De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 110 - Week 01 : van 31 december 2005 tot 07 januari 2006


ADEGEM.NET DRINGT DOOR TOT IN CHINA.

Marnix maakte van zijn kort verblijf in China gebruik om ook daar promotie te maken voor onze website. Over zijn bezoek aan China en over het werk dat zijn vriend Oswald Van Cleemput in China deed, hopen wij u in een van onze volgende bijdragen meer informatie te kunnen verstrekken.


BRAND IN ONBEWOOND HUIS.

Vooral het blussen van de dakverdieping stelde de brandweer voor problemen. Er zat voor de spuitgasten niets anders op dan de verdieping volledig leeg te halen. Pas dan liet het vuur zich volledig bedwingen.

Het was omstreeks 7u30 toen er alarm werd geslagen bij de Maldegemse brandweer. Een automobilist stelde langs de N9 vast dat er rook en vlammen uit de woning met het nummer 105 van de Staatsbaan sloegen. Het Maldegems brandweerkorps rukte met de grote middelen en veel volk uit om de uitslaande brand te bestrijden. De N9 werd ter hoogte van de verkeerslichten aan het kruispunt met Adegem-Dorp en ter hoogte van de uitrit van de Adegemse Kerkstraat afgesloten. De uitslaande brand zou het gevolg zijn van een schouwbrand. Dat leek aanvankelijk eigenaardig omdat de woning sinds een veertiental dagen onbewoond is.

Leona Vander Stricht, weduwe van Alfons De Baets, had sedert kort haar intrek in een appartement genomen. Uit het onderzoek bleek dat er de dag voordien, in het huis dat vroeger een gekende winkel van schoolgerief was, werken waren uitgevoerd. Vermoed wordt dat door de koude de kachel werd aangestoken. Uren later zou daardoor schouwbrand ontstaan zijn. De spuitgasten leken de brand vrij snel onder controle te hebben. De twee families die in de appartementen naast het brandend huis wonen werden tijdelijke geëvacueerd. Een van de gezinnen kwam dezelfde dag nog terug naar hun appartement.

GESTAPELD PAPIER

Hoewel de brand geblust leek bleef de brandweer waakzaam. Dat was niet zonder reden. Op de dagverdieping lag veel papier gestapeld. De vlammen waren gedoofd maar het duurde niet lang of er steeg opnieuw rook op uit de dakverdieping. Voor brandweercommandant Alex Van Suyt en zijn manschappen zat er niets anders op dan een container te laten aanrukken en de dakverdieping leeg te halen terwijl er over gewaakt werd dat het vuur niet opnieuw opflakkerde. Donderdag in de loop van de namiddag verlieten de laatste spuitgasten de plaats van de brand en kon de N9 opnieuw voor het verkeer worden opengesteld.


DUIVEN STEELDEN DE SHOW IN HET ANDRE TRENSONSTADION.

Olga Van den Abele en de andere leden van de werkgroep zijn er toch nog in geslaagd om op kerstdag de kruim van de Vlaamse duivenmelkers samen te brengen.

Al 34 jaar hebben de duivenmelkers op kerstdag afspraak in Adegem. Op de kersttentoonstelling worden altijd duivenmelkers uitgenodigd om hun kampioenen die het voorbije en de vorige seizoenen de pannen van het dak gespeeld hebben tentoon te stellen. Vroeger werd de tentoonstelling in de zaal van de familie D'havé in Adegem-Dorp georganiseerd. Toen die zaal werd gesloten verhuisden de inrichters met hun tentoonstelling naar het André Trensonstadion in de Ringbaan. Ook dit jaar stalenen de duiven voor een namiddag de show in het stadion waar normaal de krulbolders het voor zeggen hebben.

