www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 719 - Week 36 : van 3 tot 9 september 2017

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

VERKEERSLICHTEN NA EEN
HALVE DAG AL VERWIJDERD

VERKEERSLICHTEN NA EEN HALVE DAG AL VERWIJDERD
Nog voor wij vrijdag een foto konden nemen van de nieuwe verkeerslichten aan Balgerhoekebrug waren die lichten al verdwenen.

Begin vorige week kregen wij bericht van het Agentschap Waterwegen en Zeekanaal (AWZ) dat er, in het belang van de veiligheid van vooral de zwakke weggebruikers, vanaf vrijdag 1 september verkeerslichten zouden komen aan de ophaalbrug in Balgerhoeke.

Begin dit jaar stelde het AWZ betonrot vast aan de fiets- en voetgangersbrug naast de ophaalbrug. Het brugje werd meteen voor alle verkeer gesloten. Het AWV kreeg van Maldegem en Eeklo de toestemming om zonder bouwvergunning (de regularisatie zou later volgen) de herstellingswerken uit te voeren. Op advies van hun juridische dienst besliste het AWZ echter om met de herstelling te wachten tot het dossier administratief in orde was.

Ondertussen besliste het AWZ om de fiets- en voetgangersbrug niet te herstellen maar die te vervangen. Het ziet er niet naar uit dat er voor 2018 een nieuw fiets- en voetgangersbrug over het Schipdonkkanaal zal komen. De voetgangers en fietsers zijn dus verplicht om via de smalle rijweg en het smalle voetpad het Schipdonkkanaal over te steken. Omdat er tot eind augustus geen verkeer uit de richting van St. Laureins kon komen zorgde dat voor niet al te veel problemen.

Sedert 1 september is de tunnel onder de expresweg echter open voor het verkeer. Omdat er nu opnieuw verkeer uit de richting van St. Laureins kan komen verwachtte het AWZ dan ook dat het drukker zou worden op de ophaalbrug in Balgerhoeke. Daarom besliste het AWZ na overleg met Maldegem en Eeklo om vanaf 1 september verkeerslichten te plaatsen aan Balgerhoekebrug.

CHAOS
Door de verkeerslichten kon er vrijdagmorgen slechts om beurt verkeer afkomstig uit Adegem en afkomstig uit Eeklo of St. Laureins over de brug.

Het werd al snel duidelijk dat de verkeerslichten vooral aan de kant van Balgerhoeke en St. Laureins voor problemen zorgden: de momenten dat het verkeer van uit Adegem over de brug mocht vormde er zich een file, zowel van het verkeer uit Eeklo als van het verkeer uit St. Laureins.

Dat zorgde voor de nodige chaos in de omgeving van de brug. Op advies van de stad Eeklo werden de verkeerslichten dan ook na enkele uren al terug verwijderd.

OPLOSSING
Het stadsbestuur wil nu zo snel mogelijk met het AWZ en het Maldegemse schepencollege rond de tafel gaan zitten om naar een oplossing te zoeken. Voor het stadsbestuur is er maar één oplossing: de fiets- en voetgangersbrug moet zo snel mogelijk weer opengaan.


VBS DE PAPAVER KLAAR VOOR
HET NIEUWE SCHOOLJAAR

VBS DE PAPAVER KLAAR VOOR HET NIEUWE SCHOOLJAAR
Woensdagnamiddag ontvingen de directie en de leerkrachten van VBS De Papaver de leerlingen en hun ouders voor een kennismakingsdrink.

Ook in de VBS De Papaver hebben de directie en de leerkrachten de laatste weken van augustus het nieuwe schooljaar voorbereid.

Woensdagnamiddag ontvingen zij de leerlingen en hun ouders voor een hernieuwde kennismaking. Die konden meteen ook kennis maken met de heringerichte speelplaats voor de leerlingen van het 3de, 4de 5de en 6de leerjaar.

SPEELZONES

VBS DE PAPAVER KLAAR VOOR HET NIEUWE SCHOOLJAAR
Een werkgroep bestaande uit leerkrachten heeft het ontwerp voor de vernieuwing van de speelplaats uitgewerkt.

