De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 66 - Week 9 : van 27 februari tot 5 maart 2005


MARJOLEIN HENS DERDE JUNIOR JOURNALIST VAN DF ADEGEM


Met haar "Etalagepoppen? Neen, dank u!" werd Marjolein Hens
winnaar van de 3de junior journalistenwedstrijd van DF Adegem.

Als pre-selectie voor de Junior Journalist van Davidsfonds Nationaal organiseerde DF Adegem zijn eigen Junior journalistenwedstrijd voor de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de Papaver. Aan de wedstrijd namen 78 kinderen deel. In oktober van vorig jaar kregen de leerlingen de kans om een interview uit te schrijven of een stukje proza te maken voor de wedstrijd. De leerkrachten van 5A en B en 6A en B voerden de eerste selectie door. Vervolgens kwamen de pennenvruchten van 20 geselecteerde leerlingen op de tafel van de jury.

Die bestond dit jaar uit voorzitter Matthias De Prest (cultuurbeleidscoördinator van de gemeente Maldegem), Guido Van Heulendonk (schrijver) en Hugo Notteboom (leraar en heemkundige). De drie juryleden lazen alle twintig werkjes en waren tevreden over het hoog schrijfniveau dat de kinderen haalden. Opmerkelijk was wel dat ook dit jaar bijna niemand gekozen had om een interview in te dienen.

Alvorens hij de naam van de winnaar van de derde Junior Journalistenwedstrijd bekend maakte stelde de voorzitter van de jury dat er in die wedstrijd enkel winnaars waren. Hij en de andere juryleden zijn er van overtuigd dat er in De Papaver een goede lichting scenarioschrijvers zit. In tegenstelling met de vorige twee uitgaven had de jury dit jaar weinig tijd nodig om de winnaar aan te duiden. Alle drie de juryleden vonden dat Marjolein Hens met "Etalagepoppen? Neen, dank u!" het mooiste verhaal had neergeschreven, zowel inzake taalgebruik, inhoud als verassende ontknoping. Als beloning ontving zij het boekenpakket dat door DF Leuven voor deze pre-selectie ter beschikking was gesteld.


Er waren enkel winnaars bij de derde junior journalistenwedstrijd.
Naast de hoofdprijs van DF Leuven had het bestuur van DF Adegem
voor de 20 finalisten een boekenpakket als waardering voor hun werk
ter beschikking gesteld.

Alvorens de prijsuitreiking met een drankje en een hapje af te ronden dankte Antoine Goethals, voorzitter van DF Adegem, de jury en de Papaver voor de goede samenwerking en feliciteerde hij de kinderen met hun prachtige pennenvruchten. Hij kondigde ook nog aan dat de winnende tekst van Marjolein Hens doorgestuurd wordt naar DF Leuven waar hij deelneemt aan de Junior Journalistenwedstrijd die door Davidsfonds Nationaal wordt georganiseerd.


MARATHON-GAAIBOLLING GOED VOOR EEN RECORD EN 2500 Euro


Acht gaaibolders en een tiental medewerkers begonnen op zaterdag namiddag
om 13u30 aan de zesde Marathon-gaaibolling. Zondagmiddag bleven er naast
de medewerkers nog zes bolders over. Enkele daarvan zagen er zelfs na 24
uren bollen nog behoorlijk fris uit.

Bijna zeven jaar geleden werd door enkele gaaibolders het idee van een marathon-gaaibolling voor het goede doel gelanceerd. Enkele maanden later werd de eerste bolling in de zaal Telstar in Maldegem-Donk georganiseerd.

De initiatiefnemers kozen er voor om de opbrengst van de bolling aan de VZW De Vierklaver te schenken. Onmiddellijk na het beëindigen van de eerste marathonbolling beslisten de gaaibolders om het jaar daarop een nieuwe Marathonbolling te organiseren, maar om in plaats van 12 uur een volledig etmaal te bollen. Het initiatief van de gaaibolders sloeg zowel bij de gaaibolders als bij het publiek aan.

Dit jaar verhuisde de Marathonbolling van de zaal Telstar naar De Poermolen. Dat leverde meer organisatorisch werk op, maar er waren voldoende vrijwilligers om die taken op hun schouders te nemen. Die zorgden er ook voor dat de bewoners van de Vierklaver tijdens hun bezoek op zaterdagnamiddag nadat ze zelf de bollen hadden laten rollen de voeten onder tafel mochten steken. Naast de steun van medewerkers en supporters konden de marathonbolders ook rekenen op een aantal sponsors. De VZW De Vierklaver zorgde op zondagmorgen voor een stevig ontbijt voor de gaaibolders en hun medewerkers.

Record
Toen zondag namiddag even voor 14 uur de laatste bollen over de bard gelopen waren kon de eindafrekening gemaakt worden. Er werden 286 wedstrijden gespeeld. In die wedstrijden werden 4900 bollen gerold. Dat is geen record. Er schreven zich dit jaar 29 ploegen in om het tegen de marathonploeg op te nemen. Dat is wel een nieuw record! Er was zondagmiddag zelfs een nieuwe ploeg die zich reeds inschreef voor de marathonbolling van volgend jaar...

Ondanks de extra kosten die de verandering van locatie met zich meebrachten werd de marathonbolling toch opnieuw een groot succes. Nadat alle kosten en baten zijn verrekend blijft er nog € 2500 over. Dat bedrag wordt binnenkort aan de VZW De Vierklaver overhandigd.


RAF COPPENS OP DE VUILNISWAGEN


Raf Coppens had er een verplaatsing naar Adegem voor over om de reclame
voor zijn optreden in den Hoogen Pad op de vuilniswagen te kunnen bewonderen.
Net als het programmatiecomité hoopt hij dat met die extra reclame ook extra
kaarten op het secretariaat van den Hoogen Pad besteld worden.

