www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 320 - Week 2 : van 10 tot 16 januari 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

ADEGEM KLONK OP HET NIEUWE JAAR !

Net als vorig jaar was het ook dit jaar bijzonder druk op de nieuwjaarsreceptie die het Adegems feestcomité de Adegemnaren de eerste zondag van het nieuwe jaar aanbood.


De warme en frisse drankjes lieten zich smaken tijdens de nieuwjaarsreceptie op het kerkplein.

Om die receptie te kunnen aanbieden werd niet alleen de gemeentelijke subsidie opgetrokken. Adegem telt nu afgaande op de gemeentelijke subsidie 6000 inwoners.

Het feestcomité kon ook op de financiële en materiële steun rekenen van zes Adegemse handelszaken.

Het ging er ondanks de vrieskou bijzonder gezellig aan toe. Het Adegemse Volkstheater verraste de mensen op het kerkplein met hun jubileumlied.


Ook dit jaar ontbraken de hapjes en de frietjes niet op de nieuwjaarsreceptie.

De Adegemnaren namen uitgebreid hun tijd om elkaar een voorspoedig 2010 te wensen en genoten van alles wat hen te eten en te drinken werd aangeboden.

Er moet een communicatiestoornis geweest zijn tussen het kermiscomité en de Verenigde Vrienden Adegem. De koninklijke fanfare luisterde de eucharistieviering op en daar bleef het zondagvoormiddag bij.


De sneeuwruimers van dienst hebben er afgelopen zondag voor gezorgd dat de wedstrijd Adegem-Latem toch kon doorgaan.

Enkele bestuursleden en supporters van FC Adegem moesten de receptie vroeger dan gepland verlaten.

Om de wedstrijd tegen Latem te kunnen laten doorgaan waren er extra handen nodig om de lijnen op het terrein sneeuw en ijsvrij te maken.


GEEN STROOIZOUT TE KORT

Nadat wij in verschillende gemeenten hoorden dat zij door hun zoutvoorraad zaten en er volgende week nog weinig kan gestrooid worden is er volgens schepen Noël Wille in Maldegem geen gebrek aan strooizout.

De gemeente beschikt nog over een voldoende voorraad om zijn strooiplan te volgen. Die voorraad wordt ook nog aangevuld .

Ondertussen zijn er nog wel een aantal straten waar nogal wat mensen wonen die wachten op de komst van de strooiwagen(s)


JUBILEREND ADEGEMS VOLKSTHEATER ONTHULDE GEDENKSTEEN

Het Adegemse Volkstheater viert dit jaar zijn 50 jarig bestaan. Het jubileum werd ingezet met de onthulling van een gedenksplaat op de muur van de zaal D'Havé.

De plaats waar 50 jaar geleden voor het toneelgezelschap alles begon.


NIEUWJAARSRECEPTIE BIJ DE GEMEENTE

Claudine Schelstraete, lerares in de gemeenteschool op de Kruipuit, was een van de mensen die tijdens de nieuwjaarsreceptie van het gemeentepersoneel als waardering voor haar 25 dienstjaren met een geschenk werd bedacht.


NOG EVEN WACHTEN OP HET GERESTAUREERDE ORGEL

Na dat het dossier van de restauratie van het Adegems kerkorgel uit de administratieve molen was geraakt, kon vorig jaar de restauratie beginnen.

De hoop dat Vlaanderen zingt Kerst door het gerestaureerd orgel zou begeleid worden bleek ijdel.

Er moesten te veel aanpassingen aan het oksaal gebeuren om de orgel voor de jaarwisseling in de St. Adrianuskerk te installeren.

Nu is volgens Jan Stockman, voorzitter van de Kerkfabriek van St. Adrianus, bijna alles klaar en zal het orgel over drie weken in Adegem zijn.

Het zal ongeveer een week duren voor het orgel geïnstalleerd is. Het officieel inspelen van her orgel is pas voor het najaar voorzien.


NOG MEER WINDMOLENS IN ADEGEM EN MALDEGEM

Terwijl zij op en rond het industrieterrein uitkijken naar beslissing van minister Joke Schauvliege, en de bestendige deputatie van Oost Vlaanderen in verband met de geweigerde vergunningen voor het inplanten van 2 of 3 windmolens op het industrieterrein, groeit de kans dat er nog meer aanvragen komen om in Adegem en in Maldegem windmolens te bouwen.

De kerkfabriek St. Adrianus heeft van een firma de vraag gekregen of zij bereid is een deel van haar perceelgrond in de Berlaars te verhuren om daar windmolens op te plaatsen.

Diezelfde firma heeft ook in de Bogaardestraat in Maldegem mensen gepolst om een stukje van hun grond tegen een forse vergoeding te verhuren om er windmolens op te plaatsen.

Voor beide locaties zijn er nog geen concrete plannen en er is ook nog geen overeenkomst tussen de Adegemse kerkfabriek en de firma.

De kerkfabriek zou niet weigerachtig staan tegen de verhuur van een paar stukjes grond.


ANDRE DHONT DE KRAK VAN 2009

Voor de tweede maal organiseerde het Brugsch Handelsblad in alle steden en gemeenten waar het weekblad verschijnt, de verkiezing van de KRAK van het jaar.