In het voorjaar van 2017 kreeg de school van de ouderraad het goede nieuws dat zij een budget hadden om de speelplaats voor de leerlingen van het 3de, 4de, 5de en 6de leerjaar in een nieuw kleedje te steken. De voorwaarde van de ouderraad was dat de speelplaats groener en aantrekkelijker moest worden.

Enkele leerkrachten hebben een plan uitgewerkt. Om de kosten te drukken werden ook autobanden en stukje overschot van kunstgras gebruik om de speelplaats op te fleuren. Met het kunstgras werden chillzones aangelegd. De leerlingen kunnen er op zitjes gemaakt van afgeschreven autobanden een praatje slaan.

Nieuw zijn ook de petanquebaan en de pingpongtafel en op de tegels van de speelplaats werden veelkleurige hinkelbanen geschilderd. De school heeft ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om haar spelenkoffers aan te vullen.

De speelplaats is ingedeeld in verschillende zones. Iedere klas speelt in een zone. Om de twee weken wordt er van zone gewisseld. Net als de werkgroep is directeur Annelies Lammertyn er van overtuigd dat door de speelplaats in speelzones in te delen en de klassen regelmatig te laten roteren de verbondenheid van de leerlingen zal versterken.

Na de eerste kennismaking waren de reacties van de kinderen en hun ouders alvast positief. Van directeur Lammertyn hoorden wij dat het aantal leerlingen ook dit schooljaar in stijgende lijn gaat. Er zijn volgens de directeur ook plannen om in de toekomst de andere speelplaatsen van de school attractiever en groener te maken.


HERDENKINGSPLECHTIGHEID OP
HET CANADEES MILITAIR KERKHOF

Op zondag 10 september wordt op het Canadees Militair Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan hulde gebracht aan de Canadese, Poolse en Britse soldaten die tijdens WOII sneuvelden in onze regio.

Dat zowel ons land, Canada, Polen als het Verenigd Koninkrijk veel belang hechten aan deze jaarlijkse plechtigheid bewijst de aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de koning en van de ambassadeurs van de drie landen op de plechtigheid.

Ook de inwoners van de regio die hun vrijheid te danken hebben aan onder meer de soldaten die op het Canadees Kerkhof begraven liggen worden uitgenodigd op deze plechtigheid, die om 10 uur begint.


GROEN ZEGT NEE
TEGEN FUSIE MET DAMME

GROEN ZEGT NEE TEGEN FUSIE MET DAMME
Groen Maldegem laat er geen twijfel over bestaan: zij kiezen voor een nieuwe daling van de Aanvullende belasting op de personenbelasting (APB) boven een fusie met Damme.

Er zit spanning op de verhouding tussen de Maldegemse meerderheidspartijen. Net voor de vakantie liet CD&V, zonder overleg met Groen, de bevolking weten dat er volgend jaar een nieuwe verlaging (van 7,5% naar 7,00%) van de APB komt.

Maandagavond riep Groen, ook zonder voorafgaand overleg met CD&V, de pers bijeen om aan te kondigen dat Maldegem moet kiezen tussen een belastingverlaging op de APB of een fusie met Damme. Beiden zijn voor Groen onmogelijk.

Groen liet er geen twijfel over bestaan zij, zoals afgesproken in de beleidsovereenkomst, kiezen voor een verdere daling van de APB.

CIJFERS
Malik Weyns, voorzitter van Groen, benadrukte dat het afwijzen van een fusie met Damme niet genomen werd op basis van emotionele overwegingen, maar op basis van cijfers.

"Bij een fusie moeten de belastingen van de fuserende gemeenten gelijkgeschakeld worden. Wij zijn niet bereid om de belastingen van de Maldegemse bevolking te verhogen. Dat betekent dat de APB in Damme van nu 8% naar 7% zou moeten gaan. De opcentiemen op de onroerende voorheffing zouden er van 1800 naar 1650 moeten.

Maldegem heeft geen Algemene Gemeentebelasting meer. In Damme bedraagt die belasting nog 100 euro. Die belasting moet verdwijnen. De daling van het APB, de opcentiemen op de onroerende voorheffing en de afschaffing van de Algemene Gemeentebelasting zouden er voor zorgen dat de inkomsten van de belastingen van de nieuwe fusiegemeente per jaar 1,7 miljoen euro lager zouden liggen dan de belastingen die Maldegem en Damme nu innen.

