www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 546 - Week 20 : van 11 tot 17 mei 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

SLUIKSTORTERS VISEREN OOK MARIABEELD

SLUIKSTORTERS VISEREN OOK MARIABEELD
Het beeld van O L Vrouw van de Weg en zijn omgeving krijgt regelmatig een opknapbeurt.

In het vooruitzicht van de jaarlijkse autowijding die dit jaar doorgaat op donderdag 29 mei ( Hemelvaart), krijgt het beeld en zijn omgeving een extra opkuisbeurt.

Toen Marijn Baute, voorzitter van de vzw O L Vrouw van de Weg ( organisator van de autowijding) zondag samen met zijn echtgenote langs het Mariabeeld gingen, stelden zij vast dat sluikstorters zelfs geen respect meer hebben voor een Mariabeeld.

Naast het Mariabeeld lag opnieuw een zak met afval en nog wat losliggend afval. Ook achter de schutting was nog een zak met afval en een lege fles van porto achtergelaten.

Het is ver gekomen met onze maatschappij als er voor dergelijke symbolen geen respect meer is.

Niet alleen aan het Maria beeld, maar ook enkele meters verder aan het uitvaartcentrum Borgonjon - Van Nieuwkerke, komen sluikstorters regelmatig een zakje afval dumpen.


NOG EXTRA PRUP'S NODIG OM
EXTRA WINDMOLENS BUITEN TE HOUDEN

In een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) heeft de provincie Oost Vlaanderen de plaatsen en voorwaarden vastgelegd voor de inplanting van grote windmolens. Omdat plan toe te lichten, en bevolking de kans te geven om met de firma' s te praten die de windmolens zullen plaatsen en uitbaten, worden in de periode van openbaar onderzoek informatiemarkten georganiseerd.

Een van die infomarkten ging donderdag door in den Hoogen Pad in Adegem.

Op de plannen waren niet alleen de plaatsen te zien waar er nog windmolens bijkomen.

Er werd ook informatie verstrekt over de normen inzake geluidsoverlast en slagschaduw waaraan de windmolens moeten voldoen. Ook wie plannen had om in de groene energie te investeren kon daarover in den Hoogen Pad aan informatie geraken.

Volgens de planning van de infomarkt zou gedeputeerde Geert Versnick tussen 18u en 18u45 in den Hoogen Pad aanwezig zijn.

Naast burgemeester Marleen Van den Bussche waren er ook nog mensen uit onder meer de Moerewege en Kleine Moerewege die met gedeputeerde Versnick iets wilden bespreken.

Zij kwamen van een kale reis. Gedeputeerde Versnick was wel in den Hoogen Pad maar vertrok er al om 17u55.

NIET SLUITEND

De steden en gemeenten hadden voor het PRUP werd goedgekeurd de verzekering gekregen dat er buiten de zones die in het PRUP zijn opgenomen geen windmolens meer mogen komen.

In de nota van toelichting staat evenwel dat er in een straal van 5km van de windmolens geen andere windmolens meer mogen komen. Net als de gemeente en de tegenstanders van nog meer windmolens in onze gemeente hebben ook wij de proef op de som genomen.

Als op een kaart van Groot Maldegem een cirkel met een straal van 5m rond de huidige en nog te plaatsen windmolens wordt getrokken dan is er nog een stukje Adegem richting veldekens, een stukje Kleit en een stukje Middelburg waar nog wel windmolens mogen komen.

Het provinciebestuur heeft ondertussen al toegezegd dat zij voor elk van die stroken een extra PRUP zal opmaken zodat ook daar geen windmolens meer kunnen ingepland worden.

RESULTATEN

De inwoners van de Kleine Moerewege en omgeving kijken ondertussen uit naar het moment waarop de resultaten bekend gemaakt worden van de metingen die in de omgeving van de windmolens die langs de N49 staan.

Uit de gedeeltelijke resultaten die zij al kennen, weten zij al dat de toegestane normen regelmatig fors werden overschreden.

" Daarvoor waren zelfs geen metingen nodig dat ondervonden wij ook zonder die metingen" vertelde ons een van de inwoners donderdagavond in den Hoogen Pad.

Van Burgemeester Van den Bussche vernamen wij op diezelfde avond dat de vergadering met de bespreking van de resultaten van de metingen in de tweede helft van juni zal georganiseerd worden.


OP WERKBEZOEK IN NEPAL

OP WERKBEZOEK IN NEPAL
Christa Grijp was tijdens de paasvakantie samen met Clarisse Huyghe en Justine De Brabander op werkbezoek in een weeshuis-school in Nepal.

Vorige week donderdag organiseerde de school Zusters Maricolen in het Sint Annapark zijn jaarlijkse sponsorloop.

Meer dan duizend leerlingen en leerkrachten liepen er voor het goede doel. Een deel van de opbrengst wordt aan broederlijk delen geschonken. Een ander deel wordt gebruikt om een school in Nepal te steunen.

Om de 2 jaar gaan een leerkracht en 2 leerlingen van het vijfde jaar tijdens de paasvakantie op werkbezoek naar Nepal. Dit jaar brachten juffrouw Christa Grijp en de leerlingen Clarisse Huyghe en Justine De Brabander hun paasvakantie in Nepal door.

Naast hun eigen bagage hadden zij ook nog 2 valiezen met didactisch materiaal en speelgoed mee.

De eerste dag van hun verblijft in Nepal gebruikten zij om het didactisch materiaal en het speelgoed te verdelen daarna werd het werkschema opgemaakt.

Er moesten klaslokalen geschilderd worden en er moest ook een afsluiting geplaatst worden. Omdat in Nepal het nieuw schooljaar een week later begon, hielpen de Maldegemse gasten ook bij het verdelen van de boeken.

