 12 : van 18 tot 24 maart 2018 Archief…

Wie met de auto van op de Kruipuit naar Ursel of Aalter moet kan dat tot begin april niet via de verbindingsweg tussen Eeklo en Aalter. In opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vervangt een aannemer een aantal betonplaten in het wegdek.

De werken op zichzelf duren maar iets meer dan een week. Daarna moeten de nieuwe betonvakken een aantal weken uitharden. Het zwaar verkeer dat van uit Aalter komt wordt via de N44 naar de Expresweg geleid. De personenwagens kunnen de omleiding via Oostwinkel volgen.

Het AWV heeft het opnieuw niet nodig gevonden om de werken en omleidingen vooraf aan te kondigen. Op de Website van het AWV is er wel meer informatie over de werken te vinden.

DE MERLAAN HEEFT HET NEST VERLATEN

DE MERLAAN HEEFT HET NEST VERLATEN
Burgemeester Marleen Van den Bussche en schepen Geert de Roo zijn samen met schepen Frank Sierens de grondleggers van de nieuwe politieke beweging die De Merlaan als partijnaam meekreeg.

Kort nadat ze eind vorig jaar hadden aangekondigd dat zij geen kandidaat meer zouden zijn op de CD&V lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober staken de eerste geruchten al de kop op dat burgemeester Marleen Van den Bussche en schepen Geert De Roo samen met schepen Frank Sierens de oprichting van een nieuwe politieke beweging aan het voorbereiden waren. Het stond toen al vast dat de heer Sierens niet meer op het politieke voorplan zou treden. Eind januari werden de geruchten door de burgemeester bevestigd.

DE MERLAAN HEEFT HET NEST VERLATEN
Onder ruime belangstelling van familie en vrienden werden woensdagavond 24 van de 27 kandidaten van de lijst De Merlaan voorgesteld.

NAAM EN KLEUR
"Het werd ons snel duidelijk dat veel mensen achter ons idee van een nieuwe politieke beweging die niet van bovenuit gestructureerd wordt, stonden. Aan iedereen met wie wij over de nieuwe politieke beweging spraken hebben wij dan ook duidelijk gemaakt dat onze toekomstige partij politiek neutraal zou zijn.

Dat wij er in minder dan 3 maanden niet alleen in geslaagd zijn om een nieuwe politieke beweging op te starten maar ook nog voldoende kandidaten voor onze lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen hebben bijeengekregen mag best een huzarenstukje genoemd worden", opende Marleen Van den Bussche afgelopen woensdag de officiële startvergadering van de nieuwe partij.

De afgelopen weken is er binnen de nieuwe beweging druk overleg gepleegd over de naam van de nieuwe partij. Omdat het duidelijk naar voor moet komen dat het een partij is van en voor Maldegem werd gekozen voor "De Merlaan". De Merlaentjes zijn de vogeltjes die op de Maldegemse vlag staan.

Met de "De" in de naam van de partij wil men duidelijk maken dat de nieuwe partij een team is waarin alle beslissingen in gemeenschappelijk overleg worden genomen. Over de kleur van de nieuwe partij moest er niet veel overleg gepleegd worden: verwijzend naar de politieke neutraliteit van de partij werd er voor wit als partijkleur gekozen.

PROGRAMMA EN KANDIDATEN
Ook over het partijprogramma zal er de komende weken overleg worden gepleegd. Het staat voor iedereen binnen de nieuwe partij vast dat het een programma moet zijn dat voor iedereen goed leesbaar en met concrete plannen is.

Dat programma zal aan drie kapstokken worden opgehangen: "Een gezonde en solidaire samenleving", "Ruimte en mobiliteit in alle leefkernen" en "Voor een trots en autonoom Maldegem".

Bij De Merlaan is men er van overtuigd dat Maldegem groot en sterk genoeg is om zelfstandig te blijven bestaan maar zij zijn er zich ook van bewust dat er mogelijks in de toekomst verplichte fusies worden opgelegd.

Omdat De Merlaan als politiek neutrale partij naar buiten wil komen heeft zij bij het rekruteren van kandidaten voor de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen uitgekeken naar mensen zonder politieke bindingen of ervaring.

Uit de reacties van die kandidaten blijkt hun overtuiging om zich in te zetten voor Maldegem en zijn inwoners en dat zij zich niet of niet meer kunnen vinden in de traditionele partijen.

Woensdagavond werden in de zaal van Pomme Charelle ook de eerste 24 namen van de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld. Die kandidaten komen uit alle hoeken van de gemeente en uit alle doelgroepen en leeftijdsgroepen.

