www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 457 - Week 35 : van 26 augustus tot 1 september 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

WORDT "ZING MET ONS MEE" EEN BLIJVER

WORDT
Het ging er tijdens de zangavond in het
Maeyensbos bijzonder gezellig aan toe.

Meer dan 50 mensen gaven gevolg aan de oproep van een gelegenheidswerkgroep om op zaterdag 18 augustus samen in het bos van Marc en Cecile in de Oude Weg rond het kampvuur te zingen.

Ook vorig jaar werd in het Maeyensbos een zangavond georganiseerd. Toen ging het initiatief uit van de Gezinsbond.

Toen het vast stond dat de Gezinsbond het initiatief dit jaar niet ging herhalen ging Marc Maeyens op zoek naar mensen die samen met hem de organisatie van een zangavond rond het kampvuur op zich wilden nemen. In Jan Wauters, Greta Boels, William Daelemans en Gothard De Coninck vond hij enthousiaste medewerkers. De werkgroep werd later nog uitgebreid met Annelies Lammertyn.

Voor de prijs van 2 euro kregen de deelnemers aan de "Zing Met Ons Mee" avond naast een hapje en een drankje ook een brochure waarin de liedjes stonden die in het eerste deel van het programma werden gezongen.

Voor er, om de innerlijke mensen te verfrissen en te versterken een pauze werd in gelast, werden al 30 de (Nederlandstalige) liedjes die in de brochure werden opgenomen gezongen.

Marc en Greta zorgden er tijdens het zingen voor de spijs en drank. Gothard zorgde voor het scherm en de projectie van de teksten die tijdens het tweede deel van het programma werden gezongen.

Zowel de leden van de werkgroep als de mensen rond het kampvuur genoten van de gezellige zangavond. Zij hopen dat de zangavond een vaste plaats op de Adegemse activiteitenkalender krijgt.


PIRATEN SLOTEN DE
SPEELPLEINWERKING 2012 AF

PIRATEN SLOTEN DE SPEELPLEINWERKING 2012 AF
Met een dag in het teken van piraterij en een BBQ voor de kinderen en hun ouders sloot de speelpleinwerking op de Zandakkers in Adegem zijn seizoen 2012 af.

Ondanks de minder goede weersomstandigheden in juli en de hittegolf in augustus is de hoofdleiding van de speelpleinwerking tevreden over zowel het verloop als de belangstelling voor de speelpleinwerking.

"In juli was het vooral terugvallen op de B plannen met binnen-activiteiten. In augustus werd tijdens de dagen met de hoogste temperaturen gekozen voor spelen waarbij water aan te pas kwam. " vertelde Michiel Rabaeys die na 8jaar afscheid neemt uit de hoofdleiding.

Ook dit jaar kwamen er dagelijks meer dan 100 kinderen, met een piek van 148 in juli, naar de Zandakkers om er onder de leiding van 27 monitoren te spelen.

Net als de vorige jaren werd de speelpleinwerking dit jaar afgesloten met een dagvullend programma.De hoofdleiding die naast Michiel bestaat uit Steven Morthier, Steffi Verspille en Jana Savat koos dit jaar piraten als thema voor de slotdag van de speelpleinwerking.

De meer dan 120 kinderen die afgelopen vrijdagmorgen op de afspraak verschenen waren dan ook uitgedost in de klederdracht uit de tijd van de piraten. In de voormiddag werden er in de groepen spelletjes georganiseerd die allemaal in het teken van piraterij stonden.

Nadat ze zich 's middags de frietjes lieten smaken genoten zij 's namiddags in den Hoogen Pad van een interactief optreden van Prutske.

Terwijl de kinderen zich amuseerden in den Hoogen Pad werd op de Zandakkers alles klaar gezet voor de BBQ voor de leiding, kinderen en hun ouders.

Op de speelpleinwerking zijn kinderen tot 12 jaar welkom. Omdat er vraag naar is en er in Adegem voldoende monitoren zijn overweegt de hoofdleiding van de Adegemse speelpleinwerking om volgend jaar ook de jongeren tussen 12 en 14 jaar op de speelpleinwerking toe te laten.


VEEL PMD ZAKKEN BLEVEN STAAN

Niet alleen op het containerpark is de controle op wat er aan afval wordt aangevoerd verstrengt. Ook de controle op de PMD (blauwe) zakken die om de 14 dagen worden opgehaald zijn drastisch verscherpt.

Open VLD lid Peter Van Hecke had vastgesteld dat in onze gemeente de laatste weken veel blauwe zakken met een sticker op bleven staan. Die zakken worden dan volgens het gemeenteraadslid door katten of honden open gekrabd of open gebeten.

Dat leidt dan tot overlast in de straten. Van schepen van milieu Annelies Lammertyn verwacht hij maatregelen. Volgens schepen Lammertyn werd de gemeente er door het ophaalbedrijf niet vooraf van de verscherping van de controle verwittigd.

"Wij hebben geen tijd gehad om de mensen voor die verscherpte controles te waarschuwen. Dat hebben wij ondertussen samen met de politie en de milieudienst al gedaan reageerde schepen Lammertyn.

Samen met de milieudienst zal zij er bij de mensen blijven op aandringen zich te houden aan de voorschriften in verband met het gebruik van de PMD zakken.

Mochten die waarschuwingen geen of onvoldoende resultaat hebben dan zal de gemeente de blauwe zakken die door de firma niet werden meegenomen ophalen en aan de hand van de inhoud proberen te achterhalen van wie de blauwe zakken zijn.

