De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 221 - Week 07 : 17 tot 23 februari 2008


HOU ZE MAAR EENS UIT ELKAAR

Mathias en Thomas Bequet, Ishan en Dhiren Van den Bussche en Kaat en Jetse De Bruyne zijn de drie tweelingen die van de eerste kleuterklas van juffrouw Katie is speciaals maken.

Toen jufrouw Katie Vervaecke het schooljaar 2008 -2009 in de Papaver begon had zij negen kleuters in haar kleuterklas. Na de krokusvakantie is dat aantal opgeklommen tot 29.

Omdat alle kleuters de aandacht te geven die ze nodig hebben krijgt juf Katie hulp van kinderverzorgster Martine. Zij weet dat er na de paasvakantie nog een 9 tal kleuters bijkomen.

Omdat de groep dan te groot wordt zal de kleuterklas waarschijnlijk gesplitst worden. Alles hangt er van af hoeveel uren de school bij krijgt.

Bij de uitbreiding van de groep is het altijd een beetje aanpassen zowel voor de juf als voor de kleuters. Nu is het in de eerste kleuterklas van de Papaver toch wel heel bijzonder.

Juf Katie en de kleuters moeten goed kijken en letten op details om de drie tweelingen die sinds afgelopen maandag de groep zijn komen vervoegen uit elkaar te houden.

De tweelingen zelf trokken zich niets aan van de extra belangstelling die er voor hun komst naar de kleuterklas van juf Katie was. In minder dan geen tijd hadden de tweelingen vriendjes gemaakt waarmee ze in de gezellige speelzaal in de zandbak speelden.

Directeur Jozef Ginneberge die toch al een flink aantal jaren meedraait in het onderwijs kan zich niet herinneren dat hij ooit in zijn loopbaan een klas heeft gekend waarin er drie tweelingen zaten. Die gebeurtenis zal een plaatsje krijgen in het dagboek van de Papaver.

 


MARCEL EN ANNAIS STRAALDEN ALS GOUDEN PAAR

Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Marcel De Poortere en zijn echtgenote Annaïs Poelman samen met hun familie door schepen van Burgerlijke Stand Antoine Pauwels in het Maldegems gemeentehuis ontvangen.

Tot Marcel 70 jaar werd hebben hij en zijn echtgenote Annaïs Poelman op hun landbouwbedrijf in de Moststraat in Oostwinkel gewerkt. Om te genieten van de welverdiende rust verhuisden ze drie jaar geleden naar de Vierweegse in Adegem.

Marcel en Annaïs zijn er het levende bewijs van dat een leven van hard werken een mens zijn goed humeur en zijn zin voor humor niet doet verliezen.

Marcel zag in Ronsele het levenslicht. Zijn ouders waren landbouwers. Nadat hij de lagere school in Ronsele had doorlopen en ook in de grote school van Zomergem school had gelopen, hielp Marcel bij zijn ouders op de boerderij.

Tijdens zijn legerdienst van de klasse 53/54 had hij geluk. De dienstplicht werd van 21 maanden op 18 maanden teruggebracht.

Annaïs Poelman werd in Oostwinkel geboren. Zij liep in Oostwinkel bij de nonnekes met de witte kappen school. Daarna hielp ze haar ouders op de boerderij en in het huishouden.

Op een van de Vlaamse kermissen in 1958 die in Oostwinkel werden georganiseerd kruisten de wegen van Annaïs en Marcel elkaar. Het bleef niet bij die ene ontmoeting. De twee werden een stel en op 10 februari 1958 werd er getrouwd in Oostwinkel.

Het jonge paar vestigde zich eerst in de Dorpsstraat om na twee jaar te verhuizen naar de Langestraat. Zeven jaar later betrokken zij de boerderij die ze tot hun pensioen zouden uitbaten. Het paar kreeg vier kinderen die hen op hun beurt 12 kleinkinderen schonken.

Raadslid Cecile Ryckaert overhandigde het gouden paar het erediploma dat hoort bij een gouden huwelijksjubileum.

Hoewel ze nog maar drie jaar op de Vierweegse wonen, voelen zij er zich toch al goed thuis. Maandag waren Marcel en Annaïs zij voor het eerst te gast in het Maldegems gemeentehuis.

Omdat zij met schepen Antoine Pauwels iemand bij zich hadden die de streek waar Marcel en Annaïs het grootste deel van hun leven hebben gewoond goed kent, voelden Marcel en Annaïs net als de rest van de familie zich onmiddellijk op hun gemak in het gemeentehuis. Zij maakten al en afspraak voor hun diamanten jubileum over 10 jaar.