Zaterdag 5 maart om 20 uur is Raf Coppens met zijn show "Het gaat toch Rap" te gast in het Cultureel Centrum den Hoogen Pad. Vorige maandag was Raf reeds even te gast in Adegem bij het programmatiecomité van den Hoogen Pad. Hij kwam er een kijkje nemen naar de nieuwe vorm van reclame voeren waarmee het comité uitpakt. Hij kon toen hij aan den Hoogen Pad aankwam niet naast de twee reclameborden kijken die op de vuilniswagen van de gemeente waren aangebracht.

"De vuilniswagen is het enige voertuig dat traag door alle straten van onze gemeente rijdt Iedereen ziet en kent hem. Het college van burgemeester en schepen had er geen probleem dat wij de vuilniswagen dan ook als rijdende sandwichman gebruiken. Het is een goede reclame zonder dat het ons extra geld kost. Wij vonden het een goed idee om ter gelegenheid van het optreden van Raf Coppens die nieuwe vorm van reclame voeren uit te testen" legde schepen van cultuur Anneke Gobeyn de vernieuwing uit.

Raf Coppens vond het zelf blijkbaar ook een goed idee. In de paar minuten die hij op de Adegemse bodem was had hij zelfs al een nieuw liedje over de reclame op de Vuilniswagen in elkaar geknutseld. Dat liedje zal hij normaal tijdens zijn optreden nog eens brengen.


BARCELONA IN DEN HOOGEN PAD

Barcelona is een stad die zowel bij kunstliefhebbers, sportliefhebbers als zonnekloppers bekend in de oren klinkt Het is een wereldstad vol contrasten. Op uitnodiging van de Gezinsbond brengt Guido Gielen in de cafetaria van den Hoogen Pad een diareportage over de hoofdstad van Catalunya.


TAFELEN DOOR DE EEUWEN HEEN

Dinsdag 22 maart worden er op verschillende plaatsen in Vlaanderen in het kader van de Nacht van de Geschiedenis allerlei initiatieven genomen. DF Adegem koppelt het nuttige aan het aangename. Het nodigde Luc De Meulemeester uit om onder de vlag van "TAFELEN DOOR DE EEUWEN HEEN" zijn publiek mee te nemen op een tocht door de veranderende eetgewoonten in de wereld. Als plaats voor deze smakelijke ontmoeting kozen zij Huize De Baere in de Noordstraat.

Inschrijven is noodzakelijk en kan bij Antoine Goethals op het nummer 050 71 42 35 of bij Heidi Van de Keere, telefoon: 050 71 84 48.


WIJNACTIE "KOM OP TEGEN KANKER" START OP 1 MAART

Een vast item in het programma van KOTK is de verkoop van wijn. Het is ook een van de activiteiten die veel geld voor de actie binnenbrengt. Op 1 maart start het comité met de verkoop. Dit jaar worden er twee in plaats van drie soorten wijn aangeboden. De rosé, die voor twee jaar nog in het pakket zat, is nu vervangen door fruitsap dat wordt aangekocht bij de wereldwinkel. De prijs voor een fles wijn bedraagt € 5,50. voor een fles fruitsap moet € 2,00 neergeteld worden.

Adegem kan zijn wijn en of fruitsap bestellen bij: Maria Chaves Daguilar, Broekelken 20, telefoon: 050 71 51 46, Achiel Goethals, Hillestraat 11, telefoon: 050 71 72 90 of bij Nelly De Schepper-Van den Bossche, Heulendonk 30, telefoon: 09 378 05 23.


POLITIE DEELT GESCHENKEN EN BOETES UIT

Dinsdagnamiddag was de politie nadrukkelijk aanwezig in de omgeving van de Papaver in Adegem Dorp en in de omgeving van de gemeenteschool op de Kruipuit. Ouders en grootouders die hun kinderen met de auto van school afhaalden werden gecontroleerd of zij en de kinderen de veiligheidsgordel om hadden. Wie de gordel niet om had kreeg geen boete, wie hem wel om had die kreeg een gordeldiertje dat aan de veiligheidsgordel van de kinderen kan vastgemaakt worden.

De politie kondigde enkele weken terug aan dat zij haar parkeerbeleid heeft aangepast en het parkeergedrag van de automobilisten vooral in de onmiddellijke omgeving van de scholen strenger in het oog zal houden. De politie zal tijdens die controles ook oog hebben voor de automobilisten en hun passagiers die hun gordel niet dragen. Tot 28 februari is er bij een overtreding de vermanende vinger. Vanaf 1 maart is de overgangsperiode voorbij en worden er PV's uitgeschreven. Terwijl in de omgeving van de scholen het parkeergedrag en het dragen van de gordels extra aandacht krijgen zal de politie ook meer snelheidscontroles uitvoeren.

Na de acties aan de scholen veranderde de politie het geweer van schouder. Er werden geen geschenken maar wel boetes uitgedeeld. Ter hoogte van de Kleemputte stond de camera een uurtje opgesteld. Het verkeer werd in beide richtingen op zijn snelheid gecontroleerd. Er werden in totaal 132 snelheidscontroles uitgevoerd. Van de wagens die in de richting van Adegem reden mogen zeven chauffeurs zich in de nabije toekomst aan een PV verwachten. Van de automobilisten die richting Kruipuit reden werden er vijf geflitst. Zij werden ter hoogte van Onderdijke aan de kant gezet om ook nog de boordpapieren te controleren. Drie van de vijf mogen zich aan een boete van € 50 verwachten. De andere twee reden nog iets sneller. Hun boete loopt op tot € 175.

 


Home
Home