www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 463 - Week 41 : van 7 tot 13 oktober 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

GEMEENTE ZIET AF VAN
HAAR VOORKOOPRECHT

Patrick Foré kon zijn autocenter Foré - Van Parrys in de Krommewege niet verkopen zolang de gemeente niet had afgezien van haar voorkooprecht.

Op alle gronden die de gemeente op het industrieterrein verkocht heeft, behoudt zij als de eigenaar de zaak wil verkopen een voorkooprecht.

Daarom had de notaris die met de verkoop van het handelspand in de Krommewege belast werd een brief aan de gemeente gericht om snel een beslissing in verband met het voorkooprecht af te dwingen.

Het autocenter dat ook aan particulieren verkoopt kan slechts overgedragen worden als de nieuwe eigenaar in het pand een gelijkaardige en gelijkwaardige handelszaak verderzet. De gemeente heeft geen belangstelling om het pand terug te kopen.

Hoewel de prijs van het pand geen invloed had op de beslissing van de gemeenteraad waren er toch enkele raadsleden benieuwd om te weten voor welk bedrag de heer Foré zijn zaak van de hand doet.


PLANNEN VOOR NIEUWE VERKEERSSITUATIE

De afgelopen jaren werden er uit verschillende hoeken maatregelen gevraagd om in de Hillestraat de veiligheid van vooral de zwakke weggebruikers te verhogen.

De voorgestelde maatregelen stoten steeds op technische of praktische bezwaren. Nu heeft de cel Veiligheid in samenwerking met technische dienst een nieuw plan van voor het verkeer in de Hillestraat uitgewerkt.

De inwoners van de Hillestraat zullen de eersten zijn die de plannen te zien krijgen en er aan- en opmerkingen kunnen over maken.
Daarvoor worden zij op woensdag 10 oktober om 19u In den Hoogen Pad verwacht.


BELASTINGEN VERHUIZEN NAAR EEKLO

Wat ons al enkele maanden geleden was voorspeld werd ons nu door Jacques Verstraete (eerstaanwezende inspecteur bij de controle der belastingen in Maldegem) bevestigd.

De kantoren van de belastingen in de Gentse Steenweg 134 (ontvangkantoor Maldegem) en 136 (controle personenbelasting Maldegem) sluiten op 22 oktober definitief hun deuren en verhuizen naar de Garenstraat 48 (3de verdieping) in Eeklo. De kantoren zijn in Eeklo (onder voorbehoud) vanaf 29 oktober te bereiken.

Het telefoonnummer en het emailadres voor de controle personenbelasting blijven 02 578 31 90 en [email protected]. De openingsuren zijn iedere werkdag van 9u tot 12u en op afspraak.


RODE KRUIS HULDIGDE
TROUWE BLOEDGEVERS

RODE KRUIS HULDIGDE TROUWE BLOEDGEVERS

Vorige week zondag kwamen de bloedgevers van Maldegem en zijn deelgemeenten samen in de Poermolen in Donk. Niet om bloed te laten aftappen maar om trouwe bloedgevers te huldigen.

Er waren er 92 die gehuldigd werden omdat ze 10 maal bloed gaven, 61 voor 25 bloeddonaties, 23 met 50 bloedafnames en 14 met 75 bloedgiften achter hun naam.

Zes bloedgevers hebben de kaap van de 100 bloed afnames bereikt en er waren er 8 die al 125 maal bloed geven. Het meeste applaus en 2 flessen wijn waren er voor Gerard De Meyere die al aan 150 bloeddonaties zit.


DE TOP 100 VAN HET BELGISCH WIELRENNEN

DE TOP 100 VAN HET BELGISCH WIELRENNEN
Op zaterdag 3 december om 19u00 stelt Dominique Lampo zijn boek "Top 100 van het Belgische Wielrennen" voor in den Hoogen Pad in Adegem.

Bij de 47 jarige sportjournalist en onderwijzer (in loopbaanonderbreking) uit Maldegem -maar nu woonachtig in Ursel- rijpte voor twee jaar het idee om een top honderd van alle Belgische wielrenners samen te stellen.

Toen hij anderhalf jaar geleden aan dat project begon ondervond hij al snel dat het onmogelijk was om zich voor de samenstelling van die top honderd enkel te baseren op het palmares dat de renners bijeen gefietst hebben.

De prestaties van renners als Cyrille Van Hauwaert, Odiel Defraeye, Philippe Thys, Maurice De Waele en andere Buysses uit de pionierstijd van het wielrennen zijn niet te vergelijken met de prestaties die de renners van de afgelopen 50 jaar leverden. Daarom hield Dominique bij het toekennen van een plaats in de top honderd ook rekening met de impact die een renner had op het wielrennen van zijn tijd.

"Omdat ik mij steeds opnieuw afvroeg - wie ben ik om tegen de mensen te zeggen : dit zijn de top 100 van het Belgische Wielrennen heb ik contact opgenomen met een 15tal journalisten die als specialisaties wielrennen hebben.

