www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 554 - Week 28 : van 6 tot 12 juli 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

SLUIKSTORTING OF
ZETEL VOOR PARKEERWACHTER?

SLUIKSTORTING OF ZETEL VOOR PARKEERWACHTER?

In de nacht van donderdag op vrijdag is aan een verkeersbord aan het Canadees Kerkhof een bureauzetel achtergelaten.

Mensen uit de omgeving vragen zich af of die daar gezet is voor een parkeerwachter of dat iemand door de bureauzetel daar achter te laten zichzelf een (te duur) bezoek aan het recyclagepark heeft uitgespaard.


ROANS GROENE OASE IN DE ZONNIGE KIJKER

ROANS GROENE OASE IN DE ZONNIGE KIJKER

De regen van zaterdag en zondagvoormiddag zetten een domper op de verwachting van de familie Van Hecke - Van den Abeele voor de opentuindag.

Ondanks de regen en hagel van de afgelopen weken lagen de verschillende thematuintjes van Roans Groene Oase er prachtig bij.

Gelukkig voor al de mensen die hun tuinen vorig weekend voor het publiek openstelden, brak de zon kort na de middag door de wolken. Bij de familie Van Hecke - Van den Abeele in de Oude Staatsbaan was het zondagnamiddag dan ook doorlopend bijzonder druk.


EETFESTIJN EN SPORTFEEST
BIJ JARIGE KLJ ADEGEM

EETFESTIJN EN SPORTFEEST BIJ JARIGE KLJ ADEGEM
Vrijdagavond werd de openingsceremonie van het sportfeest nog eens gerepeteerd.

Na het verdwijnen van eerst KSA en dan Chiro Adegem, zat Adegem zonder jeugdbeweging.

Jongeren die bij een jeugdbeweging wensten aan te sluiten moesten daarvoor naar Maldegem, Kleit of Eeklo uitwijken.

Na de zomer van 2009 kregen een aantal Adegemse jongeren waarvan een deel actief waren bij de speelpleinwerking de vraag of zij geen belangstelling hadden om mee te werken aan de oprichting van een jeugdbeweging.

Na enkele vergaderingen werd in de lokalen van de Zandloper op de Zandakkers een infoavond georganiseerd voor jongeren die belangstelling hadden voor een jeugdbeweging en hun ouders.

Een maand later organiseerde KLJ Adegem zijn eerste bijeenkomst in zijn thuisbasis de Zandloper. De beweging telt nu een honderdtal leden die in 4 leeftijdscategorieën zijn ingedeeld. Naast de activiteiten op vrijdagavond en of zondagnamiddag gaat KLJ jaarlijks op kamp en neemt zij deel aan sportfeesten die door zusterorganisaties worden ingericht.

JARIG
KLJ Adegem heeft in die sportfeesten al bewezen dat de vereniging over enthousiaste en sportieve leden beschikt. Dit jaar bestaat de vereniging 5 jaar en dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan.

Vanwege de provinciale leiding kreeg KLJ Adegem het aanbod om dit jaar ter gelegenheid van zijn 5de verjaardag voor het eerst een groot sportfeest te organiseren.

De KLJ leiding ging graag op het aanbod in en besloot om van het weekend van Adegemkermis een verjaardagweekend te maken. Er werd een werkgroep van een 20 tal mensen samengesteld. Die heeft het eetfestijn van vrijdag 11 juli en het sportfeest van zondag 13 juni voorbereid.

Omdat er zowel op het eetfestijn op vrijdagavond als op het sportfeest op zondagnamiddag een massa volk verwacht wordt, kan het verjaardagsfeest niet doorgaan op de Zandakkers. Er wordt voor beide activiteiten uitgeweken naar de Vulderstraat bij de familie Claeys.

ETEN EN SPORTEN
Wie vrijdagavond aan het eetfestijn in de feesttent wil deelnemen, kan zich inschrijven via www.kljadegem.be.

Op het menu staan naast het aperitief en de frietjes ook Stoverij, vol-au-vent, balletjes in de tomatensaus en kabeljouwhaasje (alles à volonté). Als afsluiter is er nog een dessert. Wie voor vlees kiest betaalt 15,00 euro.

