De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 88 - Week 31 : van 31 juli tot 6 augustus 2005


SINT ADRIANUSKERK DECOR VOOR THE LAST INQUISITORS


Guy Bleyaert koos de Sint Adrianuskerk uit als decor voor enkele opnames van zijn film.
Een van de hoofdrollen wordt vertolkt door Gentenaar Jonathan Raman die volgend seizoen
in "Flikken" als zoon van Raymond te zien is. Frederik Bleyaert tekent voor het camerawerk.

Donderdagnamiddag rondde Guy Bleyaert van Macro Movie in de Sint Adrianuskerk de eerste opnames van zijn eerste digitale film af. Het is niet toevallig dat Guy Bleyaert die in Maldegem woont de Adegemse kerk als eerste decor voor zijn film koos. Na zijn bezoek aan verschillende kerken in het Meetjesland vonden hij en zijn broer en cameraman Frederik de Sint Adrianuskerk niet alleen de mooiste maar ook de technisch best geschikte voor een deel van de opnames.

Pastoor D'hooghe had geen enkel bezwaar tegen het filmen in zijn kerk. The Last Inquisitors, zo heet de film, gaat over het geloof. Alhoewel hij terugkeert naar de Middeleeuwen zijn de tegenstellingen in het geloof -die in de film extra belicht worden- brandend actueel. De Sint Adrianuskerk is slechts één van de vele locaties in Vlaanderen waar de komende maanden fragmenten van de film, waarin ook veel actie zit, zullen worden opgenomen worden.

MET VRIJWILLIGERS EN ZONDER SUBSIDIES
Een van de oorzaken waarom er enkel in Vlaanderen zal gefilmd worden is het beperkt budget waarover Macro Movie beschikt om de film te draaien. Guy Bleyaert is er wel trots op dat hij zijn film zonder subsidies zal realiseren. "Sponsoring is natuurlijk nog altijd welkom" gaf hij tijdens ons gesprek vlug mee. Iedereen die aan de film meewerkt doet dit op vrijwillige basis. Het zijn tot op heden vooral jongeren die hun weg in de wereld van kunst en cultuur zoeken die gereageerd hebben op de oproep naar vrijwilligers voor de film.

Zij zien dit als een mogelijkheid om als acteur ervaring op te doen en als de film gedraaid wordt is het een promotie voor de acteurs in de dop. Omdat er rekening moet gehouden worden met de agenda' s van de medewerkers kan er ook niet constant aan de film gewerkt worden. Daarom werd er door Macro Movie geen deadline op het realiseren van de film gezet. Guy Bleyaert hoopt toch tegen de vakantie van volgend jaar klaar te zijn met zijn eerste digitale film. Macro Movie is voor zijn volgende opnames nog wel op zoek naar medewerkers. Mensen die zich geroepen voelen om mee te spelen in The Last Inquisitors, kunnen contact opnemen met www.macromovie.be.

FESTIVALS
Macro Movie mikt met The Last Inquisitors vooral op buitenlandse festivals. De regisseur denkt daarbij in de eerste plaats aan New York en Australië. "Het is ook daarom dat wij de opnames in Amerikaanse stijl en met Amerikaans taalgebruik doen" legt hij uit. Guy Bleyaert wil zich niet vergelijken met Belgische gevestigde waarden in de wereld van de film maar hij is er van overtuigd dat een film meer kans maakt om in de prijzen te vallen als er een andere taal dan Nederlands of Vlaams gesproken wordt. Hij is er zeker van dat De Zaak Alzheimer, was die in het Engels of Amerikaans gedraaid, een grote kans maakt op een Award. Het zal van het succes van The Last Inquisitors afhangen als Macro Movie op de ingeslagen weg verder gaat.


NU OOK EXTRA CONTROLES OP HET DRAGEN VAN DE GORDEL

Dat er -nadat de gemeente voor de politie een eigen snelheidsmeters had aangekocht- meer controles op de snelheid kwamen, daar was in Maldegem en zijn deelgemeenten niemand over verrast. Dat die controles resultaten afwerpen is in het verkeer te merken. Vooral in de straten waarvan de automobilisten weten dat er regelmatig gecontroleerd wordt is men voorzichtiger geworden. Er zijn steeds meer chauffeurs die ook in de andere straten hun zware voet uit de auto laten.

De laatste maanden voor het einde van het vorig schooljaar speelde de Maldegemse politie in op de actie met het gordeldiertje. Tijdens controles in de omgeving van de scholen werd aan de kinderen die hun gordel om hadden een gordeldiertje gegeven. Er werden in enkele weken een duizend van die diertjes uitgedeeld. Uit controles is ondertussen gebleken dat de acties op het dragen van de gordel er voor gezorgd hebben dat op de wegen buiten het centrum ongeveer 80 % van de automobilisten en hun passagiers klikvast in de auto zitten.

Controles in de centra leerden de politie dat daar nog steeds veel chauffeurs en passagiers het niet nodig vinden om de gordel om te doen. Daarom pikt de Maldegemse politie in op de actie van het Belgisch Instituut Veilig Verkeer. Vanaf 1 augustus tot het einde van de maand worden er extra controles op het dragen van de gordel georganiseerd. Zaterdagmiddag concentreerde de actie zich op de N9. Agenten wandelden langs de N9. Wie betrapt werd zonder gordel werd afgeleid naar een van de parkings waar de chauffeur of de passagier die de gordel niet om had mocht uitleggen waarom hij de gordel links liet liggen.

