www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 486 - Week 12 : van 17 tot 23 maart 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

MALDEGEM REIKTE EERSTE RIJBEWIJS
IN BANKKAARTFORMAAT UIT

MALDEGEM REIKTE EERSTE RIJBEWIJS IN BANKKAARTFORMAAT UIT

Het tijdperk van het klassieke rijbewijs is voorbij: wie nu een nieuw rijbewijs aanvraagt, krijgt er een in de vorm van een bankkaart!

In Maldegem werd vrijdagmiddag het eerste rijbewijs in bankkaartformaat afgeleverd. Het was de Adegemse Eline Raeman die tijdens haar middagpauze bij de Zusters Maricolen door burgemeester Marleen Van den Bussche en Veronique Blondeel -hoofd van de dienst Bevolking- in het gemeentehuis werd ontvangen om haar rijbewijs in ontvangst te nemen.


THE JACQUELINES OPNIEUW
TE GAST IN DEN HOOGEN PAD

THE JACQUELINES OPNIEUW TE GAST IN DEN HOOGEN PAD
Na de Poëziedag 2011 zijn The Jacquelines met Stijn Wauters op 30 maart voor de tweede maal te gast in den Hoogen Pad.

Met de songs waarmee de Andrew Sisters in de jaren veertig veel succes hadden hebben de The Jacquelines, een band rond zangeres/componiste Iris Beradocco, de afgelopen jaren bekendheid verworven.

Op zaterdag 30 maart is die groep -waar ook pianist Stijn Wauters deel van uitmaakt- vanaf 20u30 te gast in den Hoogen Pad.

Het is niet de eerste maal dat The Jacquelines daar te gast zijn: wie op 27 januari 2011 deelnam aan de dag van de poëzie zaal zich zeker nog het optreden van The Jacquelines herinneren. Zij deden er de tijd van de Andrew Sisters herleven.

Tijdens hun optreden van 30 maart blijft de Band zijn muzikale traditie trouw. De liedjesteksten teksten die ze nu brengen zijn geschreven door zangeres Iris zelf.

Het verrassend resultaat van de combinatie van muziek uit de veertiger jaren en teksten uit de 21ste eeuw zullen we op 30 maart in den Hoogen Pad kunnen horen en zien.

Kaarten voor dit optreden kunnen besteld worden op het secretariaat van den Hoogen Pad tel 050 71 00 21 of via [email protected].


TWEEDEHANDSBEURS OPNIEUW
EEN SCHOT IN DE ROOS

TWEEDEHANDSBEURS OPNIEUW EEN SCHOT IN DE ROOS
Zowel wat het aantal standen als het aantal bezoekers betreft, was de tweedehandsbeurs van de Gezinsbond Adegem opnieuw een succes.

Nog voordat voorzitter Dorien De Vlieger vorige week zondag de deuren van den Hoogen Pad opende voor de tweedehandsbeurs van de Gezinsbond, stonden er al veel mensen die op zoek waren naar baby- en kinderkleren, kindermateriaal, kinderspeelgoed of een kinderfiets klaar om tussen de standen te wandelen.

Ook dit jaar waren er te veel kandidaten voor de 37 verkoopstanden waarin de zaal van den Hoogen Pad werd ingedeeld.

Volgens voorzitter De Vlieger wil de Gezinsbond de wandelgangen tussen de verschillende standen niet versmallen om enkele extra standen bij te maken. Smallere wandelgangen zou immers betekenen de ouders met kinderen in de buggy niet meer tussen de standen kunnen wandelen.

TWEEDEHANDSBEURS OPNIEUW EEN SCHOT IN DE ROOS
Pas na 11u werd het wat minder druk op de tweedehandsbeurs.

Ook dit jaar kwamen zowel de verkopers als de kandidaat kopers van binnen en van ver buiten Adegem. De Tweedehandsbeurs van de Adegemse Gezinsbond heeft zich in de loop der jaren de reputatie opgebouwd van een beurs waar niet alleen kwantiteit maar ook kwaliteit te koop is tegen tweedehandsprijzen.

