www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 655 - Week 24 : van 12 tot 18 juni 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ADEGEM.NET KREEG GRATIS RECLAME
IN DE SINT ADRIANUSKERK!

Vorige week zondag kreeg adegem.net gratis reclame tijdens de concertmis ter gelegenheid van de Open Kerkendag.

De inspreker van de reclamespot -en met hem diegenen die na de reclamespot applaudisseerden- zondigden echter tegen het 8ste van de tien geboden ("vlucht de achterklap en het liegen"), toen de speaker vroeg om de leugens te lezen die adegem.net geschreven zou hebben over wat er de afgelopen maanden in de Sint Adrianuskerk is gebeurd.

Alles wat adegem.net daarover geschreven heeft kwam namelijk uit betrouwbare bronnen en werd nagetrokken. De adviezen waarnaar verwezen werd zijn niet alleen in het bezit van de kerkraad en de parochieraad, maar ook in het bezit van adegem.net...


HET DAMBERD VERDWIJNT (NOG) NIET

HET DAMBERD VERDWIJNT (NOG) NIET

Via facebook werd het nieuws verspreid dat het Damberd wordt gesloopt om er appartementen te bouwen. Een telefoontje met de eigenaars van het gebouw leerde ons dat het bericht op Facebook uit de lucht gegrepen is.

Imbev, die het café huurt, heeft nog een contact tot eind 2017. Dat contract kan door de brouwerij met nog eens 9 jaar verlengd worden, tenzij de eigenaars een goede reden hebben om niet in te gaan op de vraag om de verlenging van het huurcontract.

Voor het einde van van het huidige contract valt er geen beslissing over de verdere toekomst van Het Damberd. Het eventueel heropenen van het Damberd is een zaak tussen de brouwerij Imbev en een nieuwe uitbater.


MALECOTE NIET GELUKKIG
MET ZIJN NIEUWE GRACHT

MALECOTE NIET GELUKKIG MET ZIJN NIEUWE GRACHT
De gracht op Malecote is zo diep en zo breed dat de man die de grond aan het uitscheppen was bijna niet te zien was.

In Malecote naderen de SPAM-werken hun voltooiing: de nieuwe riolering en de drukriolering voor het afvalwater ligt er. Momenteel wordt in een gedeelte van Malecote, vanaf het Oosteindeke, de bijna dichtgereden gracht heraangelegd.

Het aanleggen van die nieuwe gracht valt bij verschillende mensen in de straat niet in goede aarde. Sommige inwoners hebben hun mening daarover al te kennen gegeven aan de mensen die de gracht aanleggen, maar die mensen voeren natuurlijk enkel maar uit wat op hun plannen staat.

Uit de gesprokkelde reacties blijkt dat de inwoners de gracht te diep en te breed vinden. "Er is zoveel grond weggeschept dat een deel van de wortels van de bomen ofwel weg zijn ofwel bloot liggen. Bij de eerste herfststorm zullen hier bomen sneuvelen" klonk het bij een van de inwoners.

Volgens de mensen die aan de gracht werken spreken de miscontente inwoners voor hun beurt: er komt nog een kadrement in de gracht, waardoor het onderste deel van de gracht versmald wordt en er ook nieuwe grond tegen de wortels van de bomen komt. Zij verwachten dan ook niet dat er eind dit jaar bomen zullen omwaaien bij stormweer.

Mensen die jaren geleden in Malecote of omgeving hebben gewoond wezen ons er op dat de gracht die we er tot voor een paar maanden bijna niet meer zagen liggen vroeger ook zo breed en diep was: hij is in de loop der jaren stelselmatig smaller en ondieper geworden. De gracht wordt volgens hen na al die jaren in zijn oorspronkelijke staat hersteld.


WIE HEEFT KASSEIEN NODIG?

Wie op zoek is naar tweedehandskasseien kan een bod doen op een of beide loten tweedehandskasseien die de gemeente Maldegem te koop aanbiedt. Met een lot kan ongeveer 250m² gekasseid worden.

De kasseien zijn te bezichtigen op het gemeentelijk depot in de Steenhouwerslaan. Bezichtigen kan alleen nadat een afspraak gemaakt is met het onthaal van de technische dienst in de Bloemestraat (telefonisch via 050-72.86.00 of par email aan: [email protected].

Wie geïnteresseerd is kan een bod op een of beide loten doen. Dat bod moet in een dubbel gesloten briefomslag gericht worden aan het Gemeentebestuur Maldegem, Marktstraat 7 te 9990 Maldegem. De dubbelgesloten omslag mag ook afgeven worden aan het onthaal van de dienst infrastructuur.

Enkel de omslagen die binnen zijn op 30 juni komen in aanmerking voor de koop. Van zodra de loten zijn toegewezen en de kopers betaald hebben moeten de kasseien op de af te spreken datum en uur op het gemeentelijk depot worden afgehaald. Bij het laden daar kunnen de kopers hulp krijgen van de kraan van de gemeente.


LANDELIJKE GILDE ADEGEM
ORGANISEERT 21STE SNEUKELTOER

De sneukeltoer van de Landelijke gilde, die dit jaar aan zijn 21ste editie toe is, kan een klassieker onder de sneukeltoers genoemd worden.

