www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 469 - Week 47 : van 18 tot 24 november 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ZEVENTIGJARIGEN ROND DE FEESTTAFEL

ZEVENTIGJARIGEN ROND DE FEESTTAFEL

Twintig jaar nadat ze hun feest van de 50-jarigen vierden zaten de nu 70-jarigen die in Adegem wonen, geboren zijn of er school liepen, op zaterdag 17 november opnieuw samen rond de feesttafel in Huyze De Baere in Maldegem.

Naast een heerlijke maaltijd was er zaterdag veel tijd om bij te praten. Voor alle aanwezige zeventigers was er als aandenken ook nog een CD met het filmpje van het feest van de 50 jarigen, dat 20 jaar geleden door Albert Longueville werd gemaakt.


DE ASVERSCHUIVINGEN LIGGEN ER

DE ASVERSCHUIVINGEN LIGGEN ER

Met een weekje vertraging werd begonnen met de aanleg van de twee asverschuivingen in de Hillestraat. De asverschuivingen liggen er al.

Omdat het beton nog enkele weken moet drogen zal de Hillestraat nog enkele weken voor het doorgaand verkeer afgesloten blijven.


MARLEEN VAN DEN BUSSCHE WORDT
MALDEGEMS EERSTE VROUWELIJKE
BURGEMEESTER

MARLEEN VAN DEN BUSSCHE WORDT MALDEGEMS EERSTE VROUWELIJKE BURGEM
Donderdagnamiddag werd de bestuursploeg voor de periode 2013 - 2018 voorgesteld. Voor het eerst heeft Maldegem een vrouw als burgemeester en zetelt Groen in het schepencollege.

Nadat het er op 14 oktober naar uitzag dat CD&V na 30 jaar absolute meerderheid in de oppositie zou belanden, kwam er tussen Groen en Open VLD een kink in de kabel waardoor CD&V zowel met Open VLD als met Groen kon onderhandelen over het vormen van een bestuursmeerderheid.

Wat er tussen de politieke families tussen 14 en 22 oktober gebeurd is zal waarschijnlijk pas over enkele jaren naar buiten komen.

Zeker is dat CD&V verkoos om met Groen te onderhandelen met een 14/27 meerderheid, boven onderhandelingen met Open VLD met een 15/27 meerderheid.

Tijdens de onderhandelingen, die een drietal weken duurden, legde geen van beide partijen verklaringen af over de onderhandelingen.

Vorige week donderdag werd de nieuwe bestuursploeg en de krachtlijnen van het nieuw beleid voorgesteld.

Volgens de beide voorzitters werden tijdens de onderhandelingen de programma' s van beide partijen naast elkaar gelegd en was het duidelijk dat er meer raakpunten dan verschillen waren.

Voor de punten waarop de partijen een verschillende mening hadden zoals extra windmolens in de gemeente, werd tijdens de onderhandelingen een voor beide partijen aanvaardbaar vergelijk gevonden.

SCHEPENCOLLEGE
Met Marleen Van den Bussche (CD&V) krijg Maldegem voor het eerst een vrouw als burgemeester.

Als eerste schepen wordt Valerie Taeldeman bevoegd voor Wonen, Jeugd en Tewerkstelling.

Erwin Goethals (Groen) wordt schepen van openbare werken en ruimtelijke ordening.

Geert De Roo (CD&V) is in de volgende bestuursperiode verantwoordelijk voor Sport, Lokale Economie en Land en Tuinbouw.

Frank Sierens (CD&V) wordt de nieuwe schepen van financiën en blijft ook verantwoordelijk voor Cultuur en Onderwijs.

Antoine Pauwels (CD&V) blijft schepen van Burgerlijke Stand, Toerisme en Seniorenbeleid.

Annelies Lammertyn (CD&V) is als zesde schepen bevoegd voor Milieu, Communicatie en Kinderopvang.

Stefaan Standaert (Groen) volgt Marleen Van den Bussche op als voorzitter van het OCMW. Hij wordt als zevende schepen toegevoegd aan het schepencollege en is bevoegd voor Welzijn en Sociale Zaken.

