De week van Pol Veirman
Eerste jaargang nr. 11 - Week 7 : van 8 tot 14 februari 2004


Kleuters en Senioren turnen
samen in Elisabeth rusthuis


Handjes schudden op muziek was een van de oefeningen die de senioren en kleuters samen op
muziek deden. De kleuters wisselden regelmatig van partner zodat iedere kleuter alle senioren
die aan de turnoefeningen deelnamen afzonderlijk kon begroeten.

Het is voor de mensen die in een rusthuis verblijven belangrijk te weten dat zij er nog bij horen. Hun leven mag niet eindigen de dag dat zij hun huis of appartement verlaten om de herfst van hun leven in het rusthuis door te brengen. Daarom worden er ook in het Elisabeth rusthuis in Adegem initiatieven genomen om de bewoners niet alleen het leven aangenamer te maken maar ook om hun lichamelijke en geestelijke conditie zolang als mogelijk op peil te houden.

Eén van die activiteiten is het turnhalfuurtje dat regelmatig op het programma staat. Het halfuurtje lichaamsbeweging had vorige week dinsdag wel iets speciaals. Contacten tussen directie en leerkrachten van de Vrije Basis en Kleuterschool de Papaver en het personeel van het rusthuis hebben er voor gezorgd dat een vijftiental kleuters uit de 3de kleuterklas voor hun halfuurtje turnen op bezoek gingen naar het Elisabeth rusthuis.

Dat ze er dinsdagmorgen welkom waren bleek uit het spontaan applaus dat ze kregen toen ze de zaal waarin de residenten van het rusthuis zaten binnenwandelden. Er werd samen aan conditiegymnastiek gedaan. Om de beenspieren los te maken wandelenden de kleuters op de tonen van opgewekte muziek in een kring tussen de residenten die zittend in hun gemakkelijke zetel de beenoefeningen mee deden.

Er werd tijdens het halfuurtje lichaamsbeweging niet alleen aan de beenspieren gedacht. Bij het handjesschudden en schijnboksen werden ook de armspieren en de polsgewrichten aan het werk gezet.

Na de opwarmingsronde werden de oefeningen gevarieerder. De lenige kleuters vormden liggend op de grond een rozet. Tijdens het partijtje schijnwandelen van de kleuters maakten de senioren in hun zetel dezelfde wandeloefeningen. Om bij de senioren ook de nek- en halsspieren aan het werk te zetten gingen de kleuters achter de senioren staan. Die kregen de opdracht om de kleuters met hun mooiste glimlach te begroeten. Om dat te kunnen doen moesten ze wel hun hoofd afwisselend naar rechts en naar links draaien.

Het ging er zo gezellig en ontspannen aan toe dat niemand op de tijd lette. Pas toen de muziek stopte wist iedereen dat het halfuurtje samen turnen voorbij was. Zowel de kleuters als de residenten van het rusthuis hadden van de turnles genoten. De directie en de kleuterleiders en de mensen van het rusthuis zijn het er over eens dat het halfuurtje gezamenlijk turnen voor herhaling vatbaar is. Zowel de kleuters als de senioren namen met veel enthousiasme aan het experiment deel. De komenden weken worden er nog dergelijke sportieve ontmoetingen ingelast. Dan komen er andere kleuters op bezoek.


Het ging er tijdens het turnhalfuurtje gezellig aan toe. Terwijl de kleuters een partijtje
schijnwandelen uit hun benen schudden deden de senioren in hun zetel de wandel-
bewegingen na. Ze vonden het jammer dat de turnles zo vlug voorbij was!


Uitbreiding waterleidingnet

De meeste straten van Maldegem en zijn deelgemeenten zijn aangesloten op het waterleidingnet. In haar investeringsplan voor dit jaar voorziet de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) uitbreidingen in de Pot- en Zuidhoutstraat en in een gedeelte van de Helle. Ook de aansluitingen van de huizen met de nummers 30 en 31 in Onderdijke zijn in het plan opgenomen.

De kosten voor deze uitbreiding worden op € 72.000 geraamd. De VMW neemt 60% van de kosten voor haar rekening. De overige 40% moet door de gemeente worden opgehoest. Wanneer de werken worden uitgevoerd staat nog niet vast.


Politie boekt succes tegen inbrekers

Maldegem en de deelgemeente Adegem werden de afgelopen maanden getroffen door een golf van inbraken. Er ging geen week voorbij of er werd overdag of 's nachts op meer dan een plaats ingebroken. Het was voor de politie snel duidelijk dat een aantal inbraken via een zelfde stramien verliepen. Er werd een oproep gedaan naar de bevolking om verdachte personen te melden en ook de controles door de politie zelf werden verscherpt.

De extra inspanning van zonechef Mervielde en zijn manschappen hebben een eerste succes opgeleverd: de vergelijking van sporen van verschillende inbraken en diefstallen leidde naar een viertal personen die in de loop van de week werden opgepakt.

Ook in het centrum van Maldegem werd een verdacht persoon op verdenking van inbraak en diefstal opgepakt. Op de parking van een van de grote winkels langs de N9 werd ook een wagen aangetroffen met inbraakmateriaal. Vermoedelijk behoort die auto bij de opgepakte inbreker(s).

De ondervraging van de opgepakten loopt niet zo vlot. Omdat zij geen Nederlands verstaan -of doen alsof ze het niet verstaan- moet er bij de ondervraging beroep gedaan worden op verschillende tolken.

