De week van Pol Veirman
Tweede jaargang n° 94 - Week 37 : van 11 tot 17 september 2005


CARLOS SIERENS NATIONAAL KAMPIOEN MOTORCROSS

Vorige week in Wambeke moest Carlos Sierens van 't Zeepaardjes Motorcrossteam nog drie punten halen om zeker te zijn van de titel van nationaal kampioen 2005 bij de veteranen. Hij zette het behalen van zijn titel met een tweede en eerste plaats in de reeksen extra in de verf. Voor Carlos is het de tweede maal dat hij nationaal kampioen wordt.

Ook bij de juniores slaagde hij er in de titel binnen te halen. Bij de senioren stond hij een keer dicht bij de titel, toen hij door zijn naaste concurrent letterlijk uit het parcours werd gereden. Na het feestje in Wambeke werd ook in Adegem de titel gevierd. Het bestuur van de Sportraad en de Motorcel deelden mee in de vreugde.


VAUDEVILLE IN MALDEGEMSE GEMEENTERAAD

Ook zonder publiek weten de Maldegemse gemeenteraadsleden kluchten op te voeren. Het weinige publiek had al lang de zaal verlaten toen woensdagavond het laatste punt van de dagorde in openbare zitting werd aangesneden. Daarin moest de raad besluiten of zij de beslissing over de aanvaarding van de schenking van € 5000 door de firma Claeys - Staelens ongedaan zou maken.

De aanvaarding van de schenking gebeurde in de zitting van 27 april 2005. Tegen die aanvaarding had Groen! bezwaar aangetekend bij de Gouverneur van Oost Vlaanderen. Omdat de gemeente voor het opmaken van een BPA voor een Zonevreemd bedrijf de kosten van de opmaak van het BPA niet mag doorberekenen aan het bedrijf was in de Maldegemse gemeenteraad het systeem van schenkingen gesuggereerd. De Firma Claeys - Staelens was de eerste firma die op de suggestie inging.

Alhoewel Gouverneur Denys begrip had voor de stelling van de Maldegemse CD&V meerderheid en de VLS oppositiefractie die de schenking aanvaardden kon hij op basis van de bestaande wetgeving niets anders dan de visie van Groen! bijtreden en de gemeente verzoeken op haar beslissing terug te komen.

VERRASSING
Nadat hij het punt had ingeleid en zonder dat er van uit de verschillende fracties uitleg werd gevraagd of gegeven, werd tot de verrassende stemming overgegaan. Groen! die tegen de schenking was stemde voor de intrekking van de vorige beslissing. De VLD de grootste oppositiefractie die voor de aanvaarding van de schenking had gestemd stemde nu tegen de intrekking van die beslissing.

De CD&V meerderheid zorgde voor de verrassing door zich bij de stemming te onthouden. Alhoewel de minderheid van de aanwezige raadsleden tegen de intrekking van de beslissing stemde werd de beslissing, door de onthouding van de voltallige CD&V meerderheidsfractie toch niet vernietigd.

VERVOLG
De VLD hekelde het stemgedrag van de meerderheid en Groen! stelde dat de stemming het einde van de politieke deontologie in Maldegem inluidde. De fractie liet er geen twijfel over bestaan dat zij tegen de beslissing van de gemeenteraad klacht zal neerleggen bij de gouverneur. Door haar stemgedrag is de Maldegemse VLD wel de enige partij die tegen de beslissing van Gouverneur Denys (voorheen Vlaams Volksvertegenwoordiger voor de VLD) inging.

Daarmee viel het doek nog lang niet over de schenking. De Gouverneur kan de nieuwe beslissing opnieuw vernietigen maar het dossier zal nu ook op het dossier van de bevoegde minister terecht komen.


DE KASSEIE SNEUKELDE EN FIETSTE
ONDER EEN STRALENDE ZON


Het kermiscomité van de Kasseie had voor zijn sneukeloer vooral rustige wegen uitgezocht. Onder een stralende zon en met af en toe een drankje en een hapje werd het een gezellige namiddag

Het kermiscomité van de Kasseie beperkt zich niet alleen tot het jaarlijks in elkaar steken en uitvoeren van een kermisprogramma. Er worden in de loop van het jaar ook nog andere activiteiten georganiseerd. Iedereen geniet er van de nieuwjaarsreceptie en ook de sneukeltoer heeft zijn plaats op de activiteiten kalender. Ook dit jaar was de belangstelling van de inwoners van de Kasseie groot voor de sneukeltoer.

