De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 90 - Week 33 : van 14 tot 20 augustus 2005


KAMIEL SCHIET OOK RAAK ZONDER VIZIER


Kamiel De Schepper is 90 jaar maar pijl en boog hanteren kan hij nog altijd als de beste
Tijdens de kermisschieting zonder vizier op de Spaander haalde hij terwijl wij dit kiekje
schoten een gaaike neer.

Spaanderkermis houdt het volks. Vrijdagavond werd het kermisweekend ingezet met een mosselfestijn. Zaterdagnamiddag stond een schieting op de liggende wip op het programma. Omdat ook gelegenheidsschutters een kans zouden hebben om een gaai af te schieten mocht niemand een vizier gebruiken. Een twintigtal schutters probeerden de hoofdgaai af te schieten. Voor dat gebeurde waren er al enkele kleine gaaien gesneuveld Het duurde een paar uren voor Hoofd en zijgaai en alle kleintjes waren afschoten.


ER KOMT EEN INFORMATIEVERGADERING

Tot 30 november hebben de mensen die schade geleden hebben door de zware regenval op 3 en 4 juli de tijd om hun schadeclaim AANGETEKEND over te maken aan de gouverneur van Oost Vlaanderen. Voor het indienen van die schadeclaim bestaan er speciale formulieren die in tweevoud moeten ingevuld worden. De schadeclaims moeten vergezeld zijn van een aantal administratieve stukken. Voor informatie over het indienen van een schadeclaim kan contact opgenomen worden met de heer Rudy De Saer van de gemeentelijke Technische Dienst in de Bloemestraat.

Alle personen die ondertussen reeds met de gemeente contact opgenomen hebben in verband met het indienen van een schadeclaim mogen eerstdaags een brief in de brievenbus verwachten met de aanvraag formulieren. Van Burgemeester Johan De Roo vernamen wij dat er in de toekomst ook nog een informatievergadering zal georganiseerd worden voor de mensen die een schadeclaim willen indienen. Uit de inlichtingen die ondertussen bij de gemeente zijn binnengekomen blijkt dat er nu al 45 meldingen van schade, voor een totaalbedrag van € 140 851, zijn binnen gekomen. Daarbij komen van 25 landbouwbedrijven en 11 particulieren. Ook een aantal bedrijven en scholen hebben net als het OCMW al een eerste melding van schade ingediend.

2004 NIET ERKEND
Op 17 juli 2004 werd Maldegem getroffen door een hevige hagelbui die voor meer dan € 1.250.000 schade berokkende aan gebouwen machines en landbouwproducten. Iedere ingediende schadeclaim bedroeg meer dan € 5000. De gemeente Maldegem vroeg de minister van Binnenlandse Zaken om de hagelbui als algemene ramp te herkennen. Op 7 januari 2005 liet de minister het Maldegems gemeentebestuur weten dat de hagelbui niet als Algemene ramp kon erkend worden omdat het gemiddelde van de ingediende schadeclaims de € 5000 niet bereikte.

Op 11 februari vroeg de gemeente Maldegem minister Dewael om gezien de omvang van de schade in Maldegem op zijn beslissing terug te komen. Tot op heden heeft Maldegem op dat schrijven geen antwoord gekregen. Daarom heeft het gemeentebestuur nog eens bij de minister aangedrongen om in het belang van de getroffen mensen en bedrijven zijn beslissing in verband met 17 juli 2004 te herzien. In hun schrijven verwijst het gemeentebestuur verwijst de gemeente Maldegem de minister naar de Hagelbuien van 15 en 16 augustus 2004 in West Vlaanderen die door hem wel als natuurramp werden erkend.


NIEUWE CONTROLES KOMEN ER AAN

Vanaf 1 september mogen er maar zoveel personen (kinderen inbegrepen) in de auto zitten als er veiligheidsgordels zijn. Na de eerste grote controle op 30 juli bleek dat langs de grote wegen 80 procent van de mensen in de auto's hun gordel om hadden. De komende weken worden er in Maldegem en zijn deelgemeenten nog meer controles uitgevoerd. Er zal net zoals als op 30 juli ook controle gebeuren op de snelheid en de gecontroleerde chauffeurs zullen aan een ademtest onderworpen worden. Ook in september bij het begin van het nieuw schooljaar zullen de acties verder gezet worden. Dan zal ook in het centrum de controle verscherpt worden.


ZONE 30 IN DE OMGEVING VAN SCHOLEN

De automobilisten kunnen het maar beter indachtig zijn dat vanaf 1 september in de onmiddellijke omgeving van scholen de maximum toegelaten snelheid 30 km per uur is. Voor de scholen in Adegem maakt die nieuwe regel niet zoveel uit. In Adegem-Dorp is de Zone 30 reeds van toepassing en aan de gemeenteschool op de Kruipuit is het gezien de verkeersdrempel onmogelijk om er hoge snelheden te ontwikkelen.


JONGE VOETBALLERTJES GENOTEN VAN HET BEZOEK AAN SPORTING LOKEREN


Toen ze op de prachtige grasmat van Daknam stonden voelden de jonge
voetballertjes van Adegem en Maldegem zich even voetballers uit de eerste klasse.