Koenraad De Ceuninck zal ook in de volgende bestuursperiode de gemeenteraad voorzitten. Marleen Van den Bussche kondigde tijdens de persconferentie aan dat de bevoegdheden van de voorzitter van de gemeenteraad groter zullen zijn dan in de huidige bestuursperiode.

Eind 2014 neemt Antoine Pauwels afscheid als schepen en gemeenteraadslid. Hij zal als schepen worden opgevolgd door Marten De Jaeger.

Ter gelegenheid van die schepenwissel zullen er ook enkele bevoegdheden van schepen wisselen.

In de gemeenteraad wordt Antoine Pauwels opgevolgd door Isabelle Colpaert.

BELEID
Volgens Jacques Willems - voorzitter van CD&V- die samen met Patricia Stokx -voorzitter van Groen- de onderhandelingen leidde, krijgt Maldegem een bestuursploeg die staat voor continuïteit en ingrijpende vernieuwing.

Beide voorzitters zijn er van overtuigd dat er, na een bestuursperiode van grote investeringen, nu een periode moet komen waarin de gedane investeringen renderen en de klemtoon op soberheid, bescheidenheid, dienstverlening, leefbaarheid en veiligheid wordt gelegd.

Het motto van de nieuwe bestuursploeg is dan ook Maldegem leeft, werkt en deelt uw zorg.

SAMEN
Zowel de beide voorzitters als toekomstig burgemeester Van den Bussche willen tijdens de komende bestuursperiode streven naar een goede samenwerking tussen alle partijen.

Bij sommige leden van de oppositie zijn er wonden geslagen die tijd zullen nodig hebben om te helen.



POGING TOT INBRAAK

Op 11 november werden de inwoners van een woning in de Murkel rond 3u30 uit hun slaap gewekt door het lawaai van brekend glas.

Bij een poging tot inbraak was het raam van hun keukendeur ingeslagen. Doordat de bewoners onmiddellijk op het lawaai reageerden en de politie verwittigde moest de dader het hazenpad kiezen.


WAT BETEKENT 11 NOVEMBER
NOG VOOR ONZE GENERATIE ?

WAT BETEKENT 11 NOVEMBER NOG VOOR ONZE GENERATIE
Omdat 9u15 voor de VVA te vroeg was om op te treden werd het dit jaar op 11 november een stille optocht van het Oud-gemeentehuis naar de St. Adrianuskerk.

Net zoals in de meeste Belgische steden en gemeenten werd op zondag 11 november ook in Adegem officieel het einde van WO I herdacht.

Eendracht Maakt Macht, die instaat voor de organisatie van de plechtigheid, herdenkt op die dag de slachtoffers van beide wereldoorlogen.

De plechtigheid begon met een eucharistieviering in de St. Adrianuskerk, die werd opgeluisterd door het koor Canticorum.

Na de eredienst in de kerk werd de plechtigheid verder gezet aan de gedenksteen op het kerkhof.

Julien Veirman, die de plechtigheid leidde, vroeg enkele ogenblikken van ingetogenheid, niet alleen voor de oorlogsslachtoffers die in Adegem begraven liggen maar ook voor de Adegemnaren die tijdens een van de beide wereldoorlogen sneuvelden en waarvan de plaats waar zij sneuvelden en hun laatste rustplaats niet gekend is.

WAT BETEKENT 11 NOVEMBER NOG VOOR ONZE GENERATIE
Voorzitter Georges De Vos bracht hulde aan de slachtoffers van beide wereldoorlogen en dankte alle organisaties en mensen die aan de herdenkingsplechtigheid deelnamen.

Nadat hij tijdens zijn toespraak op het kerkhof hulde had gebracht aan de slachtoffers uit beide wereldoorlogen, vroeg Ere Kolonel en voorzitter van Eendracht Maakt Macht Adegem Georges De Vos, de jeugd om enkele dagen het wereldnieuws te volgen.