Omdat een zwaluw de lente niet maakt roept de politie de bevolking op om waakzaam te blijven. Zij hoopt met de medewerking van de bevolking de golf van inbraken te kunnen indijken. Door het verzamelen van gegevens bij de verschillende inbraken en in samenwerking met andere korpsen hoopt de Maldegemse politie de daders te kunnen klissen.


Geen potpolder in Adegem en Kleit

Omdat dat in de afgelopen jaren bij hevige regenval vooral een deel van Kleit en Maldegem met wateroverlast te maken kregen werd in het verleden in Kleit een eerste spaarbekken aangelegd. De overvloedige regen van vorig jaar en van twee jaar terug heeft aangetoond dat het spaarbekken te klein was om alle problemen op te lossen. Daarom zocht de gemeente in samenwerking met de provincie Oost Vlaanderen naar extra oplossingen.

Het aanpassen van de beek in Kleit was een eerste stap in de goede richting. Daarna werden de mogelijkheden van een tweede spaarbekken en een potpolder onder de loep genomen.

Een potpolder is een strook grond die bij hevige en langdurige regenval gecontroleerd onder water loopt. Die potpolder zou gedeeltelijk in Kleit en in de omgeving van Onderdijke in Adegem komen. Het tweede spaarbekken zou in Kleit komen.

Te duur...
Dat er in Kleit een tweede (kleiner) spaarbekken komt, daar zijn de Provincie, de Gemeente en het Vlaams Gewest het eens over geworden. De plannen voor de aanleg van dat tweede spaarbekken mogen vorm krijgen. Voor de potpolder liggen de kaarten anders. Er werd met een aantal landbouwers gesproken die met percelen grond in de het mogelijke potpoldergebied liggen. Die zijn de potpolder liever kwijt dan rijk, maar als het niet anders kan zouden die mensen die ingreep aanvaarden...

Bij het nemen van de beslissing over het al dan niet aanleggen van een potpolder speelde niet alleen de mening van de betrokken landbouwers een rol. Er werd ook gekeken naar het prijskaartje dat aan de aanleg van de potpolder zou kleven. Er moeten immers voorzieningen worden getroffen die er voor zorgen dat de huizen in de onmiddellijke omgeving van de potpolder bij overstroming niet mee onder water lopen.

De becijfering van de kosten heeft volgens schepen van milieu Geert De Roo aangetoond dat de kosten veel te hoog zouden oplopen. Hij is er van overtuigd dat met de aanleg van een tweede spaarbekken in de meeste gevallen wateroverlast kan voorkomen worden.


't Folkloorke viert Zilveren jubileum

Vijfentwintig geleden werd 't Folkloorke boven de doopfont gehouden. Frank Willems en zijn vrienden trokken naar kermissen en feesten om het publiek van hun volksdansen te laten genieten. De groep werd meer dan een volksdansgroep: de groep ontpopte zich ook als eerste Adegemse carnavalsgroep.

't Folkloorke begeleidde Frank op zijn weg naar de titel van Keizer Frank I. 't Folkloorke werd in minder dan geen tijd een van de culturele ambassadeurs van Maldegem en Adegem in binnen- en buitenland.

Vorig weekend werd het zilveren jubileum van 't Folkloorke met een etentje ingezet. De activiteiten die in de loop van het jaar worden georganiseerd staan in het teken van de viering van het zilveren jubileum van de groep.


Met de Gezinsbond op Theaterbezoek

Zondag 15 februari trekt de Adegemse afdeling van de Gezinsbond samen met GOSA Eeklo-Zelzate naar het Publiekstheater in Gent. Op het programma staat "De tramlijn die verlangen heet" van Tennessee Williams. De voorstelling begint om 15 u. Het aantal kaarten dat voor de Adegemse Gezinsbond is voorbehouden is beperkt.

Voor informatie en bestelling van kaarten kan contact opgenomen worden met Firmin Ginneberge op het nummer 050 71 29 40.


DF Adegem ontmoet Nand Buyl
en de broers Kolacny

Zaterdag 28 februari is Nand Buyl op uitnodiging van Davidsfonds Adegem te gast in het cultureel centrum den Hoogen Pad. Een van Vlaanderens beste gekende acteurs brengt om 20 u "Visiting Mr. Green".

Voor zaterdag 20 maart heeft DF Adegem Stijn en Steven Kolacny naar den Hoogen Pad uitgenodigd. Vanaf 20 u zullen zij het publiek laten genieten van hun vierhandig pianospel.

Kaarten voor deze optredens kunnen besteld worden bij DF Adegem op het nummer 050 71 42 35 of op het secretariaat van den Hoogen Pad.


Opnieuw confetti-arm Carnaval

Vorig jaar riep het gemeentebestuur de verenigingen die deelnamen aan het carnavalsweekend op geen confetti op de openbare weg te smijten. Het duurt weken voor al de confetti uit het straatbeeld verdwenen is. Zowel in Adegem als in Maldegem werd die oproep net als deze om geen vuurwerk te gebruiken tijdens de stoeten goed opgevolgd. Ook dit jaar doet de gemeente een oproep om matig te zijn met confetti en geen vuurwerk te gebruiken.


Koekenbakken voor Lichtmis

In Adegem houden verenigingen zich nog aan tradities. Het spreekwoord "Er is met lichtmis geen vrouwtje rijk of arm of ze maakt haar panneke warm" is er geen dode letter. Zowel Ziekenzorg, KVG, KAV en KVLV zetten voor een bijeenkomst ter gelegenheid van Lichtmis pannenkoeken op het menu!

 


Home
Home