De week van Pol Veirman
Derde jaargang n° 150 - Week 41 : van 08 tot 14 oktober 2006


OKRA VERWENDE TACHTIG-PLUSSERS

Met liedjes van nu en vroeger gaf het koor van de Papaver extra kleur aan het feest van de tachtig plussers

Ieder jaar organiseert OKRA een feest uitsluitend voor mensen die tachtig jaar en ouder zijn. "Omdat zij niet meer aan alle activiteiten van het jaarprogramma kunnen deelnemen, hebben wij sinds enkele jaren een namiddag speciaal voor 80 plussers op in ons jaarprogramma opgenomen" legde voorzitter Freddy Aesaert het ontstaan van de feestnamiddag uit.

De tachtig plussers hoeven zelfs geen lid van OKRA te zijn om naar deze namiddag te komen. Zij die aan de namiddag deelnemen worden thuis opgehaald en teruggebracht. Dit jaar zaten ze met 85 rond de tafel in het parochiaal centrum. De 96 jarige Ida Buysse was de oudste van het gezelschap.

Over het programma van de namiddag hoeft het bestuur van OKRA zich weinig zorgen te maken. Als de tachtig plussers samen zijn en kunnen genieten van een kopje koffie, een gebakje en elkaars gezelschap zijn ze al tevreden. De afgelopen jaren bracht het OKRA toneelgezelschap een of meerdere korte toneelstukjes. Dit jaar kwam het koor van de Papaver op bezoek. Onder de leiding van Annelies Lammertyn zongen zij liedjes van nu en uit de tijd van toen. Die laatste werden door alle aanwezigen mee gezongen.

Bij de tachtig plussers zitten er enkele straffe kaarters. Terwijl de rest van het gezelschap genoot van het optreden van het koor van de papver legden zij in het tweede deel van de zaal hun kaartje.

Na het optreden van het koor werden koffie en gebak geserveerd. Omstreeks 17 u maakten de eerste tachtig plussers aanstalten om te vertrekken.

 


VERKIEZINGEN IN DE PAPVAVER

De leerlingen van het 4de leerjaar van de Papaver waren onder de indruk van de kieslokalen in de Papaver. Nog voor de grote mensen er zondag hun stem mochten uitbrengen organiseerden zij hun verkiezing van hun burgemeester.

De gemeenteraadsverkiezingen van zondag 8 oktober zijn ook in de Papaver niet onopgemerkt voorbij gegaan. In het vierde leerjaar werd er de afgelopen weken regelmatig gesproken over Maldegem en zijn deelgemeenten en over de verkiezingen van de gemeenteraadsleden die om de zes jaar gebeurt. Vrijdagnamiddag werd dat onderwerp afgesloten met een verkiezing van de burgemeester van het 4de leerjaar.

De kiesverrichtingen verliepen in de kieshokjes in den Hoogen Pad. De afgelopen weken hadden de leerlingen 6 lijsten samengesteld. De kandidaten van iedere lijst werkten een eigen verkiezingsprogramma uit. Dat programma moest betrekking hebben op het leven in de school. Er werden affiches gemaakt en alle partijen kregen de gelegenheid om hun programma voor hun klasgenoten te verdedigen

OPROEPINGSBRIEF

Niet alleen de kinderen van het 4de leerjaar ook de kinderen van het eerste leerjaar hadden een kiesbrief ontvangen.
Zij mochten stemmen over de beste kinderprogramma' s op TV.

Nadat hen in de school was uitgelegd hoe bij de grote mensen een verkiezing verloopt, trokken juf Petra en meester Wim vrijdagnamiddag met hun kinderen naar de stemhokjes in de Hoogen Pad. De leerlingen werden in kleine groepjes het stemlokaal binnengelaten en bij afgifte van hun oproepingsbrief en identiteitskaart kregen zij een stembrief.

Er werd hen nog eens op het hart gedrukt dat een verkiezing geheim is zodat zij nadat zij in het kieshokje een of meerdere bolletjes op dezelfde lijst hadden gekleurd hun kiesbrief moesten vouwen met hun stemverrichting naar de binnenkant en die dan in een van de grote bakken deponeren.

De uitslag van de verkiezing zou later bekend gemaakt worden.

 


IBO OPENDE 't EILANDJE

Gewapend met spelden prikten schepen Anneke Gobeyn en de kinderen zich een weg door de ballonnen die de ingang van 't Eilandje versperden.

Op de dag dat Vlaanderen zijn dag van het Initiatief Buitenschoolse Opvang ( IBO) vierde opende Maldegem in de zandloper op de zandakkers in Adegem zijn Eilandje voor de kinderen tussen 8 en 12 jaar. Voorlopig is de Zandloper de enige gemeentelijke IBO in de gemeente. In de zandloper komen zowel kinderen die In Adegem of in scholen in de andere deelgemeenten schoollopen. Zij worden met een busje opgehaald.

Schepen Anneke Gobeyn verwees bij de opening van 't Eilandje naar de moeilijke start die het IBO op de Zandakkers heeft gekend. De moeilijke periode werd overwonnen en nu barst het IBO uit zijn voegen. Zowel op een door de weekse schooldag of tijdens de vakantiedagen wordt geregeld de maximaal bezettingsgraad bereikt en moeten er zelfs kinderen geweigerd worden.

Terwijl de volwassenen aandachtig luisterden naar de toespraak van schepen Gobeyn ontdekten de kinderen welke ontspanningsmogelijkheden 't Eilandje hen te bieden heeft.

Daarom werd er bij het bevoegde ministerie een aanvraag ingediend om in Maldegem een 2de IBO te krijgen voor 32 kinderen. Er werd slechts een goedkeuring voor 8 kinderen gegeven. De gemeente zal dat aantal opdrijven tot 14 en de extra kosten voor haar rekening nemen. Voor die uitbreiding zal er in de omgeving van de Piramide op de speelweide achter het Sint Annapark een gebouw worden opgetrokken.