Wie zondagvoormiddag even de drukte van de beurs achter zich wou laten kon in de cafetaria van den Hoogen Pad terecht. Van daaruit zagen wij slechts weinig bezoekers den Hoogen Pad verlaten zonder dat ze iets gekocht hadden en ook bij de standhouders hoorden wij geen klachten over de verkoop.

Van voorzitter De Vlieger vernamen wij dat de tweedehandsbeurs volgend jaar opnieuw op de activiteitenkalender staat en dat er momenteel gewerkt wordt aan de organisatie van een garageverkoop in het najaar.


BELGACOM VERWIJDERT ZIJN
OPENBARE TELEFOONCELLEN

Door het succes van de gsm en ander sociale media worden de openbare telefooncellen steeds minder gebruikt. Daarom heeft Belgacom vorig jaar beslist om na te gaan waar openbare telefoons wel nog regelmatig gebruikt worden.

Het ligt in de bedoeling van Belgacom om de komende maanden in verschillende steden en gemeenten de weinig of niet gebruikte telefooncellen te verwijderen. Ook de gemeente Maldegem werd daarover ingelicht.

In Maldegem staan er nog zeven openbare telefoontoestellen. Die zijn te vinden in de Kronekalseide, de Kleitkalseide, de Bogaardestraat, de Gentsesteenweg, Adegem-Dorp, de Kruipuit en de Kloosterstraat.

Het Maldegemse schepencollege heeft bij Belgacom nog aangedrongen om de telefooncel in de Kloosterstraat in Middelburg te behouden.

Belgacom wees er op dat het openbaar telefoontoestel in Middelburg de afgelopen 12 maanden geen enkele maal is gebruikt. Het ziet daarom ook geen reden om dat toestel nog verder actief te houden.


27 MAART IS BUITENSPEELDAG

Omdat de meeste kinderen steeds meer achter hun pc of ander speeltje zitten en het vergeten raken hoe leuk het is om samen met vriendjes buiten te spelen wordt al enkele jaren in Vlaanderen een buitenspeeldag georganiseerd.

Dit jaar gaat de buitenspeeldag door op woensdag 27 maart. Die woensdagnamiddag zijn er op Nickelodeon en Ketnet geen uitzendingen.

In Maldegem zijn het Sint Annapark en de speelweide op 27 maart tussen 13u en 17u de "places to be" voor de kinderen. Daar staan reuzenspelen, volksspelen en springkastelen op hen te wachten.

Wie voor een namiddag een ander gezicht wil opzetten kan daarvoor langs de grimetafels passeren. Voor de ouders en de grootouders die met hun kinderen meekomen wordt er een bar ingericht.


GENTS MADRIGAALKOOR EN HET
VAN PETEGHEMORGEL SCHITTERDEN

GENTS MADRIGAALKOOR EN HET VAN PETEGHEMORGEL SCHITTERDEN

Zowel het Gents Madrigaalkoor onder de leiding van Johan Duijck als organiste Laure Dermaut op het Van Peteghemorgel lieten zondagnamiddag het publiek in de Sint Adrianuskerk genieten van hemelse muziek!


TWEEMAAL SNEEUW RUIMEN
IN DE LEKVIJVERSWEGEL

Mensen die regelmatig gebruik maken van de Lekvijverswegel om van op het industrieterrein naar het centrum van Adegem te rijden konden dinsdag hun ogen niet geloven.

De sneeuw die in de nacht van maandag op dinsdag overal op hopen was gewaaid was 's morgens in de Lekvijverswegel al geruimd door de gemeentediensten.

Groot was de verrassing van de mensen die in de voormiddag door een sneeuwvrije Lekvijverswegel reden of fietsten en er 's middags door een sneeuwtapijt van meer dan 10cm moesten ploeteren. Het had nochtans tussen het eerste sneeuwruimen en dinsdagmiddag niet meer gesneeuwd!

