www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 512 - Week 38 : van 15 tot 21 september 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

WIE KENT DE GESCHIEDENIS
VAN DIT BRANDGLASRAAM ?

WIE KENT DE GESCHIEDENIS VAN DIT BRANDGLASRAAM ?

David heeft van een familielid een brandglasraam gekregen met daarin afbeeldingen van bekende gebouwen in Adegem zoals de Sint Adrianuskerk, het gemeentehuis en het monument op het Canadees kerkhof.

Zijn zoektocht naar de ontwerper van dat brandglasraam en de firma dat het waarschijnlijk te koop heeft aangeboden leverde voorlopig niets op.

Mochten er mensen zijn die er meer over weten, laat het ons weten.


CANADESE MEDAILLE VAN VERDIENSTE
VOOR GILBERT VAN LANDSCHOOT

CANADESE MEDAILLE VAN VERDIENSTE VOOR GILBERT VAN LANDSCHOOT

In de marge van de herdenkingsplechtigheid op het Canadees kerkhof overhandigde vice admiraal Robert Davis namens de Canadeese overheid, tijdens de receptie in den Hoogen Pad, het ereteken van verdienste aan Gilbert Van Landschoot.


THE NEW LOOK VAN ALIBI

THE NEW LOOK VAN ALIBI

Vrijdagmiddag bracht een delegatie van het Maldegems schepencollege een bezoek aan de ALIBI, dat sedert vorig weekend na een ingrijpende en geslaagde facelift opnieuw zijn deuren opende.

Zelfs de mensen die voordat de winkel tijdelijk zijn deuren sloot van oordeel waren dat de zaak nog altijd klasse uitstraalde moeten nu toegeven dat ALIBI 2013 nog meer klasse uitstraalt.

Alle kwaliteitskledingmerken met naam zijn er vertegenwoordigd. Wie in Alibi zijn gading niet vindt zal ze nergens vinden.

Niet alleen het interieur van de winkel is veranderd. Er is ook gezorgd voor een oplossing voor het parkeerprobleem.

Naast de parkeerplaatsen voor de winkel is er voor extra parkeerplaatsen gezorgd naast de zaak. Dat moet er voor zorgen dat de klanten bij een bezoek aan Alibi hun auto makkelijker kwijt raken en dat ze na hun bezoek ook gemakkelijker terug in het verkeer geraken.


RODE KRUIS MALDEGEM
SCHENKT GEMEENTE AED - TOESTEL

RODE KRUIS MALDEGEM SCHENKT GEMEENTE AED TOESTEL

Sedert vrijdagvond hangt er een AED (automatisch elektrisch defibrillator) toestel aan de muur van het gemeentehuis.

Dat toestel is een geschenk van de Maldegemse afdeling van het Rode Kruis aan de gemeente.

De gemeente heeft zelf ook twee toestellen aangekocht. Die bevinden zich aan het Sint Annazwembad en aan MEOS.

Tijdens de officiële installatie van het toestel kondigde Jeanine Lips, voorzitter van Rode Kruis Maldegem, aan dat de afdeling met de opbrengst van de jaarlijkse stickerverkoop en met mogelijke sponsoring de komende jaren nog een aantal AED toestellen voor een andere leefkern in de gemeente wil kopen.

Den Hoogen Pad zou een van de plaatsen zijn die voor een AED toestel in aanmerking komt.

Het Rode kruis zal de komende maanden ook cursussen organiseren om zoveel als mogelijk mensen aan te leren hoe zij met een AED toestel moeten werken.

Met dat toestel kunnen mensen het leven van iemand die een hartaandoening krijgt redden tot er professionele hulp is.


AVONDMARKT IN DE REGEN

AVONDMARKT IN DE REGEN

Vrijdagavond, net op het moment dat Maldegem zijn avondmarkt officieel opende, begon het te regenen.

Net als de andere deelnemers aan de avondmarkt en de cultuurmarkt sloot ook FEMMA vroegtijdig zijn kraam.


SFEERVOLLE HERDENKINGSPLECHTIGHEID
OP HET CANADEES KERKHOF

SFEERVOLLE HERDENKINGSPLECHTIGHEID OP HET CANADEES KERKHOF
Het koor van de Vrije Basisschool De Papaver en het gemengd koor Canticorum zorgden met hun optreden mee voor de intieme sfeer tijdens de plechtigheid op het Canadees kerkhof.

Dat de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op het Canadees kerkhof hoog staat aangeschreven blijkt uit de jaarlijkse aanwezigheid van een afgevaardigde van het vorstenhuis en officiële delegaties van Canada, Polen en Groot Bretagne.

Ook steeds meer steden en gemeenten en vaderlandslievende verenigingen uit België en Nederland laten zich op de plechtigheid vertegenwoordigen en leggen bloemen neer. Daartegenover staat de dalende belangstelling voor de plechtigheid bij onze eigen bevolking.

In haar toespraak onderstreepte burgemeester Marleen van den Bussche dat het Canadees kerkhof in Adegem een stukje Canada, Polen en Groot Bretagne in onze gemeente is en dat wij als blijk van erkentelijk tegenover de soldaten die hun leven gaven voor onze vrijheid, de jaarlijkse plechtigheid in stand moeten houden.

