www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Zevende jaargang - n° 358 - Week 40 : van 3 tot 9 oktober 2010

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt breed | Georgia 10pt standaard | Verdana 10pt | Verdana 10pt zonder kolommen

HET VAN PETEGHEM ORGEL IS TERUG

Klik voor een grotere versie
Jan Stockman voorzitter van de kerkraad stelde samen met Heidi Van De Keere, Piet Blomme (leden van de kerkraad), burgemeester Johan De Roo en orgeldeskundige Jef Braekmans het gerestaureerde Van Peteghemorgel voor.

In 1996 besliste de kerkraad van de Sint Adrianuskerk om het Lonckeorgel te restaureren. Bij het natrekken van de geschiedenis van het orgel werd het voor orgeldeskundige Jef Braekmans snel duidelijk dat het Lonckeorgel oorspronkelijk een Van Peteghemorgel was.

Dat Van Peteghemorgel dateert van 1780. In 1959 werd het oorspronkelijke orgel omgebouwd tot een Lonckeorgel. Na overleg met de Vlaamse gemeenschap en de gemeente Maldegem die mee de restauratie financieren, werd besloten om het Van Peteghemorgel in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Klik voor een grotere versie
Orgeldeskundige Jef Braekmans liet ons al even proeven van de prachtige klanken dat het gerestaureerde orgel de kerk instuurt.

KOSTPRIJS
Het had heel wat voeten in de aarde om het orgel in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Het duurde 3 jaar voor de restauratie af was. Het orgel staat, om te acclimatiseren, al een paar maanden terug in de kerk.

De kostprijs is tot iets meer dan 414.000 euro opgelopen. De kerkfabriek betaalt daarvan 18.300 euro (4,42%). De rest van het bedrag wordt betaald door de gemeenten (58.327 euro = 14,09%), de provincie (253.060 euro= 20,37%) en het Vlaams Gewest (253.066 euro = 61,12%)

Het gerestaureerde orgel wordt op zondag 31 oktober om 15u30 ingehuldigd in aanwezigheid van bisschop Luc Van Looy. Het wordt officieel ingespeeld door organist Edward De Geest.

Iedereen die belangstelling heeft voor kerkorgels en hun muziek is welkom op de inhuldiging.

INVESTERINGEN
Burgemeester De Roo benadrukte dat dit niet de eerste en ook niet de laatste investering is die de gemeente in de Sint Adrianuskerk doet.

Hij verwees naar de in 2007 en 2008 gerestaureerde glasramen. Van de kostprijs (115.219,58 euro) betaalde de gemeente 60.124,36 euro. Nu het orgel gerestaureerd is moet ook de verwarming in de kerk grondig worden aangepakt.

Die werken zullen in 2011 worden uitgevoerd. De kosten daarvoor worden op 135.061 euro geraamd. De gemeente zal daarvan 6.661 euro betalen.

De kosten voor de vernieuwing van het uurwerk, voorzien in 2011 of in 2012, worden op 25.000 euro geraamd. De gemeente zal daarvan 5.000 euro betalen.


KLAVERBLADWANDELING START IN HET ANDRE TRENSTADION

Op zondag 10 oktober organiseert W.K. Maldegem een klaver-wandeltocht met start en aankomst in het André Trensonstadion in de Ringbaan.

Er kan gekozen worden voor een wandeling van 7, 14 of 21 km. Er word in lussen van 7 km gewandeld langs nog weinig bewandelde paden. Inschrijven en starten kan tussen 7u30 en 15u.


STORING WEBSERVER

Door een vervelende storing op onze webserver verschijnt onze wekelijkse gazedde voor één keer met een dag vertraging. Onze excuses voor het ongemak...


WIT GELE KRUIS WUIFDE GRETA UIT

Klik voor een grotere versie
Greta beëindigde haar loopbaan bij het Wit Gele Kruis zoals ze die 36 jaar geleden begon: in een 2 PK.

Donderdag 30 september was voor Greta De Croock, verpleegster bij het Wit Gele Kruis Maldegem, haar laatste werkdag. Nadat ze was afgestudeerd begon zij, ruim 36 jaar geleden, bij de Maldegemse afdeling van het Wit Gele Kruis.

Zij was een van de mensen die, toen zij nog maar pas in dienst was, haar schouders onder de samenwerking tussen haar diensten en de huisartsen heeft gezet.

Hoewel ze in Eeklo woont, heeft Greta een boontje voor Adegem. Veel van de mensen die zij in al die jaren verzorgde waren inwoners van onze gemeente.

Voor haar waren de personen die ze dagelijks bezocht geen patiënten maar mensen met een eigen leven en eigen waarden. Zij bezit de gave om mensen te kunnen opbeuren maar ook om naar hen te luisteren.

Niet zijzelf maar de mensen die zij verzorgde waren belangrijk. "Wij kunnen door te luisteren naar de mensen met levenservaring veel opsteken dat wij in boeken en cursussen niet kunnen leren" was een van haar stelregels.

