www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 352 - Week 34 : van 22 tot 28 augustus 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

DE ZANDLOPER VIERDE TIENJARIG BESTAAN

Klik voor een grotere versie
Tussen een hapje en een drankje door blikte schepen Valerie Taeldeman terug op 10 jaar buitenschoolse opvang in de Zandloper.

Met een receptie voor het personeel, de kinderen en hun ouders werd vrijdagnamiddag op de Zandakkers het 10 jarig bestaan van het Initiatief Buitenschoolse Opvang (IBO) de Zandloper gevierd.

Met Ukkie Pukkie Kleit startte de gemeente Maldegem in 1985 met een eigen kinderopvangdienst. Twee jaar later begon in de Brielstraat Ukkie Pukkie Maldegem en nog een jaar later startte in Adegem in het huis van de kloosterzusters Ukkie Pukkie Adegem.

Omdat naast de klassieke kinderopvang ook de vraag naar buitenschoolse opvang bleef stijgen, probeerde Maldegem om een vergunning te krijgen om een IBO te beginnen.

Omdat ook in Adegem de vraag naar buitenschoolse opvang bleef stijgen werd onderzocht of het praktisch mogelijk was om in het lokaal van Ukkie Pukkie ook een IBO te organiseren.

KSA

Het was snel duidelijk dat er in het gebouw in Adegem - Dorp te weinig ruimte was om er zowel een klassieke kinderopvang als een IBO in onder te brengen. Beiden staan onder toezicht van het Kind en Gezin.

Die dienst stelt terecht eisen in verband met het personeel en de accommodatie. Met het verdwijnen van KSA Adegem kwamen er in het gemeentelijk gebouw op de zandakkers een aantal lokalen vrij.

Toenmalig schepen van jeugd kon er het schepencollege van overtuigen om daar een IBO op te starten. Er werden aan het gebouw aanpassingswerken gedaan en Maldegem kreeg een vergunning om een IBO op te starten.

ACTIE

Op 1 augustus 2000 opende IBO De Zandloper zijn deuren voor kinderen tussen 2,5 en 12 jaar. De kinderen kunnen er zowel op de schooldagen als tijdens de vakantiedagen terecht. De openingsmaand (het was vakantie) was een succes.

Toen het schooljaar 2000- 2001 begon, werd het bijzonder stil in de Zandloper. Het duurde niet lang of her en der werd al gesproken over een mislukking.

Toenmalig schepen Anneke Gobeyn gaf zich niet zomaar gewonnen. Via verschillende acties zorgde zij er met haar medewerkers voor dat IBO De Zandloper beter bekend raakte bij de bevolking en het succesverhaal van de buitenschoolse opvang op de Zandakkers kon starten.

CIJFERS

Uit het cijfermateriaal van schepen van jeugd Valerie Taeldeman blijkt dat er momenteel 270 kinderen uit 250 gezinnen op regelmatige basis naar de Zandloper komen.

De kinderen die naar de Zandloper komen en in de Papaver school lopen worden er met het gekende treintje heen gevoerd en teruggebracht.

De Zandloper mag tijdens de schooldagen 36 kinderen opvangen. Tijdens vakantiedagen mag dat aantal tot 70 oplopen. Naast coördinator Inge Caene werken er nog 8 mensen in de zandloper.

FEEST

Klik voor een grotere versie
Met een hapje, een drankje en dansjes van de kinderen vierden het personeel van de Zandloper, de kinderen, hun ouders en het gemeentebestuur het 10 jarig bestaan van het Initiatief Buitenschoolse Opvang.

Volgens schepen Taeldeman heeft de Zandloper de afgelopen 10 jaar bewezen dat de Zandloper zijn plaats in de wereld van de buitenschoolse opvang verdiend heeft.

De gemeente doet er volgens de schepen alles aan omdat De Zandloper en de Ukkie - Pukkie's de infrastructuur zouden blijven voldoen aan de normen die door Kind en Gezin worden opgelegd.

De viering van 10 jaar is volgens schepen Valerie Taeldeman in de eerste plaats een feest voor de kinderen en het personeel. Het is ook de gelegenheid om dat personeel even in de schijnwerpers te plaatsen.