Toen verontwaardigde inwoners van Adegem contact opnamen met de gemeentelijke diensten om het onbegrijpelijke tweede sneeuwtapijt te melden, kregen zij de indruk dat zij niet ernstig genomen waren.

Op de technische diensten hield men het, zelfs nadat was uitgelegd dat het 's middags om een sneeuwtapijt ging, er aanvankelijk bij dat het ook de tweede maal om opgewaaide sneeuw ging.

Pas toen er over het nemen van foto's gesproken werd kreeg de klacht meer aandacht. Ondertussen waren de mensen van de gemeente die er voor zorgen dat het centrum van Adegem er proper bij ligt al begonnen met het opruimen van de tweede sneeuwlaag in de Lekvijverswegel.

De mensen die met de gemeentelijke diensten contact hadden opgenomen kregen de verzekering dat zal onderzocht worden van waar het tweede sneeuwtapijt vandaan kwam.


INBREKERS ACTIEF IN ADEGEM EN MALDEGEM

De Maldegemse Politie heeft vorige week verschillende meldingen van inbraken en inbraakpogingen gekregen. Bij de PZ Maldegem spreekt men nog niet van een inbrakenplaag, zoals we die eind vorig jaar hebben meegemaakt.

De eerste oproep kwam vrijdagavond binnen: in de Staatsbaan in Adegem hadden inbrekers (volgens mensen uit de omgeving waren het er vier) geprobeerd de schuifdeur van een handelszaak te forceren. Omdat het blijkbaar niet snel genoeg ging hebben ze de benen genomen.

Zaterdag 9 maart liep eerst een oproep uit de Kleitkalseide. Daar hadden inbrekers het slotplaatje van een buitendeur afgeschroefd en waren er duidelijk krassen op het hout. Maar ook daar zijn de inbrekers niet verder geraakt.

Enkele uren later was er een oproep van de schoenenzaak Paris Londres aan de Brugse Steenweg. Daar was een vrachtwagen de parking opgereden. Twee mannen met een bivakmuts sprongen uit de wagen en sloegen, terwijl een 3de persoon achter het stuur van de vrachtwagen bleef zitten, de glazen ingangsdeur in met een hamer. Ze waren blijkbaar geschrokken van het helse geluid van het alarm. Zij grabbelden enkele handtassen bijeen en vetrokken. Volgens de uitbaatster van de zaak heeft de inbraak amper een paar minuten geduurd en werd de inbraak op beeldband vastgelegd.

Ook in de Butswervestraat moest de politie de vaststellingen van een inbraak doen: daar hadden de inbrekers aan de achterzijde van het gebouw een ruit uit het raam gehaald om in de woning binnen te geraken. Boven hadden zij een kluis aangetroffen die niet in de muur verankerd was. Volgens de sporen in het gebouw zou de kluis van de tap gesmeten zijn. In de kluis zaten geld, juwelen en waardepapieren.

Maandagmorgen rond 2 uur kreeg een van de handelszaken in 't Broekelken inbrekers over de vloer. Zij hadden eerst een omheining doorgeknipt om bij de handelszaak te geraken. Vervolgens werd het slot van de ingangsdeur uitgeboord. De inbrekers namen verschillende machines waaronder 6 kettingzagen en geld mee. Die laatste inbraak vertoont veel gelijkenis me de inbraak die enkele dagen daarvoor in Bentille werd gepleegd.

Van de daders van al die inbraken en pogingen tot inbraak ontbreekt elk spoor. De politie roept de bevolking op om waakzaam te zijn en onmiddellijk met de 101 of met de lokale politie contact op te nemen als zij iets verdachts opmerken.

Bij het Buurt Informatienetwerk (BIN) reageerde men verrast omdat er geen enkel van die inbraken of pogingen tot inbraak bij het BIN werd geactiveerd.


K3 WON ZESDE BUURTQUIZ

K3 WON ZE 6DE QUIZ BUURTQUIZ
Met zijn quiz bezorgde het buurtcomité van de Ringbaan, Zandakkers en Blekkersgat de inwoners opnieuw een gezellige avond.

