Te Raverschoot, waar het spookte...

Bijdrage van Hugo Notteboom

Uit : 100 jaar Adegem, Maldegem, Middelburg - Een uitgave van de Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem 1986.
Artikel hier gepubliceerd met toestemming van de auteur.


Raverschoot
Raverschoot behoort zowel tot Adegem als tot Eeklo,
vandaar dat we er hier ook een woordje aan wijden.

Werd Raverschoot kermis immers niet bezocht door zowel Adegemnaren als Eeklonaren? Dit was bijvoorbeeld het geval in 1870. De handboogmaatschappij "De Raverschootse Vereniging" organiseerde immers op 11 mei van dat jaar een bijzonder geslaagde kermis. In 1873 werd deze kermis een "schitterend feest" genoemd: werd toen immers niet "het Stadhuis van Raverschoot" geopend?

In juni 1873 richtten de "Verenigde Bollers" een bolling in waarvoor niet minder dan 200 liefhebbers opdaagden. Vanuit Balgerhoeke waren ze zelfs komen aanvaren met drie propvolle versierde boten! Voegen we hier dan nog de "Onafhankelijke Ruitersvereniging" aan toe die jaarlijks succesvolle ringstekingen organiseerde, en we krijgen een idee van het volkse amusement op deze wijk.

Ook tussen beide wereldoorlogen ging het er op Raverschoot lustig aan toe. De jaarlijks terugkerende bruggenfeesten waaraan werd deelgenomen zowel door de Adegemse Verenigde Vrienden als door het befaamde Eeklose "Blekken Muziek" werden zowat legendarisch, niet alleen omwille van de "leute" maar ook omwille van het hoge bierverbruik!

Tenslotte moeten we hier ook vermelden dat het wel eens toverde op deze afgelegen plek.

De legende van Pierke Pimpelmees die een heel geraamte uit de schouw van het geruïneerde kasteel zag tuimelen is wel genoegzaam bekend. Minder bekend is het verhaal van een spinnend "wijveke", dat werkte in het Raverschootse spinhuis, dat rond de eeuwwisseling nog bestond. Het garen van het vrouwtje brak voortdurend, wat het dutske ook probeerde:

"Het garen brak waarmee ze spon
Zo dikwijls ze begon..."

Iedereen sprak erover en ook de paters van Eeklo hoorden ervan. Een paar van hen togen naar het spinhuis waar ze de drie "spinnende wijvekens overleesden" en aldus korte metten maakten met het "gespook". Raverschoot was inderdaad een aparte wijk!


"Het Stadhuis van Raverschoot"

Het Stadhuis van Raverschoot

Deze veel bezochte herberg, vroeger grondgebied Eeklo,
behoort vanaf 1977 tot Maldegem.

Home Home   |  Geschiedenis Pagina geschiedenis