www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 568 - Week 42 : van 12 tot 18 oktober 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

WERKEN OP
HET KERKPLEIN

WERKEN OP HET KERKPLEIN

Nadat eind september de haan terug op de toren van de Sint Adrianuskerk werd gezet was het vorige week tijd om werken uit te voeren aan het kerkplein.

De zijtoegang tot de kerk werd gedeeltelijk in klinkers aangelegd, zodat het voor rolstoelgebruikers gemakkelijker wordt om naar de kerk te rijden. Ook het kerkplein zelf werd gedeeltelijk heraangelegd om er de oneffenheden uit te halen.

Tijdens en na de werken werd de hoofdingang van het kerkplein tijdelijk voor het publiek afgesloten.

Tijd verliezen door een praatje te maken met de mensen die naar de werkzaamheden kwamen kijken was er niet: de Portugese kasseilegers werkten snel en efficiënt.


DERTIEN SNELHEIDSOVERTREDINGEN
IN DE STAATBAAN

Het enthousiasme om mee te werken aan de nationale flitsmarathon lag vrijdag veel lager dan bij de eerste flitsmarathon van dit jaar.

Volgens de vakbonden van de politie zullen de 400.000 controles van de eerste flitsmarathon niet gehaald worden. De vakbonden verwachten dat er hoogstens 100.000 controles zullen uitgevoerd worden.

De PZ Maldegem was een van de politiezones die afgelopen vrijdag meedeed aan de flitsmarathon. Er werden op verschillende plaatsen controles uitgevoerd.

In totaal werden 1708 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 108 te snel. Die mogen in de nabije toekomst hun boete verwachten.

In de Staatsbaan in Adegem passeerden 93 voertuigen voorbij de flitscontrole. De flits ging 13 maal af.


VEEL VERKOPERS MAAR WEINIG KOPERS

VEEL VERKOPERS MAAR WEINIG KOPERS

Omdat er te weinig belangstelling bestond voor de tweedehandsbeurs van kinderkledij en speelgoed die voor de zondag van de zomerkermis voorzien was, werd die tweedehandsbeurs van het programma afgevoerd en verschoven naar de zaterdag van de winterkermis.

Met 23 verkoopstandjes was den Hoogen Pad zaterdag voormiddag goed bezet. Jammer voor de mensen die zich een standje hadden afgehuurd: er kwamen weinig kopers opdagen.

Van sommige verkopers hoorden wij dat zij zelfs hun standgeld niet terug hadden verdiend. Zij geven de moed echter niet op en als er een volgende tweedehandsbeurs komt zullen zij terug inschrijven.


OPENDEURDAGEN BIJ STOETERIJ HIDALGO

OPENDEURDAGEN BIJ STOETERIJ HIDALGO
Om de conditie van hun paarden bij te werken of de paarden te revalideren na een kwetsuur of ziekte kunnen paardenliefhebbers (zowel professionelen als hobbyisten) hun paard toevertrouwen aan de Stoeterij Hidalgo.

Nadat de familie Florussen in 2012 beslist had om niet verder te investeren in hun bestaande bedrijf maar een nieuwe uitdaging aan te gaan en van hun hobby (paarden) hun beroep te maken werd begin 2013 begonnen met de bouw van de nieuwe stoeterij Hidalgo in het Oosteindeke in Adegem.

Begin dit jaar kon Hidalgo zijn deuren openen. Zowel paarden die aan competitie doen (lopen, jumping en dressuur) als paarden van hobbyisten kunnen er een verblijf en verzorging krijgen. Trainen kan in de binnen- en buitenpiste.

Naast de luxe pensionstallen heeft de stoeterij ook nog een afdeling waar paarden kunnen revalideren na een kwetsuur of ziekte of hun conditie opbouwen. In die afdeling wordt onder medische begeleiding gewerkt met een aquatrainer en een zwembad.

OPENDEURDAGEN BIJ STOETERIJ HIDALGO
Het paard trok zich van de grote publieke belangstelling niets aan. Het dook graag het paardenzwembad in.

Vorig weekend stelde de familie Florussen de stoeterij open voor het publiek. Honderden bezoekers hebben van die opendeurdagen gebruik gemaakt.

Er werden in alle afdelingen (pensionstallen, pistes en trainings- en verzorgingsafdeling) demonstraties gegeven.

Wie na de demonstraties nog vragen had kon rekenen op de aandacht van de familie Florussen.


SCHOLIEREN EN KSA BOUWEN
BRUG OVER DE EDE

SCHOLIEREN EN KSA BOUWEN BRUG OVER DE EDE
Gewoon om te bewijzen dat zij het konden bouwden de eerstejaars van de Mevr. Courtmansschool, samen met enkele KSA leden, een brug over de Ede.

