www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 431 - Week 9 : van 26 februari tot 3 maart 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

REALISATIE OCMW SITE NOG NIET VOOR MORGEN

Tijdens een commissievergadering werd door schepen Valerie Taeldeman en mensen van de vzw Woonwijzer Meetjesland de analyse van de woonomgeving in Maldegem en zijn deelgemeenten besproken.

Om te voldoen aan de wettelijke normen moeten er in Maldegem tussen 2011 en 2020 een 129 sociale huurwoningen bijkomen.

Er wordt tegen 2025 van Maldegem ook nog een inhaalbeweging van 30 sociale huurwoningen verwacht. Daarnaast moeten er in die periode ook nog 73 sociale koopwoningen en 14 sociale koop-kavels gerealiseerd worden.

Voor het bereiken van die quota rekent de gemeente de komende jaren verder op de medewerking van de sociale bouwmaatschappijen en Publiek - Private Samenwerkingen (PPS).

Een van de projecten dat voor een deel van de vereiste sociale wooneenheden kan zorgen is de OCMW site in Adegem. De gronden van het OCMW waar onder meer het Elisabethrusthuis heeft gestaan.

De realisatie van dat project is volgens de studie echter nog niet voor morgen. Er moet eerst nog een Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) opgemaakt worden.

Er zijn ook nog mogelijkheden tussen de Canadezenlaan en de Waleweg. Dat zou een uitbreiding zijn een bestaande sociale verkaveling. Voor dit project is al een GRS maar de gronden moeten nog onteigend worden.


CARNAVAL IN MALDEGEM KLEURDE OOK EEN BEETJE ADEGEMS

CARNAVAL IN MALDEGEM KLEURDE OOK EEN BEETJE ADEGEMS
't Folkloorke pakte vorige week ter gelegenheid van zijn 33ste deelname aan carnaval in Maldegem uit met een prachtige praalwagen.

Vorig weekend zakten opnieuw duizenden mensen naar Maldegem af om de 3 stoeten door het centrum te zien trekken.

De ijzige wind ('s namiddags en 's avonds) en de enkele vlokken sneeuw ('s avonds) kregen de carnavalssfeer niet stuk. De kwaliteit van zowel de kinderstoet als de avondstoet lag hoger dan de vorige jaren.

De carnavalsorden uit onze gemeenten kunnen in originaliteit en schoonheid van hun wagens steeds beter wedijveren met de wagens die van over de Nederlandse grens komen.

CARNAVAL IN MALDEGEM KLEURDE OOK EEN BEETJE ADEGEMS
Voor het 4de jaar op rij wonnen de Soepkiekens de eerste prijs in de avondstoet. Zowel de wagen van de Lapperkes als de wagen van 't Folkloorke kregen hoge quoteringen van de jury.

De meeste punten waren net als de vorige jaren voor de wagen van de Soepkiekens. Die had de dag voordien ook al de eerste prijs weggekaapt in Aardenburg. Het straatcarnaval had duidelijk last van de kilte. Na de avondstoet was het, vroeger dan de vorige jaren, bijzonder druk in de café 's en in de tent.

Om middernacht gaf Prins Geert II het bevel MASKERS AF. Dat was zeker geen reden om te stopen met feesten. De laatste carnavalisten trok pas tegen maandagmiddag terug naar huis.

GEEN GROTE PROBLEMEN
Volgens een eerste evaluatie van Yasmine Vanavermaete korpschef van de PZ Maldegem is Carnaval in Maldegem zonder grote problemen verlopen.

Om alles in goede banen te leiden kon de PZ Maldegem rekenen op enkele mensen van de federale politie. Zij had wel een opmerking over een wagen in de kinderstoet waarop de volwassenen stevig gedronken en gerookt werd.

Ook de veiligheid van de jonge carnavalisten bij de gouden worstenworp is volgens de korpschef voor verbetering vatbaar.


BJM BAKTE 500 KG PANNENKOEKEN

BJM BAKTE 500 KG PANNENKOEKEN

In de Lindestraat in Kleit rook het vorig weekend naar pannenkoeken. Bestuursleden en sympathisanten van BJM bakten van zaterdagmorgen tot zondagnamiddag 500kg pannenkoeken. Mede dank zij de opbrengst van die actie kan het bestuur de sportverenging in stand houden.


GEZINSBOND ORGANISEERT TWEEDEHANDSBEURS

Op zondag 18 maart organiseert de Gezinsbond Adegem tussen 9u en 12u een tweedehandsbeurs in den Hoogen Pad. Op die beurs mogen enkel Babymateriaal, baby- en kinderkledij, speelgoed en fietsen verkocht worden.

Wie een verkoopstand wil hebben op de tweedehandsbeurs neem contact op met Iris Boels, Molenstraat 31 9991 Adegem tel 050 71 55 77.


WERKEN AAN ROTONDE MARTENS BEGINNEN PAS IN APRIL

Door de lange winterprik hebben de werken aan de Aalterbaan (kruispunt Speyestraat) enkele weken vertraging opgelopen. Na een werkvergadering maakte het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) bekend dat de werken pas in de eerste week van april zullen voltooid zijn.

Daardoor zullen de werken aan de rotonde Martens niet in maart maar ten vroegste de tweede week van april beginnen.

Volgens het AWV zullen de werken aan de rotonde Martens ondanks de latere begindatum toch klaar zijn voor het bouwverlof.


EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR ROGER EN CHRISTIANA

EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR ROGER EN CHRISTIANA
Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Christiana Willems en Roger Vermeulen samen met hun familie en vrienden door schepen Antoine Pauwels en een uitgebreide delegatie van de gemeenteraad in de trouwtent ontvangen.

Op 21 februari 1962 huwden Roger Vermeulen en Christiana Willems voor de wet en de kerk in Zomergem.

Zaterdag werden zij ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum in de trouwtent in de tuin van huis Wallyn ontvangen.

Voordat de gemeentelijke aandenkens werden overhandigd blikte schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels even terug op de levensloop van de jubilarissen.

Zo hoorden wij wat Roger op 4 mei 1938 in de ouderlijke woning, "Goed ter Heiden" op de Vierweegse werd geboren. Zijn ouders waren landbouwers.

Nadat Roger eerst op den Appelboom en daarna op de Kruipuit school had gelopen werkte hij op de boerderij van zijn ouders. Hij volgde ook 4 jaar landbouwschool.

Zijn 15 maanden legerdienst brachten hem naar Leopoldsburg en het Duitse Kassel. Terug van den troep ging hij opnieuw aan de slag op de boerderij van zijn ouders.

Christiana zag op 25 augustus 1940 het levenslicht in de ouderlijke woning in Evergem Belzele. Zij liep school in Belzele en Zomergem om daarna te helpen op de boerderij en het huishouden. Zij volgde in die periode ook 2 jaar huishoudkunde.

Roger en Christiana leerden elkaar kennen op een ruitertornooi in Ursel. Tijdens zijn legerdienst was er voor Christiana en Roger niet veel tijd om aan hun relatie te bouwen.

Na de legerdienst van Roger maakten zij er meer werk van. Zij gingen regelmatig dansen in de Circle in Eeklo en de Venus in Zomergem.

Na hun huwelijk vestigden Christiana en Roger zich op het Goed ter Heiden. Later namen zij daar het landbouwbedrijf van de ouders van Roger over.

In 1984 schakelden zij over op een varkenskwekerij op het Staalijzer. In 1989 stopte Roger zijn zelfstandige activiteit om bij de drukkerij Hooft in Aalter aan de slag te gaan. Daar bleef hij werken tot hij met pensioen ging.

Het gouden paar kreeg twee dochters die hen twee kleinkinderen schonken.

EEN GOUDEN HUWELIJKSBOOTJE VOOR ROGER EN CHRISTIANA
Raadslid Cecile Ryckaert die Christiana en Roger al jaren kent als actieve OKRA leden overhandigde het gouden paar het gelukwenstelegram van het vorstenhuis

Christiana en Roger zijn met pensioen maar hebben nog altijd een drukke agenda.

Beiden zijn actieve OKRA leden. Zij houden van krulbollen, fietsen en dansen. Dat laatste moet na een ongelukje van Christiana even op een laag pitje gezet worden.

Christiana steekt ook nog een deel van haar vrije tijd in het knutselen. Zelfs het kantklossen heeft voor haar geen geheimen. Roger en Christiana genieten samen van iedere dag dat het leven hen schenkt.

Zij hopen dat, omringd door familie en vrienden, nog vele jaren te kunnen doen.


DE LIJN WIL BESPAREN OP LIJN 87

Ieder jaar kondigt De Lijn aan dat het aantal reizigers dat ze vervoert stijgt. Zij geeft daarbij geen onderverdeling van het aantal reizigers met een abonnement, een los-ticket of gratis-rijders (gepensioneerden).

Net als andere diensten die met overheidssteun werken heeft ook De LIJN de opdracht gekregen om te besparen.

Schrappen in de dienstverlening op volgens de raad van bestuur van De Lijn niet rendabele lijnen is een van de besparingspistes die bewandeld wordt.

Als de door de raad van bestuur van De Lijn Oost Vlaanderen voorgestelde inkrimping van de dienstverlening doorgaat zullen ook mensen die om naar school of werk te gaan de autobus van Maldegem naar Aalter en Deinze nemen het aan den lijve ondervinden.

Volgens het voorstel wordt het aantal autobussen tussen Maldegem en Deinze tijdens de daluren op weekdagen gehalveerd. Nu is er nog een autobus om het uur.

In de nieuwe regeling wordt dat om de twee uren. Op zondag wordt de busverbinding geschrapt. Met die nieuwe regeling draait De Lijn de klok 10 jaar terug.

Het Maldegems schepencollege heeft al contact opgenomen met de directie van De Lijn. In een brief aan De Lijn wijst het schepencollege er op dat de busverbinding Maldegem - Aalter - Deinze de enige vorm van openbaar vervoer tussen die twee gemeenten en de stad is.

Die lijn wordt vooral gebruikt door mensen met een abonnement. Het schepencollege wil van De Lijn ook weten op basis van welke cijfers zij snoeit in het aanbod van openbaar vervoer in onze gemeente.

Er wordt in de brief ook verwezen naar de enquête die vorig jaar door het ACV werd georganiseerd. Daarin wordt door de gebruikers van het openbaar vervoer naar meer en sneller openbaar vervoer in onze regio (ook richting Aalter) gevraagd.

De resultaten van die enquête werden vorig jaar ook aan de directie van De Lijn Oost Vlaanderen overgemaakt.

Als er dan toch een nieuwe regeling moet komen vraagt het schepencollege dat die nieuwe regeling niet zoals voorzien nog in de loop van dit schooljaar maar ten vroegste in september zou ingaan.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home