 


WAAR BLEVEN DE OUDERS ?

Voor de weinige ouders die de verplaatsing naar den Hoogen Pad hadden gemaakt was het de eerste maal dat zij de verschillende soorten drugs van dichtbij zagen.

Voor de negende maal loopt in het zesde leerjaarjaar van het lager onderwijs van alle Maldegemse schollen het MEGA (Mijn Eigen Goede Antwoord) project.

Dat is een tiendelig lessenpakket dat de leerlingen mee moet voorbereiden op hun overstap naar de Middenschool waar ze me nieuwe vragen en situaties geconfronteerd wordt.

Onder nieuwe situaties kan ook het eerste contact met drugs zitten. Om de ouders bij het project te betrekken werden de alle ouders van de kinderen die in het zesde leerjaar zitten uitgenodigd naar een informatieavond in den Hoogen Pad.

Enkele jaren terug liep den Hoogen Pad nog vol voor die informatieavond. Dit jaar daagden amper een twintigtal mensen op. Zij hebben zich hun verplaatsing naar den Hoogen Pad alvast niet beklaagd. Zij waren het er na afloop over eens dat het een leerzame avond was.

"Voor ons maakt het niet uit of er veel of weinig mensen in de zaal zitten. Voor ons is het belangrijk dat de mensen iets hebben opgestoken van onze uitleg" klonk het bij het MEGA team.

MEER DAN DRUGS

Inspecteur Collin Bauwnes die Eric Vandyck ( gemuteerd naar de Zeevaartpolitie in Zeebrugge) in het project vervangt, had hen niet alleen uitgelegd welke onderwerpen er tijdens die tien lessen naast drugs besproken wordt en door wie die lessen worden gegeven.

Zijn collega uit het korps van Aalter Knesselare beschreef niet alleen de verschillende soorten drugs en hun werking. Hij gaf de aanwezigen ook enkele tips om te herkennen dat er iets mis is met hun zoon of dochter.

Op het einde van zijn uiteenzetting kregen de aanwezigen ook de gelegenheid om de verschillende soorten drugs van dichtbij te bekijken. Ook de Dienst drugpreventie Aalter – Maldegem – Knesselare was aanwezig.

Van de vertegenwoordigster van de die dienst leerden zij dat zij het praten over drugs met hun kinderen niet uit de weg mogen gaan. Hoe opener er kan over gepraat worden hoe makkelijker het is om de kinderen op de gevaren te wijzen.

Zij kregen ook de nodige adressen en telefoonnummers van de drugspreventiedienst waar ze in de toekomst indien nodig met hun vragen over drugs en alles wat er komt bij kijken terecht kunnen.

Wijkagent Caroline Bral die zich momenteel ook inwerkt heeft in het MEGA project maakte van de gelegenheid gebruik om de aanwezigen ook de werking van de wijkagenten voor te stellen.

EERSTE LES

Inspecteur Bauwens voor wie het zijn eerste jaar is als hoofd –verantwoordelijke voor het project zorgt er voor dat er in de klassen waar hij met het project komt een ontspannen sfeer heerst.

Vrijdagnamiddag was inspecteur Bauwens te gast bij 6 A en B in de Papaver. Voor hij met de leerlingen dieper in ging over de onderwerpen die tijdens de lessen aanbod komen maakte hij met hen een aantal afspraken

Die moeten er voor zorgen dat de kinderen zich tijdens de MEGA lessen op hun gemak voelen en niemand schrik heeft om het woord te nemen.

"Omdat er zeker geen afstand tussen mij en de leerlingen zou zijn laat ik mij niet met inspecteur of mijnheer aanspreken maar met mijn voornaam.

Ik spreek hen toch ook met hun voornaam aan." vertelde Collin ons voor hij aan zijn eerste les in Adegem begon. Ook de tweede en tiende les ( met uitreiking van het MEGA diploma) worden door hem gegeven. De andere lessen worden door de leerkrachten zelf gegeven.

Tijdens de MEGA lessen zijn het vooral de kinderen zelf die aan het woord komen. De lesgever is er enkel om het onderwerp van de les aan te snijden en er over te waken dat de kinderen bij de les blijven.

Zijn er vragen waarop de lesgevers niet onmiddellijk een antwoord kunnen geven dan halen zij het antwoord bij een gespecialiseerde dienst of nodigen iemand van die dienst uit om zelf de uitleg te geven.