RUIME BELANGSTELLING

Het heeft er lang naar uitgezien dat de tentoonstelling in 2005 niet zou doorgaan. De een van de maatregelen die in het kader van de bestrijding van de vogelziekte werd genomen, verbood het organiseren van tentoonstelling van vogels en ander pluimvee. Toen begin december de organisatoren toch de toestemmin kregen om hun jaarlijkse tentoonstelling der kampioenen te organiseren hebben zij nog 13 top duivenmelkers bereid gevonden om aan de tentoonstelling deel te nemen.

Uit de uitslagen die bij de tentoon gestelde duiven hingen, bleek dat alle deelnemers met hun beste duiven naar Adegem gekomen waren. Omdat zij maar weinig reclame rond de tentoonstelling hadden kunnen maken vreesden de inrichters dat er dit jaar minder duivenliefhebbers op kerstdag naar Adegem zouden afzakken. Hun vrees bleek ongegrond. De parking van het André Trensonstadion stond op kerstdagnamiddag behoorlijk vol met duivenmelkers uit alle hoeken van Vlaanderen en ook uit Nederland kwamen duivenmelkers de kampioenen bewonderen. Nadat ze de 52 duiven hadden bewonderd klikten de duivenmelkers samen om er van gedachten te wisselen over het voorbije seizoen en vooral over het kweekseizoen dat voor de deur staat.


TENNISBALLON OPNIEUW RECHT.

Op tweede kerstdag waren het de jongste tennissers van 't Lobbeke die door hun club verwend werden.

Toen in de nacht van 25 en 26 november de tennisballon van 't Lobbeke het onder de druk van de het smeltwater begaf vreesden voorzitter Martin De Vlieger en zijn bestuur dat het winterprogramma van 't Lobbeke grotendeel zou vervallen. Een maand later speelden de jongste leden er hun jaarlijks kersttornooi in. Nog tijdens het zelfde weekend dat de ballon het had begeven werd zowel met de verzekering als met de leverancier van de ballon contact opgenomen. Omdat zij zo vlug hadden gereageerd stond de Maldegemse tennisclub bij de firma van de tennisballons bovenaan de lijst voor de herstelling van de ballon.

Toen ook de verzekering het licht op groen stelde kon er werk gemaakt worden van de herstelling. Ondertussen ging het bestuur door met de voorbereiding van het kersttornooi. Een twintigtal "Kim Clijsters in de dop" speelden op tweede kerstdag niet alleen tennis in de ballon. In de cafetaria stonden gezelschapspelen opgesteld voor de periodes dat de jongeren niet moesten spelen. Terwijl het tornooi in volle gang was werden door het bestuur en de mensen van cafetaria pannenkoeken klaargemaakt. Op 2 januari zijn het de jongeren tot 17 jaar die door het bestuur van 't Lobbeke verwend worden.


INWONERS ALBERT DE KESELLAAN KLONKEN OP HET OUDE JAAR.

Tony en Lieven waren de eerste die hun grond in de Albert De Kesellaan bouwklaar maakten. Zij namen ook het initiatief om de inwoners van de ondertussen bijna volgebouwde wijk samen te brengen bij een hapje en een drankje.

Niemand in de Kallestraat had ooit durven denken dat er in hun straat nog een nieuwe wijk zou orden aangelegd. En toch zijn er in minder dan twee jaar ongeveer 25 woningen in de nieuwe verkaveling die de naam Albert De Kesellaan meekreeg, gebouwd. Donderdagavond stonden de meeste inwoners van de nieuwe wijk ondanks de sneeuw en de wind gezellig buiten te keuvelen. Het ging niet om de officiële opening van hun straat maar om een kennismakingsdrink. Aan de reacties van de inwoners te horen was dit de beste manier om elkaar beter te leren kennen. Het initiatief voor deze gezellige avond bij een knetterend vuurtje werd door Tony en Lieven uitgewerkt. Zij waren de eerste bouwlustigen van de wijk.