De gemeente kan dan wel zorgen voor een perfecte accommodatie, het zijn de mensen die er werken die van de Zandloper een succes hebben gemaakt.


OEPS - ZEBRAPAD VERGETEN!

Klik voor een grotere versie
Het beton was nog niet droog toen de aannemer op den Hoeke al een strook moest uitbreken om die te vervangen door een zebrapad in klinkers.

De mensen die de werken op het kruispunt van Adegem-Dorp en de Kallestraat van nabij opvolgen, keken deze week raar op. De aannemer betonneerde het gedeelte van de rijweg dat voor de gemotoriseerde voertuigen is voorzien.

Een paar dagen later moest hij al enkele stukjes van het beton uitbreken. Op de plaats waar het beton werd uitgebroken kwam, zoals in de Kallestraat, een zebrapad in klinkers.

Schepen van infrastructuur Noel Wille bevestigde ons dat de aannemer geen schuld treft.

Hij voerde de werken uit zoals ze op het plan getekend waren. Op dat plan was geen zebrapad voorzien. Het was tijdens een werkbezoek dat schepen Wille het ontbreken van het Zebrapad vaststelde.

Sinds een audit de technische dienst heeft doorgelicht is daar het een en ander veranderd. Mogelijks ligt daar de oorzaak van de fout.


DENISA MAG NOG DIT JAAR TERUGKEREN

Klik voor een grotere versie
Met tranen in de ogen nam het 5 jarig Roemeens meisje Denisa Sim afscheid van haar vakantiegezin, de familie De Maertelaere - De Prest.

"Vorig jaar lazen wij dat de vzw VLA-ROM op zoek was naar gezinnen die tijdens de vakantie een Roemeens kindje voor een maand in hun gezin willen opnemen.

Wij waren er over eens dat wij zo een kindje in ons gezin in de Staatsbaan zouden opnemen. Wij hebben zelf vier kinderen en waren er van overtuigd dat voor een maand voor een vijfde kind zorgen geen probleem zou zijn" vertelden Stefaan De Maertelaere en Katleen en De Prest ons toen zij met hun kinderen op 15 augustus aan den Hoogen Pad afscheid namen van Denisa Sim.

"De eerste dagen had Denisa het een beetje moeilijk omdat ze haar broertje dat ook op vakantie was in Vlaanderen miste. Het duurde echter niet lang of begon Denisa open te bloeien, vooral dankzij onze kinderen ." doet Kathleen haar verhaal.

"In het begin was het even zoeken om de juiste manier te vinden om met haar te communiceren. Onze kinderen hadden daar minder moeite mee dan wij. Het duurde echter niet lang of wij zaten op het goede spoor" vulde Stefaan zijn echtgenote aan.

ZINGEN
Denisa paste zich bijzonder snel aan in haar gastgezin. Toen zij, na een maand, terug naar huis vertrok kon zij zelfs al een paar liedjes in het Nederlands zingen. Zij had zelf de kinderen van de familie De Maertelaere - De Prest een liedje in het Roemeens geleerd.

Het werd de familie ook snel duidelijk dat Denisa niet gewoon was om groenten te eten. Buiten appelmoes lustte ze geen enkele groentevariëteit.

TERUGKEER
Denisa heeft met volle teugen van haar maand vakantie bij de familie genoten. Stefaan en Kathleen willen niet wachten tot juli 2011 om Denisa terug naar Adegem te halen. Zij willen met de Vzw VLA-ROM onderzoeken of het niet mogelijk is om Denisa ook tijdens de wintermaanden voor enkele maanden naar Adegem te laten overkomen.

Klik voor een grotere versie
Omdat er maar één aanhangwagen aan de autobus mocht gekoppeld worden, had de vzw de gastgezinnen verwittigd dat zij hun vakantiegast niet meer dan 2 dozen (met kleren voedsel, schoolgerief enz...) mochten meegeven. Het was voor de chauffeur en de leden van de vzw een hele opdracht om alle bagage in de autobus en in de aanhangwagen te krijgen.

DANK
Voordat de kinderen voor de lange reis naar Roemenië de bus opstapten, kwamen zij samen met hun gastgezinnen nog even samen in de cafetaria van den Hoogen Pad.

