De week van Pol Veirman
Vijfde jaargang - n° 232 - Week 18 : 04 mei tot 10 mei 2008


EERSTE COMMUNICANTJES IN DE PAPAVER

Voor de 18 leerlingen van juffrouw Conny was het vorige week zondag de voorlopig belangrijkste dag uit hun leven.

Na weken van voorbereiding mochten zij tijdens de eucharistieviering waarin zij een hoofdrol kregen voor het eerst zoals de grote mensen de communie ontvangen.

Daarna werden zij samen met hun ouders en grootouders door de directie de leerkrachten en de ouderraad van de Papaver uitgenodigd voor een drankje en een hapje in de turn- en feestzaal van de school.

 


NA GOUD IS ER DIAMANT VOOR FIRMIN EN NIVIA DE SMET

Ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum werden Firmin en Nivia De Smet samen met hun familie door schepen Frank Sierens, in vervanging van schepen Antoine Pauwels, in het Maldegems gemeenthuis ontvangen.

Op 28 april 1948 gaven Firmin De Smet en Nivia De Smet elkaar hun jawoord in het Adegems gemeentehuis. Op vier mei werd het huwelijk ingezegend in de parochiekerk van Oostwinkel.

60 jaar later werd het diamanten paar door Schepen Frank Sierens, geen onbekende voor de familie, in het Maldegems gemeentehuis ontvangen.

Firmin De Smet werd 88 jaar geleden in Oostwinkel in het landbouwersgezin van Jan en Maria van Colle geboren.

Hij liep school bij de nonnekes in Oostwinkel om daarna zijn studies aan het college in Eeklo verder te zetten. Tussen zijn studies en zijn legerdienst in 1939-40 hielp hij thuis op landbouwbedrijf van zijn ouders. Tijdens zijn legerdienst nam hij deel aan de 18 daagse veldtocht.

Raadslid Cecile Ryckaert overhandigde het diamantenpaar het gemeetelijk geschenk.

Nivia zag 85 jaar geleden het levenslicht op Veldekens 46 waar het diamantenpaar nu nog woont. Haar ouders August en Irma Heyde hadden er een landbouwbedrijf.

De hoeve draagt de naam de Hogen Roker. Een steen in de schuur verraadt dat het geslacht De Smet er reeds sedert 1637 woont.

Nadat zij de lagere school in Oostwinkel had doorlopen studeerde Nivia verder aan O L Vr. Visitatie in Ledeberg. Daar leerde Nivia ook haar Frans. Zij hielp na haar studies thuis op het bedrijf van haar ouders.

Firmin en Nivia leerden elkaar als kinderen al kennen. Hun ouders waren verre familie. Na hun huwelijk gingen Firmin en Nivia inwonen bij haar ouders en namen later het landbouwbedrijf over.

Het diamantenpaar heeft een leven van hard werken in de natuur achter de rug Dat heeft hen gehard maar zeker niet klein gekregen.

Zij zijn trots op hun twee kinderen en op hun drie kleinkinderen en kijken uit naar de komst van het eerste achterkleinkind.

Firmin was en is een paardenliefhebber en geniet nog altijd van een ritje op zijn paard. Nivia speelt nog regelmatig op de piano.

Zij genieten samen van alle mooie dagen dat het leven hen op Veldekens schenkt. Zij hopen dat nog vele jaren te kunnen doen en maakten alvast een afspraak met schepen Frank Sierens voor hun briljanten jubileum over vijf jaar.

 


SONIA LAAT ONS MEE GENIETEN VAN HAAR KUNST

De aquarellen van Sonia hebben iets te vertellen

Veel mensen die het programma van WAK 2008 in handen kregen waren er over verwonderd dat ook Sonia De Waele tussen de deelnemers stond.

Ondertussen hebben reeds veel kunstliefhebbers een bezoek gebracht aan de tentoonstelling in de Oude Staatsbaan 1a en genoten van de aquarellen van de hand van Sonia.

Het schilderen is bij Sonia nochtans geen bevlieging van de laatste jaren. "Als kind tekende ik en kleurde ik waar ik kon. Toen ik ouder werd maakte ik ook mijn eigen wenskaarten en zorgde voor tekeningen op menu's.

Een opleiding aan een kunstacademie zat er niet in. Mijn ouders zagen geen toekomst in de kunst voor hun dochter" vertelde Sonia ons terwijl zij ons langs haar werken van de afgelopen twee jaar loodste.

In plaats van de kunst werd het de economie. Haar drukke beroepsbezigheden zorgden er voor dat haar liefde voor het tekenen en schilderen voor jaren op de achtergrond werd gedrongen.

Een zestal jaar geleden is daar verandering in gekomen. De beroepsbezigheden werden teruggeschroefd en het vlammetje van de kunstenares in Sonia wakkerde weer aan.

Omdat ze niet houdt van half werk ging zij zich niet alleen in de schilderkunst verdiepen zij schreef zich ook in bij de kunstacademie in Eeklo.