Zij hebben op mijn verzoek hun top 100 samengesteld. Op basis van die lijsten ben ik begonnen aan de stemtelling van mijn top honderd" vertelde Dominique ons bij de voorstelling van zijn project.

EENSGEZINDHEID
Bij het vergelijken van de lijstjes werd het steeds duidelijker dat bij al die sportjournalisten Eddy Merckx op de eerste plaats stond en in de top tachtig steeds dezelfde namen terugkeerden. Het is enkel in de plaatsen tussen 80 en honderd dat de journalisten met andere namen uitpakken.

Op basis van zijn voorlopige top honderd begon Dominique Lampo de steekkaart van iedere renner op te stellen. Op die kaarten komen naast zijn persoonlijke gegevens ook het palmares van de renners.

Om het boek op voldoende lucht te houden worden ook de bijnamen die de renners hadden en hebben en de anekdotes die ze beleefd hebben in het boek opgenomen. Dat zijn top honderd pas vast kon staan op het einde van dit wielerseizoen heeft Dominique ondervonden.

Na het wereldkampioenschap moest hij niet alleen de steekkaart van Philippe Gilbert bijwerken, de nieuwe wereldkampioen steeg met die overwinning ook onmiddellijk in de top honderd.

VOORINTEKENEN
Het boek Top 100 van het Belgische Wielrennen rolt in november van de pers. Het zal 272 bladzijden tellen en er staan 300 foto's in.

Wie voor 20 oktober voorintekent op het boek betaalt 24 euro. In de boekhandel zal het boek 32 euro kosten. Voorintekenen kan door 24 euro te storten op de rekening 001- 6730349-80 (be47 0016 7303 4980).

Wie voorintekent op Top 100 van het Belgische Wielrennen betaalt niet alleen 8 euro minder, hij of zij vindt zijn naam in het boek en wordt uitgenodigd op een van de voorstellingen.

Die voorstellingen vinden plaats in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde op zaterdag 1 december, in De Spanjeschool in Roeselare op zondag 2 december en in den Hoogen Pad in Adegem op maandag 3 december.

Op ieder van die voorstellingen zullen renners die in de top honderd staan aanwezig zijn.


GEEN WILDBREIACTIE BIJ FEMMA ADEGEM

GEEN WILDBREIACTIE BIJ FEMMA ADEGEM
Maandagnamiddag pakten leden van FeMma Maldegem centrum onder meer de pui van het gemeente huis in met werkjes die zij tijdens hun wildbreiwerkactie hadden gemaakt.

FeMma nationaal (vroegere KAV) probeert haar leden niet te overtuigen om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op een of andere partij te stemmen.

Zij vroeg haar afdelingen wel om met een ludieke actie niet alleen haar leden maar alle vrouwen er nog eens op te wijzen dat politiek ook op gemeentelijke vlak niet alleen een zaak van mannen is.

Onder de banner van KLEUR JE GEMEENTE - STEM VROUW lanceerde FeMma haar nationale wildbreiactie. Aan alle afdelingen werd gevraagd om te breien en de breiwerkjes de laatste weken voor de verkiezingen op goed zichtbare en bekende plaatsen op te hangen.

FeMma leden van Maldegem centrum en Kleit hebben de afgelopen weken een deel van hun vrije tijd in breien gestoken. Maandag namiddag trokken zij de boer op om hun breiwerkjes op te hangen.

In Maldegem centrum werd eerst de pui van het gemeentehuis in de Rood - Gele kleuren ingepakt. Daarna volgden Ridder Salomon, Rietje Koane en het kunstwerk aan de ingang van het St. Annapark.

In Kleit werden een aantal palen van de openbare verlichting ingepakt.

In Adegem gebeurde er niets: de Femma leden lieten er de breipriemen in de kast liggen.


KERMISPLEZIER IN DE PAPAVER -
't DAMBERD EN DEN OSSCHAERT

Zaterdagavond en zondagvoormiddag werd er gefeest in den Hoogen Pad. Volgend weekend moet Adegem niet alleen gaan stemmen, er wordt ook gekermist.

De Papaver, den Osschaert en 't Damberd zijn een of meerdere dagen the place toe be. Op vrijdag 12 oktober kan men in den Osschaert smullen aan de pastabar (vanaf 18u) en vanaf 20u genieten van het optreden van Charme.

't Damberd start om 21u zijn Vlaamse winterkermis met Karaoke en veel lekkere drankjes en hapjes. Zaterdag viert De Papaver vanaf 17u zijn kermis in FC De Kampioenenstijl.

Er zijn workshops rond situaties uit FC De Kampioenen en er worden niet alleen dagschotels getapt. Op de Kampioenenfuif (vanaf 19u) zorgt Radio Hallo voor de sfeer. Tussen 15u en 20u zijn er op het terras achter 't Damberd prijzen te winnen met volksspelen.