Jacques Braet dankte namens de vzw de gastgezinnen die de meer dan 60 kinderen uit kansarme Roemeense gezinnen van een zorgenloze vakantie hebben laten genieten. Hij hoopt dat er volgend jaar nog meer gezinnen aan de oproep van de vzw een gevolg zullen geven.


DE ZIT (BID) BANKEN KOMEN ER

De leden van de gebedsgroep die begin deze week in een schrijven aan het schepencollege om zit (bid) banken vroegen bij het Mariabeeld in het park aan de Sint Adrianuskerk, hebben niet lang op een antwoord moeten wachten: Schepen Noel Wille verzekerde hen vrijdag dat de gevraagde banken er komen.


PETER DE CLERCQ ALS GASTKOK NAAR HILTON BANGKOK

Klik voor een grotere versie
Het grillrestaurant van de Millennium Hilton Bangkok zal in november een weekje de sfeer van de Elckerlijc proeven. Of de gasten ook van het vlees van de speciaal voor de Elckerlijc gekweekte varkens zullen proeven is nog niet zeker.

Peter De Clercq, de patron van de Elckerlijc, had niet verwacht dat de chef van Hilton Bangkok het voorstel dat hij hem in april deed om eens een paar dagen als gastkok in Bangkok op te treden, ernstig zou nemen.

Tijdens zijn vakantie in Thailand verbleef Peter met zijn gezin enkele dagen in de Millennium Hilton Bangkok. Hij kwam er in gesprek met Lorenzo Rosso.

De chef van het hotel zag onmiddellijk dat Peter professionele belangstelling had voor de restaurants in het hotel. Hij nam hem dan ook mee naar enkele van de keukens en de Cheeseroom.

Wat Peter daar te zien kreeg deed hem het water in de mond krijgen. Bij het afscheid gaf Peter de man zijn visitekaartje. Samen tafelden Peter en zijn echtgenote Annouk in het Grillrestaurant.

Peter bestelde voor zichzelf geen voorgerecht maar twee hoofdschotels met vlees dat bij ons niet of nauwelijks te krijgen is.

BEWONDERING

Toen de familie De Clercq - Van Landschoot de volgende morgen op weg was naar het ontbijtbuffet, werden zij opnieuw aangesproken door de chef van Hilton Bangkok. Hij had de website van de Elckerlijc bezocht en was vol bewondering over het palmares van boeken en titels die Peter achter zijn naam heeft.

Bij het afscheid beloofde Peter hem een Engelse versie van Just Grilling op te sturen. De heer Rosso vroeg daarop aan Peter of hij niet eens een paar dagen als gastkok in Hilton Bangkok op zou willen treden.

Peter dacht dat de heer Rosso na het vertrek van de familie zijn voorstel snel zou vergeten.

UITNODIGING

Toen Peter, na een verplicht verlengde vakantie in België terugkwam, stuurde hij het boek op naar Hilton Bangkok. Een paar weken terug ontving hij een mail uit Bangkok.

"Mijn echtgenote en ik dachten dat het een bedanking voor het boek was. Die bedanking was er maar er was ook een uitnodiging bij om tussen 22 en 30 november in de Millennium Hilton Bangkok te logeren en er als gastkok op te treden" vertelde Peter.

Hij moest niet lang nadenken om op dat voorstel in te gaan. In november zal er een kleine verhuis zijn van de Elckerlijc naar Bangkok.

Peter wil er, naast een nieuw aperitief dat alle gasten van het hotel bij de verwelking van de gastkok wordt aangeboden, tijdens zijn optreden als gastkok ook verschillende ingrediënten gebruiken die hij in de Elckerlijc gebruikt.


GRATIS NAAR DE OPENLUCHTCINEMA

Klik voor een grotere versie

Filmliefhebbers kunnen vrijdag 27 augustus op de speelweide achter het Sint Annapark gratis twee films meepikken. De werkgroep Jeugd Maldegem pakt namelijk voor de vierde maal uit met een openluchtcinema.

Dit jaar kozen zij voor UP (begint om 20u30) en AVATAR (begint om 22u30).

Bij mooi weer staat het scherm van 4 op 8 meter opgesteld aan de piramide. Bij minder mooi weer worden de films in de feesttent vertoond.

De films en de zitjes worden gratis aangeboden. Popcorn, snoep en drank worden tegen democratische prijzen verkocht.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home