Voor het kabeljouwhaasje moet 17 euro betaald worden. Kinderen jonger dan 12 jaar betalen 10 euro. Wie zondag als toeschouwer niets van het sportfeest wil missen is voor 14 uur op de feestweide in de Vulderstraat.

Leden betalen 1 euro, niet-leden 2 euro. Er is in de omgeving van de feestweide ruime parking voorzien.

Er schreven zich 20 KLJ afdeling in voor het sportfeest van KLJ Adegem. De afdelingen zullen zich meten in atletiek, touwtrekken, dansen en piramidebouwen.

Sportfeesten zijn een traditie bij KLJ: het zijn ieder jaar grote verbroederingsfeesten waar deelnemen belangrijker is dan winnen.


WIELERWEDSTRIJDEN
TIJDENS ADEGEM KERMIS

Ook dit jaar worden de liefhebbers van wielerwedstrijden tijdens Adegem kermis verwend.

Op maandag 14 juli worden er 4 wedstrijden (3 voor WAOD renners en 1 voor parochianen en genodigden) georganiseerd.

Om 12u30 starten de categorieën D en E voor 8 ronden of 50 km. Om 14 uur worden de WAOD renners van de categorieën B en C voor 10 ronden of 63 km de weg op gestuurd.

De A en de T renners beginnen om 16 uur aan hun wedstrijd van 75km of 12 ronden. Om 18 uur start de wedstrijd voor de parochianen en genodigden.

Die deelnemers worden in 3 leeftijdscategorieën (17j - 40 j, 40j - 50 j en + 50j) ingedeeld.

Zij moeten 44km (7ronden) afleggen. De inschrijvingen gebeuren in café 't Spaanderken en de prijsuitreikingen zijn in café 't Kruisken. De start van alle reeksen wordt gegeven tussen de 2 café's.


SOAP ROND DE
PUBLIEKE COMPOSTEERPLAATS

SOAP ROND DE PUBLIEKE COMPOSTEERPLAATS
Begin februari toonde schepen Annelies Lammertyn ons de plaats waar in Adegem het gemeentelijke composteerhoekje zou komen.

De opening van het compostpaviljoen werd vorige week eerste verdaagd en dan weer bevestigd.

Om de mensen aan te zetten nog meer te composteren en om mensen die thuis met hun composteerbaar afval geen weg weten te helpen, plant de gemeente die installatie van publieke composteerhoekjes in verschillende leefkernen.

Adegem krijgt als eerste een composteerhoekje. Het schepencollege kondigde de officiële in gebruik name van het composteerhoekje in Adegem aan voor 11 juli.

Op 30 juni kregen wij een bericht van Piet Blomme, voorzitter van de schoolraad van de Papaver.

Hij was verwonderd dat het schepencollege de installatie van het composteerpaviljoen al aankondigde nog voor de periode voor het aantekenen van verzet tegen de aflevering van de vergunning voor het compostpaviljoen voorbij was.

De voorzitter van de schoolraad merkte ook op dat er door leden van de schoolraad opmerkingen over de komst van het composteerpaviljoen in de omgeving van de school werden geformuleerd.

Er werd gevreesd voor geurhinder, ongedierte en extra verkeersdrukte in de omgeving van de school.

Die klachten werden gebundeld en in een verzetschrift en overgemaakt aan de Bestendige Deputatie van Oost Vlaanderen.

INGETROKKEN
De dienst Ruimtelijke Vergunningen van de Provincie Oost Vlaanderen bevestigde de schoolraad de ontvangst van zijn bezwaarschrift.

In dat schrijven werd ook vermeld dat voordat de klacht behandeld werd de schoolraad eerst 62,50 euro administratiekosten moest betalen.

Omdat de schoolraad uit vrijwilligers bestaat werd volgens de heer Blomme beslist om dat bedrag niet te betalen.

De klacht werd ingetrokken Daardoor zal de klacht door de bestendige deputatie zonder gevolg worden geklasseerd.

GEEN REACTIE
Schepen van milieu Annelies Lammertyn wenste aanvankelijke niet te reageren op de klacht die door de schoolraad van de school waarvan zij directeur ad interim is was ingediend.