Daarmee plaatst het weekblad iemand in de kijker die zelden of nooit op het voorplan treedt maar toch een belangrijke bijdrage levert aan het socio- cultureel leven in zijn of haar gemeente.

In 2008 ging de titel naar KVG voorzitter Annie Borgonjon. André Dhondt uit het Harlingerhof 38 die ondermeer actief is in het KOTK, het Kinderkankerfonds en de Landelijke Gilde werd in december tot de KRAK 2009 verkozen.


EDDY HEEFT GEEN TIJD VOOR DE WERELDTENTOONSTELLING

Zaterdagmiddag ontmoetten we Eddy Wally in 't Pleintje te Donk. Hij was er eregenodigde op de voorstelling van de jaarlijkse reis die door de OZZI- CLUB wordt georganiseerd.

Dit jaar zijn tussen 24 april en 12 mei Japan, China en Zuid Kora de bestemmingen. Hoogtepunt van de reis is een bezoek aan de wereldtentoonstelling.

Voordat hij de gasten verraste op een van zijn succesnummers vertelde Eddy ons dat hij jammer genoeg niet kan deelnemen aan de reis. Voor 2010 staan er al 120 optredens in zijn agenda.


WIE WON DE HOOFPRIJS ?

Op maandag 4 januari trok UNIZO Groot Maldegem de winnende nummers van zijn eindejaarsactie.

De hoofdprijs van 12 x 300 Euro viel op het nummer 173702. Het winnende lot werd uitgegeven bij Envelopje.



VERBREDING VAN HET SCHIPDONKKANAAL TERUG NAAR AF

"Als ze het Plan MER ( invloed van het project op het milieu) eerlijk beoordelen moeten zij het afkeuren" klonk het de afgelopen weken bij de actiecomité s tegen het Seine Schelde West project waarin de verbreding van het Schipdonkkanaal zit.

Die actiegroepen hebben met degelijke argumenten aangetoond dat zowel de haalbaarheidsstudie als het Plan MER in verschillende hoofdstukken op los zand is gebouwd.

Minister Hilde Crevits stelde in het Vlaams Parlement de behandeling (goedkeuring) van het dossier uit tot de resultaten van het Plan MER gekend en geëvalueerd waren.

Die resultaten waren eind vorig jaar al bekend. Het departement leefmilieu heeft de resultaten van het Plan MER geëvalueerd en een vernietigend afkeuringsrapport geschreven.

Volgens dat rapport roept het Plan MER meer vragen op dan het antwoorden geeft.

Voor de bepaalde problemen werden geen of onvoldoende oplossingen voorgesteld.

Het rapport wijst er ook dat er onvoldoende rekening werd gehouden met aangereikte alternatieven.

NIET GEDAAN
Als de minister haar woord houdt dan zal zij op basis van het afkeuringsrapport het dossier van de verbreding van het Schipdonkkanaal terug naar af sturen.

In het Vlaams Parlement zal ze met dit rapport moeilijk een meerderheid vinden om het Seine Schelde West project goed te keuren.

Wie denkt dat het dossier daarmee van de baan is, gelooft nog in sprookjes.

Er werd nog voor de minster een officiële uitspraak in verband met het Plan MER gedaan heeft door de voorstanders van het project al gelobbyd om een nieuwe studie te laten uitvoeren.

Hoe de politici daarop zullen reageren, zal in de nabije toekomst duidelijk worden.

De actiecomité's verwijzen met het afkeuringsrapport in de hand naar de door hen aangehaalde alternatieven.

Zij vragen meteen ook de opheffing van de reserveringszone langs het Schipdonkkanaal.


HET VIERGESLACHT VAN DE FAMILIE VAN LANDSCHOOT


Met de geboorte van Maxim Van Landschoot heeft de familie een viergeslacht.

In de Butswervestraat (Caprice) troffen we Maxim, de jongste telg van het viergeslacht op de schoot van de 87 jarige Juliaan (iedereen zeg Juul) Van Landschoot.

Die is de vader van de 53 jarige Paul Van Landschoot. Paul is de vader van de 27 jarige Thomas die de vader is van Maxim.


JUBILEUMJAAR VOOR CARNAVAL IN MALDEGEM

Carnaval in Maldegem is aan zijn 44ste editie toe. Maandagavond stelde de Raad van Elf zijn programma voor Carnaval 2010 voor.

Dat staat volledig in het teken in Carnaval in Maldegem 4X11. Nu is de carnavalsalade al te koop in Maldegem en in een aantal gemeenten van het Meetjesland.

Ook de Jenever 4X11 die in samenwerking met Filiers Jenever tijdelijk op de markt wordt gebracht, is in de Maldegemse herbergen al te proeven.


NIEUWJAARSDRINK IN DE DR. HERREBAUTLAAN

De woning van Rosette was zaterdagavond de place to be voor de inwoners van de Dr. Herrebautlaan.

Het feestcomité had voor de nodige spijs en drank gezorgd zodat de inwoners elkaar in een gezellige sfeer het beste voor 2010 konden wensen.


 
Home
Home