www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Achtste jaargang - n° 384 - Week 14 : van 3 tot 9 april 2011

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

KUNSTACADEMIE MAAKT KUNSTWERKEN VOOR GO-WEST

KUNSTACADEMIE MAAKT KUNSTWERKEN VOOR GO-WEST
Het met takken gemaakt bootje verwijst naar de bootjes waarmee mensen in conflictgebieden proberen uit te wijken naar veiliger landen. De plankenconstructie doet denken aan de huisjes van illegalen die vorig jaar in Lille werden afgebroken.

Wie de laatste weken langs den Hoogen Pad passeerde zag daar iets dat leek op verbouwingswerken. Een bezoekje leerde ons dat leerlingen van de kunstacademie er een kunstwerk maken.

Op 1 mei wordt in Adegem op het grasperk voor den Hoogen Pad het kunstwerk Go - West ingehuldigd. Het kunstwerk verwijst naar de mensen in de 19de en 20ste eeuw vanuit onze streken naar Amerika en Canada uitweken en naar de asielzoekers die nu hier een nieuwe toekomst willen opbouwen.

Aan de kunstacademie werd gevraagd om ook een inbreng te doen in het programma van de onthulling van het nieuw kunstwerk aan den Hoogen Pad. De leerlingen hebben toen samen met hun leerkrachten nagedacht welk kunstwerk zij konden creëren voor de onthulling van Go-West.

Het worden twee constructies die samen een geheel vormen. Met hun boot die ze met gesprokkeld hout hebben gemaakt vragen zij aandacht voor het lot van de bootvluchtelingen. Met de houten bouwconstructie verwijzen ze naar de illegalen die vorig jaar in Lille werden verdreven. Zij hadden daar hun eigen primitieve woningen opgetrokken om toch enige beschutting te hebben tegen weer en wind. De illegalen werden verdreven en de constructies werden gesloopt.


MOLENSTRAAT KRIJGT NIEUWE ONPARE NUMMERS

Vorige week donderdag waren de inwoners van de Molenstraat die een onpaar huisnummer hebben uitgenodigd voor een informatievergadering in den Hoogen Pad.

Volgens schepen van Burgerlijke stand Antoine Pauwels, die samen met Veronique Blondeel -hoofd van de dienst bevolking- de informatievergadering organiseerde, wil Maldegem af van huisnummers die letters bevatten.

De gemeente denkt er volgens schepen Pauwels ook aan om de namen van straten die door een andere straat worden doorgesneden aan te passen.

In het verleden is bij het toekennen van de huisnummers geen rekening gehouden met de onbebouwde percelen. Daardoor was de gemeente genoodzaakt om telkens er in een straat een huis bij kwam, dat huis het nummer te geven van het huis daarvoor aangevuld met een letter. Die nummering zorgt voor moeilijkheden bij de hulpdienst, dokters en brievenbestellers.

In de Molenstraat in Adegem stelt dat probleem zich langs de zijde van de onpare nummers. Bij het begin van de vergadering benadrukte schepen Pauwels dat er over de nieuwe vernummering nog geen beslissing genomen werd. Voor het punt op de agenda van het schepencollege komt wil schepen Pauwels eerste weten of en zo ja welke bezwaren de inwoners van de Molenstraat tegen de vernummering hebben.

Uit de reactie van de mensen die op de bijeenkomst waren afgekomen bleek dat iedereen de vernummering een goede zaak vond. Het aankopen van een nieuw huisnummer is voor niemand een probleem.

KOSTEN
Van schepen Pauwels vernamen zij dat alle officiële diensten zoals de belastingen, de maatschappijen van de nutsvoorzieningen door de gemeente van de wijziging van de huisnummers op de hoogte zullen gebracht worden.

Door een verklaring die hen door de gemeente ter beschikking wordt gesteld wordt kan ook het verschijnen in het staatsblad van de wijziging van de maatschappelijke zetel van bedrijven en de wijziging in de kruispuntbank gratis gebeuren.

Via de verzekeringsagent moet het nieuw adres op het roze inschrijvingsbewijs van de auto's worden ingevuld. Als daarvoor op het formulier geen plaats meer is moet een nieuw formulier worden aangevraagd. Een nieuw roze inschrijvingsbewijs aanvragen gaat nu automatisch gepaard met het aanvragen van een nieuwe nummerplaat. Dat is een kost van 20 euro.