Meer dan honderd deelnemers startten afgelopen week zondag voor een toch van ongeveer 25 km langs vooral rustige en goed berijdbare wegen. Onder de deelnemers waren er ook veel kinderen. Die konden na hun aankomst de energie die ze nog niet hadden opgebruikt kwijt op de speeltuigen op de Recon parking.

Aan de controleposten lag er niet enkel een lekkere, frisse sneukel op de deelnemers te wachten, er moesten ook nog proeven uitgevoerd worden. Ook toen ze de aankomst bereikten en dachten zich onmiddellijk op de frietjes te kunnen storten wachtte de deelnemers nog een opdracht die een deel van hen gewild of ongewild natte voeten bezorgde. Na die laatste praktische proef werd er bij een hapje en een drankje nagekaart over de gezellige fietsnamiddag.


Zowel de deelnemers als het kermisbestuur blikten zondagavond met tevredenheid terug op de geslaagde sneukeltoer. Om te bewijzen dat de laatste proef ook zonder natte voeten kon afgelegd worden ging het ganse bestuur zelf op de balken boven de waterbak staan.


TWINTIG JAAR GEMEENTELIJKE
KINDEROPVANGDIENST


Voor Colette Van de Velde, Dani en Rita Haemerlinck en Christine Van Kerschaver die vanaf het eerste uur bij de gemeentelijke kinderopvang betrokken zijn had het gemeentebestuur bij de viering van 20 jaar Ukkie - Pukkie een geschenkje.

Het was in 1984 vooral onder impuls van de ACW strekking binnen de toenmalige CVP meerderheid dat de teledienst voor thuisopvang van zieke en gehandicapte kinderen werd opgestart.

Veel moest de gemeente in de dienst niet investeren. De vijf kinderverzorgsters deden onbezoldigd vrijwilligers werk. De gemeente stelde enkel de torenkamer van het gemeentehuis en een telefoon ter beschikking. Omdat er in die periode in alle sectoren veel werkloosheid was werden verschillende soorten nepstatuten opgezet.

Met een BTK project kon een jaar later de gemeentelijke kinderopvangdienst van start gaan. Voor het eerste speelgoed en de bedjes waarin de kinderen sliepen zorgde niet de gemeente. Die kwamen Ukkie Pukkie binnen via schenkingen van mensen uit vooral Kleit.

Het College van burgemeester en schepenen heeft een paar jaar later zijn visie ten overstaan van de gemeentelijke kinderopvangdienst bijgesteld en voor uitbreiding gezorgd. Na Kleit kwam er ook in Maldegem en Adegem een afdeling van Ukkie Pukkie. In Adegem werd ook met een IBI (Initiatief Buitenschoolse Opvang) gestart.

Na een eerder moeilijke start schijnt ook die dienst bij de bevolking te zijn ingeburgerd. Ter gelegenheid van de viering van 20 jaar gemeentelijke kinderopvangdienst kondigden burgemeester Johan De Roo en schepen Anneke Gobeyn aan dat er over een paar jaar ook in Maldegem centrum een IBO komt.


IVAN HEYLEN BLIKVANGER
BIJ JUBILERENDE HOOGEN PAD


Voor zijn tiende jaar heeft de Programmatieraad van den Hoogen Pad enkele verrassingen in petto. Tijdens het verjaardagweekend is er veel ruimte voor talent van eigen bodem. Ivan Heylen is een van de blikvangers van het seizoen 2005-2006.

In 1976, bij de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen en de fusie van de gemeenten, hadden alle partijen die aan de verkiezingen deelnamen, de oprichting van culturele centra in alle deelgemeenten op hun programma staan.

Op Maldegem na hebben alle deelgemeenten nu hun centrum. Toenmalig schepen van cultuur Remi De Jaeger heeft tijd en energie in de plannen voor een groot cultureel centrum in Maldegem gestoken. Hij stond met zijn dossier zo ver dat de subsidies van vadertje staat al te wachten lagen. Toen keerde de wind in het Maldegems politieke landschap en de schepen zag al zijn inspanningen en energie in de prullenmand verdwijnen.

Toen Adegem aandrong op zijn kleinschalig cultureel centrum was het de cultuurraad die voor een belangrijke wending zorgde. In hun advies opteerden zij niet voor een kleinschalig centrum, maar voor één enkel uitgebreid centrum voor geheel groot Maldegem. Een paar maanden later zat het eerste blad in het dossier van wat later den Hoogen Pad zou worden.

