De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 82 - Week 25 : van 19 tot 25 juni 2005


ADEGEM KERMIS MET EEN
MIDDELEEUWS TINTJE

Voor de zomerkermis pakt het Adegems Volkstheater uit met een primeur. Op zondag 10 juli organiseert het AVT een echte middeleeuwse feestmarkt.. De markt wordt om 14 uur geopend met een stoet door het Dorp en wordt besloten met een wagenspelenfestival.

Het AVT wil gans de bevolking bij de middeleeuwse feestmarkt betrekken en nodigt iedereen uit om de komende dagen na te denken in welke klederen uit de Middeleeuwen zij zich de zondag namiddag van Adegem kermis willen uitdossen. Vanaf 13 uur 30 wordt iedereen in middeleeuwse klederdracht verwacht op de speelplaats van Basisschool de Papaver. Daar worden de deelnemers voor de vierschaar (jury) gedaagd die hun outfit keurt op overeenkomst met de middeleeuws kleedgewoonten.

Na de stoet die om 14 uur start en ongeveer een uur duur begint het feest op de speelplaats. Het AVT heeft gezorgd voor een middeleeuws orkest, vuurspuwers, steltenlopers, jongleurs, een wonderdokter en een belleman. Het AVT zelf zorgt tijdens het feestgedruis voor drie middeleeuwse kluchten. Het Adegemse toneelgezelschap organiseert die namiddagvullende attractie in samenwerking met "Vlaanderen Feest" en sponsors. Daardoor kunnen zij het publiek de middeleeuwse feestmarkt gratis aanbieden.


COMPOSTEERWEEKEND WÉL,
MILIEUDAG NIET GESLAAGD

Vorig weekend nodigden de Milieudienst en de compostmeesters de mensen met groene vingers en andere milieubewuste mensen uit om deel te nemen aan een Milieudag en een composteerweekend. Bij gebrek aan belangstelling werd de milieudag op zaterdag afgelast. Voor het weekend van de compostmeesters bestond er wel belangstelling. Geert Savat kreeg op zondagnamiddag meermaals de gelegenheid om de vele voordelen van composteren en recycleren uit te leggen.


NEEM DEEL AAN DE FOTOZOEKTOCHT

Na het succes van de vorige uitgaven pakt de Adegemse afdeling van de Gezinsbond ook dit jaar uit met een fotozoektocht. Tot en met 4 september heeft u nog de tijd om de 25 km lange zoektocht van de Gezinsbond in één of meerdere etappes af te legen en de antwoorden op de gestelde vragen te vinden. Deelnemen kost € 3,50. Inschrijvingsformulieren kunnen bekomen worden bij de bestuursleden, de Dienst Toerisme Maldegem en bij verschillende Adegemse handelszaken.

De gezinshappening gaat dit jaar door op zondag 3 juli en begint om 9 uur 30 met een eucharistieviering in de Sint Adrianuskerk ter ere van overleden leden. Om 17 uur start in den Hoogen Pad het avondprogramma. Tijdens de verwelkoming wordt ook het aperitief geserveerd. Omstreeks 18 uur hiervoor aangeschoven worden. Om 20 uur is er dan het optreden van "the Lady Linedancers". Voor informatie over de Gezinshappening kan contract opgenomen worden met Wilfried Sierens, Molenstraat 19a Adegem. Telefoon: 050 71 55 77 of met Dorine De Vlieger, Moerewege 8b Adegem. Telefoon: 050 71 61 33.


ONTDEK HET DRONGENGOED MET HET DAVIDSFONDS

Op zondag 26 juni fiets het Davidsfonds richting Drongengoed. De fietstocht, die 25 km lang is, gebeurt in samenwerking met de Landelijke Gilde Donk. De Adegemse en Maldegemse deelnemers sluiten om 13 uur ter hoogte van de parking van het Sint Annazwembad aan bij de fietsende Donkenaars.

Tijdens de tocht naar 't Drongengoed wordt tijd gemaakt om halt te houden bij heemkundig aantrekkelijke plekjes. Voor een bezoek aan de Drongengoedhoeve en een natje en een droogje wordt eveneens voldoende tijd uitgetrokken. Voor informatie over de fietstocht kan contact opgenomen worden met Georges De Vogelaere Telefoon: 050 71 42 35.


GOUD EN ZILVER VOOR SPORTIEF GEMEENTERAADSLID

Net als vorig jaar schreef Antoine Pauwels zich ook dit jaar in bij de Masters +60 voor de Vlaamse Kampioenschappen Atletiek. In Heusden-Zolder verscheen hij aan de start van de 200 m vlak. Met een tijd van 31,05 seconden haalde ons sportieve gemeenteraadslid de titel van Kampioen van Vlaanderen en Oost Vlaanderen binnen. De 300 m horden legde hij af in 61,87 seconden. Die prestatie was goed voor een zilveren medaille.


STRIJD TEGEN WATERSNOOD WORT OPGEVOERD

Omdat er ondanks de aanwezigheid van een spaarbekken op Baaikensede bij hevige of langdurige regenval toch nog delen van Kleit en Maldegem onderliepen werd geopteerd voor de uitbreiding van het bestaande spaarbekken en de aanleg van een tweede spaarbekken in de richting van Onderdijke. De werken aan de uitbreiding van het bestaande Spaarbekken zijn gestart. Als ze voltooid zijn zal het spaarbekken een capaciteit van 22000 m3 of 22 miljoen liter water hebben.