Naast het verplichte lessenpakket moeten de eerstejaars van de middenschool van de Mevr. Courtmansschool er een keuzevak bij nemen.

De 15 leerlingen die techno labo als keuzevak hebben gekozen, hadden na overleg met hun begeleider Stefaan Standaert besloten om als eerste uitdaging in hun keuzevak een brug over de Ede te bouwen.

Nadat ze tijdens de lessen Techno labo verschillende bruggen in de regio hadden bezocht werden de verschillende bouwtechnieken besproken.

Voordat er een brug over de Ede kon gebouwd worden moest er toestemming gevraagd worden aan de gemeente Maldegem, het gemeentebestuur en de eigenaar van de aanpalende gronden.

SAMENWERKING
Voor meester Standaert en de leerlingen stond het vast dat er bij het bouwen van de brug geen nagels, bouten of vijzen mochten gebruikt worden.

Omdat KSA ervaring heeft met het bouwen met hout en het sjorren en ook over een grote voorraad aan palen en touwen beschikt werd er met de Maldegemse jeugdbeweging afgesproken om samen in de Oude Aardenburgse Weg een brug over de Ede te bouwen.

Nadat de nodige vergunningen binnen waren kon op zaterdag 4 oktober met de werkzaamheden begonnen worden.

Alle 15 leerlingen en de begeleider waren zaterdagvoormiddag samen met leden van KSA Maldegem op de afspraak.

Het eerste wat er gemaakt was een ladder om in het water te plaatsen en een tafel om 's middags aan te eten. Daarna begon het werk.

Enkele leerlingen moesten zelf het water in om de eerste draagconstructies op de juiste plaats en vast in het zacht stromend water van de Ede te plaatsen.

De geplaatste onderdelen werden onmiddellijk op hun stevigheid en veiligheid getest.

Nadat de grondvesten van de brug stevig gesjord waren kon er begonnen worden met de aanleg van het loopvlak en de brugleuning. Dat werk was minder spectaculair maar vereiste wel veel concentratie.

De tientallen palen moesten op het einde van de werkzaamheden een stevige loopbrug vormen.

AFBREKEN
De mensen die in de omgeving van de werkzaamheden woonden dachten tot hun tevredenheid dat zij er een voetgangersbrug over de Ede bijkregen. Zij waren teleurgesteld toen ze hoorden dat de brug nog dezelfde dag zou worden afgebroken.

Het waren niet alleen de buren, de directie, leerkrachten van de school en de ouders van de leerlingen die naar de werkzaamheden kwamen kijken: ook passanten sloegen de remmen dicht om de bruggenbouwers aan het werk te zien.

Het spannendste moment kwam er toen de brug klaar was en de ganse groep als test op de brug ging staan.

Onmiddellijk na de geslaagde test werd de brug afgebroken. De komende weken wordt de bouw van de brug geëvalueerd.

Het bouwen van een vlot wordt de volgende uitdaging van de leerlingen techno labo.


FIETSER ZWAAR GEWOND

Vrijdagnamiddag kwam het op het kruispunt van de Ringbaan en de Zandakkers tot een aanrijding tussen een automobilist die in de Ringbaan woont en een fietser uit Adegem-Dorp die uit de Zandakkers kwam.

De fietser -die naar wij vernamen bij het ongeval een breuk van het borstbeen opliep- lag zaterdag voormiddag nog op de afdeling intensieve zorgen in het AZ Alma.


FEEST BIJ DE VIERKLAVER

FEEST BIJ DE VIERKLAVER

Vorige week vrijdag had de vzw De Vierklaver zijn feesttafels in den Hoogen Pad gedekt.

Verantwoordelijke Gaby Van Landschoot maakte van het feest gebruik om alle personen en verenigingen die de werking van de Vierklaver genegen zijn te danken voor hun steun.

Een delegatie van het gaaibolmarathonteam, dat jaarlijks een 24 uren-bolling ten voordele van de Vierklaver organiseert, overhandigde tijdens het feest de verantwoordelijke van de Adegemse afdeling van de Vierklaver een cheque van 3.800 euro.

Dat was het bedrag dat het team met zijn bolling en sponsoring dit jaar had bijeengebracht.


WIE WORDT IN 2014
DE SLIMSTE STROATE VAN MALDEGEM?

WIE WORDT IN 2014 DE SLIMSTE STROATE VAN MALDEGEM?

Zaterdagavond vuurde Erik Hebberecht om 20 uur de eerste vragen af op de ploegen die zich ingeschreven hadden voor de Quiz "De Slimste Stroate van Maldegem".

Die quiz wordt door het Adegems feestcomité in samenwerking met de heer Hebberecht georganiseerd.

Welke straat zich "De Slimste Stroate van Maldegem van 2014" mag noemen leest u volgende week...


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home