CENTRUM
Werden de eerste controles aan de rand van de grote woonkernen uitgevoerd dan ligt het in de bedoeling van de politie om naarmate het aantal automobilisten en passagiers dat zonder gordel in de auto zit, zijn controles meer naar het centrum van de grote leefkernen te verschuiven. De politie benadrukt dat de controles er niet zijn om zoveel als mogelijk PV's uit te schrijven maar om voor meer verkeersveiligheid in Maldegem en de deelgemeenten te zorgen.


DE SPAANDER IS KLAAR VOOR ZIJN KERMIS

Van 13 tot en met 15 augustus wappert boven Spanjaardshoek, Middelleen, Weide en Molenstraat de kermisvlag. Het kermiscomité wil van het kermisweekend een groot volksfeest maken. Daarvoor rekent het vooral op de medewerking van de inwoners van de wijk Het kermisweekend wordt op vrijdagavond 12 augustus ingezet met een Mosselfestijn. Vooraf inschrijven voor de mosselavond is noodzakelijk. Zaterdagnamiddag is er vanaf 14u30 de eerste ludieke Spaanderquiz voor ploegen met maximum 4 leden.

Op zondagnamiddag wordt er zoals de afgelopen jaren gefietst en worden er eens terug op de kermis streekbieren geproefd. Maandag is er om 10u30, na de eucharistieviering, een ontbijt in de tent. Ook wie aan de ontbijttafel wil aanschuiven moet voor 8 augustus bij een van de leden van het kermisbestuur of in 't Spaanderken inschrijven.


VERENIGDE VRIENDEN ADEGEM TE GAST BIJ JARIGE RIK DE BONDT


Op zijn 40ste verjaardag ging voor Rik De Bondt in de Jeugdherberg Die Loyale een droom in vervulling: hij mocht een fanfare dirigeren. Leden van VVA werkten graag mee aan de realisatie van deze droom

Het verjaardagsfeest van Rik De Bondt zat vol verrassingen. Alhoewel de veertigjarige woonachtig is in Breendonk werd zijn verjaardag toch in Maldegem in de jeugdherberg gevierd. Rik is dan ook geen onbekende voor de jeugdherberg-ouders en hun familie. Hij was 8 jaar toen hij voor het eerst met zijn ouders en met het Jeugdmuziekatelier -en later met het koor Carmina van Breendonk- naar de Jeugdherberg Die Loyale kwam. Daarna was hij er ieder jaar te gast. Het koor bereidt er jaarlijks zijn nieuw seizoen voor. Rik werd, voor hij zijn voeten onder de feesttafel mocht schuiven, tot eerste ereburger van de jeugdherberg uitgeroepen.

EEN PASSIE
Rik, die mentaal gehandicapt is, heeft een grote passie: hij herleeft als hij muziek hoort weerklinken. Hij genoot van de rit in de huifkar rond Maldegem en van het optreden van goochelaar De Vlieger, en pakte zelf ook uit met enkele goocheltrucs.

Hij straalde pas echt toen hij een delegatie van de Verenigde Vrienden Adegem naar de feestzaal van de jeugdherberg zag komen. Nog voor iemand anders kon reageren liep hij de fanfare tegemoet. Fier als een gieter en genietend van de muziek begeleidde hij hen naar de zaal.

In plaats van de feestzaal binnen te gaan stelden de leden van VVA zich in formatie op en wachtten op het teken van hun gelegenheidsdirigent Rik De Bondt om nog enkele nummertjes ten beste te geven. Een mooier verjaardagsgeschenk konden ze de jarige niet geven.


DE GROTE LIJNEN VOOR HET NIEUWE CONTAINERPARK ZIJN UITGETEKEND

Terwijl er op het voorlopig containerpark aan en afgereden wordt ligt het toekomstig containerpark er bijna verlaten bij. Enkel leden van de Maatschap voor Watervoorziening kwamen er tijdens de vakantieperiode enkele aanpassingswerken uitvoeren. Alhoewel het er nu nog een grote vlakte uitziet tekenen zich toch reeds de lijnen af waar in de toekomst de verschillende soorten afval een plaats zullen krijgen.

Wanneer het vernieuwd en uitgebreid containerpark in de Steenhouwerslaan zal opengaan staat nog niet vast. Verwacht wordt dat de werken nog enkele maanden in beslag zullen nemen. Uit reacties van burgemeester De Roo en Schepen Geert De Roo komt er voor het nieuw containerpark geopend wordt een uitgebreide informatiecampagne over wat wel en niet mag aangevoerd worden, waar wat mag gestort worden en voor welk soort afval er moet betaald worden.


PERMANENT IS NIET DOORLOPEND

Er komen steeds meer reacties tegen de mogelijke inplantingen van een permanent oefenterrein voor motorsporten in Celie, naast de N49. Het dossier dat door de Provincie Oost Vlaanderen is opgemaakt ligt momenteel op het kabinet van minister Bert Anciaux. Die zal beslissen waar in Vlaanderen de permanente oefenterreinen komen.

Ook op het kabinet zijn er een aantal protestbrieven binnengekomen. Medewerkers van de ministers wijzen er de tegenstanders van de oefenterreinen op dat "permanent" in dat dossier niet wil zeggen dat er op die terreinen dagelijks gedurende uren getraind wordt. Het beperkt aantal uren waarop de motoren op de terreinen zullen mogen ronken zal in een milieuvergunning worden bepaald. De voorstanders van een dergelijk terrein in Maldegem wijzen er op dat op het terrein niet alleen motorsporten maar ook andere sporten zullen beoefend worden.

 


Home
Home
 
Made in France