Naast Marleen Van den Bussche en Geert de Roo, elk met 30 jaar politieke ervaring, zijn het:

Hannelore Cromheecke (Moerhuize, 26j., bediende en zelfstandige), Paola Damiani (Maldegem, 47j., bediende en zaakvoerster), Luc De Baets (Kruipuit, 58j., zelfst. schrijnwerker), Jean-Luc De Bruyckere (Kleit, 51j., aannemer in sloopwerken), Dimitri De Coster (Maldegem, 30j., hulpploegleider), Adelheid De Deyne (Donk, 49j., bediende RLM), Valentijn De Lille (Vake, 37j., ondernemer), Jonas de Pauw (Maldegem, leerkracht), Caroline De Saer (Maldegem, 56j., projectmedewerker), Kurt Degryze (52j., operationeel planner waterbedrijf), Joyce Guidée (Donk, 25j., bediende Bond Moyson), Stefaan Heyndrikx (Adegem, 40j., coördinator onderwijsondersteuning), Claudine Maenhout (53j., zelfstandige), Peter Martens (Vossenhol, 58j., hoofdoperator Arcelor Mittal), Gino Van der Jeught (Kruipuit, 54j., ondernemer), Nele Van Deynze (Veldekens Adegem, 35j., bediende), Joeric Van Haecke (Maldegem, 49j., zelfst. schilder), Karel Van Maele (Strobrugge, 55j., wijnmaker-muzikant), Geert Van de Wynckel (Middelburg, 38j., zelfstandige), Nele Verbeke (Maldegem, 49j., leerkracht/secretariaat), Hilde Versluys (Adegem, 55j., ambtenaar) en Christiaan Verstrynge (Vake, 54j., landbouwer/betonarbeider).

De namen van de resterende witte merels worden later bekendgemaakt.

OCMW VERWENDE ZIJN VRIJWILLIGERS MET ONTBIJT EN EEN BLOEMETJE

Het Maldegemse OCMW kan voor zijn dienstverlening aan de bevolking naast zijn eigen personeel ook rekenen op 83 vrijwilligers. Die zorgen voor dat tikkeltje extra in de dienstverlening en voor de glimlach op het gezicht van de mensen die een beroep doen op de diensten van het OCMW.

Zij zetten zich in voor de sociale superette, binnen het lokaal dienstencentrum, voor het fietsatelier, als woonbuddy voor vluchtelingen, als chauffeur bij het mindermobielenvervoer, tijdens een knelpuntwandeling doorheen Maldegem, als hobbykok, enz. Zonder de warme inzet van vrijwilligers zouden veel van deze projecten niet mogelijk zijn.

Het OCMW vond het vanzelfsprekend dat het zijn vrijwilligers ter gelegenheid van de Vrijwilligers uitnodigde in De Koetshoeve om hen met een ontbijt en een bloemetje te verwennen.

FRANK NOTTEBOOM IN CONCERT IN OOSTBURG

FRANK NOTTEBOOM IN CONCERT IN OOSTBURG

Frank Notteboom speelt al 15 jaar bij de muziekvereniging Veronica Zuidzande. Hij viert die 15de verjaardag op zaterdag 7 april: dan geeft de muziekmaatschappij in het Ledeltheater in Oostburg zijn jaarlijks concert.

Wie Frank tijdens dat concert wil zien en horen spelen kan bij hem kaarten bestellen voor dit concert, dat om 20 uur begint.

RODE KRUIS HULDIGDE CURSISTEN EN BLOEDGEVERS

RODE KRUIS HULDIGDE CURSISTEN EN BLOEDGEVERS

Vorige week zondag hield de Maldegemse afdeling van het Rode Kruis zijn feestvergadering in Den Hoogen Pad. Voorzitter Jeanine Lips blikte tevreden terug op het voorbije jaar waarin opnieuw verschillende mensen, vooral jongeren, zich inschreven voor de cursussen EHBO- Helper en EHBO en Helper.

Het R K kon ook in 2017 rekenen op trouwe bloedgevers. Naast de uitbreiding van het hulpteam kon de Maldegemse R K voorzitter ook de aankoop van een voertuig voor de hulppost aankondigen.

Na de lofrede van de voorzitter werden de geslaagde cursisten en trouwe bloedgevers op het podium geroepen voor een attentie. Een speciale attentie was er voor Hendrik Nobus, die met zijn 71 jaar aan het einde gekomen is van zijn loopbaan als bloedgever.

INSCHRIJVEN VOOR HET VRIJETIJDSAANBOD TIJDENS DE ZOMERVAKANTIE

De dienst Vrijetijd heeft zijn kalender voor de komende zomeractiviteiten klaar. Om zowel de ouders als de kinderen de gelegenheid te geven om tijdig hun vakanties te plannen begint de dienst Vrijetijd al op zaterdag 24 maart om 9 uur met de inschrijvingen voor de activiteiten.

Inschrijven kan via de website van de gemeente. Ook de volledige activiteitenkalender is op die website terug te vinden. Aan de ouders wordt gevraagd om zich voor 24 maart bij de gemeente te registreren of, als zij dat in het verleden al gedaan hebben, hun gegevens nog eens te controleren.

Vanaf 26 maart kan er tijdens de kantooruren ook bij het UIT loket voor een of meerdere diensten worden ingeschreven.