Daar ze kan rekenen op de begeleiding van Bart Boonen en Patrick Ysebaert. Die hebben haar de nodige vrijheid gegeven om zich als kunstenares te ontwikkelen en stonden klaar om waar nodig haar met advies bij te staan.

Een aantal van haar aquarellen zijn niet te koop. Het gezicht van Christ is een van die werken.

RIJKDOM

Een wandeling door de tentoonstelling leerde ons dat Sonia, nadat zijn in een korte periode het tekenen schilderen van de menselijke vormen onder de knie had, die lichamen ook een duidelijk gezicht gaf.

De rijkdom van de mensen die zij schildert zit niet in uiterlijke tekenen van welstand maar in wat hun gezicht, hun kledij en hun houding uitstralen Sonia beperkt zich niet alleen tot het portretteren van mensen maar is er van overtuigd dat zij met die werken als kunstenares meer tot het publiek kan spreken dan met landschappen.

Hoewel ze er van overtuigd was dat wat zij geschilderd heeft af is, keek ze toch met enige zenuwachtigheid uit naar de reacties van de bezoekers van haar eerste tentoonstelling. "Ik schilder niet om te verkopen maar het stimuleert wel als de mensen je werk bewonderen" merkte ze op.

TOEKOMST

Nadat de tiendaagse WAK is afgesloten verhuizen tijdelijk een deel van haar werken in het kader van "Kunst in de straat" tot 22 juni naar het zakenkantoor Van Meenen in de Marktstraat in Maldegem.

Sonia was wel overdonderd over de vele positieve reacties die ze de afgelopen dagen heeft gekregen. Het leven heeft haar echter geleerd dat je als mens wel even mag zweven maar vlug naar de realiteit moet terug keren.

Het succes stijgt haar zeker niet naar het hoofd. Zij zal veder schilderen omdat zij het graag doet en omdat zij het ziet als een ontwikkeling van haar persoonlijkheid. Zij heeft ons beloofd dat ze geen zes jaar zal wachten om ons nog eens van haar kunst te laten genieten.

 


HET BLEEF DROOG TOT NA DE AUTOWIJDING

Ook dit jaar was de firma Van Landschoot nadrukkelijk aanwezig op de autowijding.

Met enige argwaan keken voorzitter Marijn Baute en de andere leden van het Comité van O L Vr. van de Weg op 1 mei naar de donker wolken die bij momenten dreigend over Adegem trokken.

Hun vrees dat de 44ste editie van de autowijding naast het probleem van de dubbele feestdag ook nog met neerslag zou af te rekenen krijgen was niet ongegrond.

Toch verzamelden zich een uur voor het begin van de autowijding de eerste auto' s al in de Molenstraat en langs 'Spanjaardshoek en 't Kruisken.

Toen pastoor Adrien Dhooghe de eerste druppels gewijd water over de auto's uitstrooide stond de file reeds tot in Heulendonk.

Niet alleen automobilisten lieten hun voertuig wijden. Ook wielertoeristen passeerden voorbij pastoor Dhooghe en het beeld van O L Vr. van de Weg.

Samen met de politie zorgde het comité dat ook dit jaar op de medewerking van enkele vrienden kon rekenen dat de wijding vlot verliep. Even voor de middag werd het laatste voertuig gewijd. De teller bleef stilstaan op 625.

De medewerkers aan de wijding waren amper in den Hoogen Pad voor een eerste terugblik op de 44ste autowijding toen het eerst begon te regen en daarna hagelstenen die op de ruiten trommelden.

 


VIERDE MEMORIAL RUDY LANDUYT

Zijn familie en vrienden zijn Rudy nog niet vergeten. Op zaterdag 10 en zondag 11 mei organiseren zij zijn vierde memorial.

De terreinen aan den Hoogen Pad zijn het centraalpunt van de memorial. Zaterdag 10 mei starten daar tussen 16u00 en 17u00 de deelnemers aan de koetsentocht. Tijdens die tocht zijn een aantal stops voorzien.

Zondag 11 mei begint de Welsh pony/cob keuring om 9u00. De keuring van niet stamboek pony' s begint om 13u. Ook dit jaar wordt voor de keuring beroep gedaan op een keurmeester uit Engeland.

Naast de keuring van de pony' s is er vanaf 13u30 demonstratie Dressuurrijden door Evelien De Kesel. Ook hond en Meester start om 13u30 met een demonstratie gehoorzaamheid.

Voor informatie kan contact opgenomen worden met 0475-97.05.95 of via [email protected]

 


DERTIGSTE JEUGDTORNOOI VAN KVK ADEGEM

Zondag 11 en maandag 12 mei zijn het op de terreinen van KVK Adegem voetbalhoogdagen voor de jeugd.

Een honderdtal ploegen ( duiveltjes, preminiemen en miniemen) uit alle hoeken van onze regio nemen er deel aan het 30ste jeugdtornooi.

De eerste wedstrijden beginnen zondag om 9u30. De laatste finales worden maandag om 18u gespeeld. Het publiek kan gratis van die sportmanifestatie genieten.