Als in een later stadium het tweede spaarbekken wort aangelegd zal die capaciteiten verdubbelen. De vraag van VLD raadslid Boulez om op het spaarbekken wandelpaden aan te leggen werd door de burgemeester als te gevaarlijk van tafel geveegd.


MALDEGEM CENTRUM TE MIJDEN

Wie op vrijdagavond 24 juni niet speciaal in Maldegem moet zijn kan het centrum vanaf 18 uur beter links laten liggen. Om dat uur begint de officiële opening van het gerenoveerde centrum. Voor het officiële gedeelte van die plechtigheid werd minister Peeters van Openbare Werken en Milieu naar Maldegem uitgenodigd. Na het plechtige gedeelte begint het volksfeest dat tot in de late avond zal duren.


AL ONDER DE ROCK VAN MALDEGEM
WERD IN ADEGEM VOORBEREID

In 2000 werden in Maldegem voor het eerst de vele mensen die zich als vrijwilligers voor hun vereniging of medemensen inzetten gehuldigd. In datzelfde jaar werd ook de eerste editie van "Al onder de Rock van Maldegem" met talent van eigen bodem georganiseerd. Na vijf jaar zijn zowel de hulde van de Vrijwilligers als de Rockavond nog altijd populair.

Ook dit jaar zullen op 25 juni honderden inwoners van Maldegem en de deelgemeenten naar het marktplein afzakken om er te genieten van een drankje en van de muziek. De zeven zangers en zangeressen die zich met de covergroep Yip aan het publiek voorstellen waren afgelopen vrijdag te gast in den Hoogen Pad. Daar vond de algemene repetitie voor het optreden van zaterdag 25 juni plaats.


RODE KRUIS MALDEGEM NEEMT NIEUWE START


Onder alle omstandigheden bleven de bloedgevers trouw op de afspraak.
Walter Trenson werd gehuldigd voor 140 maal bloed geven.
Romain de Deyne, Gerard De Meyere, Jeannine Dobbelaere
en Rosanne Van Deynse ontvingen het ereteken voor 120 bloedgiften.

Er was een tijd Dat Maldegem over een uitgebreide en goed werkende Rode Kruis afdeling beschikte. Tientallen vrijwilligers waren steeds paraat om in geval van nood hup te bieden op verschillende manifestaties. De afdeling draaide zo goed dat zij over een eigen wagen kon beschikken. Om verschillende redenen is het met de afdeling langzaam maar zeker bergaf gegaan. Bij zoverre dat er van een eigen afdeling geen sprake meer was.

Gingen vroeger Adegemse en Maldegemse vrijwilligers mee naar activiteiten buiten de eigen gemeenten, nu doet de gemeente al enkele jaren beroep op Rode Kruis afdelingen van buiten de gemeenten. Daar zou nu verandering kunnen inkomen. Al een paar jaar deden geruchten de ronde dat de Maldegemse afdeling van het Rode Kruis een nieuwe start zou nemen. Tot voor enkele maanden lukte die heropstanding echter niet.

BEGELEIDING
Ook het provinciaal bestuur van het Rode Kruis moedigde de pogingen aan. Er werd op provinciaal niveau een cel begeleiding opgericht en die zet nu samen met enkele mensen van ter plaatse haar schouders onder de nieuwe start van de Maldegemse afdeling. Er zullen in de toekomst opnieuw lessen georganiseerd worden in het verstrekken van hulp en er wordt uitgekeken naar mensen die zich geroepen voelen om de afdeling uit de startblokken te helpen.

Om de buitenwereld duidelijk te maken dat het menens is werd vorige week een huldiging van de bloedgevers georganiseerd. Hoe zwak de werking van de plaatselijke afdeling ook was, de bloedgevers bleven trouw op post. Het was dan ook niet toevallig dat de Maldegemse afdeling zich aan het publiek voorstelde met een hulde aan de trouwe bloedgevers.


Net als de bloedgevers die 140 en 120 maal hun arm uitstaken om bloed te
geven werden ook zij die reeds 110 maal bloed afstonden met een medaille
en een geschenk van de gemeente bedacht.

Luc Van Hauwenhuyse, Regioverantwoordelijke van het Rode Kruis en afkomstig uit Maldegem-Donk is één van de mensen die de Maldegemse afdeling zal begeleiden. Tijdens zijn toespraak verontschuldigde hij zich bij de bloedgevers dat de huldigingen die in het verleden om de twee jaar werden georganiseerd de afgelopen zes jaar niet meer zijn doorgegaan.

Hij bedankte de bloedgevers die, ondanks het verdwijnen van de locatie in het centrum van Maldegem, trouw op post zijn gebleven. Hij is er van overtuigd dat de afdeling Maldegem, met de groep enthousiaste mensen die begonnen zijn aan de heropbouw en de vrijwilligers die er in de toekomst zullen bijkomen, zal uitgroeien tot een volwaardige en actieve afdeling.


Het Rode Kruis nam ook afscheid van enkele trouwe bloedgevers. Zij
hebben de leeftijd van 65 jaar bereikt of overschreden. Het Rode Kruis
en de gemeente Maldegem lieten hen niet met lege handen vertrekken.

 


Home
Home
 
Made in France