Er werd tijdens het bouwen kennis gemaakt. Toen beide families hun intrek in hun nieuwe woning maakten spraken zij af om de zondagvoormiddag samen te aperitieven. Die goede traditie houden zij aan en er zijn ondertussen nog meer dan twintig woningen bijgebouwd. Het zijn niet alleen jonge gezinnen die hun weg naar Adegem gevonden hebben. Iedereen spreekt er tegen iedereen en her en der werd het idee gelanceerd om iets te ondernemen waardoor de mensen hun nieuwe buren beter zouden leren kennen. Er werd in alle brievenbussen een schrijven gestopt met de vraag of de mensen belangstelling hadden voor een dergelijk initiatief en of ze bereid waren om samen de kosten te dragen. De positieve reacties stroomden bij Tony en Lieven binnen. Zij besloten om niet te wachten tot 2006 maar de kennismakingsdronk nog voor de jaarwisseling te organiseren.


Ondanks de sneeuw en de kou was iedereen die kon op de afspraak. Het zal niet bij dat ene initiatief blijven. Het moet wel kleinschalig blijven" hoorden we van verschillende zijden.
Wie donderdag niet ziek of om beroepsredenen afwezig was zakte rond 19u30 naar het tentje en de brandende houtmandjes af. Met de spijs en drank die door de inwoners bijeen was gebracht werd een uitgebreide bar samengesteld. Het werd een bijzonder gezellige avond waarop reeds plannen voor de toekomst werden gemaakt.


JEUGD LOOPT STORM VOOR MINIVOETBALTWEEDAAGSE

De deelnemers aan de minivoetbaltweedaagse ontvingen van spelers van Zulte-Waregem- het Nederlandse RKC en Maldegems trainer Johan Ballegeer.

Niet alleen de zomer- sportkampen die door de gemeentelijke sportdienst worden georganiseerd doen het goed. Ook voor de minivoetbaltweedaagse die de laatste woensdag en donderdag van 2005 werden georganiseerd liepen de jonge voetballertjes storm. Gespreid over de drie sporthallen zouden 100 jongeren de techniek van het minivoetballen bijgebracht worden door mensen van AZ77, en KSK Maldegem. Ook toen er reeds 100 inschrijvingsformulieren waren ingevuld bleven de aanvragen om deelname bij de sportdienst binnenkomen.

Uiteindelijk hebben 120 jonge sporters uit Adegem, Maldegem en andere gemeenten in het Meetjesland aan de tweedaagse deelgenomen. In iedere sporthal stonden vier trainers klaar voor de jongeren. Er werd aan de deelnemers geleerd hoe zij een aangespeelde bal moeten stoppen, doodmaken en doorspelen. In een andere groep werden dribbeltechnieken gedemonstreerd en aangeleerd. Gericht op doel trappen en een wedstrijdje spelen waren de andere onderdelen van het programma.

BREVET

De 120 deelnemers hebben genoten van hun tweedaagse. Die werd afgesloten met de uitreiking van de brevetten. Die werden niet dor de sportraad of plaatselijke politici maar door gekende voetballers en KSK trainer Johan Ballergeer Dit jaar waren het Stijn Minne Natan Dhaemers, en Duprez van Zulte-Waregem en Maarten Martens van RKC die donderdagnamiddag tijdens een fikse sneeuwbui hun weg naar het terrein en de cafetaria van KSK Maldegem vonden.


WAARHEEN MET UW KERSTBOOM ?

Voor wie geen blijf weet met zijn kerstboom bieden de gemeente Maldegem en de Raad van Elf een oplossing. Op zaterdag 7 januari kan je van 's middags tot 's avonds met je afgedankte kerstboom op het marktplein terecht. Wie zijn boom 's avonds naar het marktplein brengt kan ook nog meegenieten van het gezellig samenzijn, met hapjes en drankjes, dat door de Raad van Elf wordt georganiseerd. In de loop van de avond wordt ook de Maldegemse prinscarnaval 2006 aan het publiek voorgesteld.


Het Adegem.net team wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar toe.


Home
Home
 
Made in France