Er werd voor de fietstocht 2016, die op zondag 3 juli gereden wordt met start tussen 11 en 13 uur aan den Hoogen Pad, een mooi parcours uitgestippeld. Er zijn vijf stops voorzien. Op iedere stop is er voor de deelnemers een lekker hapje en een aangepast drankje.

Omdat het aantal deelnemers beperkt is, is het aangeraden om snel in te schrijven. De uiterste datum van inschrijving is 27 juni. De inschrijving is pas geldig als het inschrijvingsgeld (20 euro voor volwassenen en 10 euro per kind) gestort is op de rekening BE. 0682 2261 2704 van de Landelijke Gilde Adegem.


CHINESE WOLHANDKRABBEN
TEISTEREN OUDE STAATSBAAN

CHINESE WOLHANDKRABBEN TEISTEREN OUDE STAATSBAAN
Krabben die tot 8cm groot worden met sterke behaarde scharen werken al meer dan een week op de zenuwen van de mensen in de omgeving van het Sas.

Tot voor enkele weken keek niemand er naar op toen er op de wandmuren aan het sas in Balgerhoeke een klein diertje kroop. Zaterdagmorgen was het de 4de maal dat de brandweer ter plaatse kwam om een gedeelte van de Oude Staatbaan te verlossen van de doodgereden krabben.

Mensen die in de omgeving van het Sas wonen konden vorige weekend hun ogen niet geloven toen zij eerst op de muren van het sas tientallen krabben zagen zitten. De onrust groeide naarmate het aantal krabben groeide en een deel ervan ook steeds verder op het droge kroop.

"Ik kwam 's avonds buiten en ik voelde iets onder mijn voeten kraken. Ik had op een krab getrapt en in de omgeving zaten er nog verschillende van die harige beestjes" vertelde een van de inwoonsters van de oude Staatsbaan.

Bij een andere vrouw zat er een krab in haar brievenbus toen zij de post ging ophalen. Zij ving er op een namiddag meer dan 50. Enkele van de harige beestjes zijn er zelfs al in geslaagd om in woningen binnen te dringen.

TE VERWAARLOZEN?

CHINESE WOLHANDKRABBEN TEISTEREN OUDE STAATSBAAN
Een paar uren krabben vangen leverde deze buit op.
Als de dieren een dag dood zijn beginnen zij te stinken

Toen wij vrijdagmorgen contact opnamen met de brandweerpost Eeklo om te informeren naar hun interventies in de omgeving van het Sas deden ze het af als een kleinigheid, de moeite niet om over te schrijven.

Toen ik diezelfde dag 's avond de inwoners van de Oude Staatsbaan sprak, vertelden die dat de brandweer er driemaal was geweest om de baan af te spuiten.

CHINESE WOLHANDKRABBEN TEISTEREN OUDE STAATSBAAN
De kolonie krabben wordt steeds groter en de mensen uit de omgeving van het sas zijn er steeds meer voor op hun hoede.

Vrijdag was ook burgemeester Marleen van den Bussche ter plaatse. Zij was er over verwonderd dat zij nog door geen enkele dienst op de hoogte gebracht was van het probleem.

Stephane De Truyer, die ons de foto's ter beschikking stelde, had eerst contact met het Agentschap Waters en Zeeën. Die verwezen hem door naar Natuur en Bossen. Die zouden vrijdag ter plaatse komen, maar niemand heeft hen daar gezien.

GEVAARLIJK
Uit de informatie die de heer De Truyer ondertussen verzameld heeft, blijkt dat de Chinese wolhandkrabben al sedert de jaren dertig in België en Nederland voorkomen. Hun populatie gaat steeds in sterker stijgende lijn. Zij vormen een bedreiging voor de inheemse krabben.

CHINESE WOLHANDKRABBEN TEISTEREN OUDE STAATSBAAN
Steeds meer mensen vragen zich af of de grondverzakking naast het Schipdonkkanaal niet veroorzaakt is door de Chinese wolhandkrabkolonie.

Die krabben eten zowel vis, diertjes als waterplanten. Onderzoeken in Nederland hebben uitgewezen dat zij in zeeën en kanalen waar ze passeren het plantenbestand kaal gevreten hebben. Vissers kunnen ook best de plaatsen waar Chinese wolhandkrabben zitten mijden: de krabben eten het aas op en knippen de vislijnen met hun sterke scharen door.

De krabben zijn ook gravers. In Nederland hebben onderzoeken aangetoond dat dijken verzwakt waren nadat een kolonie Chinese wolhandkrabben daar gepasseerd was.

CONSUMPTIE
Om de overpopulatie van de Chinese wolhandkrabben tegen te gaan zijn er maar weinig mogelijkheden: de krab heeft namelijk weinig natuurlijk vijanden.

In China en Korea is de krab wel een specialiteit op het menu. Het vangen van de krabben zou dus een oplossing kunnen zijn. Onderzoeken hebben echter aangetoond dat het afhangt van het water waarin de Chinese wolhandkrabben huizen of ze al dan niet geschikt zijn voor consumptie.

In de omgeving van het Sas van Balgerhoeke weet men dat enkel wanneer de sluis wordt opengezet de kolonie krabben terug wordt gedrongen.

Hoe het in de toekomst verder moet weten de mensen die door de krabben geteisterd worden niet. Zij schrikken al op als zij in hun woning een schurend geluid horen.

De vrees dat de krabben steeds meer hun vertrouwde zone verlaten baart hen terecht zorgen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home