Zij merkte wel op dat er door de schoolraad nooit overleg met het schepencollege over het compostpaviljoen was aangevraagd en er ook niemand van de schoolraad het dossier van het compostpaviljoen bij de dienst stedenbouw heeft ingekeken.

Tot na het overleg binnen het schepencollege zou de installatie van het compostpaviljoen opgeschort worden.

SCHERPE REACTIE
In een reactie na het overleg binnen het schepencollege merkte burgemeester Marleen Van den Bussche op dat de voorzitter van de schoolraad van de Papaver eenzijdig namens de schoolraad bij de Bestendige Deputatie het verzet heeft ingediend.

De secretaris en de andere leden van de schoolraad waren volgens de burgemeester van het aangetekend schrijven aan de Bestendige Deputatie niet op de hoogte.

De burgemeester is er van overtuigd dat eventuele problemen met het compostpaviljoen in overleg konden opgelost worden.

Het schepencollege heeft ondertussen al bericht gekregen dat het verzet van de schoolraad tegen het afleveren van de vergunning voor het composteerpaviljoen werd ingetrokken.

Schepen Annelies Lammertyn verzekerde ons dat de officiële in gebruik name van het compostpaviljoen toch op de Vlaams Nationale feestdag om 10 uur zal doorgaan.


ADEGEM KERMIS KOMT ER AAN

Op vrijdag 11 juli hijst Adegem zijn kermisvlag. Er is die dag gezien de Vlaams Nationale feestdag geen speelpleinwerking maar in den Hoogen Pad staat wel het optreden van Poppenkast Pedrolino op het programma.

Voor 1,50 euro krijgen de kinderen niet alleen een voorstelling van de poppenkast, zij krijgen tijdens de pauze ook nog een drankje en als afsluiter ook nog een zak snoep.

Den Osschaert, en 't Damberd hebben hun eigen opener van de kermis. Zaterdag is er vanaf 6 uur de grote antiek- rommelmarkt.

Meer dan een week voor de kermis waren alle plaatsen op de antiek- rommelmarkt al gereserveerd. Op het terrein van het vroegere Elisabethrusthuis is er het 4de voetbaltornooi.

De Memorial Rudy Landuyt is dit jaar aan zijn 10de en meteen ook laatste editie toe. Op zaterdagavond is er de BBQ en op zondag start om 8u30 de koetsenrit.

Om 9 uur worden de eerste reeks Welsh pony's gekeurd. Maandag 14 juli is er om 9u30 de dienst voor de overledenen.

Om 14 uur begint in den Hoogen Pad de kermiskoffietafel voor alle Maldegemse 55 plussers.

De kinderen kunnen om 17u30 aan de foorkramen ballen vangen. De avondmarkt op dinsdagavond zit in een nieuw kleedje en dat lijkt een succes te worden.

Alle 35 standplaatsen waren al weken op voorhand gereserveerd. Mochten er standhouders uitvallen dan staan er mensen op de wachtlijst om hun plaats in te nemen.

Ook het AVT is actief tijdens het kermisweekend op zaterdag 12 juli om 19 uur en op zondag om 10u30 en om 17u30 brengt het toneelgezelschap in de cafetaria van den Hoogen Pad het dialectenprogramma Ekkerdeschekker en scherlewiep.

Kaarten voor die optreden zijn enkel aan de deur tegen 5 euro te koop. Minder goed nieuws is er voor de liefhebbers van tweedehandsbeurzen voor speelgoed en kinderkledij.

Die was voorzien in den Hoogen Pad op zondag 13 juli. Bij gebrek aan belangstelling van standhouders werd die tweedehandsbeurs van het programma afgevoerd.


BELGISCH GAAIBOLKAMPIONSCHAP IN DONK

BELGISCH GAAIBOLKAMPIONSCHAP IN DONK

Vorige week werd in de cafetaria van excelsior Donk het Belgisch kampioenschap gaaibollen georganiseerd.

Patrick De Vogelaere was de enige Adegemnaar die op het hoogste schavotje mocht plaats nemen.

Hij werd met de Ploegen van Komen en Gaan Belgisch kampioen bij de mannen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home