De bevolking verwacht dat de 500 euro per inwoner die de nieuwe fusiegemeente krijgt van het Vlaamse Gewest zal gebruikt worden om de belastingen nog meer te laten dalen en om te investeren.

Dat bedrag zal echter na enige jaren opgebruikt zijn aan de mindere inkomsten van belastingen. Daarna blijft de daling van de inkomsten door de taxshift en de vergrijzing van de bevolking verdergaan. Daartegenover staat geen extra ondersteuning meer van het Vlaams Gewest. Het gevolg is een verhoging van de belastingen.

Voor ons is het duidelijk: een fusie met Damme én een belastingverlaging kan niet." Legde schepen Erwin Goethals uit.

Voorzitter Weyns wil met zijn coalitiepartner rond de tafel gaan zitten om het standpunt van Groen uit te leggen en te verdedigen. Bij CD&V ziet men voorlopig geen heil in een dergelijk overleg.


't KRUISKEN KON NIET
GENIETEN VAN MALDEGEM

't KRUISKEN KON NIET GENIETEN VAN MALDEGEM
Het was de bedoeling dat tijdens "Genieten van Maldegem" het verwennen van de innerlijke mens in de feesttent gebeurde. Het prachtige weer zorgde er voor dat er rond de feesttent een groot terras ontstond.

Bij het opmaken van het programma van de 19de editie van "Genieten van Maldegem" werd het horecadorp van het programma afgevoerd en werden ook de vaste stopplaatsen voor de wandel- en fietstochten afgeschaft. Op de routebeschrijvingen die de deelnemers meekregen stonden de horecazaken vermeld die op de routes lagen.

Een van de fietsroutes liep volgens de routebeschrijving voorbij café 't Kruisken in Adegem. De uitbater had samen met Augustijn iets speciaals voorzien voor de mensen die van 't Kruisken een van hun stopplaatsen maakten. Van al de deelnemers die er volgens de routebeschrijving moesten passeren zijn er echter maar enkele gepasseerd en zij vertelden dat de te volgen pijlen niet in de richting van 't Kruisken wezen.

WIJZIGING
Van de organisatoren hoorden wij later dat zij bij het opstellen van het parcours van de bevoegde schepen de verzekering hadden gekregen dat het door hen uitgestippelde traject kon gereden worden. De werken die er bezig waren zouden tegen die datum voldoende ver gevorderd zijn dat de fietsers erdoor konden rijden.

Toen de mensen van de wielercel vorige week donderdag de pijlen plaatsten moesten zij helaas vaststellen dat zij de route van het vooropgestelde traject niet konden volgen. Daarom werd een alternatief uitgewerkt.

Jammer genoeg had niemand de uitbater van café 't Kruisken verwittigd dat er zondag niemand van "Genieten van Maldegem" voorbij zijn zaak zou passeren of er binnen zou komen...


ALERTE BURGER
VOORKOMT INBRAKEN

In de nacht van donderdag op vrijdag meldde een alerte burger de politie dat er in de omgeving van de Koningin Astridlaan in Maldegem een verdacht voertuig met een vreemde nummerplaat al driemaal was gepasseerd en dat er bij de laatste stop enkele mannen waren uitgestapt.

Een patrouille van de PZ Maldegem kwam ter plaatse en kon het verdachte voertuig klemrijden. De twee inzittenden werden opgepakt.

Ondertussen belde de alerte burger terug naar de politie om te melden dat een derde man in het bosje richting Kleine Bogaardestraat was gelopen. De PZ riep de assistentie in van korpsen uit de regio. Er kwam zelfs een speurhond mee zoeken naar de derde verdachte. Die werd niet meer gevonden.

De twee mannen die wel werden opgepakt zijn afkomstig uit Roemenië. Bij de PZ Maldegem is men er van overtuigd dat dankzij de reactie van de alerte burger in de nacht van donderdag op vrijdag inbraken voorkomen werden.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home
 
Onze bezoekers in kaart