Dan zullen zij beter dan nu begrijpen dat veel van hun leeftijdgenoten in deze wereld niet de vrede en vrijheid kunnen genieten die zij kennen en dat die vrede en vrijheid ook bij ons veel mensenoffers heeft gekost.

De voorzitter van Eendracht Maakt Macht verwees ook naar enquêtes die aantonen dat veel mensen zouden protesteren mocht 11 november als feestdag worden afgeschaft maar niet meer weten wat er op 11 november herdacht wordt.

De plechtigheid op het kerkhof werd afgesloten met een bloemenhulde en het spelen van het Belgisch Volkslied.

Tot tevredenheid van de voorzitter en zijn bestuur was er dit jaar meer belangstelling voor de plechtigheid dan de vorige jaren.

Alvorens de leden van Eendracht Maakt Macht Adegem zondagmiddag hun voeten onder de feesttafel staken werden er nog bloemen neergelegd aan het monument van de Grenadiers in de Prins Boudewijnlaan en aan de gedenksteen van de Carabiniers aan de brug in Raverschoot.


NIEUWE FASE IN HET DOSSIER VAN
DE NIEUWE HOOGSPANNINGSLIJN

NIEUWE FASE IN HET DOSSIER VAN DE NIEUWE HOOGSPANNINGSLIJN
Tijdens een informatievergadering in den Hoogen Pad gaven mensen van Elia donderdagavond nog eens uitleg bij hun plannen voor de nieuwe hoogspanningslijn tussen Zomergem en Zeebrugge.

Nadat de Vlaamse regering het Stevin project heeft goedgekeurd (het traject van de nieuwe hoogspanningslijn tussen Zomergem en Zeebrugge), zijn verschillende gemeenten waaronder Damme, Maldegem en Zomergem naar de Raad van State getrokken om die beslissing aan te vechten.

Los van de stappen die deze gemeenten zetten is er een nieuwe fase in het Stevin project gestart.

De Vlaamse overheid bereidt een Milieu Effecten Rapport (MER) voor het project voor. Het dossier van dat MER ligt tussen 14 november en 14 december ter inzage in de Milieudienst in de Bloemestraat in Maldegem en kan ook geraadpleegd worden op www.mervlaanderen.be.

Tot 14 december kunnen mensen suggesties op of bezwaren tegen het project indienen bij de gemeente Maldegem of bij de Vlaamse overheid.

PROTEST
Van zodra de eerste ontwerpen van de nieuwe hoogspanningslijn voorgesteld werden rees er bij de inwoners van Strobrugge verzet tegen de komst van een tweede veel zwaardere hoogspanningslijn boven hun woonzone.

Gewapend met studies en verklaringen van binnenlandse en buitenlandse professoren over de schadelijke effecten van een dergelijke zware hoogspanningslijn boven woonzones tekende het actiecomité verzet aan tegen de komst van de nieuwe lijn.

Als de hoogspanningslijn er toch moet komen dan toch moet dat volgens de inwoners van Strobrugge net zoals een gedeelte in West Vlaanderen maar ondergronds gebeuren.

NIEUWE FASE IN HET DOSSIER VAN DE NIEUWE HOOGSPANNINGSLIJN
Ook tijdens de tweede informatie vergadering die Elia over zijn Stevin project in Adegem gaf, bleef de actiegroep Strobrugge protesteren tegen het bovengronds aanleggen van de hoogspanningslijn ter hoogte van Strobrugge.

Elia had geen oren naar de argumenten van Strobrugge en andere actiegroepen en kreeg van de Vlaamse overheid groen licht voor haar plannen.

Voor de actiegroepen is het een goede zaak dat verschillende gemeenten naar de Raad van State stappen. Volgens Geert Steenkiste zou het voor de actiegroepen financieel onmogelijk zijn om een procedure bij de R v S te starten.

Nu de gemeenten die stap hebben gezet hopen de actiegroepen dat de R v S voldoende procedure fouten in het Stevin dossier vindt zodat het dossier terug naar af wordt gestuurd en er bij de opmaak van een nieuw ontwerp rekening moet gehouden worden met de alternatieven die door de actiegroepen werden aangereikt.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home