 


KAV ORGANISEERT MINI SNEUKELTOER

Zondag 18 mei organiseert KAV Adegem een mini sneukeltoer met start en aankomst in het parochiaal centrum. De fietsafstand bedraagt 25 km.

Starten kan vanaf 14u00. Enkel zij die voor 13 mei zijn ingeschreven kunnen genieten van de toer en van de sneukels.

Voor informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met Maria Chavez d'Aguilar tel 050-71.51.46 of met Greta Van Kerkhove 050-71.43.41.

 


WINKELEN MET MILIEUVRIENDELIJKE BOODSCHAPPENTAS EN BELGERINKEL

De zes jarige Noortje Schelstraete tekende vorig jaar het motief dat op de milieuvriendelijke boodschappentas staat. Iedereen kan gratis in het bezit komen van een dergelijke tas.

Vorig jaar raakte met Belgerinkel naar de winkel in onze gemeente niet van start. De eerste editie van met Belgerinkel naar de winkel in 2006 had nochtans aangetoond dat zowel de plaatselijke middenstand als de bevolking achter de actie stonden.

Er kwamen toen meer dan 5.000 fietskaarten binnen en er was door de handelaars naast de officiële prijzen ook nog een aanzienlijke prijzenpot bij elkaar gebracht. Dit jaar was er wel tijdig overleg tussen de gemeente en de plaatselijke middenstand.

STEMPEL VRAGEN

Ook dit jaar is de belangstelling voor de actie bij de plaatselijke middenstand groot. Volgens Eveline Van Hoecke voorzitter van UNIZO Groot Maldegem nemen meer dan 100 zelfstandigen aan de actie. Die zorgen ook dit jaar net als in 2006 vrijwillig voor een extra prijzenpot.

Het principe van de actie blijft dezelfde als vroeger. De handelaars die deelnemen aan de actie maken dit kenbaar met een affiche in hun etalage.

De klanten die per fiets naar de winkel komen krijgen een stempel op hun fietskaart die zij bij een van de winkeliers kunnen aanvragen. Mocht uw winkelier er niet aan denken dan mag u zelf om uw stempel vragen.

Een volle kaart geeft recht op een milieuvriendelijke boodschappentas die door de gemeente bij IVM werd aangekocht. Uit alle binnengebrachte fietskaarten worden de prijzen getrokken. De eerste prijzen zijn ook dit jaar fietsen

Wie niet per fiets winkelt, kan ook gratis aan een milieuvriendelijke boodschappentas geraken. In de infokrant verschijnt een bon die recht geeft op een dergelijke boodschappentas.

Het is wel de bedoeling dat de milieuvriendelijke boodschappentassen ook gebruikt worden zodat e minder plastiekzakken in omloop komen.

 


KANAALFEESTEN BRACHTEN DE MASSA OP DE BEEN

Aan de spoorwegbrug in Balgerhoeke werden de deelnemers aan de kanaalfeesten opgewacht door de restaurantwagen van het Stoomcentrum en door mensen van het comité

Ook inwoners van Adegem, Maldegem en Middelburg hebben massaal deelgenomen aan de Kanaalfeesten die vorige week zondag door de actiecomité's tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal en de samenvoeging van de Blinker en de Stinker, tussen Damme en Zomergem werden georganiseerd.

De zon was van de partij en dat zette mensen extra aan om het prachtige panorama langs het Schipdonkkanaal te ontdekken. Er werd onder de deelnemers ook veel gesproken over de verbreding van de vaart en de gevolgen die de verbreding voor het leven in onze streek zal hebben.

Ook aan Celiebrug passeerden veel fietsers. Zij die de petitie tegen de verbreding nog niet hadden getekend zetten daar hun naam en adres onder de petitie.

Het slotfeest voor Groot Maldegem ging door in Pomme Charelle. Het was doorlopend tot 20u druk. Uit alle hoeken kregen de leden van het comité de vraag om van de Kanaalfeesten een traditie te maken.

"Er was veel volk en er is veel over het probleem gesproken maar ons werk is zeker nog niet gedaan. Wij moeten het dossier van nabij blijven volgen en de mensen informeren van zodra er nieuwe informatie is.

Wij moeten ook nog wegen vinden om de mensen die wij tot op heden nog niet hebben kunnen bereiken met onze informatie te informeren en te alarmeren" reageerde Koen Cromheecke nadat de laatste deelnemers aan de feesten Pomme Charelle hadden verlaten.

 


KUNST IN DE STRAAT BLIJFT PARAAT

Zondag vier mei eindigt de tien dagen durende WAK. De kunstenaars van Maldegem en zijn deelgemeenten geven met hun initiatief Kunst in de straat de mensen nog tot 22 juni de tijd om hun kunstwerken te bewonderen zelfs op plaatsen waar kunst niet altijd thuis is.

Bij Johan Sesselle kwamen tijdens WAK kunstenaars samen naar buiten. Ook tijdens kunst in de straat zijn de kunstwerken van Johan nog te bewonderen. Een overzicht van het volledige programma vindt u op www.maldegem.be of in de brochure die door de gemeentelijke diensten werden verspreid.

 


Home
Home
 
Made in France