Dat de nummerwijziging ingrijpend zal zijn bleek uit de voorbeelden die door de schepen Pauwels werden gegeven. Tot en met het huisnummer 15 verandert er niets. Nummer 17D wordt nummer 27. Het huidig huisnummer 21d wordt 53 en 45, het laatste onpaar nummer in de Molenstraat, zal na de vernummering 93 worden.

Wanneer de vernummering ingaat, kon schepen Pauwels nog niet zeggen. Eerst wordt er van de informatievergadering een verslag opgemaakt voor het schepencollege. Hij vermoedt dat het nog een viertal maanden zal duren voor er een beslissing genomen wordt.

De mensen die een nieuw huisnummer krijgen zullen schriftelijk van hun nieuw nummer op de hoogte gebracht worden. De bedrijven zullen met dat schrijven ook de nodige attesten krijgen om de wijzigingen in het staatsblad en in de kruispuntbank kosteloos te laten gebeuren.

Doordat de bijeenkomst zo vlot was verlopen bleef er nog tijd over om even na te praten. Omdat er nog steeds geen nieuwe concessiehouder is voor de cafetaria van den Hoogen Pad namen schepen Pauwels en mevr. Blondeel plaats achter den toog.


MALDEGEM RAADPLEEGT VVSG OVER BELASTING OP ERNERGIEPRODUCTIE

Omdat het schepencollege het tijdens de gemeenteraadszitting van februari niet tot een stemming liet komen over het voorstel van Jason Van Landschoot om een gemeentebelasting op te leggen aan bedrijven die in onze gemeente grote hoeveelheden (minimum 10 megawatt) per jaar produceren, plaatste de heer Van Landschoot het punt op de dagorde van de raadszitting van maart.

Nadat de burgemeester de wetten en decreten had geciteerd aangaande het heffen van gemeentebelasting op windmolens en andere toestellen die energie produceren, merkte de heer Van Landschoot op dat zijn voorstel geen heffing legt op de windmolens maar wel op de productie van energie.

Hij verwees naar het onderhoud die hij als voorbereiding op de invoering van een degelijke belasting had met een persoon van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Uit dat onderhoud heeft de heer Van Landschoot opgemaakt dat een degelijke heffing niet onwettig zou zijn.

Burgemeester Johan De Roo veegde het voorstel niet van de tafel maar zal zelf contact opnemen met de VVSG om het dossier te bespreken.


ADEGEM-DORP DONDERDAG VOLLEDIG OPEN

Over enkele dagen kunnen we opnieuw met de auto en de fiets door Adegem-Dorp rijden.

Eind februari begonnen de reeds vorig jaar aangekondigde werken in het Dorp. Om praktische redenen werden de werken in verschillende fazen uitgevoerd.

Met het herleggen van de kasseien tussen de Kerkstraat en de gemeentelijke kinderopvang is er een einde gekomen aan de werken. Vanaf maandagmorgen kan er vanaf den Hoeke tot aan de kerk worden gereden. Vanaf donderdag zal ook het gedeelte tussen de kinderopvang en de Kerkstraat voor het verkeer worden opengesteld.


KUNSTATELIER VAN DE VIERKLAVER VERHUIST NAAR DE KROMMEWEGE

Op vraag van Mevoc is de erfpacht die deze dienst had op het pand in de Krommewege nummer 44 (eigendom van de gemeente Maldegem) voortijdig beëindigd. Een deel van die eigendom werd door MEVOC al in erfpacht gegeven aan het Centrum voor Levensvorming (CLV).

Door het vervallen van de erfpacht van Mevoc kwam ook een einde aan de erfpacht van het CLV. De gemeente kwam daardoor opnieuw in het bezit van zijn eigendom. De gemeente had volgens burgemeester Johan De Roo geen directe plannen met dit gebouw.

De vzw de Vierklaver die momenteel voor zijn kunstatelier een pand huurt in het bedrijvencentrum Sobemai in de Bogaardestraat in Maldegem toonde belangstelling voor een deel van de gemeentelijke eigendom in de Krommewege.

