Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 761 - Week 26 : van 24 tot 30 juni 2018 Archief…

WIE HELPT GBS DE KRUIPUIT AAN SCHOOLREIS NAAR BOBBEJAANLAND?

De GBS De Kruipuit neemt deel aan een wedstrijd "Sluit de school met de Coco Caramba", die door Blitz (de groep achter Coco Caramba) werd gelanceerd. De deelnemende basisscholen kregen de opdracht om binnen een korte tijd op de tonen van Coco Caramba een dansje te maken en in te studeren. Een filmpje van het dansje moesten ze doorsturen naar de site Blitz. Uit de ingezonden filmpjes werden de vijf beste geselecteerd. Die filmpjes zijn te bekijken op de site van Blitz. Daarop kan tot zondagavond op een van de vijf finalisten gestemd worden.

Meester Steve De Bie, die bij de GBS De Kruipuit instaat voor de opvang van de leerlingen, heeft zich aan het werk gezet. Hij heeft een dansje uitgewerkt waaraan alle leerlingen van de school hebben meegewerkt. Het werd door Blitz tot een van de vijf finalisten uitgekozen.

Door op de Facebook-pagina van Blitz op het filmpje van GBS De Kruipuit te stemmen kan je er mee voor zorgen dat de school nog voor het einde van het schooljaar met alle leerlingen voor een dag naar Bobbejaanland mag. Zondagavond na 20 uur wordt de uitslag al bekend gemaakt.

KLEUTERS VAN DE PAPAVER LEERDEN FIETSEN EN VERKEERSTEKENS

KLEUTERS VAN DE PAPAVER LEERDEN FIETSEN EN VERKEERSTEKENS
De speelplaats van de kleuters van De Papaver was vrijdag omgebouwd tot een fietsparcours dat door alle kleuters (behalve de jongste) verschillende keren moest worden afgelegd.

De laatste maanden van het schooljaar organiseert De Papaver voor zijn kleuters op vrijdag een uurtje fiets- en verkeersopvoeding. De kleuters leren rijden zonder steunwieltjes en leren ook de voornaamste verkeerstekens kennen.

Door met zijn allen samen te fietsen leren de kinderen op een speelse manier hoe zij zich in het verkeer moeten gedragen. Het hoogtepunt van die fiets- en verkeersopleiding komt er de laatste vrijdag van het schooljaar.

KLEUTERS VAN DE PAPAVER LEERDEN FIETSEN EN VERKEERSTEKENS
De kleuters worden tijdens het fietsen door juffrouw Hannelore gefilmd, zodat zij daar later samen kunnen naar kijken en zien wat zij verkeerd deden.

Dan wordt de speelplaats van de kleuters voor een dag in een fietspark met verkeerstekens en hindernissen herschapen. Per klas komen de kleuters bij juffrouw Hannelore. Die legt samen met de kleuters te voet het volledige parcours af. Zij wijst hen op de hindernissen en op de verkeerstekens die zij moeten volgen. Daarna is het aan de kleuters om met de fiets het parcours af te leggen. Zij genieten van die opdracht en luisteren goed naar de juf, die als politieagent aanwijzingen geeft.

BELGIE-TUNESIE IN 'T KRUISKEN

BELGIE-TUNESIE IN

Café 't Kruisken en zijn omgeving is de grootste voetbal-versierde site van Vlaanderen. Ook de tweede wedstrijd van de Rode Duivels tegen Tunesië kon er zowel binnen als buiten op het scherm worden gevolgd. Als opwarmer voor de wedstrijd konden de supporters zaterdagmiddag voor de wedstrijd aanschuiven voor de BBQ.

ER ZIJN NOG PLAATSEN IN DE ZOMERKAMPEN

Naast de drie speelpleinwerkingen (Adegem, Maldegem en Kleit) en de buitenschoolse opvang, organiseert de gemeente Maldegem tijdens juli en augustus ook nog een aantal kampen. Bij sommige van die kampen zijn er nog enkele plaatsen vrij.

Wie belangstelling heeft kan contact opnemen met het UIT loket in het gemeentehuis of met de sportdienst in de sporthal Meos.

HET SCHEPENCOLLEGE KOOKT

Het schepencollege kookt op vrijdag 29 juni. Niet van woede, maar voor zijn personeel (gemeente, OCMW en politie)! Op het menu staan frietjes met stoverij of vol-au-vent...

Omdat ze het zelf ondervonden hadden dat er in Maldegem-centrum, behalve op het einde van de schooldagen, geen dagvers ijscrème te verkrijgen is, besloten Christine en Bart van "De Gouden Leeuw" daar zelf iets aan te doen. In 't Peurke hadden zij nog een ongebruikt gelijkvloers, dat ze voor iets nuttigs konden inrichten. Zij hebben allebei een cursus ijscrème maken gevolgd en zich een machine om crème te draaien aangeschaft.

Tot en met vorige week vrijdag hebben zij er aan gewerkt om in 't Peurke (zo heet de nieuwe zaak) alles klaar te krijgen voor hun nieuw initiatief. De Braderie was een ideaal moment om te openen. In 't Peurke kan men niet alleen voor een ijsje terecht: er worden ook soep en belegde broodjes geserveerd. Op dinsdag en woensdag is de zaak gesloten.

DE ARK ORGANISEERDE FIETSEXAMEN

DE ARK ORGANISEERDE FIETSEXAMEN

Nadat de leerlingen van het zesde leerjaar van de Ark in de Zwarte Zusterslaan hun klassieke examens hadden afgelegd, stond er voor de leerlingen van het zesde leerjaar nog een extra examen op het programma. Woensdagvoormiddag startte om de anderhalve minuut een leerling aan zijn fietstocht door het centrum van Maldegem.

Tijdens die rit van ongeveer drie kilometer kwamen de leerlingen verschillende verkeerssituaties tegen. De gevaarlijkste punten waren de kruispunten op de markt en de rotonde Martens. Er stonden 10 mensen op het parcours om de leerlingen te volgen en te noteren wat ze juist en fout deden.

De leerlingen begonnen niet onvoorbereid aan dat examen: nadat hun fietsen waren gecontroleerd werd in de week voor het examen met een powerpoint het volledige parcours in beeld gebracht en besproken. In de loop van het schooljaar werd in de lessen ook regelmatig aandacht besteed aan veiligheid in het verkeer. Het kennen en opvolgen van de verkeersregels kreeg daarin een belangrijke rol.