Net als de vorige acht jaar wordt ook dit jaar het project afgesloten met een alcohol en rookvrije fuif ( ook voor de volwassenen) in de Redekiel.

 


ALTE HERREN DEELDEN DE PUNTEN MET RED STARS

Terwijl Benoit in Dorp 56 zijn klanten culinair verwende speelde Alte Herren KVK Adegem 1-1 gelijk tegen Red Stars Ruddervoorde.

De belangrijke wedstrijd tussen de 1ste en de 3de uit de rangschikking begon met enige vertraging omdat de scheidsrechter niet tijdig kwam opdagen.

Lieven Lanckriet zorgde er als gelegenheidsscheidsrechter voor de eerste helft voor dat de wedstrijd sportief verliep.

 


MALDEGEMSE POLITIE TEVREDEN OVER 2007

Zonechef Franky Mervielde is ondanks de onderbezetting van zijn korps tevreden over het voorbije wekjaar.

De Maldegemse politie bereid momenteel zijn veiligheidsplan 2009-2012 voor. Er loopt momenteel en enquête waarbij de bevolking haar mening kan geven.

Ook wat zij in de toekomst van de lokale politie verwachten kunnen zij op het enquêteformulier dat naamloos is vermelden. Er werden een 300tal mensen aangeschreven om deel te nemen aan de bevraging.

Wie zich geroepen voelt om ook mee te werken aan de enquête kan een formulier aanvragen bij de politie of het op het commissariaat afhalen.

De Zonechef blikte met tevredenheid terug op het voorbije werkjaar. Uit de cijfers van 2007 blijk dat er meer ongevallen met enkele stoffelijke schade gebeurden en dat het aantal ongevallen met lichamelijke schade daalde.

Er vielen 2007 twee dodelijke slachtoffers bij ongevallen in onze gemeente. Dat is een minder dan vorig jaar. Opmerkelijk is ook dat 11% van de bestuurders die betrokken zijn bij een ongeval minstens een glaasje te veel ophebben.

Het aantal inbraken in woningen is vergelijkbaar met 2006. Het aantal poging tot inbraak ligt hoger. Dat betekent volgens de zonechef dat de mensen hun gebouwen beter beveiligen waardoor de inbrekers hun poging tot inbraak opgeven omdat het te veel moeite kost om binnen te geraken.

PREVENTIE EN SCHRIJVEN

Omdat bij de controles vorig jaar gebleken is dat er meer chauffeurs dan verwacht zonder verzekering en of zonder geldig rijbewijs rijden zal ook in 2008 de controle op die zaken verscherpt worden.

Zonechef Mervielde onderstreepte dat zijn korps niet schrijft om te schrijven. Wij treden in de eerste plaats preventief op. Als dat niet werkt dan volgen de PV' S

Dat zoals uit de cijfers blijk in 2007 minder geschreven werd dan het jaar daarvoor is volgens de zonechef voor een deel het gevolg van de preventieve acties van de politie maar ook van de onderbezetting waarmee het korps het afgelopen jaar te kampen had.

Daarom werd het aantal snelheidscontroles vorig jaar vermindert. Deze controles werden selectief uitgevoerd op de plaatsen war na metingen bleek dat er ook een preventieactie nog effectief te snel gereden wordt.

OVERLEG

"De veiligheid van de bevolking is niet alleen de taak van de politie. Er zijn ook andere diensten en de mensen zelf die daarbij een rol te spelen hebben.

Daarom is het overleg met andere diensten en informatie uitwisseling tussen politie en de bevolking belangrijk" stelt Franky Mervielde.

Hij wijst er op dat de Maldegemse politie ook regelmatig overleg pleegt met het parket. Daardoor weet het parket welke actie er bij de Maldegemse politie waar en wanneer organiseert. PV van Maldegems die bij het parket belanden worden altijd met veel aandacht behandeld.

De zonechef is er trots op dat er vorig jaar slechts 2 klachten bij het Comité P werden ingediend. De eerste klacht werd reeds afgehandeld. De klacht bleek niet alleen ongegrond hij was ook nog vals.

 


VALENTIJNSHUWELIJKEN IN DE MEVR. COURTMANSSCHOOL

Op vraag van schepen van Burgerlijke Stand staken de valentijnsbruidjes van 1 dag elkaar de ring aan. De eerste huwelijkskus was voor de bruidjes van een dag een stap te ver.

Juf Veronique en juf Vicky van het tweede leerjaar van de Mevr. Courtmansschool hebben hun leerlingen op Valentijn hun leerlingen eens laten zien hoe een huwelijk tussen grote mensen wordt voltrokken.