 


ROTARY CLUB MALDEGEM STELDE DE NIEUWE HESJES VOOR

Tijdens een korte plechtigheid in het gemeentehuis telde Rotaryclub de nieuwe hesjes aan de directies en oudercomité van de scholen voor.

Het is voor de veiligheid van de fietsende scholieren belangrijk dat zij gezien worden in het verkeer. Daarom startte Rotary club Maldegem vijf jaar geleden met de actie fluoriserende Hesjes. Na contact met de verschillende onderwijsinstellingen in de gemeente, de politie en het gemeentebestuur stelde zij fluoriserende hesjes ter beschikking van de scholen. De kinderen konden die hesjes kopen voor €1.

Het eerste jaar waren die hesjes geen succes. Wie met een hesje naar school kwam werd met een scheef oog bekeken. Toen waren de gele stipjes in het verkeer nog een uitzondering. Dank zij de goede samenwerking tussen de initiatiefnemers, de school, de politie en de gemeente zagen zowel de kinderen als hun ouders het nut van de hesjes in. De fluohesjes zijn nu een vertrouwd beeld in het verkeer.

Hoe geler het verkeer kleurt hoe veiliger fietsen het in Maldegem en zijn deelgemeente wordt stelde ook hoofdinspecteur Jan Willems tijdens de voorstelling van de hesjes. In verschillende scholen worden er door de directies en oudercomité's acties opgezet om de leerlingen te stimuleren om de hesjes te dragen.

CONTROLE

Het dragen van een hesje alleen is niet voldoende om zich als fietsende scholier veilig te voelen in het verkeer. Het is ook belangrijk dat de kinderen met een betrouwbare fiets aan het verkeer deelnemen. Het ter beschikking stellen van de nieuwe hesjes gebeurt niet toevallig nu de donkere dagen in aantocht zijn. Jaarlijks organiseert de politie ook een controle in de scholen op de fietsen van de leerlingen.

Tijdens die controles die binnenkort zullen gebeuren wordt nagegaan of de remmen, de bel en de verlichting werkt en of ook de wettelijk verplichte reflectoren aanwezig zijn op de fiets. Leerlingen van wie de fiets niet volledig in orde is krijgen een kaart mee naar huis om aan hun ouders te tonen wat er mis is met hun fiets. Het is dan aan de ouders om er voor te zorgen dat de fiets in orde gebracht wordt.

Er komt geen tweede controle meer in de scholen. De politie zal in de toekomst wel extra fietscontroles langs de weg uitvoeren. Wie dan betrapt wordt met een fiets die niet volledig in orde is krijt of een PV van waarschuwing of een PV waaraan een prijskaartje kleeft.

 


MOSSELFESTIJN VERVANGT VOLKSBAL

Vanaf vrijdagavond 13 oktober wappert de kermisvlag boven Adegem. Behalve de kermispret voor de kinderen en de Boeken en Posterbeurs in de papaver is de winterkermis vooral een verzameling van festiviteiten in de bierwinkels.

Het feestcomité organiseerde tot vorig jaar op zaterdagavond een volksbal in den Hoogen Pad maar de belangstelling daalde met de jaren. Daarom pakt ze dit jaar op zaterdagavond 14 oktober om 19u30 uit met een Mosselfestijn gevolgd door een dansavond. Voor Jumbomosselen met frietjes à volonté betaalt je €17. Het feestcommissie kan die prijs zo laag houden omdat zij op de feestavond geen winst moet maken en voor het eten enkel de kostprijs van de traiteur aanrekent.

Wie geen mosselen lust maar toch van de partij wil zijn die kan kiezen voor een koude schotel.Daarvoor betaal je €10. Inschrijven kan nog tot 11 oktober bij David Storm 0476-27.23.38, Vic Blomme 0497-02.16.35 en Fons Bogaerts 050-71.33.26.


GEEN PALINGKAARTING OP KERMISMAANDAG

Op het affiche van de winterkermis staat er verkeerdelijk op maandagavond een palingkaarting in 't Kruisken vermeld. De kaarting aangekondigd voor vrijdagavond 13 oktober in 't Kruisken gaat zoals voorzien door.

 


HELPEN MAG - FOLDERS UITDELEN NIET

Kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen ging zo op in hun verkiezingscampagne dat zij in al hun ijver ook folders uitdeelden op het containerpark. Tussen het uitdelen van de folders hielpen zij de mensen bij het lossen van hun afval. Dat laatste mag maar folders uitdelen mag niet. De ijverige campagnevoerders werden dan ook verzocht hun folders buiten het containerpark uit te delen.

 


WALEWEG KRIJGT NIEUWE VOETPADEN

 o

Niet alle kleine werkjes zijn uitgevoerd voor 8 oktober. In de Waleweg ligt het voetpad aan de zijde van de oneven nummers open. Met de aanleg van het beloofd nieuw voetpad werd begin oktober begonnen. Aan de aanduiding enkel plaatselijk verkeer stoort zich blijkbaar geen kat.

 


AUTOCROSS IN ONDERIJKE

Zondag 15 oktober leiden alle wegen van de autocrossliefhebbers naar Onderdijke. Om 11 u start daar op de terreinen van Achiel Ryckaert de Internationale autocross .Na de start van de eerste reeks valt het spektakel, tot in de late namiddag, niet meer stil.

Zaterdagavond is er in de feesttent een optreden van Grimpie. Voor en na dat optreden zorgt de Studio 69 drive - in -show voor de muziek op de afterparty.


Home
Home
 
Made in France