www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 621 - Week 43 : van 18 tot 24 oktober 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

INBREKERS WETEN ONS WONEN

Net nu de Maldegemse politie en het Buurt Informatie Netwerk (BIN) Maldegem hun ronde van Maldegem doen met informatieavonden rond diefstal- en inbraakpreventie, werden er vorig weekend op 7 plaatsen in onze gemeente inbraken en/of diefstallen gepleegd.

Bij enkele van die inbraken werden methodes gebruikt waarvoor de politie de mensen tijdens de infoavonden waarschuwt.

Vorige week zaterdag werd rond 20 uur een inbraak gemeld in de Lindestraat. Het was niet meteen duidelijk of er bij die inbraak iets gestolen was. Er was schade aan het raam waarlangs de inbreker zich een toegang tot het huis probeerde te verschaffen.

Rond 21u30 werd een inbraak vastgesteld in de Rapenbrugstraat. Daar werd de woning binnengedrongen via een venster op de eerste verdieping. In de tuin werd een voetafdruk gevonden.

Zondagmorgen rond 4u30 werd de politie verwittigd van inbraak in een woning in de Rapenbrugstraat. Met behulp van tuinzetels is de inbreker op het platform geraakt en heeft zich via het raam van het toilet toegang verschaft tot de woning. Bij de vaststelling van de inbraak was het niet duidelijk of er iets ontvreemd was.

In de nacht van zondag op maandag werd er ingebroken in de Koetshoeve op Berlaars. Daar werd 185 euro uit de kassa en een dure laptop (2.500 euro) meegenomen.

Rond 10u45 werd in de Oude Staatsbaan een inbraak vastgesteld. Eerst werd gepoogd om via een schuifraam en een deur aan de zijkant van de woning binnen te geraken. Toen dat niet lukte werd aan de achterzijde een raam ingegooid.

Rond 14u50 kreeg de politie melding van een inbraak in de Staatsbaan. Er werd ingebroken langs een schuifraam aan de achterzijde van de woning. Er werden eetwaren en elektrische apparaten meegenomen.

Toen een vrachtwagenchauffeur maandagnamiddag rond 16u bij zijn vrachtwagen kwam die in de Koning Albertlaan geparkeerd stond, stelde hij vast dat er Mazout uit de tank van de vrachtwagen gestolen was.

Naar aanleiding van deze inbraken en diefstallen roept de Maldegemse politie de bevolking op om waakzaam te zijn en bij het opmerken van verdachte personen of verdachte handelingen onmiddellijk contact op te nemen met het nummer 101.

De laatste informatieavonden rond diefstal en inbraak preventie gaan door op woensdag 21 oktober om 20 uur in de school De Ark op Strobrugge en op woensdag 28 oktober om 20 uur in de Ark op het Vossenhol.


DE OUDE GENTWEG IS METEEN
SLIMSTE STROATE VAN MALDEGEM

DE OUDE GENTWEG IS METEEN SLIMSTE STROATE VAN MALDEGEM
In plaats van de verhoopte plaats in de top vijf, werd de ploeg van de Oude Gentweg bij zijn eerste deelname aan de quiz meteen de Slimste Stroate van Maldegem.

Erik Hebberecht, de geestelijke vader van de quiz "De Slimste Stroate van Maldegem", was na de vertraging van zijn vliegtuig in Spanje en een file in België, nog net op tijd terug in Adegem om vorige week zaterdagavond de quiz te presenteren die hij samen met het Adegems feestcomité organiseert.

De 18 ploegen die zich voor de quiz hadden in geschreven moesten in de eerste vragenronde vragen over onze gemeente beantwoorden. Tijdens de tweede vragenronde moesten de kandidaten de namen van steden noteren die in een tekst zaten die werd voorgelezen.

Er werd extra concentratie gevraagd van de deelnemers in de vragenronde waarin de vragen achterstevoren werden gesteld. Voor de pauze was er nog de sportronde en de moeilijke vragenronde.

Tijdens die laatste ronden mochten de ploegen hun gsm laptop of andere middelen gebruiken om de vragen binnen de toegestane tijd te beantwoorden. Terwijl de kandidaten even de batterijen oplaadden, maakte de jury een voorlopige rangschikking op.

De ploeg van de Noorstraat, Slimste Stroate van Maldegem 2014, stond met ruime voorsprong aan de leiding. Die ploeg had in het eerste deel van de quiz zijn beste pijlen verschoten. In het twee deel van de quiz waren er een viertal ploegen die in bijna iedere vragenronde beter scoorden dan de Noordstraat.

De vragenronden na de pauze gingen over filmmuziek, foto en de actualiteit. Rond 23 uur waren zoals aangekondigd alle vragen gesteld en had de jury de einduitslag opgemaakt.

Alle ploegen gingen met een prijzenpakket naar huis dat hun inschrijvingsgeld ruim overschreed. De Noordstraat, die tijdens de pauze nog ruim aan de leiding stond, behaalde op het einde van de quiz evenveel punten (82 op 100) als de ploeg van de Oude Gentweg.

In de schiftingsvraag die tijdens de eerste vragenronde werd gesteld moesten de ploegen de oppervlakte in cm² van de 9 bollen van het Atomium schatten. Met zijn 14.000.000 cm² was de ploeg van de Oude Gentweg het dichtst bij het juiste antwoord.