Ook het CLV wou zekerheid hebben dat het daar zijn activiteiten zou kunnen verder zetten. Net als de Vierklaver wou het CLV het gebouw liever kopen dan huren. De verkoop van de eigendom zal de gemeente 500.000 euro opbrengen.


EDDY PLASSCHAERT WINT ETENTJE MET ADEMTEST

EDDY PLASSCHAERT WINT ETENTJE MET ADEMTEST
Door deel te nemen aan de actie "Maak jezelf geen blaasjes wijs, Blaas liever in het zakje" won Eddy Plasschaert een etentje ter waarde van 120 euro. De prijs werd uitgereikt in het gemeentehuis in Knesselare.

Voor Aalter en Knesselare was het al de tweede maal dat men in december en januari de actie "Maak jezelf geen blaasjes wijs, blaas liever in het zakje" organiseerde. Maldegem en zijn deelgemeenten namen voor de eerste maal deel aan de actie.

De actie is een samenwerking tussen de dienst alcohol en drugpreventie van de gemeenten Aalter, Knesselare en Maldegem, de drie gemeentebesturen, de twee politiezones en 46 restaurants.

Er werden tussen half december en half januari 6000 zakjes om een alcoholtest af te nemen ter beschikking gesteld aan de restaurants in de drie gemeenten. Mensen die tijdens de eindejaarsperiode op restaurant gingen konden vrijwillig een ademtest afleggen voordat zij het restaurant verlieten. Zo kon de BOB zien of hij nog BOB kon zijn.

Aan de mensen die deelnamen aan de test werd gevraagd om het evaluatieformulier dat bij het blaaszakje zat in te vullen en af te geven in het restaurant of te bezorgen aan de dienst drugpreventie.

Tijdens de alcoholtesten die door de politie tijdens de jaarwisseling werden uitgevoerd werden de chauffeurs over de actie aangesproken. Uit de reacties van zowel de chauffeurs als de restaurantuitbaters blijkt dat de actie een positieve invloed had op het alcoholgebruik bij mensen die nog achter het stuur moesten.

De actie was volgens de initiatiefnemers een groot succes en zal ook bij de volgende jaarwisseling georganiseerd worden. Een onschuldige hand haalde uit de binnengekomen evaluatieformulieren het formulier van Eddy Plasschaert als winnaar voor Maldegem tevoorschijn. Hij wint een waardebon van 120 euro voor een etentje in een van de restaurants die aan de actie deelnamen.


RODE KRUIS REIKTE EHBO- EN HELPERBREVETTEN UIT

RODE KRUIS REIKTE EHBO EN HELPERBREVETTEN UIT

Begin dit jaar startte de Maldegem met een cursus EHBO. Wie die cursus met succes had gevolgd kon daarna de cursus helper volgen. Van de 12 deelnemers die me succes de EHBO cursus volgden namen er 8 met succes deel aan cursus helper. Vorige week zondag werden in het lokaal van het R K Maldegem de EHBO en helperbrevetten uitgereikt.

Femke Verhaeghe, Katrien Crul, Christa Onderdonck, Sabine Mattheeuws, Paul Van Poelvoorde Emmanuel Lannoo, Hannelore Wiegand en Cedric De Clercq kunnen vanaf nu ingezet worden als helper van het Rode Kruis.

Het EHBO brevet werd uitgereikt aan Michel Mestrez, Godfried Stockman, Johan De Laender en Nicky Bruggeman


IEDEREEN ZINGT IN 'T DAMBERD

Het Meetjeslands zanggenootschap is een initiatief van het Plattelandscentrum Meetjesland. Het bestaat uit mensen uit alle hoeken van 't Meetjesland. Ook leden van het Adegems koor Canticorum maken deel uit van het gezelschap.

Het zanggenootschap trad onder de vlag van IEDEREEN ZINGT dit en vorig jaar reeds enkele malen op in het Meetjesland. Jan Wauters is de dirigent van het Meetjeslands zanggenootschap, dat op het accordeon wordt begeleid door Roger Schelstraete. Het repertoire bestaat uit vooral gekende oude Vlaamse liedjes.

Zondag 10 april is het Meetjeslands Zanggenootschap vanaf 15 uur te gast in Café 't Damberd. Zij hopen er veel mensen te ontmoeten die nog eens oude Vlaamse liedjes willen zingen. Om mee te zingen of te luisteren hoef je niets te betalen...

UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home