De namen van de 19 meisjes en de 19 jongens gingen elk in een afzonderlijke doos. Bij lottrekking werden de bruidsparen samengesteld. Voor de koppeltjes per bus naar het gemeentehuis werden gevoerd kregen zij van hun juffen de raad goed te kijken en te luisteren naar de schepen van Burgerlijke Stand.

 

Na de plechtigheid poseerden de 19 paartjes van een dag samen met hun leerkrachten, de directeur van de basisschool en schepen Pauwels op de trappen van het gemeentehuis.

Plechtig bestegen de paartjes, onder het oog van enkele ouders die het spektakel niet wilden missen, de trappen van het gemeentehuis en wachten op de komst van de schepen van Burgerlijke Stand.

Zoals het bij een huwelijk aan toegaat, ging last hij ook enkele wetten voor waaraan de bruidjes zich moeten houden.

Daarna moest ieder paartje afzonderlijk voor de schepen hun jawoord uitspreken. Daarna ontving ieder kind als aandenken een trouwboekje van een bruid van een dag.

 


MAURO HAD DE MOOISTE DIKKE TRUI AAN

 

De meeste kinderen van het basisonderwijs van de Mevr. Courtmansschool vonden dat Mauro de mooist versierde dikke trui aanhad.

De leerkrachten en leerlingen van de basisschool van de Mevr. Courtmansschool maakten van de dikketruiendag iets speciaals.

De leerlingen hadden de raad gekregen op vrijdag 15 februari een mooi of versierde dikke trui aan te trekken. Die trui konden ze gebruiken omdat ter gelegenheid van dikketruiendag de verwarming een paar graadjes lager was gezet.

Als opwarmertjes liet juf Marierose de kinderen voor de klaslokalen binnengingen de huckel buck dansen. Alle klassen verkozen voor de speeltijd de mooiste dikke trui van hun klas. Tijdens de speeltijd mochten de winaars van iedere klas zich aan al de leerlingen voorstellen.

Mauro kreeg als winnaar van de dikketruiverkiezing het schaapje (symbool van de dikketruiendag) als trofee.

Op het teken van juf Marierose namen de kinderen plaats achter de leerling van wie ze vonden dat hij of zij de mooiste dikke trui aan had.

Mauro kreeg de meest kinderen achter zich en werd de winnaar van de verkiezing. De directeur van de basisschool overhandigde hem het schaapje het symbool van de dikketruiendag.

Op het einde van de speeltijd mochten de leerlingen ook de juffrouw met de mooisversierde dikke trui verkiezen. Die verkiezing werd gewonnen door juf Vicky de benjamin van team.

 


WELVAART STAAT NIET OVERAL BORG VOOR WELZIJN

Met de studie van professor Kesteloot in de hand bewijst het bestuur van RESOC dat er initiatieven zijn om het welzijnspeil in onze regio op te krikken.

Welvaart en Welzijn gaan volgens de studie in onze regio niet hand in hand.

Uit het beschikbare cijfermateriaal van de VDAB en de resultaten van een studie van professor Kesteloot van de KUL (Katholieke Universiteit Leuven) maakt RESOC (Regionaal Economisch sociaal overlegcomité Meetjesland Leie en scheldestreek) op dat een stijging van het welvaartpeil in het Meetjesland niet overal gepaard gaat met een stijging van het welzijnspeil.

Het aantal werklozen gaat de nog steeds in dalende lijn. Maar het aantal oudere werklozen is de afgelopen 7 jaar met 1000 eenheden gestegen.

Er zijn minderwerklozen maar er zijn nog steeds categorieën dan de bevolking die nog steeds te weinig kansen krijgen op de arbeidsmarkt.

De daling van het aantal werklozen heeft voor gevolg dat er meer mensen zijn die hun inkomen hebben zien stijgen.

Toch toont professor met droge cijfers aan dat ondanks de dalende werkloosheid die de welvaart doet stijgen, nog veel mensen in onze regio zijn het niet breed hebben. Dat aantal daalt niet.

Dat komt omdat de dalende werkloosheid voor een niet onbelangrijk deel het gevolg is van deeltijdse arbeid en tewerkstelling in lage loon sectoren

Het welzijn ( ziekenzorg en huisvesting) volgt de welvaart niet. Samen met de openbare besturen en de sociale partners wil RESOC een plan uitwerken om in de toekomst het welzijnspeil in het Meetjesland beter mee te laten profiteren van de stijgende welvaart.

 


Home
Home
 
Made in France