Marlies Dhont, Wim Blommen Dieter Mus en Marc Coppens, die voor het eerst aan de quiz "De Slimste Stroate van Maldegem" deelnamen, wonnen naast het felbegeerde speciaal straatnaambord ook nog een luchtdoop voor 4 personen.

De uitslag: 1. Oude Gentweg (82 punten), 2. Noordstraat (82p.), 3. Walland (78p.), 4. Matthijskensstraat (Thijskensstraat 77p.) 5. Competentiematrix (Noordstraat 77p.), 6. Robbejaeghers ('t Rivierenhof 74p.), 7.Ringbaan (73p.), 8. Heirweg boys (72p.), 9. Heirweg girls (72p.), 10. Soeplepels (Pollepelstraat 71p.), 11. Wallanders (71p.), 12. Leta'se'noe (Oude Staatsbaan 70p.), 13. D'ouwe Boane (Oude Staatsbaan 69p.), 14. Ola Mercados (Spanjaardshoek 68p.), 15. Kezelkes (de Keselstraat 66p.)


ODIEL EN MARIETTE
HAND IN HAND IN HET DIAMANT

ODIEL EN MARIETTE HAND IN HAND IN HET DIAMANT
Ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum werden Mariette Van Landschoot en Odiel Claeys samen met hun familie in het Maldegems gemeentehuis ontvangen.

Stralend van gezondheid en geluk betraden Odiel Claeys en Mariette Van Landschoot zaterdagvoormiddag het Maldegemse gemeentehuis waar ze elkaar 60 jaar geleden hun ja woord gaven.

In het gemeentehuis werden ze nu verwelkomd door schepen van Burgerlijke Stand die even terugblikte op het leven van de jubilarissen.

Het is 81 jaar geleden dat Mariette Van Landschoot geboren werd. Zij liep tot haar 14 jaar school in Maldegem om daarna nog 4 jaar les (snit en naad) te volgen in Brugge. Zij was lid van de kajotsters.

Odiel zag op 20 maart 1932 in de Helle in Adegem het levenslicht. Hij liep school op den Appelboom en in Adegem.

Omdat hij tijdens de oorlog niet door de Kallestraat mocht liep hij school in Kleit, maar omdat ze daar dezelfde lessen gaven die Odiel in Adegem al geleerd had bleef hij regelmatig thuis.

Na het lager onderwijs trok hij naar de vakschool in Brugge. Na zijn studie vestigde Odiel zich als zelfstandig kleermaker (Kostuums en broeken).

Hoewel ze elkaar al waren tegengekomen, kruisten de wegen van Odiel en Mariette zich voor het eerst echt op 15 augustus, tijdens een Vlaamse kermis aan het kasteel van Reesinghe.

Een dansje was genoeg om de vonken te doen overslaan.

ODIEL EN MARIETTE HAND IN HAND IN HET DIAMANT
Schepen van Burgerlijke Stand Annelies Lammertyn overhandigde het diamantenpaar het gemeentelijk geschenk.

Op 20 oktober 1955 werd er in het Maldegems gemeentehuis getrouwd voor de wet en 2 dagen later stond het jonge paar voor de pastoor in de Sint Barbarakerk.

Het jonge paar vestigde zicht in de Leentjesweg 1, waar ze nu nog altijd wonen.

Mariette en Odiel kregen drie kinderen en zijn nu de trotse grootouders van acht kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.

Mariette heeft 4 jaar als naaister bij Van den Abeele in Maldegem gewerkt. Toen de kinderen kwamen bleef zij thuis om ze op te voeden.

Odiel, die de opkomst van de confectie die het einde van de kleermakers inluidde meemaakte, ging werken bij de firma Van Collem op het industrieterrein. Daar bleef hij werken tot hij met pensioen ging.

Met pensioen gaan was voor Mariette en Odiel niet het sein om weg te kwijnen.

Mariette is graag thuis waar zij voor het huishouden zorgt. Op dinsdagnamiddag gaat zij samen met andere OKRA leden dansen in het Broederhuis. Zij heeft daar samen met haar zuster ook jaren dansles gegeven.

Odiel is regelmatig de baan op. Hij is penningmeester en wijkmeester van OKRA. Tijdens de zomer is hij een van de vaste OKRA fietsers. Hij is ook nog lid van KWB.

Het paar neemt jaarlijks deel aan de weekenduitstap die door KWB wordt georganiseerd. Voor Mariette en Odiel is 15 augustus een belangrijke dag: dan is er jaarlijks het groot familiefeest.

Odiel en Mariette genieten op hun manier van het leven. Zij hopen dat nog vele jaren samen met hun familie te kunnen doen.


URSEL WORDT THUISHAVEN
VOOR 300 VLUCHTELINGEN

Lang heeft de gemeente Knesselare niet moeten wachten op nieuws van Fedasil over de vluchtelingen die op het militair domein in Ursel zullen onder gebracht worden.

Het staat nu vast dat er op het militair domein 300 vluchtelingen zullen ondergebracht worden.

De juiste datum van de overbrenging van de vluchtelingen naar Ursel staat nog niet vast. Op het militair domein wordt vanaf nu alles in gereedheid gebracht om de vluchtelingen op te vangen.

De zorg voor de vluchtelingen wordt aan het Rode Kruis toevertrouwd.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home