De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 112 - Week 03 : van 15 januari tot 21 januari 2006


NIEUWJAARSRECEPTIE BIJ 't BLONDJE

Zaterdag waren alle inwoners van de Kasseie en haar vrienden tussen 10 u en 16 door Denise van café Blondje uitgenodigd om samen te klinken op het nieuwe jaar. Denise had niet alleen gezorgd voor drank en hapjes er werklonk ook feestelijke muziek op de parking van 't Blondje.


CD&V MAAKT ENKEL DE NAAM VAN DE LIJSTTREKKER BEKEND.

Tijdens de CD&V nieuwjaarsreceptie in den Hoogen Pad werden alle CD&V mandatarissen (gemeenterad en OCMW) in de bloemen gezet. Schepen Boudewijn De Schepper was er niet bij omdat zijn verblijf in Congo onverwachts met een week verlengd werd.

Zoals kon worden verwacht betekende de nieuwjaarsreceptie van de CD&V in den Hoogen Pad ook de start van hun verkiezingscampagne. Eregenodigde op deze feestelijke bijeenkomst was nationaal voorzitter Jo Van Deursen. Hij had het over de normen en waarden die bij zijn partij gehanteerd worden. Wie dacht tijdens deze receptie de namen van de kandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen te horen kwam bedrogen uit. Nadat hij het partijprogramma van de vorige verkiezingen had overlopen kondigde burgemeester Johan De Roo aan dat hij de lijsttrekker wordt voor de komende verkiezingen. Voor zowel de namen van de andere 26 kandidaten als voor de naam van de nieuwe voorzitter verwees hij ons naar een nog later te bepalen datum.


CC DEN HOOGEN PAD TIEN JAAR JONG.

Dank zij vooral de inzet van veel vrijwilligers is het Maldegems Cultureel Centrum in Adegem de afgelopen jaren blijven groeien. Het budget waarover de werkgroep programmatie beschikt is een peulschil in vergelijking met de financiële middelen waarover werkgroepen in kleinere gemeenten en steden beschikken.

Eind januari 1996 opende den Hoogen Pad voor het eerst zijn deuren. Adegem had een klein cultureel centrum gevraagd. Op aandringen van de Culturele Raad, en nadat de plannen van het groot Cultureel Centrum achter het Sint Annapark in de prullenmand waren gegooid, besliste de toenmalige gemeenteraad om een Cultureel Centrum voor groot Maldegem in Adegem neer te poten. Met de opening van de deuren van den Hoogen Pad werd ook de werkgroep programmatie geboren. Het duurde wel enkele maanden voor er een programmatie groep was die zich uitsluitend met de werking van den Hoogen Pad bezig hield.

EIGEN WEG

In de loop van zijn tien jarig bestaan heeft den Hoogen Pad een eigen weg uitgestippeld zonder zich te spiegelen aan culturele centra uit de regio. Ook bij het opmaken van jaarprogramma's vaart de werkgroep volgens schepen van cultuur Anneke Gobeyn een eigen koers. Daardoor komen er ieder jaar programma's voor die den Hoogen Pad doen vollopen en andere waarop slechts een klein publiek op afkomt. Het aantal mensen dat zijn weg naar den Hoogen Pad vindt blijft in stijgende lijn gaan. Niet alleen de klassieke jaarprogramma's doen het volgens schepen Gobeyn goed. Ook de schoolprogrammatie trekt ieder jaar meer scholen uit de regio aan. De werkgroep wil dan ook op de ingeslagen weg verder gaan.

Talent van eigen bodem zet de viering van 10 jaar den Hoogen Pad in.
Tijden de voorstelling van het feestprogramma lieten een aantal groepen een staaltje van hun muzikale kwaliteiten horen.

VIERING

De werkgroep wil de tiende verjaardag van den Hoogen Pad niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De tiende verjaardag van het cultureel centrum wordt gevoerd tijdens het weekend van 27-28 en 29 januari. Op vrijdagavond staat TOP (Talent Op het Podium) op het programma. Lokale groepen zullen er voor eigen volk optreden. Aan het vrijdagavondprogramma moest al een beetje geschaafd worden omdat de eerste groep die op het programma stond ondertussen reeds uit elkaar is.

Zaterdagavond is er het optreden van Guido Belcanto. Voor het optreden begint is er een korte officiële plechtigheid en een receptie. Zondagnamiddag is er een programma voor de ganse familie. Terwijl de kinderen zich uitleven in een fluoflitsfuif kan de rest van de familie nieuwe en vooral oude volksspelen ontdekken.