TRAGE GROEI
Het is niet omdat een gemeente beslist dat zij een cultureel centrum zal bouwen dat het project ook binnen het jaar gerealiseerd is. Ook voor het Adegemse cultureel centrum draaide de administratieve molen langzaam maar zeker, maar zeker langzaam. Toen het gebouw klaar was kon er door de verenigingen als kennismaking tegen gunsttarieven gebruik gemaakt worden. van de accommodatie.

Toch vonden de verenigingen maar moeilijk hun weg naar den Hoogen Pad. Ook het feit dat er niets te verdienen valt aan de drank die er geserveerd wordt speelt daarin een niet onbelangrijke rol. Het starten met een eigen cultureel seizoen was een nieuwe stap in de geschiedenis van den Hoogen Pad.

Het heeft enkele jaren geduurd voor er een team tot stand kwam dat zich belangloos inzet voor de uitouw van den Hoogen Pad. Hun inspanningen worden onvoldoende gewaardeerd en gehonoreerd door het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad.

Als leden van de Programmatieraad in contact komen met mensen van andere culturele centra durven zij het budget waarover zij beschikken niet zeggen. Het is een peulschil in vergelijking met wat hun collega's krijgen. En toch stijgt het aantal mensen dat zijn weg vindt naar den Hoogen Pad. Dat is dan vooral te danken aan de inzet van het programmatiecomité.

EENMALIG OPTEDEN
Voor het tiende seizoen willen schepen Anneke Gobeyn en de Programmaraad iets extra doen. Voor de opening van het 10de seizoen hebben zij Ivan Heylen naar Adegem uitgenodigd. Hij brengt zijn show over een jongen van 25 jaar die niet zoals zijn vader tot zijn pensioen in de fabriek wil werken. Daarom neemt hij het besluit om in de showbusiness te gaan.

Het is een van de laatste keren dat Ivan het leven van die man op het podium brengt. Uit zijn verklaring tijdens de voorstelling van het nieuw programma van den Hoogen Pad kon worden opgemaakt dat hij in het voorjaar van 2006 een belangrijke beslissing zal treffen. Het optreden van Ivan Heylen in Adegem is ook uitzonderlijk. Met zijn show is hij nog nooit in zijn eigen Meetjesland opgetreden en -buiten Adegem- zal hij er ook niet meer optreden.

Voor informatie over den Hoogen Pad en zijn nieuw seizoen kan je terecht bij het secretariaat of op de gemeentelijke website www.maldegem.be.


JANEL DHAENENS MAAKT KUNST VAN SPEELGOED

Janel Dhaenens is een van de kunstenaars die ter gelegenheid van de Open Monumentendag zijn kunstwerken tentoon stelt in de oude kliniek van dokter De Lille. Hout is dit jaar het centraal thema van de Open Monumentendag. De Adegemse kunstenaar heeft zich naast zijn klassieke sculpturen de laatste jaren ook toegelegd op het maken van speelgoed uit de tijd van onze grootouders. Een deel van zijn collectie speelgoed in hout is op de tentoonstelling te bewonderen.


GEZINSBOND ORGANISEERT TWEEDEHANDSBEURS

Wie babykleding, babymateriaal, kinderkleding, kinderspeelgoed of fietsen in goede staat heeft waarvan hij of zij af wil die kan daarvoor op zondag 2 oktober terecht in den Hoogen Pad. Op die datum organiseert de Adegemse afdeling van de Gezinsbond tussen 10 u en 16 u zijn tweedehandsbeurs. Voor inschrijving en informatie kan contact opgenomen worden met Denise De Spiegeleire Ringbaan 7a Adegem. Tel: 050 71 99 73. Ook niet leden zijn welkom op de tweedehandsbeurs.


CHRIS EN YVES TE GAST IN ADEGEM


Onzen David is een van de weinigen die er in geslaagd zijn om Chris en Yves tijdens hun kort bezoek aan Adegem te ontmoeten.

In het programma "Man Bijt Hond" op EEN krijgen burgemeesters de kans om, terwijl zij op een dollende stier zitten, hun stad of gemeente te promoten. Chris en Yves bezoeken de stad of gemeente van de burgemeester die zij het sympathiekst vonden. Zo belandden zij vorige week zaterdag in Adegem waar ze leerden krulbollen in 't Kruisken. Zij brachten ook een bezoek aan het Canadamuseum en aan 't Stoomcentrum. Ze genoten van ieder moment van hun verblijf in onze gemeente.

 


Home
Home
 
Made in France