Die mensen krijgen dan hun blauwe zak met inhoud en de nodige aanwijzingen terug.


DAKBRAND BIJ AD DELHAIZE

DAKBRAND BIJ AD DELHAIZE
Woensdagmiddag brak er brand uit op het dak van de in aanbouw zijnde AD Delhaize in de Barbarastraat.

De brand is ontstaan tijdens werken met roofing. Toen de roofing en het houtwerk vuur vatte stonden nog enkele butaanflessen op het dak.

De arbeiders hebben, terwijl ze zelf probeerden de brand te blussen de gasflessen in veiligheid gebracht.

Het was een politieman die het vuur en de zwarte rookontwikkeling langs de Koning Leopoldlaan opmerkte en de brandweer verwittigde.

Er vielen bij de brand geen gewonden maar 3 arbeiders die er aan het werkwaren en een lid van de Pz Maldegem werden door de zwarte rook en de geur bevangen en naar het ziekenhuis afgevoerd.

Zij konden na grondig onderzoek het ziekenhuis verlaten.


SCHOTBALKEN VOOR KLEIT - OVERSTROMINGSGEBIED VOOR MAASBONE

SCHOTBALKEN VOOR  KLEIT - OVERSTROMINGSGEBIED VOOR MAASBONE
Langs de Ede ter hoogte van het eerste wachtbekken in de Baaikensedestraat in Kleit worden er, op vraag van de gemeente, door het provinciebestuur schotbalken geplaatst.

Na de overstromingen die Maldegem de afgelopen jaren hebben getroffen werden er in kader van het Masterplan, waarbij naast het gemeente bestuur nog andere openbare besturen betrokken werden, verschillende maatregelen getroffen om wateroverlast te voorkomen.

Die maatregelen hebben ondertussen al meermaals hun nut bewezen. Volgens zowel Brandweercommandant Alex Van Suyt, raadslid Noël Wille als schepen van openbare werken Geert De Roo loopt het eerste wachtbekken op Baaikensede bij hevige of langdurige regenval te vlug vol met water uit de Ede dat van het hoger gelegen gedeelte van Kleit en van Ursel komt.

Daarom moest de brandweer en de technische dienst de afgelopen jaren de boord van de Ede ter hoogte van het wachtbekken soms in moeilijke omstandigheden met zandzakjes verhogen.

Het probleem werd bij het provinciebestuur aangekaart.Er was een bezoek van gouverneur André Denys en Luc De Winne hoofd van technische dienst van de provincie nodig om het dossier van de schotbalken dat door de provincie wordt beheerd, in een stroomversnelling te krijgen. De firma Cocquyt - De Smet is deze week begonnen het plaatsen van schotbalken. Die schotbalken zullen bij hevige of langdurige regenval worden weggenomen als het water van de Ede in het lager gelegen gedeelte het alarmpeil nadert.

Pas na het wegnemen van de schotbalken zal een deel van het water uit de Ede naar het spaarbekken worden afgeleid. OVERSTROMINGSGEBIED

In het aangepaste masterplan was ook sprake van een derde wachtbekken of overstromingszone. De gemeente zou ( met subsidies)de gronden aankopen en de provincie zou de nodige aanpassingswerken uitvoeren.

Ondanks aandringen van schepen De Roo zou de provincie (voorlopig) geen subsidie toekennen voor de aankoop van de gronden op Maasbone.

Het was voor schepen De Roo dan ook een verrassing toen er eerder deze maand van het provinciebestuur bericht kwam dat, als de aankoop van de gronden voor de aanleg van het overstromingsgebied dit jaar gebeurt, de provincie 50% van de aankoopprijs voor zijn rekening neemt.

De gemeente zal nu onmiddellijk onderhandelen met de eigenaars van de gronden die voor onteigening in aanmerking komen.

De landbouwers worden onteigend maar mogen de gronden verder gebruiken als weiland. Zij moeten er rekening mee houden dat ingeval van hevige of langdurige regen die weiden onder water worden gezet om op andere plaatsen overstroming te voorkomen.


TWEEDEHANDSKLEDIJ VOOR
KINDEREN VAN 0 TOT 4 JAAR

Op woensdag 29 augustus organiseert het OCMW Maldegem tussen 14u en 16u een beurs voor tweedehandskledij voor kinderen tussen 0 en 4 jaar in de polyvalantezaal van het dienstencentrum Oud St. Jozef. De toegang is gratis.


EERSTE HOLLAND - BELGIE INVULDICTEE

Wie zich met onze noorderburen wil meten in het schrijven zonder fouten heeft op donderdag 13 september afspraak in café restaurant De Tol op de grens van Nederland ( Eede) en België (Middelburg).

Daar begint om 14u30 het eerste invuldictee Holland België. De tekst voor het dictee is geschreven door Rein Leentfaar, een Nederlander die zelf aan dictees in Nederland en België heeft deelgenomen en ook al verschillende teksten voor Nederlandse en Belgische dictees heeft geschreven.

De deelnemers krijgen een vooraf gedrukte tekst waarin 50 woorden en of uitdrukkingen moeten ingevuld worden.

Enkel van de 3 deelnemers met de minste fouten wordt de naam en het aantal gemaakte fouten bekend gemaakt.

De andere deelnemers kunnen bij de jury hun foutenscore opvragen.

Inschrijven voor het eerste Holland - België invuldictee kan tot 9 september in De Tol.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home