www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 695 - Week 12 : van 19 tot 25 maart 2017

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

LAATSTE DAG VAN DE
GRATIS HUISVUILZAKKEN

Ieder gezin in onze gemeente heeft, afhankelijk van de samenstelling van zijn gezin, recht op een aantal gratis huisvuilzakken.

Zaterdag 25 maart worden tussen 8u30 en 11u30 de laatste maal gratis huisvuilzakken bedeeld in Den Hoogen Pad in Adegem. Diezelfde dag worden er 's namiddags ook nog huisvuilzakken bedeeld in het gemeentehuis in Maldegem.

Wie op 25 maart zijn gratis huisvuilzakken nog niet heeft afgehaald, verliest echter zijn recht niet op zijn gratis huisvuilzakken: die kunnen tussen maandag 27 maart en 29 september, tijdens de kantooruren, afgehaald worden bij het onthaal van de Technische Dienst in De Bloemestraat.

Ook wie daar zijn gratis huisvuilzakken afhaalt moet de brief die hij van de gemeente heeft gekregen meebrengen.


SINT LAUREINS WIL KRUISPUNT
CELIEPLAS - EXPRESWEG TIJDELIJK OPEN

Is het burgemeester Van de Moere en zijn meerderheid niet, dan is het de CD&V oppositie en organisaties uit Sint Laureins, die er bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) op aandringen om het kruispunt van de Expresweg met Celieplas volledig open te stellen tot de tunnel onder Expresweg voor het verkeer wordt opgesteld.

De Sentse CD&V oppositie deelde aan het kruispunt folders uit, om hun eis kracht bij te zetten.

Het ziet er echter niet naar uit dat het AWV oor zal hebben naar dit protest: het is de bedoeling van het AWV om de afrit Celieplas volledig te sluiten, en een stuk dichter bij de verbrandingsoven een fietsbrug op de expresweg aan te leggen.

RIOLERING
Ondertussen raakte bekend dat er nog ingrijpende wegenwerken op de inwoners van Sint Laureins afkomen.

In het kader van de aanleg van de nieuwe gescheiden rioleringen in Sint Laureins, nadert het administratief dossier voor de aanleg van de riolering tussen de Expresweg en het centrum van Sint Laureins zijn voltooiing.

Aquafin en het AWV, die de werken beheren, verwachten dat het dossier tegen het einde van dit jaar klaar zal zijn, en er tot de aanbesteding van de werken kan worden overgegaan.

Het is daarna een kwestie van tijd voor er met de werken, die voor de nodige verkeershinder zullen zorgen, worden aangevat.


WIE MAAKT VAN ZIJN
STRAAT EEN SPEELSTRAAT?

Als er in onze gemeente in een straat bij de bewoners voldoende belangstelling is, kan die straat tijdens de zomervakantie omgevormd worden tot speel- en ontmoetingsstraat.

Dat betekent dat tussen 14 en 19 uur de kinderen vrij kunnen spelen in die straat. De mensen die er wonen mogen er met hun wagen stapvoets in- en uitrijden.

De aanvraag om een speelstraat te organiseren, moet ingediend worden bij de jeugddienst en moet vergezeld zijn van een buurtonderzoek. Het is het schepencollege dat beslist of de speel- ontmoetingsstraat er komt en voor welke periode die er komt.

De inwoners van de straat moeten 3 meters of peters aanduiden die instaan voor de organisatie van de speelstraat. Die peters en/of meters worden het eerste aanspreekpunt van de speelstraat voor de gemeente. Voor de inrichting kunnen zij rekenen op logistieke steun van de gemeente.


JEUGDDIENST ZOEKT MEDEWERKERS

Op woensdag 19 april organiseert Vlaanderen zijn jaarlijkse buitenspeeldag. Ook dit jaar speelt onze gemeente met de Jeugddienst in op dat initiatief.

De vorige jaren kwamen er altijd meer dan 300 kinderen (en ook veel ouders en grootouders) op de buitenspeeldag in en rond de piramide in de Gidsenlaan af.