Het is dan ook belangrijk dat de jeugd bij de plechtigheid betrokken werd. De kleine aanpassingen aan het programma van de plechtigheid zijn in dat opzicht een stap in de goede richting.

De inbreng van de schoolgaande jeugd was groter dan in het verleden. In hun eigen woorden brachten zij hulde aan de slachtoffers die sneuvelden tijdens de oorlog in het verleden en de conflicten die nu op verschillende plaatsen in de wereld met de wapens worden uitgevochten.

De meest opgemerkte officiële toespraak kwam van Katrina Johnson, zaakgelastigde bij de Britse ambassade. Zij vroeg zich af hoe een gesprek (mocht dat mogelijk zijn) zou verlopen tussen een soldaat die sneuvelde in WOII en een soldaat die nu is gesneuveld tijdens zijn missie in Afghanistan.

Mevr. Johnson is er van overtuigd dat zij het er over eens zouden zijn dat de gezagdragers nog altijd niet geleerd hebben dat oorlogen geen problemen oplossen maar ellende veroorzaken.

SFEERVOLLE HERDENKINGSPLECHTIGHEID OP HET CANADEES KERKHOF Ook dit jaar zorgde de Pipemajor Diederik De Jaeger met zijn optreden voor een speciaal moment tijdens de plechtigheid. Voor zijn uitvoering van Danny Boy was het wachten tot het einde van de receptie in den Hoogen Pad.

De indrukwekkende bloemenhulde werd ook dit jaar afgesloten met het neerleggen van bloemen van de leerlingen van de Papaver, de GBS de Kruipuit en Canadese, Poolse en Britse leerlingen.

Na de uitvoering van de nationale volksliederen verlieten de oud-strijders onder luid applaus het Canadees kerkhof.


LISA LAMMENS BELGISCH
KAMPIOEN 80m HORDEN

LISA LAMMENS BELGISCH KAMPIOEN 80M HORDEN

Zondag 1 september liep de 15 jarige Adegemse Lisa Lammens (lid van ACME) tijdens het Belgisch kampioenschap in Moeskroen de 80m horden in 11"81.

Dat was niet alleen voldoende om bij de cadetten kampioen van België te worden. Zij liet in haar categorie ook de op een na beste Belgische jaarprestatie optekenen. Op het podium werd zij geflankeerd door Manon Schauwens (HF) en Brett Lambeets (RC Tienen- rechts)


TWEE SCHOLIEREN GEWOND
DOOR OMVALLENDE BOOM

TWEE SCHOLIEREN GEWOND DOOR OMVALLENDE BOOM
Donderdagvoormiddag werden in het Sint Annapark en het park Wallyn uit voorzorg nog 3 bomen geveld.

In het kader van de week van de sportclub organiseerde BLOSO woensdag SCHOOL@SPORT. Aan alle leerlingen werd gevraagd om woensdagvoormiddag in hun tenue van hun sportclub of in hun turnoutfit naar school te komen. Ook de Maldegemse scholen speelden in op dat initiatief.

De ganse voormiddag werd er zowel in de sporthal Van Cauteren als in MEOS door de leerlingen van de verschillende scholen gesport.

Even na 11u keerden de leerlingen van het 2de middelbaar van de zusters Maricolen van Meos terug naar hun school. Er werd gekozen voor de veiligste weg, door het Sint Annapark.

Toen zij ter hoogte van de brug over de Ede die het Sint Annapark en het park Wallyn verbindt kwamen, hoorden zij plots gekraak. Voor zij het goed beseften donderde een boom naar beneden.

Vermoedelijk was de aarde rond de boom tijdens de droge periode verpulverd en is een deel van die aarde door de regen van de afgelopen dagen weggespoeld. De boom had geen houvast meer en viel om.

De meeste leerlingen konden door vooruit of achteruit te lopen de vallende boom ontwijken. Gelukkig voor Camille Van Spiegel en Yara De Brabander die de vallende boom niet volledig konden ontwijken viel deze op de reling van de stevige brug. Daardoor liepen zij door de takken van de kruin van de boom slechts lichte verwondingen op.

Zij werden voor verzorging naar het AZ Alma overgebracht maar konden dezelfde dag nog terug naar huis. Iedereen is er zich van bewust dat de balans veel erger had kunnen zijn.


MALDEGEM KERMIS OPENT MET
INBRAAK IN HET ST.ANNAZWEMBAD

In de nacht van vrijdag op zaterdag, terwijl in de feesttent de streekbierenavond nog bezig was, werd er - vermoedelijk rond 3 uur - ingebroken in het zwembad.

De inbrekers, drie personen volgens een buurtbewoner die hen in de kassaruimte zag en de politie verwittigde, hebben zich door het inslaan van een glazen deur aan de achterzijde van het zwembad toegang verschaft tot het gebouw. In hun zoektocht naar geld moesten zowel in de kleedkamers als in het kaslokaal de deuren en ramen het ontgelden. Ook enkele lockers werden opengebroken.

De aangerichte schade is groter dan het geld dat ze konden buitmaken. De daders zijn vermoedelijk opgeschrikt door he alarm en hebben het zwembad via de voorzijde verlaten.

Hoewel de politie nadrukkelijk aanwezig was in het centrum waren de dieven toch al gevlucht voor de eerste patrouille ter plaatse kwam. Het labo van de gerechtelijke politie heeft vermoedelijk sporen van de daders gevonden.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home