Zes teams van 3 of 4 personen hadden zich ingeschreven voor de 6de editie van de Buurtquiz. Zij kregen 10 vragenronden voorgeschoteld waarin de deelnemers getest werden op hun kennis van onder meer sport, actualiteit, Adegem en Maldegem.

Tussenoor werd ook even gerust om de innerlijke mensen te verfrissen en te versterken.

In een van de praktische proeven moesten de ploegen 20 koppen en koppels herkennen. In een tweede proef moest van iedere ploeg een lid geblinddoekt verschillende voedselingrediënten proeven en herkennen.

K3 WON ZE 6DE QUIZ BUURTQUIZ
Het geblinddoekt proeven en erkennen van voedselingrediënten was veel moeilijker dan verwacht.

Die proef viel veel zwaarder uit dan de ploegen verwacht hadden: de best scorende ploeg herkende slechts 5 van de 11 ingrediënten. Niemand slaagde er in meer dan 5 van de 11 producten te herkennen.

Dat kon de pret bij de deelnemers en hun supporters niet bederven: alle ploegen hadden immers bij het begin van de quiz twee jokers gekregen. Zij konden bij twee vragenronden hun jokers inzetten de punten die zij bij die ronde behaalden werden verdubbeld.

Kathleen, Kurt en Kathelijn -die zich als K3 hadden ingeschreven- totaliseerden na de vragenronden en praktische proeven 108 punten en wonnen daarmee de quiz.

Daar moest natuurlijk nog even op geklonken worden.


ANNEMIE EN ANN BY CANDLELIGHT

ANNEMIE EN ANN BY CANDLELIGHT

Zelden was het in de grote zaal Huyze De Baere zo stil. Het kaarslicht zorgde voor een bijzondere sfeer en Ann ontpopte zich als een ideale gastvrouw.

Het publiek genoot met volle teugen van het optreden van Ann en van haar muzikale vrienden en van de begeesterende manier waarop Annemie Struyf over haar weeshuis "Hope For Kabondo" in Kenia sprak.

Naast de muzikale hoogtepunten was ook de overhandiging van een cheque van 1000 euro (de opbrengst van de avond) van Ann aan Annemie een moment waarvoor het publiek een warm applaus over had.


SWIM FOR DE VIERKLAVER

Zolang Music for Life bestond organiseerde het Sint Annazwembad in die periode een zwem-marathon "Swim for Life" waarvan de opbrengst aan het initiatief van Studio Bru werd geschonken.

Toen vorig jaar beslist werd dat "Music For Life" in zijn huidige vorm ophield te bestaan beslisten de verantwoordelijken van het Sint Annazwembad dat zij hun zwemmarathon zouden blijven organiseren, en dat de opbrengst aan een ander goed doel geschonken zou worden.

Dit jaar gaat de zwemmarathon door op zondag 24 maart en de opbrengst wordt geschonken aan de vzw De Vierklaver.

Tussen 8u en 12u worden de individuele zwemmers verwacht. Tussen 13u en 16u kunnen zowel individuelen als groepen het zwembad induiken. Het is de bedoeling dat iedereen zoveel als mogelijk gesponsorde baantjes zwemt. Voor de ploeg die in 30 minuten het meeste baantjes heeft gezwommen is er een wisselbeker.

Individuelen kunnen de dag zelf nog inschrijven om deel te nemen aan de actie.

Aan groepen wordt gevraagd om vooraf in te schrijven bij de zwembadbeheerder tel 050 72 89 71 of via [email protected].

Mensen die niet zwemmen kunnen op die dag de actie steunen in de cafetaria van het zwembad of een storting doen op het rekeningnummer BE89-8905-1402-7885 van St Annazwembad Maldegem met de vermelding: GIFT-SWL-MAL.

Voor stortingen vanaf 40 euro wordt een fiscaal attest afgeleverd.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home