Om ook dit jaar de buitenspeeldag in goede banen te leiden, is de jeugddienst op zoek naar jongeren en volwassenen die willen meewerken aan de organisatie van de buitenspeeldag. Wie zich geroepen voelt kan zich in verbinding stellen met de Jeugddienst in het gemeentehuis.


GEMEENTE ZOEKT MAKER VAN PROMO-FILM

Met een filmpje waarin de mooiste plekjes en de grootste pluspunten van onze gemeente zijn samengebracht, wil het gemeentebestuur onze gemeente promoten.

Wie zich geroepen voelt om dat promotiefilmpje te maken, kan zich tot 31 maart kandidaat stellen met het onlineformulier op www.maldegem.be/filmproject .


BJM GEMBAS BAKTE
PANNENKOEKEN

BJM GEMBAS BAKTE PANNENKOEKEN

Om zijn clubkas te spijzen, organiseerde 25 jaar geleden een werkgroep binnen Basketbalclub Maldegem (BJM) zijn eerste pannenkoekenslag. De pannenkoekenbakkers van het eerste uur zijn er na 25 jaar nog altijd bij.

De werkgroep is inmiddels wel uitgebreid, en tijdens het bakweekend zijn er ook nog vrijwilligers die in de Lindestraat komen helpen. Ook na de fusie met GEMBAS Knesselare, is de pannenkoekenbaktraditie blijven bestaan.

Vorig weekend heeft de werkgroep in de Lindestraat meer dan 750 kg pannenkoeken gebakken. Er werd ook in de nacht van zaterdag op zondag doorgewerkt. Zondagmorgen rond 6 uur werden de laatste koeken gebakken.


DE INWONERS VAN SPANJAARDSHOEK EN
KRUISKEN ZITTEN MET (VEEL) VRAGEN

DE INWONERS VAN SPANAARDSHOEK EN KRUISKEN ZITTEN MET (VEEL) VRAGE

Over de manier en de snelheid waarmee de werken die in de Spanjaardshoek en het Kruisken worden uitgevoerd, hoorden wij in de beide straten enkel positieve geluiden. Verwacht wordt dat de werken in beide straten op de vooropgestelde datum zullen kunnen afgerond worden.

Over de resultaten van de werken, hebben meerdere inwoners echter hun twijfels. Na de werken zal, ook bij hevige neerslag, het hemelwater dat aan de kant van de huizen met de even nummers terechtkomt, niet door de grond worden opgenomen, maar naar de grachten en de riolering aan de overkant van de straat vloeien.

Er moet nog een bovenlaag op het huidige wegdek komen. Het niveauverschil tussen de beide kanten van het wegdek zal volgens de inwoners zo klein zijn, dat een afvloeiing van het water zo goed als onbestaande zal zijn en er gevaar voor wateroverlast komt.

Verschillende automobilisten langs beide zijden van de straat, vrezen dat zij met de komst van het fietspad langs beide zijden van de weg, het haagje en de op sommige plaatsen geparkeerde auto's op het wegdek, weinig of geen zicht zullen hebben op het verkeer als zij van hun oprit moeten rijden.

VEILIGER
Er zijn op Spanjaardshoek en Kruisken ook positieve geluiden over de resultaten van de werken te horen. Die komen dan vooral van de ouders met kinderen. Die juichen de komst van de fietspaden toe.

De komst van de parkeerplaatsen voor auto's op de verhoogde berm op het wegdek, waardoor op die plaatsen auto's elkaar niet meer kunnen kruisen, zien de voorstanders van de werken als uitstekende snelheidsremmers.

"Wij staan altijd argwanend tegen vernieuwing, maar ik vind dat wij deze vernieuwing een kans moeten geven. Mocht in de toekomst blijken dat er in het belang van de veiligheid extra maatregelen moeten genomen worden, dan moet de gemeente de moed hebben om sommige genomen maatregelen aan te passen" gaf een van de inwoners nog mee.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home