Het voetbalkamp voor de jonge voetballertjes dat jaarlijks door de gemeentelijke sportdienst wordt georganiseerd zit er op. Bijna honderd jongeren uit Maldegem, Adegem en enkele gemeenten uit de omgeving hebben aan dit kamp dat door ging op de terreinen van het Maurice De Waelestadion deelgenomen. Gedurende vier dagen hebben zij alles geoefend wat je als voetballer in de dop moet kunnen. Als afsluiter van het voetbalkamp stond er ook dit jaar een bezoek aan een ploeg uit Eerste Nationale op het programma. Via de goede relaties die Maldegem en Adegem met Paul Mortier Jeugdcoördinator van Sporting Lokeren heeft was een bezoekje aan Daknam vlug geregeld.

Met twee autobussen enthousiaste voetballertjes en een legertje begeleiders ging het vrijdagmorgen in de regen richting Lokeren. In de voormiddag stonden er wedstrijden tegen de jeugd van Lokeren op het programma. De waarde van een degelijke jeugdopleiding werd in die wedstrijd door de Lokerse jeugdploegen waarbij ook jongeren van Adegem en Maldegem spelen, aangetoond. Slechts een van de Maldegemse gelegenheidsploegen slaagde er in bijna gelijke tred te houden met de Lokerse ploegen. Na de middag stond er een rondleiding in het stadion en een bezoekje aan het spelershome van de eerste ploeg op het programma.


De Adegemse en Maldegemse voetballertjes werden er even stil bij toen zij werden rondgeleid in de kleedkamer en massagezalen van de eersteklasser uit Lokeren. Enkelen onder hen dromen er van om over enkele jaren daar als voetballer te zitten

LEERZAAM BEZOEK
Niet alleen voor de jonge voetballertjes was het bezoek aan Daknam leerzaam. Ook de begeleiders en meegereisde politici konden van hun bezoek iets opsteken. Paul Mortier die jaren voetbalploegen uit onze regio (Eeklo- Aalter- Lovendegem) heeft getraind legt zich sinds nu al enkele jaren toe op de opleiding en begeleiding van jonge spelers. Tijdens een uitgebreide babbel legde hij uit dat van in de kleuter jaren kan worden vastgesteld of een jongen en zelfs een meisje aanleg zal hebben voor sport. Over de opleiding van de jeugd heeft hij een uitgesproken en verdedigbare mening. "Resultaten zijn zeker bij de jongsten van ondergeschikt belang. De lichamelijke en sportieve ontwikkeling van de kinderen moeten op de eerste plaats komen.

Ruw voetbal en ballen lukraak wegtrappen zijn in het opleidingsboek van Paul Mortier en Lokeren niet terug te vinden. Ook de ouders hebben in onze de visie op de opleiding van jonge sporters een belangrijke rol. Ouders die langs de lijn reageren tegen de scheidsrechter of hun spelers aanzetten om zware overtredingen te mak hebben niet alleen afgedaan bij Lokeren. Ook het verblijf van het kind in de jeugdploegen komt op de helling te staan. Mocht die stelregel bij de jeugdploegen in onze regio ploegen worden toegepast zouden er bij sommige ploegen niet zoveel jeugdspelers meer overschieten.

DANKBAAR ZIJN
Mocht ik bestuurslid zijn van een voetbalploeg in Maldegem of zijn deelgemeenten dan zou ik politici afraden om nog mee op bezoek te gaan met de jonge voetballertjes: net als de voorbije jaren hoorden we nu in Lokeren van Lokerens voorzitter Lambrecht en zijn voorganger Phil Laureys hoe gering de financiële en logistieke ondersteuning van alle sportclubs daar is. In vergelijking met wat wij de afgelopen jaren gehoord hebben worden de Maldegemse sportploegen echt verwend.


KVK ADEGEM OUDER DAN GEDACHT

Dit seizoen viert KVK zijn vijftigjarig bestaan. Om te kunnen aantonen dat zij Koninklijke in hun naam mogen dragen moest de ploeg van voorzitter Wille aan de hand van officiële documenten kunnen bewijzen dat de ploeg wel degelijk 50 jaar bestaat. De zoektocht naar die stukken heeft een nieuwigheid aan het licht gebracht. KVK Adegem is geen 50 jaar oud maar minstens 56 jaar oud. Dat blijkt uit een schrijven van 1949 van de gemeente Adegem aan het toenmalig bestuur van FC Adegem.


NICK WINT INTERNATIONALE JEUGD VISWEDSTRIJD

Omdat 't Loze Vissertje de jeugd de liefde voor de vissport wil bijbrengen organiseert het ieder jaar een grote internationale Jeugd-Viswedstrijd. Aan de 40ste editie van die wedstrijd op Strobrugge namen dit jaar 53 jongeren deel. Na 2 uren vissen had Nick De Couvreur 23 vissen (1,660 kg) opgehaald. Daarmee won hij de wedstrijd. Eveline Van Daele die al drie jaar de hengel werpt werd tweede met 19 vissen (0,690kg) aan de haak. Frederiek Van Basselaere ving 16 vissen (0,420kg) en werd daarmee derde. Alle deelnemers mochten een greep in de prijzenkast doen.


GLENN MILLER IN AANTOCHT

Liefhebbers van de muziek van Glenn Miller die kunnen 17 en 18 september in hun agenda aanstippen voor een bezoek aan den Hoogen Pad. De Verenigden vrienden Adegem ontvangen er dan De Sint Michaels Band uit Sint Laureins en TSAT uit Sluis. Beide maatschappijen brengen een muzikale biografie van Glenn Miller.

 


Home
Home
 
Made in France