Bij Greta moest je, als het om haar mensen ging, niet zijn voor academisch taalgebruik. In voor iedereen goed te begrijpen woorden gaf zij haar mening te kennen. Dat werd haar door de bureaucratie niet altijd in dank afgenomen.

AFSCHEID
Haar collega's hebben van haar laatste werkdag een feest gemaakt dat ze nooit zal vergeten. Zij werd met een 2PK rondgereden naar haar patiënten. Toen zij zelf nog eens achter het stuur van de 2pk kroop werd zij tegengehouden voor een politiecontrole.

Donderdag ging ze niet op bezoek bij de mensen om hen te verzorgen maar om afscheid te nemen. Overal waar zij met haar collega's kwam werden vooral leuke herinneringen opgehaald.

Klik voor een grotere versie
Ook bij Antoine Van Landschoot werden herinneringen opgehaald.

Uit die herinneringen leerden wij dat Greta met haar 2 pk de eerste was die nog vóór de Expresweg officieel open was voor een dringende verzorging langs de N49 reed.

Zij werd achtervolgd door de politie die haar een serieuze preek gaf. Gelukkig voor haar kon haar toenmalige baas de politie overtuigen van de goede bedoelingen van Greta.

TOEKOMST
Met pensioen gaan betekent voor Greta niet dat zij in een hoekje zal wegkwijnen: zij zal nu meer tijd hebben voor zichzelf en haar familie.

"Er zijn ook nog zoveel veel mensen die zowel op geestelijk als lichamelijk vlak hulp nodig hebben - voor die mensen zal ik mij, zolang ik kan, blijven inzetten" vertelde zij voordat ze de laatste maal haar schort van het Wit Gele Kruis uittrok.


GEEN OIGEMSE VOLKSKWIS TIJDENS DE WINTERKERMIS

De eerste Oigemse Volkskwis die voorzien was op zaterdag 9 oktober in den Hoogen Pad gaat niet door.

Omdat Café de Filosoof diezelfde avond zijn jaarlijkse grote quizavond organiseert heeft het Adegemse feestcomité besloten om zijn quiz van het programma af te voeren.

De quiz met een prijzenpot van meer dan 400 euro zal op een nog later te bepalen datum worden georganiseerd.

Voor het volledige programma van de Adegemse winterkermis verwijzen wij u naar een andere plaats op onze site.


OP VERKENNING IN ADEGEM

Klik voor een grotere versie
De leerlingen van het vierde leerjaar van de Zusters Maricolen brachten tijdens hun rit door Adegem en Kleit ondermeer een bezoek aan het Canadees kerkhof.

In het kader van de lessen W.O. ging het de voorbije weken bij de vier klassen van het vierde leerjaar van de Zusters Maricolen over Maldegem en zijn deelgemeenten.

In het kader van die lessen werden onder politiebegeleiding twee fietsuitstappen georganiseerd. Tijdens de eerste fietstocht verkenden de leerlingen Middelburg, Donk en 't Vossenhol.

Tijdens de tweede fietstocht vrijdagnamiddag reden de leerlingen naar Kleit en Adegem. In Adegem brachten zij een bezoek aan het Canadees Kerkhof.

Met die fietstochten bereikt de school een dubbel doel: de leerlingen leren hun eigen gemeente beter kennen en ze leren ook fietsen in het verkeer.


PATRICK DE VOGELAERE BELGISCH KAMPIOEN OP HET IJZEREN GAAIBARD

Klik voor een grotere versie

Vorig weekend trokken de Meetjeslandse gaaibolders richting Sint Niklaas, waar het Belgisch kampioenschap gaaibollen op het ijzeren gaaibard werd betwist - een discipline die moeilijker is dan bollen op het houten gaaibard.

De Meetjeslandse bolders hebben daar niet alleen gefeest: bij de mannen scoorde Patrick De Vogelaere 20 punten (maximumscore 30 punten) en werd daarmee nationaal kampioen.

Met Raf Van de Velde, Paul Timmerman, Marc Timmerman en Geert Bonte werd hij met 55 punten ook kampioen van België per ploeg.


QUIZZEN MET DAVIDSFONDS MALDEGEM EN ADEGEM

Onder de vlag van "Tafel van Vier" organiseren verschillende Davidsfonds-afdelingen op zaterdag 23 oktober een quizavond. De afdelingen Adegem en Maldegem organiseren de quiz samen, en wel om 20 uur in Vrije Basisschool De Ark in de Kanunnik Andrieslaan in Maldegem.

Er worden vragen gesteld over alle onderwerpen waarin een Vlaming en een Vlaamse Brusselaar zichzelf kan herkennen. Er is ook een vragenronde over lokale onderwerpen.

Naast de 3 hoofdprijzen is er voor alle andere deelnemers een Roestkalender 2011. Het aantal deelnemende ploegen (4 personen) is beperkt.

Voor informatie en inschrijving kan contact worden opgenomen met het secretariaat van het Davidsfonds Maldegem Reesinghelaan 22 Maldegem - telefoon 050 71 31 13, of via [email protected]


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home