Vanaf 20u schiet DJ Mike in het café in actie met zijn schlageravond. In den Osschaert is er van 20u een disco fuif. In de tuinbar worden verschillende soorten koffie geserveerd. Zondag 14 oktober zet 't Damberd tussen 15u en 20u zijn Vlaamse kermis met volksspelen verder.

In den Osschaert is er op zondag vanaf 20u het optreden van Woodplay. Maandag is er om 10u30 de dienst voor de overledenen.

De kinderen kijken vooral uit naar maandagnamiddag. Dan is er gratis kinderfoor.


WIND EN REGEN HIELDEN
SCHOLENVELDLOOP NIET TEGEN

WIND EN REGEN HIELDEN SCHOLENVELDLOOP NIET TEGEN
De race van de meisjes van het vierde leerjaar verliep zonder regen maar met een stevige wind. Emma Willemarck (De Ark) won met ruime voorsprong. Marrit Sierens (De Papaver) won de spannende sprint voor de tweede plaats voor Yente Van Hooreweder (De Ark)

Ondanks de regen die regelmatig viel en de hevige wind, zakten op woensdag 3 oktober toch nog meer de 260 leerlingen van het basis onderwijs van Maldegem en de deelgemeenten af naar het Maurice De Waele stadium.

Daar werd door de sportdienst in samenwerking met de Stichting Vlaamse Schoolsporten (SVS) en ACME de 21ste editie van de scholenveldloop georganiseerd. De leerlingen werden in 12 reeksen ingedeeld.

Er stond ook nog een 13de reeks tussen de leerkrachten en de ouders op het programma. Er waren niet alleen veel leerlingen op de afspraak. Ook veel leerkrachten en ouders offerden hun woensdagnamiddag op om er bij te zijn.

De kinderen die in de eerste reeksen werden ingedeeld hadden geluk. Zij moesten wel kampen tegen een felle wind maar bleven gespaard van regen. Het waren vooral de laatste reeksen last hadden van soms hevige regen.

Gelukkig waren er met de accommodatie van ACME en Meos voldoende mogelijkheden voor de leerlingen om zich na hun wedstrijd snel om te kleden.

UITSLAGEN
Meisjes 1ste Leerjaar 1. Rune Blondia (De Ark) 2. Leonie Bommelé (De Ark) 3. Esther De Langhe (De Kruipuit). Meisjes 2de leerjaar 1. Xenna De Bruycker (De Driesprong) 2. Lies Willemarck (De Ark)3 Taïs Lambrecht (De Ark). Meisjes 3de leerjaar 1. Aude- Margaux Vandekerckhove (De Ark) 2 Estée Cattoor (De Ark) 3. Juliette Van Landschoot (De Papaver). Meisjes 4de leerjaar 1. Emma Willemarck (De Ark) 2. Marrit Sierend (De Papaver) 3. Yente Van Hooreweder. Meisjes 5de leerjaar 1. Lien Baele (De Driesprong) 2. Rani Dobbelaere (De Ark) 3. Lies Van oost (De Kruipuit). Meisjes 6de leerjaar 1. Melissa Claessens (De Ark) 2. Oona Van Basselaere (De Kruipuit) 3.Febe Van Hooreweder (De Ark). Jongens 1ste leerjaar 1. Lander Loeys (De Ark) 2 Lennert Cardon (De Ark 3. Lukas Van Impe (De Kleitheuvel). Jongens 2de leerjaar 1. Victor Gaudissabois (De Kruipuit) 2. Rémon Van Loocke (De Ark) 3. Sebbe Gherardyns (De Ark). Jongens 3de leerjaar 1 Jules Constandt (De Papaver) 2 Gunnar Deyne (De Kleitheuvel) 3. Louis Constandt (De Papaver). Jongens 4de leerjaar 1. Mauro Martens (De Kruipuit) 2 Emile De Jaeger (De Driesprong) 3. Iben Keen (De Ark). Jongens 5de leerjaar 1. Jannes Van Hecke (De Ark- 2. Robbe Gherardyns (De Ark) 3. Emiel Verstrynge (De Papaver). Jongens 6de leerjaar 1. Louis Gaudissabois (De Kruipuit) 2. Ben Verschuere (school niet vermeld) 3. Simon Dauwe (De Papaver). Van de wedstrijd van de ouders en de leerkrachten bereikte ons geen uitslag.


BJM STELDE ZIJN SPELERS VOOR

BJM STELDE ZIJN SPELERS VOOR

Voor de wedstrijd van het A-Team tegen Erpe Mere stelde BJM naast zijn spelers van het A-Team ook de spelers van het B-Team en de Miniemen voor.

Om de meisjes die nu in de jeugdreeksen nog in de zelfde ploeg spelen van de jongens is BJM op zoek naar meisjes tussen 12 en 15 jaar die belangstelling hebben voor basketbal.

Zij kunnen contact opnemen met het bestuur of met de sporthal MEOS.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home