MEER GELD

Is de werkgroep tevreden over de belangstelling voor de optredens dan horen we buiten de officiële verklaringen toch ook andere geluiden. De mensen van de werkgroep die voor de samenstelling van de jaarprogramma's veel optredens bijwonen komen ook veel in contact met mensen uit andere steden die in de werkgroep van Culturele centra zitten. Als er dan gesproken wordt over de bedragen die de steden en gemeenten ter beschikking stellen dan worden de vertegenwoordigers van den Hoogen Pad stil. Het bedrag waarover zij kunnen beschikken vervalt in het niets als zij de bedragen van de andere programmatiecomité's horen. Voor de viering van het 10 jarig bestaan kwam de gemeente met geen geld over de brug. Door het overlijden van Bram Vermeulen viel vorig seizoen een optreden weg. Daardoor beschikt het programmatiecomité toch nog over een extraatje om zijn 10 jarig bestaan te vieren.


DE GEZINSBOND KLINKT EN KOOKT.

Zondag 22 januari nodigt de Adegemse afdeling van de Gezinsbond zijn leden uit op een nieuwjaarsdrink in het parochiaal centrum. Het is voor het bestuur een ideale gelegenheid om zichzelf en de activiteiten van de komende maanden voor te stellen. Wie er bij wil zijn schrijft zich in bij een van de bestuursleden.

Februari is kookmaand bij de Gezinsbond Adegem. Op 1-8-15 en 22 februari staat er koken op het programma. Er wordt geen haute cuisine aangeleerd maar wel goeie en heerlijke recepten uit de oude tijd. Beschuit in de oven en hutsepot staan zeker op het menu. Wie wil meeroeren in de kookpot schrijft zich tijdig in bij een van de bestuursleden.


GEEN HOOFDPRIJS BIJ UNIZO ADEGEM.

Het bestuur van UNIZO Adegem had er voor gekozen om voor zijn eindejaarstombola 2005 geen hoofdprijs uit te trekken. In plaats daarvan werden 75 waardebons van 25 euro in de prijzenpot gestoken. Op 6 januari heeft het bestuur in café 't Spaanderke de winnende nummers getrokken. Lijsten met de winnende nummers liggen ter inzage bij de winkeliers die aan de tombola deelnamen. Alle loten die eindigen op 455-468-565 en 759 winnen een waardebon van €10. De winnende loten kunnen voor een waardebon ingeruild worden bij de AXA bank in Adegem- Dorp.


BMJ ZWAAR IN DE PROBLEMEN.

Op de nieuwjaarsreceptie was voorzitter Trees Van Zele er van overtuigd dat BJM betere tijden te gemoed ging. Een paar dagen later kwam er onheilspellend nieuws van de basketbalbond.


De Maldegemse basketbalploeg BJM wordt geprezen om zijn jeugdwerking. Jongeren uit alle hoeken van de gemeente vinden hun weg naar de club. Omdat ze dit jaar onvoldoende spelers hadden om een ploeg juniores in stand te houden werden de junioren ingeschreven bij de ploeg die in derde provinciale speelt. Omdat de ploeg die in 1ste provinciale uitkomt in de eerste ronde geplaagd zat met veel gekwetsten moesten een aantal spelers uit 3de provinciale mee met de ploeg van 1ste provinciale. Tot begin december heeft niemand daar van de bond of de scheidsrechters enig probleem van gemaakt.

Een klacht tussen twee andere ploegen heeft er voor gezorgd dat het provinciaal comité zijn reglement ten gronde is gaan bestuderen en ook de wedstrijdbladen grondig is gaan controleren. In december kreeg de voorzitter een telefoontje van het comité dat de ploeg een klein probleem had. De uitspraak van het comité voor dat klein probleem neemt voor BJM dramatische vormen aan. De ploeg verliest volgens de uitspraak 12 punten uit de heenronde en als de uitspraak in beroep gehandhaafd blijft hangt er de basketbalploeg ook nog een zware boete boven het hoofd.

Niet alleen in Maldegem begrijpen ze de reactie van het provinciaal comité niet. Ook verantwoordelijken van andere ploegen en scheidsrechters hebben vragen bij de beslissing van het provinciaal comité. Blijkbaar was er niemand goed op de hoogte van dat onderdeel van het reglement. "Wij willen onze eigen jeugd een kans geven. Hen opstellen uit noodzaak, bij gebrek aan speelklare spelers kan zeker niet als competitievervalsing worden omschreven. Hadden wij die twee juniores niet in het elftal van 3de provinciale ingeschreven maar gewoon als niet spelend junior waardoor ze een seizoen geen enkele wedstrijd zouden mogen spelen dan was er volgens de bond geen vuiltje aan de lucht geweest" reageerde voorzitter Trees Van Zele zaterdagavond tijdens de rust van BJM - Zele die door de thuisploeg met 93-94 werd verloren.

BJM hoopt dat de sanctie ongedaan wordt gemaakt. In het ander geval dreigt er niet alleen degradatie voor de ploeg uit eerste provinciale maar kan de boete ook het voorbestaan van de club in gevaar brengen.

 


Home
Home
 
Made in France