Tijdens hun verblijf in de school verwenden de leerkracht en leerlingen van de Zusters Maricolen de leerlingen van de school met een schoolreisje en een bezoek aan een bioscoop.

De meeste van die kinderen hadden nog nooit een bioscoop van binnen gezien.

Zowel voor Christa Grijp als voor de 2 meegereisde leerlingen vloog de tijd in Nepal voorbij.


OCMW EN SPORTDIENST
ORGANISEREN FITNESS VOOR SENIOREN

OCMW EN SPORTDIENST ORGANISEREN FITNESS VOOR SENIOREN
Om de schoudergewrichten was losser te maken doen de senioren onder meer zittend de vogeltjesdans.

Het Maldegems OCMW en de sportdienst hebben een project uitgewerkt die senioren de kans geeft wekelijks een uur oefeningen te doen die hun gewrichten en spieren activeren en hun bloedsomloop stimuleren.

Het project kan van wege de Vlaamse overheid op een subsidie van 5000 euro rekenen.

Als personal Coach geeft Sabine van Hoecke zowel in het dagcentrum CADO in de Lazarusbron in Maldegem, als in de Pastorij in Kleit de oefeningen.

In Maldegem wordt er iedere week (tot 22 september) op maandag tussen 14u en 15u aan de conditie van de spieren en gewrichten gewerkt.

De oefeningen staan open voor alle senioren. In de Pastorij in Kleit worden de spieren en gewrichten (nog tot 25 september) op donderdagnamiddag tussen 15u30 en 16u30 aan het werk gezet.

In Kleit zijn de oefeningen voor de bewoners van de Pastorij en voor bij senioren uit de buurt die minimum 75jaar zijn. " De oefeningen stimuleren de gewrichten en spieren die we dagelijks gebruiken. Bij de oefeningen gebruiken wij ook kleine dagelijkse attributen zoals bekertjes doosjes en andere kleine voorwerpen die in huis te vinden zijn.

Iedere deelnemer doet iedere sessie gedurende een bepaalde tijd dezelfde oefening. Zo kunnen wij zien en zij voelen als het bewegen hen makkelijker afgaat.

Als de senioren voelen dat zij door het doen van die oefeningen zich beter kunnen bewegen kunnen zij de oefeningen ook thuis verder doen" legde Sabine Van Hoecke uit.

Tijdens de oefeningen gaat het er gezellig aan toe. Maurice Hermie was tijdens de eerste sessie in de Lazarusbron de enge mannelijke deelnemer. Hij voelde er zich onmiddellijk op zijn gemak.


NU OOK E-BOEKEN
ONTLENEN IN DE BIB ADEGEM

NU OOK E-BOEKEN ONTLENEN IN DE BIB ADEGEM
schepen van cultuur Frank Sierens nam het eerste E-boek mee uit de Maldegemse bibliotheek.

De Maldegemse bibliotheek is een van de Meetjeslandse bibliotheken waar sedert woensdag 7 mei ook e-boeken kunnen ontleend worden.

Daarvoor heeft de bibliotheek in overleg met COMEET ingetekend op een volledig Vlaams project.

Wie een E-boek wil meenemen uit de hoofdbibliotheek of de afdelingen Adegem en Kleit moet over een tabletcomputer of een smartphone beschikken.

Om in de wereld van de E-boeken binnen te geraken moet je eerst een kaart van 5 euro aanschaffen. Daarna moeten nog een aantal praktische stappen gezet worden voor je op het scherm in de bibliotheek bij de catalogus van de E-boeken terecht kan.

Daar klik je op een van de boeken en die wordt op uw tablet of smartphone gedownload.

Het aantal boeken dat iemand kan downloaden is momenteel beperkt tot 3. Als je een E-boek ontleent moet die binnen de 28 dagen zijn uitgelezen.

Na de 28ste dag verdwijnt hij automatisch van uw tablet of smartphone.


EENDRACHT MAAKT MACHT EN
DE PAPAVER HERDACHTEN EINDE WO II

EENDRACHT MAAKT MACHT EN DE PAPAVER HERDACHTEN EINDE WO II
Samen met Adegems oudste Oud-strijder Cyriel Ryckaert en het bestuur van Eendracht maakt Macht legden de leerlingen van het tweede leerjaar op 8 mei bloemen neer aan de gedenksteen van de soldaten en burgers die sneuvelden tijdens WOI en WOII.

Omdat Eendracht Maakt Macht Adegem 8 mei, het einde van WOII niet onopgemerkt wil laten voorbij gaan, organiseert de Adegemse vaderlandslievende vereniging op 8 mei een korte plechtigheid aan de gedenksteen op het kerkhof.

Aanvankelijk was enkel het bestuur van eendracht Maakt Macht en muzikant Georges Claus op de plechtigheid aanwezig. Sedert enkele jaren neemt ook het tweede leerjaar van de Papaver aan de plechtigheid deel.

EENDRACHT MAAKT MACHT EN DE PAPAVER HERDACHTEN EINDE WO II De leerlingen werden van en naar de plechtigheid begeleid door de oud- legervoertuigen van Remembrance.

Na de korte plechtigheid legde Georges De vos, voorzitter van Eendracht Maakt Macht, de leerlingen de betekenis van 8 mei uit.

Hij wees de kinderen op het verschil in leven dat kinderen van het tweede leerjaar die in de periode 1940 - 1945 leefden hadden en het leven dat zij nu hebben.

Hij vroeg hen goed indachtig te zijn dat wij nu in vrede kunnen leven door de grote offers die de mensen in WO II hebben gebracht.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home